Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
GPS - jaki? Nie palm, nie komorka. GPS.
Autor Wiadomość
Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-06-2007, 01:20   GPS - jaki? Nie palm, nie komorka. GPS.

Na oku mam dwa.
TomTom 910 i ViaMichelin 980T.

Co Wy polecacie? I dlaczego?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2007, 11:13   

ja bym polecal tomtom'a
z tym drugim nie mialem stycznosci, a z TT przejechalem tys km.
sam obecnie teraz zdecydowalbym sie na tomtom ONE, male fajne i zgrabne.
TT wybralbym jeszcze ze wzgledu na czesta mozliwosc aktulalizacji przez siec :)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2007, 13:39   

Ja również polecam Tom Tom. Jeździłem z nim trrochę po Polsce i wsio grało. Ponadto na każdej ostatniej delegacji zagranicznej (ostatnio Czechy, Niemcy i Belgia) przy wypożyczeniu auta brałem również GPS Tom Tom i ZAWSZE bez problemów dojeźdzałem na miejsce.
Jak dla mnie duże plusy to:
- łatwość obsługi
- kompatkowe wymiary i erginomicznie rozmieszczone wszystkie przyciski i wejścia/wyjścia
- bezproblemowa aktualizacja

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 26-06-2007, 21:36   

A ja polecam Garmina. To klasa. Coś jak Jaguar czy Ferrari lub AMG przy Passacie :D Po tym jak widziałem co taki Garmin potrafi i jak działa to już nie kupię innego. Kuzyn ma takie cacko wodoszczelne bo na motor zakłada gada i hasa z nim po całej europie a ten w dodatku traffic itp. sprawy zaciąga automatycznie przez bluetootha z komórki po gprs z sieci. No i do tego szczegółowość map, ilość dróg, POI i stado innych spraw, prcyzja i szybkość działania itp. itd. jest moim zdaniem póki co jeszcze dobrych parę lat przed innymi takimi urządzeniami. :twisted: PS. Po UK kuzyn z tym śmiga nonstop to od drzwi do drzwi doprowadza choćby po samym kodzie pocztowym.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 05-07-2007, 00:30   

Po konsultacjach i pewnych nazwijmy to wlasnych doswidczeniach wybralem VIA MICHELIN.
Garminek mnie juz przeprowadzil po jakichs dziurach takich, ze te polskie to pikus. Tomtom - jak przez 10 minut nie mogl zlapac satelity to zapytalem o droge na stacji.

Bede od jutra testowal nowa zabawke - w piatek do Dublina jade - zobaczymy. Jakby ktos sie interesowal to pytac. Specyfikacja dostepna na stronie Michelina. www.michelin.com

Dziekuje wszystkim, ktorzy mi odpowiedzieli.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 05-07-2007, 01:51   

Warto było jeszcze przetestować MIO. Firma niby nie wzbudza zaufania, ale urządzenia oparte są o soft iGO - IMHO bardzo dobry.
Testowałem różne programy (akurat na palmie) i muszę przyznać, że przy iGO Automapa, TomTom czy Autopilot "wymiękają".
Podejrzewam, że w przypadku rozwiązań "fabrycznych" będzie podobnie (nie sądzę, żeby były znaczące różnice w sofcie urządzenia np. TomTom i programu TomTom na pocket PC).
Wiem, że troszkę późno, ale dopiero teraz się dowiedziałem, że to MIO jest na iGO. Ale może komuś się to info w przyszłości przyda.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2007, 08:06   

Hubeeert napisał/a:
Tomtom - jak przez 10 minut nie mogl zlapac satelity to zapytalem o droge na stacji.

zalezy w "czym" miales go wgranego i kto jak bardzo sie postaral w ustawieniach GPS, ostatnio walczylem kilka godzin z ustawieniami w MIO aby ladnie lapal satelity w TT, ale juz np. w swoim asusie musze za kazdym razem konfigurowac ustawienia gps aby zlapal satelity, tak jak wczesniej pisalem wszystko zalezy od urzadzenia.
troche rozwijajac wszesniejsza moja mysl nt. urzadzeni TT to teraz zdecydowanie bym je wybral ze wzgledu na mozliwosc podlaczenia anteny TMS szczytujaca z RDS informacji o korkach, zajefajna sprawa (w polsce jeszcze kuleje ale np. na zachodzie ideal)
http://motoallegro.pl/ite..._o_korkach.html

