Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
szarpanie samochodu
Autor Wiadomość
Chupacabra 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.6
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-08-2017, 16:52   szarpanie samochodu

Witam, mam problem z przerywaniem/szarpaniem samochodu, najgorzej jest przy ruszaniu i rozpędzaniu się. Wymienione zostały świece, przewody i uszczelka pokrywy zaworów po której wymianie odrobine mniej szarpie. Dodam jeszcze, że na benzynie również przerywa aczkolwiek dużo mniej. Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 24-08-2017, 21:02   

Fajki pod cewkami też zostały wymienione? Był olej w kanałach świec przed wymianą uszczelki pokrywy zaworów? Czy zostały też wymienione uszczelniacze gniazd świec? Jeśli był olej w gniazdach świec to czy świece zostały wykręcone i odtłuszczone?

Chupacabra 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-08-2017, 17:37   

Właśnie był olej, uszczelniacze też zostały wymienione, lecz mam pytanie czy da radę wymienić same fajki pod cewkami, jak je zdemontować, po prostu ciągnąć aż wyjdzie z cewki? Bo właśnie na tych dwóch fajkach są niewielkie dziurki, na obu fajkach po jednej dziurce i te dwie świece które są centralnie pod cewkami są lekko wilgotne.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 26-08-2017, 21:42   

Fajki się po prostu ściąga z cewek i pewnie da się znaleźć na alledrogo.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 26-08-2017, 22:40   

To jak w fajkach są jakieś dziury i jest olej to masz tam przebicia i szarpanie.

Chupacabra 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-08-2017, 11:15   

Dobra czyli trzeba wymienić fajki pod cewkami.. Dodam jeszcze, że przerywa poniżej 2500 obrotów, powyżej jakoś nie czuje by cokolwiek przerywał.. Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że po wymianie tych fajek problem zniknie.

Paweł W. 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Wysłany: 18-09-2017, 20:46   

Witam,
Niestety, próbowałem walczyć z samymi fajkami i wcale tak wesoło, jak Koledzy piszą,, nie jest. Szukałem i w sklepach i w hurtowniach, na allegro i innych OLX-ach i okazuje się że owszem są, tyle że do Carismy i to w ilościach nieograniczonych. Tyle tylko że w Carismie fajki sæ o kilka milimetrów dłuższe. W fajce jest sprężyna, która przewodzi prąd a wyjąć ją i spròbować wymienić-życzę powodzenia.
Koniec końcōw wymieniłem całą cewkę.

Pozdrawiam,
Paweł.

[ Dodano: 18-09-2017, 21:03 ]
Przepraszam. Jeszcze raz ja.
Nie radzę Koledze wymieniać samej fajki, jeśli sobie życzysz mogę wysłać Ci zdemontowaną fajkę od MSS-a. Może sobie naprawisz.
P.

Chupacabra 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-09-2017, 17:03   

U mnie jednak były wadliwe przewody, bo robiło mi zwarcie na jednym z przewodów, zauważyłem to dopiero pewnego wieczoru gdy otworzyłem maskę, założyłem inne i problem znikł :)

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2017, 10:19   

Witam,
Gratuluję znalezienia usterki. U mnie usterka też ujawniła się dopiero w nocy, po otwarciu maski. Zwarcie robiły popękane przewody do cewki i obrotomierza. Co ja naszukałem się.
Pozdrawiam,
Paweł.

[ Dodano: 26-12-2017, 11:44 ]
Witam ponownie,
Koledzy, w moim aucie nadal występuje denerwująca usterka(przypadłość?). Otóż po zdjęciu nogi z gazu podczas zwalniania auto zaczyna szarpać, jakby dostawał czkawki. Puszczam gaz- mija chwila i huśtawka jakbym jechał żukiem.
Winę składałem na sprzęgło, świece, przewody, uszczelniacze świec, ale auto na każdym biegu przyśpiesza jak należy, świece, przewody etc są nowiutkie. Cholera mnie bierze, bo muszę ciągle jeździć na wysokim biegu.
Pozdrawiam,
Paweł.

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 27-12-2017, 22:04   

Paweł W., przepustnica czysta?a przez przypadek nie doleciales do rezerwy i zamulilo Ci filtr paliwa (bardziej zgaduje niz wiem)

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-12-2017, 11:51   

Witam,
Doleciałem, doleciałem do rezerwy, choć staram się ńie dopuszczać do tego.
Szczerze mówiąc, podejrzewałem silniczek krokowy gdyż, pewnie od nowości, nikt, nigdy tam nie zaglądał. Przepustnicę to ja czyściłem ze dwa lata temu, rzeczywiście- należy jej się toaleta.

Dziękuję i Pozdrawiam,
Paweł.

[ Dodano: 28-12-2017, 12:10 ]
Właściwie do rezerwy dolatywałem ciągle. Długi czas objawy te składałem na karb słabej tarczy dociskowej w sprzęgle, ale zrobiłem "test" i wykluczyłem tą usterkę.
P.

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 30-12-2017, 22:38   

To moze wlasnie dobrze pojsc w ta strone

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-12-2017, 11:20   

No i "zupa wylała się". Zdjąłem przepustnicę, zdemontowałem silniczek krokowy. Pędzelek z benzyną zrobił się czarny. Jednak niedoceniałem tej czynności, gdyż po czyszczeniu auto jeździ dużo lepiej, nie szarpie przy odpuszczaniu gazu.

Dziękuję,
Paweł.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 31-12-2017, 14:00   

Uszczelkę zmieniałeś? Dużo było z tym roboty? Linkę od gazu też zdejmowałeś?

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-12-2017, 14:15   

Witam,
Linkę odpiąłem, uszczelkę też wymieniłem-leżała u mnie ze dwa lata. Pracy dużo z tym nie ma, choć mnie zeszło ponad trzy godziny bo całą operację wykonywałem w domu, w garażu zimno i mało miejsca.

Pozdrawiam,
Paweł.

[ Dodano: 01-01-2018, 12:23 ]
Aha, do mycia przepustnicy świetnie sprawdził się, kupiony na stacji benzynowej STP do czyszczenia wtryskiwaczy silników benzynowych. Śmierdzi jak przekleństwo ale daje radę.

Najserdeczniej Pozdrawiam,
Paweł.😊

Odpowiedz do tematu