Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik dymi i przerywa z włączoną kimatyzacją
Autor Wiadomość
Hunter79 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3,2 Did krótki
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2017, 16:31   silnik dymi i przerywa z włączoną kimatyzacją

Witam mam problem z Miskiem po włączeniu klimatyzacji, na wolnych obrotach zaczyna nierówno pracować i strasznie dymi. Podczas jazdy objawy te nie występują. Poczytałem na forum, że może to oznaczać problemy z pompa, dodam że bez klimy silnik pracuje bardzo ładnie, nie kopci, odpala momentalnie, nie ma problemów z reakcja na gaz. Czy to ma oznaczać najgorsze tj(pompa) czy można coś jeszcze sprawdzić? Niektórzy na forum wskazywali na nastawnik dawki...trzeba do tego wyjąć pompę?

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 28-06-2017, 16:58   

sporo piszesz że normalnie przyspiesza, normalnie pracuje, reaguje prawidłowo na pedał gazu to dlaczego myślisz że to pompa? Czy wszyscy tutaj na tym forum jak cokolwiek się dzieję to uważają że już pompa padła? Przecież pompa jest na elektronice i jak każda elektronika po prostu czasem pada jakiś czujnik. Nie nakręcajcie się z tymi pompami :)

A co do Twojego wątku to dziwne. A po włączeniu klimatyzacji jakie są wolne obroty? Co to znaczy dymi? Na biało czy na czarno dymi?

Hunter79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-06-2017, 18:46   

Używając "szukajki" wyskakują posty najczęściej traktujące o pompie... dlatego takie podejrzenia, choć jak napisałem chciałbym najpierw wykluczyć inne usterki. Po włączeniu klimy obroty prawidłowo delikatnie wzrastają lekko powyżej 1000obr/min pracuje tak może z 2 minuty i nagle pomimo ze silnik trzyma obroty zaczyna się trząś nierówno pracować a z rury wydobywaja się obłoki szarego gryzącego dymu, w lusterku wstecznym nie widać świata. Po wyłaczeniu klimy wszystko wraca do normy...gdzie szukać?

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Wysłany: 28-06-2017, 22:23   

zobacz czy jak dasz skrzynie na N to po wlaczeniu klimy tez bedzie Ci dymil na wolnych obrotach czy nie.

Piszesz ze dym jest szary Tzn. Nie taki jak z "normalnie" kopcacego diesla przy zbyt duzej dawce paliwa ( czyli normalnie napisalbym czarny) tylko wlasnie szary jasnieszy ?

Jezeli tak to sprawdz czy nie konczy Ci sie uszczelka pod glowica (ubytek plynu, bablowanie etc).

Hunter79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-06-2017, 01:21   

Mam manuala, dym raczej ciemno szary, plynu nie ubywa nie babluje objawy sa tylko przy wlaczonej klimie..

plochu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 2003
Wysłany: 29-06-2017, 07:31   

To ja dodam jeszcze dwa pytania ogólne.
Jak włączysz klimę to jak wiadomo ona co jakiś załącza i wyłącza kompresor (w zależności od ustawienia temperatury). Czy jak masz włączoną klimę na panelu i zacznie dymić to w momencie rozłączenia kompresora również dymi czy ustaje?

Czy próbowałeś wybłyskać błędy? Pokazuje coś?

Pajero V78, Dobinsons, osłony alu, 33x12,5x15 MT

Hunter79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-06-2017, 11:17   

Po włączeniu klimy pracuje przez ok 1-2 minuty normalnie następnie silnik zaczyna się telepać i dymić, raczej przez cały czas. Po wyłączeniu klimy wszystko ustaje. Na desce nie świeci się żadna kontrolka, błędów nie błyskałem (poszukam na forum i spróbuje wybłyskać) myślałem, że może ktoś miał podobny przypadek.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 29-06-2017, 11:51   

Z tego co piszesz wynika, że kompresor klimatyzacji stawia zbyt duży opór.
Kiedy ostatnio byłeś na kontroli klimatyzacji ?

