|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kryzys zażegnany, Mitsubishi Motors zyskowne |
Autor |
Wiadomość |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2007, 16:57 Kryzys zażegnany, Mitsubishi Motors zyskowne
|
|
|
No nareszcie Mitsubishi "odbija sie od dna"
http://www.roadlook.pl/ak...s-zyskowne.html
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 30-04-2007, 23:23
|
|
|
Robson86 napisał/a: | No nareszcie Mitsubishi "odbija sie od dna" |
Nigdy na nim nie było...Pismakom naprawdę trudno pojąć, że Wielki Brat (MHI) nigdy nie dopuści do upadku marki. Ile razy słyszałem już o upadku Trzech Diamentów... kochani raz jeszcze - zyski MMC cieszą, jasne, ale to mniej więcej tyle ile zarząd MC wydaje na bankiet.... Nie ta skala.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
|
Wysłany: 01-05-2007, 00:42
|
|
|
Robson86 napisał/a: | "odbija sie od dna" |
chodzilo mi o to ze nareszcie Mitsu przynosi zyski i wyszlo z jako takich klopotow finansowych
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 01-05-2007, 00:59
|
|
|
Robson86 napisał/a: | Mitsu (...) wyszlo z jako takich klopotow finansowych | nigdy ich nie mialo. Obroty MMC na calym swiecie to mniej niz 0,2% obrotow Mitsubishi Corp. A poniewaz to wlasnie Mitsu jako pierwsze w Japonii produkowalo samochody seryjnie to chocby mialo juz nigdy zyskow nie przynosic to samochody bedzie produkowac |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-05-2007, 09:19
|
|
|
Fajnie jest gdy mozna sobie robic cos dla przyjemnosci a nie dla kasy |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 01-05-2007, 10:58
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Obroty MMC na calym swiecie to mniej niz 0,2% obrotow Mitsubishi Corp |
I tu mała korekta - po roku 2006 udział ma wzrosnąć do oszałamiających 0.6% Nie wiem tylko czy już to osiągnęli czy też plan jest OD 2006 Niemniej w skali całego Zaibatsu to nadal grosiaki
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2007, 11:32
|
|
|
Coś mi się wierzyć nie chce. Możecie podać (chociaż w przybliżeniu) jaką sprzedaż miało Mitsu Corp, a jaką MMC?? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 01-05-2007, 14:06
|
|
|
minimus napisał/a: | Coś mi się wierzyć nie chce. |
Ty sobie chyba nie zdajesz sprawy z tego, jakim gigantem jest Mitsu. To jest jedna z największych korporacji na świecie, która zajmuje się wszystkim.
http://www.mitsubishi.com...arch.php?lang=1
Jak kupujesz płytki Verbatim, to też jest Mitsubishi, w połowie urządzeń elektronicznych w twoim domu znajdziej podzespoły Mitsubishi itp. itd.
Nie mówiąc już o działalności na terenie samej Japonii (chociaż nie tylko) w sektorze finansowym (bankowość i ubezpieczenia):
http://www.mitsubishi.com..._id=0017&lang=1 |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 01-05-2007, 14:15
|
|
|
Zdaje sobie sprawę. I mimo to nie chce mi się uwierzyć. Za bardzo się nie znam na japońskich sprawozdaniach finansowych, ani też nie bardzo mi się chce w nie wczytywać, ale wygląda mi na to, że MMC to ok. 50% obrotu Mitsubishi Corporation.
