Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pozostały dystans podawany przez komputer a rezerwa
Autor Wiadomość
arokub 
Forumowicz

Auto: OIII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-04-2017, 18:12   Pozostały dystans podawany przez komputer a rezerwa

Wybaczcie może głupie pytanie, ale czy podawany przez komputer zasięg to jest całkowity dostępny zasięg czy do "czasu" aż osiągnę poziom rezerwy?
Skąd takie pytanie. Otóż wg instrukcji rezerwa to jest około 10 litrów w baku, czyli przy moim jeżdżeniu to powiedzmy maksymalnie 100 km. Komputer pokazuje mi zasięg 50 km i ani nie miga symbol dystrybutora, ani nie pojawia się komunikat refuel. No i trochę zgłupiałem jak to jest ;)

sebowy 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2 4WD
Wysłany: 24-04-2017, 18:17   

...no cały zasięg ,
a rezerwa pokazuje dodatkowo dystrybutorek migający jak już się ma zasięg ku końcowi :(
ale normalnie już widziałeś rezerwę na swoim wyświetlaczu ?
pytam , bo czytałem na forum że jakaś wersja coś mniej pokazywała , najpierw pojawia się ikonka i miga powoli , po przekroczeniu jakiegoś dystansu miga szybciej - tak opisuję trochę po omacku bo nie pamiętam dokładnie jak to było...
Ostatnio zmieniony przez sebowy 24-04-2017, 18:25, w całości zmieniany 1 raz  

tom3sko 
Nowy Forumowicz

Auto: OIII 2.0 CVT InstyleNavi
Wysłany: 24-04-2017, 18:20   

No to czegoś nie rozumie, skoro rezerwa zaświeca się przy 10 litrach (czyli dajmy na to 100 km do przejechania) to jak to komputer pokazuje 50 km do a refuel nie mruga.

sebowy 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2017, 18:27   

tom3sko napisał/a:
a refuel nie mruga.

ale normalnie już widziałeś rezerwę na swoim wyświetlaczu ?
pytam , bo czytałem na forum że jakaś wersja coś mniej pokazywała , najpierw pojawia się ikonka i miga powoli , po przekroczeniu jakiegoś dystansu miga szybciej - tak opisuję trochę po omacku bo nie pamiętam dokładnie jak to było...
sorry pisałem chyba równo z Tobą

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2017, 18:33   

Refuel widziałem po zakupie po wyjeździe z salonu, czyli działało ;) I chyba migało, ale byłem bardzo zaaferowany, więc aż tak nie zwracałem uwagi.
Komputer pokazuje mi 50 km, nic nie miga, a spodziewałem się że już powinien przypominać o tankowaniu. 10 litrów rezerwy wyczytałem w instrukcji i nie zgadza się teoria z praktyką.

Edit: znalazłem w necie angielski pdf do modelu 2017 i tam jest napisane, że refuel będzie poniżej 50 km. Podjeżdżę i się okaże. Może dali mi nieaktualną instrukcję?

tom3sko 
Nowy Forumowicz

Auto: OIII 2.0 CVT InstyleNavi
Wysłany: 24-04-2017, 18:58   

u mnie mrugało narazie tylko raz :) i nie mogę skojarzyć co "mrugało" najpierw ;) czy to była ikonka z refuel czy najpierw pojawiło sie 50 km na dystansie. Ale oczywiście za niedługo to sprawdze.

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2017, 20:49   

Ok, wiem już więcej ;) Ikonka dystrybutora zaczęła migać i pojawił się komunikat refuel, gdy zasięg spadł poniżej 50 km (zamiast zasięgu pojawiły się kreski). Zatankowałem do pełna i weszło prawie 50 litrów, czyli rzeczywiście chybs zostało około 10 litrów.
Zastanawia mnie to, że skoro zostało 10 litrów to czemu komputer wyliczył zasięg 50 km, przecież średnie spalanie to nie 20l/100km ;)
Niby wszystko się zgadza, ale zasięg 50 km bez przypomnieniu o taktowaniu trochę mnie zaniepokoił. I ciekawe czy z czasem to ulegnie zmianie.

tomoman 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Wysłany: 24-04-2017, 21:26   

arokub napisał/a:
Ok, wiem już więcej ;) Ikonka dystrybutora zaczęła migać i pojawił się komunikat refuel, gdy zasięg spadł poniżej 50 km (zamiast zasięgu pojawiły się kreski). Zatankowałem do pełna i weszło prawie 50 litrów, czyli rzeczywiście chybs zostało około 10 litrów.
Zastanawia mnie to, że skoro zostało 10 litrów to czemu komputer wyliczył zasięg 50 km, przecież średnie spalanie to nie 20l/100km ;)
Niby wszystko się zgadza, ale zasięg 50 km bez przypomnieniu o taktowaniu trochę mnie zaniepokoił. I ciekawe czy z czasem to ulegnie zmianie.