[ Dodano: 05-07-2007, 08:09 ]
saphire napisał/a:
ten w dodatku traffic itp. sprawy zaciąga automatycznie przez bluetootha z komórki po gprs z sieci.

kazde urzadzenie to potrafi, a TT tak jak wyzej napisalem potrafi to zrobic z RDS-u wiec za free

saphire napisał/a:
Po UK kuzyn z tym śmiga nonstop to od drzwi do drzwi doprowadza choćby po samym kodzie pocztowym.

rowniez kazde urzadzenie to potrafi, TT dodatkowo w holandii

reasumujac kazde urzadzenie jest w podobnej jakosc (mamy dwoch dostawcow map z ktorych korzystaja dostawcy urzadzen gps: TeleAtlas i cos jeszcze, nie pamietam), roznia sie interfacem lub dodatkowymi funkcjami i kto co wybierze zalezy od indywidualnych upodoban.
Ostatnio zmieniony przez arturro 05-07-2007, 08:15, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 05-07-2007, 08:11   

arturro napisał/a:
zalezy w "czym" miales go wgranego
To bylo urzadzenie TomTom.
arturro napisał/a:
kto jak bardzo sie postaral w ustawieniach GPS
Nie wiem - kolega mi pozyczyl a ja nie grzebalem.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2007, 08:27   

moze stales pod dachem :) lub bylo cos porabane w ustawieniach urzadzeniach,
dedykowane urzadzenia do poszczegolnych navi z reguly bardzo szybko lapia fix'a.

secki 
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
Wysłany: 05-07-2007, 10:01   

arturro napisał/a:

zalezy w "czym" miales go wgranego i kto jak bardzo sie postaral w ustawieniach GPS, ostatnio walczylem kilka godzin z ustawieniami w MIO aby ladnie lapal satelity w TT, ale juz np. w swoim asusie musze za kazdym razem konfigurowac ustawienia gps aby zlapal satelity, tak jak wczesniej pisalem wszystko zalezy od urzadzenia.

Na czym polega owa konfiguracja GPS'a?
Myslalem, ze kwestia lapania fix'a uzalezniona jest jedynie od czulosci (niesustawialnej)
odbiornika (chipsetu) i "widcznosci nieba". Jako, ze wiekszosc nowych urzadzen pracuje na SIRF'ie III (ew. inncyh odbiornikach o podobanej czulosci so SIRF'a) wiec kwestia jest tylko
jak czyste jest niebo i jak duzo odbiornik go widzi.
W lapaniu fix'a moz pomoc zewnetrzna antena (nie mylic z odbiornikiem na BT).

A co do reszty to fakt, tylko kartografia (teleatlas albo nawteq), interfejs i cena reszta to juz indywidualne preferencje.
No i oczywiscie trzeba toszke pomyslec jak sie z tego korzysta bo np szukajac najkrotrzej
drogi nie ma sie co dziwic, ze czasem przyjdzie nam jechac po dziurawych drogach.
A z kolei wytyczajac najszybsza nie ma co sie dziwic, ze soft pominie drogi osiedlowe ze znanymi nam skrotami (bo w kartogafi siedzi, ze tam sie powinno wolno jezdzic).

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2007, 12:31   

secki napisał/a:
Na czym polega owa konfiguracja GPS'a?

np. w palmie w ustawieniach systemowych masz ustawienia gps gdzie ustawiasz porty szybkosc itd.
hubert wspominal o problemach z TTgo lub one i byc moze bylo cos przestawione w konfiguracji gps TT (nie mylic w ustawieniami gps urzadzenia).
ostatnio wgrywalem TT6 dla kumpla do MIO i sporo sie nameczylem zeby ustawic gps aby lapal fix'a.
sporo tez zalezy od urzadzenia, niektorym zlapanie sygnalu na "zimno" zajmuje sporo czasu, nawet kilka minut.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 05-07-2007, 12:51   

arturro napisał/a:
hubert wspominal o problemach z TTgo lub one i byc moze bylo cos przestawione w konfiguracji gps TT (nie mylic w ustawieniami gps urzadzenia).