Obrót MC w 2007: 4.362.550 mln JPY
Obrót MMC w 2006: 2.120.100 mln JPY
Może się mylę, ale proszę o konkrety. |
|
|
|
 |
michalp
Mitsumaniak Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
|
Wysłany: 01-05-2007, 14:35
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | Jak kupujesz płytki Verbatim, to też jest Mitsubishi, w połowie urządzeń elektronicznych w twoim domu znajdziej podzespoły Mitsubishi itp. itd. |
Moja firma kupuje z Mitsubishi takie włókienka, które potem stosuje się w produkcji pokryć dachowych |
_________________ michalp
 |
|
|
|
 |
wolgaster
Mitsumaniak

Auto: Carisma
|
Wysłany: 01-05-2007, 15:18
|
|
|
A u mnie w firmie produkujemy wlewy do maszyn papierniczych na licencji Mitsu. Co jakiś czas przyjeżdza kilku panów z Japonii w tym kilku kontrolerów ubranych w błękitne stroje z wyszytymi trzema diamentami i dokonuje odbiorów naszych produktów ponieważ również oprócz produkcji na licencji mamy regularną produkcję na rynek japoński i nasze produkty z Polski są u nich bardzo cenione. Np. wykonywaliśmy dla nich kompletną maszyne papierniczą i są pod wrażeniem że produkty są tak wysokiej jakości. A wracając do tematu to Mitsu to rzeczywiście nie tylko auta ale cała gama produktów, usług i itd itp. |
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 03-05-2007, 22:01
|
|
|
minimus napisał/a: | ale wygląda mi na to, że MMC to ok. 50% obrotu Mitsubishi Corporation. |
I nie mylisz się ale obrotu WOLUMENOWEGO czyli ilość sztuk, kapitałowo wyglada to tak:
Mitsubishi Bank Of Tokyo (po wchłonięciu CC Bank) jest najwiekszym konglomeratem bankowym świata i stanowi coś ponad 60 % obrotu kapitałowego MC
Mitsubishi Heavy Industries dysponujący 6 stoczniami (w tym najwiekszą stocznia świata dzierżawiona dla Hyundia), kilkunastoma kopalniami (nie wiem ile tego jest ale sporo, w tym kopalnie złota i oczywiście DIAMENTÓW ) oraz 3 fabrykami silników samolotowyh i chyba małych sportowych samolotów, ale tego nie jestem pewny - to ok. 10% obrotu kapitałowego
Mitsubishi Electronics (baza dla takich marek jak Sony, Technics, Kenwood, NEC i parę innych) po mariażu (ponownym bo przed 1946 rokiem byla to rodzima firma) z Matsushita Electronics to ok. 25%
Mitsubishi Fuso Truck to ok. 3%
MMC (14 fabryk) to 0.6% (już chyba)
Reszta to male oddziały firmy jak biura patentowe, projektanckie, hotele (tak HOTELE ) oraz towarzystwa ubezpeiczeniowe.
Generalnie wszystko to niby oddzielne firmy ale pamiętać trzeba, że Japonia dopuszcza do kierowania Zaibatsu ( bo tym właśnie jest MC) w sposób feudalny (żeby nie powiedzieć "rodzinny" z tym, że rodzinny na sposób rodziny Soprano ) stąd każde z tych przedsiębiorstw podlega kumuś z 10 ludzi na górze. Żeby to zrozumieć musiałem z Odą przesiedzieć kilka godzin bo stosunki panujące w zarządzie MC są silnie uwarunowane przez historię i tradycję Japonii. Aha, siedziba MC to budynek w Tokyo w kształcie statku.....naturalnych rozmiarów. Jeżeli ktoś orientuje się ile kosztuje metr kwadratowy w Tokyo (jedno z najdrożyszych miast świata, gdzie miejsce parkingowe warte jest sporo więcej niż dobrej klasy samochód na nim parkowany) zrozumie, że wartość tego budynku spłaciłaby sporą część długów Polski
Mam nadzieję, że nieco naświetliłem, niestety po wspomniane konkrety należy poczytać ich wyniki (publikowne oddzielnie niestety) i je zestawić, ja polegam na wiedzy Ody (siostrzeniec jednego z 10 ) bo mi się poprostu nie chciało tego robić
Pozdrawiam
[ Dodano: 03-05-2007, 21:09 ]
minimus napisał/a: | Obrót MC w 2007: 4.362.550 mln JPY |
To chyba do maja 2007
A i to wydaje mi się, że mld zamieniłes na mln
A tak na serio - nie każde zestawienie obejmuje wszystkie koncerny w MC (zależy w jakim celu było robione zestawienie) ogólny raport wszystkich firm jest robiony raz na 5 lat i z tego co wiem nie jest podawany publicznie. Jeżeli Ci na tym zależy mogę dopytać w czerwcu "u źródła" bo planujemy się z Małą wyrwać z oficjalnej wycieczki coby odwiedzić kilku znajomych "na statku"
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2007, 23:36
|
|
|
Sory Jackie, ale dla mnie to jakieś banialuki.