Może to taki zapas zapasu, żeby na pewno nie zabrakło. Jak przypadkiem zjechałbyś do zera to współczesne samochody można uszkodzić (niby). Kumpel kupił Corollę, poskąpili z paliwem u Bońkowskiego, a on zamiast od razu zatankować pojechał o jeden most za daleko :D Paliwo się skończyło, karnister nie starczył, musiał podjechać serwis z kompem i dopiero udało się odpalić samochód. Za dużo elektroniki w tym wszystkim :)

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2017, 22:06   

Pewnie tak ;) Generalnie staram się tankować zawczasu, żeby na pewno nie zabrakło, ale w ramach poznania auta chciałem zobaczyć kiedy przypomni. Jak zobaczylem 50 km zasiegu i brak przypomnienia to się zaniepokoiłem ;)

sebowy 
Forumowicz

Wysłany: 24-04-2017, 22:10   

tomoman napisał/a:
to taki zapas zapasu

i coś w tym jest :lol:
pojeździłem trochę na tej pomarańczowej migawce i zostawiłem auto w garażu, rano po odpaleniu i przejechaniu kilku kilometrów- zasięg był ,,zero,, :shock: :shock: :shock:
a przejechałem jeszcze 15km :P :P :P
a po tankowaniu pod sam kołnierz okazało się że jeszcze miałem 4 litry :mrgreen:
czyli coś w tym jest :lol:
a ja ze strachu toczyłem się równo z podmuchami wiatru :rolleyes: i zszedłem prawie do 5L/100Km :finga:

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 25-04-2017, 10:13   

sebowy napisał/a:
a po tankowaniu pod sam kołnierz okazało się że jeszcze miałem 4 litry :mrgreen:

Pojemność baku nie uwzglednia pojemności przewodów doprowadzających paliwo, także pod sam kołnierz to trochę więcej niż sam bak.

U mnie rezerwa włącza się przy zasięgu ~60 km, więc teoretycznie przy ok. 5 litrach w baku, ale zazwyczaj wchodzi mi mniej niż 55 l przy tankowaniu.

sebowy 
Forumowicz

Wysłany: 25-04-2017, 11:08   

rajan napisał/a:
U mnie rezerwa włącza się przy zasięgu ~60 km, więc teoretycznie przy ok. 5 litrach w baku, ale zazwyczaj wchodzi mi mniej niż 55 l przy tankowaniu.

u mnie znowu ok 70 km ale od razu nie tankuję , trochę jeżdżę i tak przy zasięgu 30-20 staram się zatankować
Czy ktoś może wie w jaki sposób komp pokładowy oblicza sobie to spalanie?

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 25-04-2017, 12:25   

sebowy napisał/a:
Czy ktoś może wie w jaki sposób komp pokładowy oblicza sobie to spalanie?

No chyba zużycie/100km :P

W Fordzie rezerwa zapalała mi się przy 80 km, w Renault i Outlanderze rezerwa odpala się przy zadanej ilości w baku (bo komputery podają różny zasięg rezerwy), a zaięg pewnie jest mierzony wg aktualnych wskazań komputera.

piker 
Forumowicz

Auto: Eclipse Cross 2wd CVT
Wysłany: 25-04-2017, 12:32   

Ja dopiero wyjeżdżam drugi zbiornik. Przy 70km zasięgu pojawił się komunikat refuel i dystrybutorek zaczął migać powoli. Przejechałem jeszcze jakieś 35km, zasięg pokazywał 50km, zatankowałem i weszło 52,5l, znaczy zostało ok 7l. W połowie rezerwy dystrybutorek powinien zacząć migać szybko. A zasięg jest wyliczany na podstawie aktualnej podróży, dlatego po ponownym uruchomieniu spada.
P.S. Chyba nie pokazuje zasięgu "0" tylko kreski? I dzieje się tak poniżej 50km zasięgu?

arokub 
Forumowicz

Wysłany: 25-04-2017, 13:32   

rajan napisał/a:
a zaięg pewnie jest mierzony wg aktualnych wskazań komputera.

piker napisał/a:
zasięg jest wyliczany na podstawie aktualnej podróży

Też tak myślałem, ale przy 10 litrach w baku zasięg był 50km, a komputer pokazywał średnie spalanie na poziomie 11l/100km. Chyba, że nie liczy zasięgu wg tych dziesięciu litrów tylko dla bezpieczeństwa np. dla 5-6 litrów.

piker napisał/a:
Chyba nie pokazuje zasięgu "0" tylko kreski? I dzieje się tak poniżej 50km zasięgu?

Tak, poniżej 50km są kreski.

Odpowiedz do tematu