Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:15
Nierównomierna praca silnika 4G69 mivec 2,4
Autor Wiadomość
orto
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2007, 17:34   Nierównomierna praca silnika 4G69 mivec 2,4

Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną nierównamiernej pracy silnika outlander 2.4 4G69 rocznik 2003. Szczególnie gdy jest zimny - brak mocy, czesto gaśnie.
Dodam że mam gaz (LGI) ( wiem ze nie wolno ), ale na gazie silnik wprawdzie też pracuje nierównomiernie, lecz ma mniejsze spalanie!! o ok 1 litra/100km na trasie.
Srawdzałem stopień sprężania - wzsystko ok.

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2007, 21:11   

filtry , kable WN i swiecie w jakim sa stanie ?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2007, 21:52   

A czujnik temperatury silnika sprawdzałeś?

orto
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2007, 09:21   

świece wymieniłem - nowe, dodam jeszcze, komputer sygnalizuje kod błędu: wielokrotne wypadanie zapłonu!!!. błąd pojawia się czasem po 90km czasem po 200km od wykasowania

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 30-05-2007, 22:15   

4G69 MIVEC nie wspolpracuje z gazem. Oby sie nie okazalo, ze masz wypalone gniazda zaworowe. Tak czy inaczej jak dla mnie winna jest gazownia.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 02-06-2007, 00:22   

A luzy zaworowe kiedy były sprawdzane? W tym silniku luzy zaworowe sprawdza się co 15000km.

zwolin 
Forumowicz
baaardzo zły miś ;-)

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 07-06-2007, 12:29   

orto napisał/a:
ma mniejsze spalanie!! o ok 1 litra/100km na trasie.

a może jakiś kretyn skończony ustawił Ci za ubogą mieszankę na gazie, i zawory+gniazda (miejmy nadzieję, że tylko) zrobiły papa.

Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 07-06-2007, 17:46   

Pewnie gniazda poszły na drzewo. Podobny numer był z fordowskimi ZETEC'ami (chyba 1.6 i 1.8) gdzie były ceramiczne gniazda zaworowe i gaz je po prostu w szybkim tempie wypalał co kończyło się zwykle wymianą głowicy i wykopaniem gazu z auta. :twisted:

orto
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2007, 21:47   

jutro dowiem się wszystkiego - zdejmują głowicę!

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 15-08-2012, 19:20   

pozwolę sobie podłączyć się do tematu :wink: w wolnym czasie szukałem i szukałem podobnego tematu na forum i znalazłem ten,wprawdzie dotyczy Outka a ja mam Grandisa,ale więcej jest posiadaczy tego silnika w Outlanderze i myślę,że tu szybciej znajdę pomoc.
Do rzeczy mój MiVEC też ma instalację LPI z lubryfikatorem,jak go kupiłem falowały mu obroty od tamtej pory wymieniłem standardowo filtry powietrza,oleju zalałem pełen syntetyk,wyregulowane zawory,wymieniony przepływomierz,nowe świece irydowe,czyściłem EGR i przepustnicę.Poprawa jest obroty są stabilne utrzymuję się między 750-800 obr/min,ale ciągle są odczuwalne drgania silnika na biegu jałowym.Troszkę mnie to irytuje,moc ma na obroty wkręca się dobrze,nie spala mi oleju,ale obroty biegu jałowego pozostawiają jeszcze do życzenia.Silniki MiVEC ciągle poznaję i zastanawiam się co jeszcze może odpowiadać za wolne obroty,pierwsze co nasuwa się to silniczek krokowy,ale nic takiego nie mogę znaleźć w manualu w tym motorze.Prosiłbym o podpowiedź kolegów,dodam że nie ma różnicy czy jest na gazie czy na benzynie,nawet ostatnio przegoniłem go w trasie na PB98

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 15-08-2012, 22:08   

skull napisał/a:
Poprawa jest obroty są stabilne utrzymuję się między 750-800 obr/min,ale ciągle są odczuwalne drgania silnika na biegu jałowym.Troszkę mnie to irytuje,moc ma na obroty wkręca się dobrze,nie spala mi oleju,ale obroty biegu jałowego pozostawiają jeszcze do życzenia.
Ja mam tak w 4G63, mechanicy rozkładają ręce, jak dla mnie podejrzane wszystko co pracuje na pasku alternatora, ew jakaś magiczna wada któreś poduszki silnika. Ja mam problem jak odróżnić nierówną pracę silnika od drgań jakiegoś elementu.

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 15-08-2012, 22:41   

elektryk napisał/a:
Ja mam problem jak odróżnić nierówną pracę silnika od drgań jakiegoś elementu.

dokładnie też tak mam;) patrzę na obrotomierz i niby obroty stoją w miejscu nie wahają się,a jednak silnik jakby "kulał". W moim przypadku jeszcze nie zmieniłem rozrządu,a według informacji z serwisu w Holandii już czas,pasek osprzętu łącznie z rolkami wymieniłem.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-08-2012, 09:17   

elektryk napisał/a:
dla mnie podejrzane wszystko co pracuje na pasku alternatora

Odpal bez paska? Ciężko się go ściąga i jeszcze gorzej zakłada, ale od razu będziesz miał parę podejrzeń mniej. Przecież bez klimy, ładowania i wspomagania kierownicy może na chwilę pochodzić....

A jak nim równo szarpie to może warto pomierzyć kompresję?

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 23-08-2012, 11:12   

krzychu napisał/a:
Odpal bez paska? Ciężko się go ściąga i jeszcze gorzej zakłada, ale od razu będziesz miał parę podejrzeń mniej. Przecież bez klimy, ładowania i wspomagania kierownicy może na chwilę pochodzić....
Już to próbowałem, niby jest trochę lepiej, ale jak samochód chwilkę postoi i się go odpali to też przez kilka minut jest prawie idealnie.
PS ściąganie paska i nakładanie to bajka, najwięcej kłopotu jest z rozbieraniem plastikowych osłon silnika.

Babu 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant
Wysłany: 26-08-2012, 22:38   

witam a czy wyskakuja jakies błady? np P0300 lub np P0301... Mam podobny problem ale chyba juz wiem co sie dzieje, przyanjmniej u mnie, z checia pomoge bo troche juz ten silnik przejzałem i porozbierałem. Mam 2.4 Mivec 4g69 akurat w galancie, pozdrawiam

Odpowiedz do tematu