|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:40 |
[MSS ALL] Wyświetlacz zgasł :( |
Autor |
Wiadomość |
Wlodek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 12:03 Wyświetlacz w MSS
|
|
|
Witam
Od pewnego czasu znika mi obraz na kolejnych obszarach wyświetlacza (MSS/mono).
Zaczęło się od prawego górnego rogu (godzina).
Teraz czasem nie widac juz nawet chwilowego zużycia (a momentami jest wszytko OK).
Z reguły obraz poprawia się na moment po lekkim dotknięciu ekranu.
Ewidentnie pada wyświetlacz.
Chciałbym uniknąć wymiany na nowy (cena!). Używki nie mozna dostać (poza tym też trzeba by jakoś ją przetestować, czy nie taki sam złom).
Czy może ktos przerabiał praktycznie temat regeneracji wyświetlacza?
Są warsztaty, który sie tym zajmują i dają gwarancje, ale ukierunkowane są na Opla (rozmawiałem - nie mają żadnych doświadczeń z gadżetami z Mitsu).
Wiem o przypadkach amatorskich "napraw" (2/3 tygodnie OK, potem defintywny pad).
Może ktoś z szanownych uzytkowników coś podpowie.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam, Włodek
PS. Sorry jesli gdzieś juz to było, ale "szukaj" nie dało wyników w tym temacie. |
|
|
|
 |
toes [Usunięty]
|
Wysłany: 13-03-2007, 06:22
|
|
|
musisz zdemontować wyświetlacz i docisnąć obudowę do płytki, najlepiej wsadzając coś pod nią (ja wcisnąłem cieńki pasek przezroczystej, sztywnej okładki na dokumenty). Teraz jest ok |
|
|
|
 |
Wlodek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2007, 21:17
|
|
|
Dzięki za poradę. Spróbuję to zrobić w weekend.
Wlodek |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Wrz 2006 Posty: 192 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 17-03-2007, 19:11
|
|
|
Na pewno będzie dobrze wyświetlał ja tak zrobiłem i od 5 miesięcy mam spokój. |
|
 |
thaniel [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2007, 20:30 [MSS ALL] Wyświetlacz zgasł :(
|
|
|
Witam,
Mam problem, mianowicie wyswietlacz od komputera przestal wyswietlac cokolwiek.
Probowalem zamontowac niefabryczne radio i po nieudanej probie, uruchomilem auto - patrze na wyswietlacz, a tam czysto...
Czy ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem?
Help me....
__
Pozdrawiam
Daniel |
Ostatnio zmieniony przez cns80 06-05-2008, 19:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gregor7 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2007, 22:19
|
|
|
Ja też miałem podobny problem, kiedy zacząłem majstrować przy oświetleniu wewnętrznym i zrobiłem zwarcie.
Na szczęście okazało się , że to tylko bezpiecznik .
Czasem najbardziej skuteczne rozwiązania są najprostrze.
U mnie tak było. |
|
|
|
 |
thaniel [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2007, 22:23
|
|
|
Tyle ze nie bardzo wiem ktory bezpiecznik odpowiada za wyswietlacz... w ksiazce od auta nie udalo mi sie znalezc takowego, a bezpiecznik od radia jest caly... |
|
|
|
 |
gregor7 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2007, 22:45
|
|
|
U mnie to był bezpiecznik, który jest odpowiedzialny za oświetlenie wewnętrzne.
A to można znaleźć na schemacie na skrzynce z bezpiecznikami, pod maską auta, chociaż prawdopodobnie przy moim silniku jest nieco inaczaj, bo mam DID-a |
|
|
|
 |
thaniel [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2007, 18:05
|
|
|
Przepalil sie bezpiecznik od podswietlenia wnetrza samochodu i to on odpowiada rowniez za wyswietlacz... miales racje
__
Pozdrawiam
Daniel |
|
|
|
 |
gregor7 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2007, 20:21
|
|
|
Cieszę się, że udało się rozwiązać problem.
Mnie też mocno zmartwił brak wyświetlacza.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
markar [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 20:04
|
|
|
Tak to epidemia i trzeba coś z tym zrobić.
