[MSS 1.3] Problem z zamkiem centralnym. |
Autor |
Wiadomość |
mimo_ck
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star 1.3 2000r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-01-2018, 21:38 [MSS 1.3] Problem z zamkiem centralnym.
|
|
|
Witam.
Pacjent MSS 1.3 2000 r
Objawy
Przekręcając klucz w zamku kierowcy otwieram i zamykam wszystkie drzwi.
Zamykając z pilota otwiera i zamyka wszystkie drzwi z wyjątkiem drzwi kierowcy + włącza alarm.
Jak zamknę z pilota wszystkie drzwi i muszę domykać z kluczyka drzwi kierowcy, to przy otwieraniu z kluczyka zaczyna wyć alarm. Dlatego najpierw muszę otwierać z pilota i dodatkowo kluczykiem drzwi kierowcy, albo używać tylko kluczyka, ale wtedy brak alarmu.
Problem pojawił się z dnia na dzień, ponad dwa lata używałem tylko pilota i nie było żadnych problemów z centralnym.
Co może być przyczyną? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 22-01-2018, 22:06
|
|
|
Albo padł siłownik w tych drzwiach albo nie łączy jakieś połączenie w przewodach zasilających ten siłownik po drodze od oryginalnego sterownika centralnego zamka do siłownika. Zamykając czy otwierając kluczem drzwi kierowcy zamykasz i otwierasz mechanicznie i jednocześnie przełączasz mikro przełącznik podający sygnał sterownikowi aby zamknął czy otworzył resztę drzwi. Przy zamykaniu czy otwieraniu kluczem nie używasz elektrycznego siłownika w tych drzwiach.
Najprawdopodobniej masz nieoryginalny alarm który ma dodatkowo funkcje centralnego zamka więc jak zamkniesz z plota to uzbrajasz alarm i aby go rozbroić to musisz tez otwożyć pilotem. |
|
|
|
 |
mimo_ck
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2018, 17:58
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
A wiesz może, jak wyciągnąć zamek ze sterownikiem?
Zdjąłem boczek, odkręciłem trzy śruby imbusowe od zamka od czoła drzwi, 2 śruby na klucz 10 trzymające zamek że sterownikiem,odpiąłem kostkę od sterownika.
Cały zamek jest luzem w drzwiach, ale trzymają go cięgna od klamki, od zamka w drzwiach, od bolca i od klamki wew. Nie mogę tego rozczepić. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-01-2018, 19:12
|
|
|
Może zamiast go wyciągać to podłącz jakąś żarówkę samochodową do styków zasilających siłownik (dwa grubsze przewody) i spróbuj zamknąć auto pilotem. Jak wina siłownika, to żarówka powinna się zaświecić, jak się nie zaświeci, to wina połączeń. |
|
|
|
 |
mimo_ck
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2018, 21:58
|
|
|
Dobrze zrozumiałem? Odpinam kostkę od spodu siłownika, i dopinam do niej żarówkę, do dwóch grubszych przewodów. Tak? |
|
|
|
 |
misza116
Mitsumaniak
Auto: EA5A 99 czarny szatan SE
|
Wysłany: 23-01-2018, 22:06
|
|
|
Dopiszę się, bo mam kumulację problemów ze spejsem..;)
Przerabiał ktoś taki problem, że przy otwieraniu z kluczyka "grzybki" w 3ch drzwiach nie idą do końca do góry, tylko jeden otwiera się do końca, i muszę przez te drzwi potem otwierać resztę?
Problem wystąpił z dnia na dzień, pilota nie mam, a do tej pory otwierało się wszystko bez problemów. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-01-2018, 22:16
|
|
|
mimo_ck, o to właśnie chodzi. Do takiego pomiaru najlepiej użyć żarówki min 21W bo przy użyciu miernika czy mniejszej probówki może pokazać napięcie ale przy większym prądzie może nie działać.
[ Dodano: 23-01-2018, 22:18 ]
misza116, jak stało się to nagle i w dodatku w trzech drzwiach jednocześnie to być może wina sterownika centralnego zamka |
|
|
|
 |
misza116
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-01-2018, 08:42
|
|
|
Cytat: | misza116, jak stało się to nagle i w dodatku w trzech drzwiach jednocześnie to być może wina sterownika centralnego zamka |
Pomyłka, jednak przednie z obu stron nie idą do końca, otwiera tylko tył. Myślałem, że jednak coś mechanicznego z cięgnami, bo grzybki idą do góry, ale nie do końca, i jak otwieram pstrykiem na drzwiach od wewnątrz, to jest to samo |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 24-01-2018, 09:27
|
|
|
Może też być problem z silnikami siłowników ale oczywiście tez może być wina samych mechanizmów. Możliwe, że w obecnych temperaturach gęstnieje smar którym są nasmarowane mechanizmy. Warto by je wyczyścić i nasmarować czyś nie gęstniejącym w niskich temperaturach. |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
Auto: MSS
Pomógł: 9 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 216 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 24-01-2018, 20:49
|
|
|
misza116 napisał/a: | Przerabiał ktoś taki problem, że przy otwieraniu z kluczyka "grzybki" w 3ch drzwiach nie idą do końca do góry, tylko jeden otwiera się do końca, i muszę przez te drzwi potem otwierać resztę? |
Zakładam, że jak zrobi się cieplej, to problem ustąpi.
Sam z drzwiami pasażera od strony kierowcy walczę (walczyłem) z tym samym przez jakieś 3 zimy.
Teraz nie walczę, bo doszedłem do wniosku, że TTTM. |
|
|
|
 |
misza116
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-01-2018, 09:32
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi, póki co już drugi dzień temperatura na plusie, a otwieram drzwi przez pasażera
W weekend ściągam boczek i sprawdzę.
Co ciekawe - na otwartych drzwiach, przekręcając kluczyk "grzybek" idzie do góry do samego końca, a jak zamknę - idzie w dół, ale mniej, niż przy zamkniętych. Dokładnie tak samo bylo przy zamkniętych, zanim się posypało, o ile ktoś zrozumiał, co chciałem przekazać |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Mar 2015 Posty: 1866 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 26-01-2018, 23:27
|
|
|
misza116, moze warto przesmarowec elementy zamka by zmniejszyc tarcie |
|
|
|
 |
leniwiec72
Nowy Forumowicz
Auto: space star
|
Wysłany: 21-02-2018, 12:31 Problem z centralką
|
|
|
Witam
Mam pytanie , gdzie znajduje się sterownik centralnego zamka w MSS 18 GDI w automacie .
Czy można zstąpić oryginalny sterownik na inny .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 21-02-2018, 18:55
|
|
|
Teoretycznie tutaj .
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 11-04-2018, 12:57
|
|
|
AidsD napisał/a: | misza116, moze warto przesmarowec elementy zamka by zmniejszyc tarcie |
Muszę przesmarować u siebie części zamka, wkładki, coś tylne drzwi nie otwierają się od srodka a idzie otworzyć od zewnątrz. Czym to wszystko przesmarować żeby zostawiło jakiś film olejowy nieklejący ( odpada WD40 bo paruje i woda go spłukuje). Kiedyś w Leroy Merlin był spray brunox do czyszczenia broni, sprawdzał się dobrze w okresie zimowym na zamki w aucie ale już nie ma dostępnego w sprzedaży |
|
|
|
 |
|