Nie bawiłem się TTgo, TT one bawiłem się przez chwilę, ale nie wgłębiałem się w konfigurację. Ale nie sądzę, żeby w urządzeniu firmowym, dawali możliwość konfiguracji GPS. IMHO w tym wypadku urządzenie i program są ze sobą nierozłącznie związane, i nie powinno być możliwości zmiany konfiguracji GPS.
arturro napisał/a:
ostatnio wgrywalem TT6 dla kumpla do MIO i sporo sie nameczylem zeby ustawic gps aby lapal fix'a.

Bawiłem się TT6 w różnych urządzeniach (FujitsuSiemens z wbudowanym GPS i palmy z GPS na BT - kilka modeli) i nigdy nie miałem problemów z konfiguracją.
Może MIO jest jakieś dziwne?

secki 
Forumowicz

Auto: Ford Focus, Lancer GLXi '94
Wysłany: 05-07-2007, 14:14   

arturro napisał/a:
np. w palmie w ustawieniach systemowych masz ustawienia gps gdzie ustawiasz porty szybkosc itd.

No tak ale to w zaden sposob nie wplywa na szybkosc lapania fix'a ale na kwestie komunikacji pomiedzy modulem GPS a PDA (Jak szybko i po jakim porcie maja przeplywac informacje z modulu GPS o wpolrzednych, ilosci satelit itp itd).
Jedyne co mozna zrobic by zwiekszyc szybkosc lapani fixa to umieszczenie urzadznia tak by widzialo jak najwiecej nieba albo dokupienie anteny.

arturro napisał/a:

sporo tez zalezy od urzadzenia, niektorym zlapanie sygnalu na "zimno" zajmuje sporo czasu, nawet kilka minut.

Nadal bede sie upieral, ze w zaden sposob (ustawiniami) nie mozna poprawic lapania fix'a.
(chyba, ze za ustawieni uznamy wlaczeni/wylaczenie PDA badz przerwanie/nawiazanie
komunikacji pomiedzy modulem GPS a PDA)
Chodzi o chipset a nie o urzadzenie jako takie (PDA...) bo mozesz miec takie samo urzadzenie a inne moduly GPS (jak bywa w przypadku roznych GPS'ow na BT przy jednym PDA).
A na starych chipsetach to i dluzej sie sygnal lapalo, szczegolnie w trudnych warunkach.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2007, 15:21   

oj zle sie zrozumielismy a ja moze zle wytlumaczylem chodzi mi o to ze np w ustawieniach ustawisz szybkosc 4800 a na TT 115200 (podobnie z innymi ustwieniami) i mamy problem, za ktoryms razem nam zalapie ale z regoly trwa to bardzo dlugo lub wcale.
ja (tak jak juz wczesniej pisalem) za kazdym razem musze konfigurowac ustawienia gps w swoim asusie (przez TT), musze wybrac urzadzenie, szybkosc, port i dopiero po tym mi lapie fix'a, bez tej konfiguracji moge sobie czekac kilka dni, a czesem zdarza sie ze lapie od razu (bez koniecznosci konfiguracji).
napisze jeszcze raz SZYBKOSC lapania sygnalu zalezy od urzadzenia ale mozemy sobie pomoc w odpowiedniej konfiguracji (bo logiczne ze jesli bedziemy miec zle skonfigurowane urzadzenie nie bedzie dzialalo).

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-07-2007, 19:30   

arturro to ty chyba piszesz o szybkości połączenia portu szeregowego pomiędzy palmtopem a modułem gps (?) bo chyba tylko taką sytuację mogę sobie wyobrazić w tym przypadku...

Odpowiedz do tematu