Dzisiaj zrobiłem duże mycie swojemu SS oraz sprawdziłem czy nie można czegoś zrobić z popsutą lampką oświetlenia wnętrza (brak wyłącznika) oraz bagażnika. Potem w aucie bawiły się dzieci i kiedy potem przyszło do jazdy brak wyświetlacza a radio podawało tylko szumy i urywane słowa. Najpierw posądziłem dzieciaki bo zaczeły się przyznawać do wciskania wszystkiego co się dało ale po drodze miałem nadzieję że to coś niegroźnego. po przyjeździe do domu odłączyłem akumulator i do kompa z pytaniem na grupe, loguje się i jaki temat widzę jako pierwszy? Oczywiście wymiana bezpiecznika i wszystko gra. I jak tu nie wierzyć w cuda? A dzieci jakie grzeczne
pzdr
marcin |
|
|
|
 |
gregor7 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-04-2007, 21:41
|
|
|
No tak bezpieczniki czynią cuda . Tak jak powiedziałem wcześniej najprostrze rozwiązania są najbardziej skuteczne.
Ja też mam problem z oświetleniem wewnętrznym i bagażnika, ale w przypadku wnętrza, to po wyjęciu go za chorobę nie wiem, jak go złożyć i lata mi luźno jakaś sprężynka i nie wiem jak to mogło działać .
Wobec tego będę się skłaniał ku kupieniu nowego, choć jeszcze nie wiem gdzie za rozsądne pieniądze.
Pomoże ktoś?
Please.
Prozdro. |
|
|
|
 |
zukur [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 14:11
|
|
|
z podobnym problemem poradziłem sobie tak:
wymontowałem wyświetlacz ,i poprawiłem wszystkie połączenia lutowane łącznie z tymi na płytce efekt był taki że mam już spokój z zanikającym wyświetlaczem od paru miesięcy |
|
|
|
 |
sławek [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2007, 22:49
|
|
|
WItajcie ! jestem nowy na foum - i ciągle szukam wymarzonego Space stara 1,9 did 2001 lub 2 - jeden gość do którego dzwiniłem w sprawie auta twierdził ze miganie wyświetlacza moze świadczyć o kręceniu przy liczniku km - co wy na to? |
|
|
|
 |
Wlodek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-05-2007, 16:59
|
|
|
Trochę czasu minęło od mojego pierwszego wpisu o uszkodzeniu wyświetlacza .
W końcu załatwiłem tę sprawę, ale nie samodzielnie.
Niestety podane tu przez kolegów metody dociśniecia wyswietlacza (przezroczysta podkladka itp.) u mnie nie sprawdziły się, Była poprawa, ale tylko przez pewien czas, potem znowu zaniki obrazu.
Polecanych samodzielnych ingerencji z lutownicą trochę sie obawiałem (można zniszczyć coś nieodwracalnie).
W końcu koledzy z zaprzyjaźnionego kącika oplowego doradziili mi zwrócić sie do mało znanego miniwarsztaciku w okolicach Nieporętu (na marginesie jest to ok. 5 km od stacji AutoTestu, czyli względnie blisko Warszawy).
Naprawiono mi tam wyswietlacz. Sprawnie, sympatycznie. Jest na to gwarancja.
Ceny nie podaję, gdyz załatwiałem sprawę na zasadzie "z rekomendacji znajomego Pana Opla", więc był upust.
Jesli kogos interesują detale/namiary to podaję link do stronki:
http://www.naprawawyswietlaczy.pl/?s=kontakt
Zajmują się wszystkimi rodzajami wyświetlaczy (radia, monitory itp), głównie dla autek z wyższej półki. Normalna cena za usługę jest tam zdecydowanie wyższa niż np. na Wolumenie lub Allegro (akurat W. i A. testowałem, rozmawiałem z ludźmi, sorry ale nie wzbudzili mojego zaufania).
Wydaje się, że punkt, z którego w końcu skorzystałem zapewnia zdecydowanie wyższą pewność długotrwałej żywotnosci wyświetlacza (ale to tylko moje ogólne odczucia i kilku innych osób, które poprzednio korzystały z takiej usługi).
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wykazali zainteresowanie i doradzali mi w sprawie.
Pozdrawiam, Włodek |
|
|
|
 |
|
|