Hunter79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-06-2017, 14:57   

Czy na takie zachowanie może mieć wpływ czujnik temperatury dający informacje do sterownika? Wczoraj temperatura zewnętrzna była bliska 30 st. dzisiaj sie ochłodziło jest 18 stopni i usterka nie występuje, wszystko pracuje prawidłowo :?:

jepm 
Forumowicz
jepm

Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Wysłany: 29-06-2017, 15:03   

No ale chyba przy 18C klima po prostu nie działa ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 29-06-2017, 15:04   

Hunter79 napisał/a:
Po włączeniu klimy pracuje przez ok 1-2 minuty normalnie następnie silnik zaczyna się telepać i dymić, raczej przez cały czas. Po wyłączeniu klimy wszystko ustaje. Na desce nie świeci się żadna kontrolka, błędów nie błyskałem (poszukam na forum i spróbuje wybłyskać) myślałem, że może ktoś miał podobny przypadek.

A jak wyłączysz klimę to tez się telepie?

plochu 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 2003
Wysłany: 29-06-2017, 15:10   

Hunter79 napisał/a:
Czy na takie zachowanie może mieć wpływ czujnik temperatury dający informacje do sterownika? Wczoraj temperatura zewnętrzna była bliska 30 st. dzisiaj sie ochłodziło jest 18 stopni i usterka nie występuje, wszystko pracuje prawidłowo

Kolego, to gdzie Ty jesteś, że masz dzisiaj 18 stopni ;)

Czujniki temperatur jak najbardziej w układach klimatyzacji mają wpływ na załączanie i wyłączanie sprężarki. Nie wiem czy w Pajero akurat czujnik temperatury zewnętrznej ma wpływ na układ.
Bliżej jestem tu teorii o dużym oporze sprężarki. To mogło by powodować, że silnik nie pracuje optymalnie gdy elektronika na siłę próbuje podciągnąć obroty...

Ja jednak proponuję:
1) wybłyskać błędy i zobaczyć co tam się kryje
2) zobacz stan paska napędzającego sprężarkę (może trochę powiedzieć o tym co się dzieje)
3) podjechać na sprawdzenie klimy

Pajero V78, Dobinsons, osłony alu, 33x12,5x15 MT

Hunter79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-06-2017, 15:27   

Pasek wygląda ok, klima jest tak wydajna, że jestem mile zaskoczony w porównaniu do innych aut które miałem, jeśli byłoby coś nie tak z e sprężarką to chyba usterka by występowała stale (?)Zastanawia mnie czy czujnik przekazujący informacje do komputera może np. szwankować i w gorący dzień oszukiwać podając zaniżoną temp silnika i w efekcie sterownik daje większą dawkę paliwa, auto jej nie spala kopci bo jest zalewane ...ale to tylko moje domysły może ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Na pewno warto podjechać sprawdzić klimę..

[ Dodano: 29-06-2017, 18:10 ]
zbyszekm2 napisał/a:
Hunter79 napisał/a:

A jak wyłączysz klimę to tez się telepie?

Właśnie cały problem pojawiał się po włączeniu klimy i było to na wolnych obrotach po wyłączeniu silnik ładnie pracował i dymienie od razu ustało.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 30-06-2017, 08:09   

Stawiam na pompę wtryskową.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 30-06-2017, 10:39   

Na odległość można tylko strzelać i siać domysły. Najlepiej jakbyś podjechał do Warsztatu który ma MUTa żeby posprawdzać parametry silnika podczas włączonej klimatyzacji. Ogólnie niespotykana dolegliwość to można tylko strzelać

[ Dodano: 30-06-2017, 10:42 ]
a jeszcze mam 1 pytanie. Czy jak na włączonej klimie silnik tak się zachowuje na wolnych obrotach co się dzieje jak dodajesz gazu na postoju? Czy mocniej zaczyna go rzucać i jest mocniejszy dym z rury wydechowej czy wkręca się na obroty normalnie i przestaje dymić?

Odpowiedz do tematu