W świecie finansów obowiązują dość ścisłe reguły jeśli chodzi o raportowanie finansowe. Dane, które przytoczyłem pochodzą z ich własnej strony internetowej z audytowanego raportu rocznego (którym posługują się inwestorzy dla oceny firmy, przekłamania = kryminał). Pierwsza wartość to tzw. skonsolidowany obrót, czyli wielkość sprzedaży wszystkich firm, które mogą być zaliczone (także wg ściśle określonych reguł) do Grupy Mitsubishi. Na ogół są to firmy, w których firma matka, bezpośrednio lub pośrednio, ma ponad 50% udziałów, lub ma nad nimi kontrolę. Dane tego typu są pubikowane zawsze raz do roku, a w skróconej wersji kwartalnie lub miesięcznie.
Proszę bardzo:
http://www.mitsubishicorp...ngs/200704e.pdf
strona 27.
Revenue na koniec roku obrotowego (31/03/2007): JPY 4,362,550 mln (nie bln!!)
Analogicznie dla MMC:
http://www.mitsubishi-mot...an/070426-1.pdf
Tym razem jedna strona. Za 2007 jeszcze nie ma danych.
Net sales (to samo co Revenue) to: JPY 2,120,100 mln.
Jackie napisał/a: | Mam nadzieję, że nieco naświetliłem, niestety po wspomniane konkrety należy poczytać ich wyniki (publikowne oddzielnie niestety) i je zestawić, ja polegam na wiedzy Ody (siostrzeniec jednego z 10 ) bo mi się poprostu nie chciało tego robić
Pozdrawiam |
Nie wiem kto to Oda, Ode, Odo???, ale ja właśnie to sprawdziłem. Moja jedyna wątpliwość to to czy Mitsubishi Corporation to faktycznie firma matka. Jednak nazwa na to wskazuje.
Pozdrawiam <--- wygląda trochę na Japończyka lol |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 04-05-2007, 00:09
|
|
|
minimus napisał/a: | Nie wiem kto to Oda, Ode, Odo???, | Zadaj sobie trudu i wpisz Tetsuya Oda w szukaj na forum.
Co do reszty - uwierz Jackowi. Nie masz racji a szukanie sensu w finansach yakuzy zostaw yakuzie |
Just think...
. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 04-05-2007, 01:48
|
|
|
Jackie napisał/a: | Zaibatsu |
Jeżeli się nie mylę, to Zaibatsu było strukturą organizacyjną firm, głównie rodzinnych, obowiązującą w Japonii przed II WŚ. Po wojnie Amerykanie porozbijali Zaibatsu.
Na ich gruzach powstały tzw. Keiretsu, które istnieją do dzisiaj (ich struktura jest nieco inna niż Zaibatsu).
Jackie napisał/a: | Mitsubishi Electronics (baza dla takich marek jak Sony, Technics, Kenwood, NEC i parę innych) po mariażu (ponownym bo przed 1946 rokiem byla to rodzima firma) z Matsushita Electronics to ok. 25% |
Czyli dobrze mówiłem w którymś wątku, że Mitsu jest jakoś powiązane z Panasonic'iem (chyba, że ta firma nie należu już do Matsushity, która jeszcze parę lat temu składała się z Panasonica, Nationala i Technicsa).
Hubeeert napisał/a: | szukanie sensu w finansach yakuzy zostaw yakuzie |
Święte słowa
Obecnie każde chyba Keiretsu w Japonii, kierowane jest przez Yakuzę. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
|
|