Znizki przechodzące na męża/żonę |
Autor |
Wiadomość |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-06-2007, 23:54 Znizki przechodzące na męża/żonę
|
|
|
Witam
Nurtuje mnie taka sprawa.
Jeżeli mój brat ma samochód i zniżki OC, a żona nie jest wpisana do dowodu rejestracyjnego to czy jak kupi samochód na siebie to zniżki brata przejdą na nią czy musi sama na nie zarabiać???
Słyszałem gdzies ostatnio że zniżki przechodzą automatycznie - ale jak to jest naprawdę???
Dzięki za pomoc. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
|
Wysłany: 26-06-2007, 23:58
|
|
|
Karwoś napisał/a: | czy jak kupi samochód na siebie to zniżki brata przejdą na nią czy musi sama na nie zarabiać??? |
kazda osoba ma oddzielnie znizki, wiec jezeli zona Twojego brata kupi samochod na siebie to zaczyna od przyslowiowego zera .
wiec lepiej jest zrobic wspolwlascicielstwo czyli ze wlascicielem zostaje zona Twojego brata, a Twoj brat jest wspolwlascicielem, korzysc z tego taka ,ze przy wykupywaniu OC obowiazuja znizki i wtedy jego zona tez zdobywa znizki ( ale zaczyna od 0 ). minus z tego taki, ze jezeli ona przydzwoni komus, to Twojemu bratu leca znizki |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
|
Wysłany: 27-06-2007, 00:24
|
|
|
Rafal_Szczecin, akbi, Panowie bzdura, oczywiście poczęści Już pisze jak jest, mam info z wczoraj bo właśnie jestem na kupnie autka dla żony i badam rynek. Sytuacja wygląda tak, że są firmy ubezpieczeniowe w których kapitał zniżek buduje się osobno, ale np STU CIGNA respektuje zniżki męża i tak jak np. ja kupie autko żonie, rejestruje na nią i ona nigdy nie miała auta i prawko ma 2 dni dostaje moje 60% za bezszkodowość, ale jak to bywa kij ma dwa końce, żona ma dzwona ze swojej winy mąż traci równolegle zniżki. Oczywiście takie zastosowanie nie istnieje, w sytuacji podzielności majątkowej (intercyzy). |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
wlad [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2007, 08:26
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | ale np STU CIGNA respektuje zniżki męża i tak jak np. ja kupie autko żonie, rejestruje na nią i ona nigdy nie miała auta i prawko ma 2 dni dostaje moje 60% za bezszkodowość |
dla mnie sa to kompletne jaja...niedlugo wystarczy miec dziadka,ktory przed wojna jezdzil autem.a ktos ponizej 25 lat placi zwyzke[nie wiem czy akurat w tej firmie]....dla mnie totalne nieporozumienie i postawa nie fair wobec innych klientow.ale to tylko moja opinia.... |
|
|
|
 |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
|
Wysłany: 27-06-2007, 08:41
|
|
|
W styczniu tego roku pytaliśmy naszego ubezpieczyciela jak to jest i powiedział nam dokładnie to samo co mówi Adaho_krak, czyli zniżki/zwyżki przechodzą z męża na żone i z żony na męża (samochód ubezpieczony w PZU) |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-06-2007, 10:30
|
|
|
Właśnie o to mi chodziło - bo tak na prawdę po co płacić 1000 za OC jak można 500. A te lata bezszkodowej jazdy to jak dla mnie pic na wodę. na 10% w PZU trzeba zarabiać 3 lata (albo w Alianz - już nie pamietam).
Dzięki za podpowiedzi. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 27-06-2007, 10:49
|
|
|
wlad napisał/a: | dla mnie sa to kompletne jaja...niedlugo wystarczy miec dziadka,ktory przed wojna jezdzil autem.a ktos ponizej 25 lat placi zwyzke[nie wiem czy akurat w tej firmie]....dla mnie totalne nieporozumienie i postawa nie fair wobec innych klientow.ale to tylko moja opinia.... |
wlad, z dziadka zniżki nie przechodza, a jeśli chodzi o wiek to poniżej 25 lat masz zwyżkę, moja żona ma 18 netto + VAT tak że nie ma zwyżki Akurat w przypadku żony nie jest to wielkiego znaczenia, bo poprostu zamiast rejestrować auto na żone zarejestrowałbym na siebie i tak mam zniżki. A takie wysokie ceny ubezpieczeń to wina wałkaży którzy ustawiają dzwony i wyłudzają ubezpieczenia |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-06-2007, 12:44
|
|
|
Niestety samochód już jest kupiony na żonę brata, i nie można dopisać do dokumentów nikogo (Title, urząd celny itp) a jak się dopisze to trzeba 2% wartości dla US zapłacić.
A jeszcze 1 pytanie - czy ja dla siostry mogę przekazać samochód jako darowizna i nie zapłacić ani grosza dla tych z US?? Albo nawet połowę samochodu jej dać??bez płacenia tych 2%.? |
|
|
|
 |
IGNS [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2007, 20:07
|
|
|
Karwoś napisał/a: |
A jeszcze 1 pytanie - czy ja dla siostry mogę przekazać samochód jako darowizna i nie zapłacić ani grosza dla tych z US?? Albo nawet połowę samochodu jej dać??bez płacenia tych 2%.? |
Możesz. Sam ostatnio załatwiałem ustalenie współwłasności przy rejestracji samochodu sprowadzonego. Przeczytaj ten wątek: http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=13406
IGNS napisał/a: | Umowy darowizny nie trzeba rejestrować w urzędzie skarbowym jeśli wartość części darowanego pojazdu na umowie (według ceny rynkowej) jest mniejsza niż 9637zł |
|
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
|
Wysłany: 27-06-2007, 21:24
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | STU CIGNA |
Adaho_krak - znasz tę firmę? Pytam, bo zaproponowali mi AC tak atrakcyjne w stosunku do tego, co oferowały inne firmy, że aż podejrzane. Jak coś wiesz, to napisz |
_________________ Mazda cx5 '15
Dokker 1.6 lpg '13
ex Outlander 2.4 cvt '10
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 27-06-2007, 23:53
|
|
|
macia, znam o tyle że mam tam OC od dwóch lat i są najtańsi, nie wiem jak z wypłatami itd. nie miłem żadnego zdarzenia. Co do OC nie ma żadnego ryzyka, ale z AC, ja bym nie ryzykował, tylko PZU. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 28-06-2007, 15:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 28-06-2007, 08:34
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | ja bym nie ryzykował tylko PZU. | czyli nie ryzykował byś w PZU Czy tylko ubezpieczasz w PZU
Nie żebym się czepiał ale chyba brak interpunkcji dlatego się pytam
ps. 1 Od ponad 6 lat mam pakiet w (AC+OC+NNW+Assistance+Ubezpieczenie mieszkania+NNW w życiu prywatnym+ coś tam jeszcze ) - najogólniej mówiąc pakiet H7 w STU Ergo Hestia i jestem zadowolony.
ps.2 STU Cigna została wykupiona przez Compensa Vienna Insurance Group- jednak dalej będzie działać pod swoim szyldem
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 28-06-2007, 15:55
|
|
|
roch_27 napisał/a: | ja bym nie ryzykował tylko PZU.
czyli nie ryzykował byś w PZU Czy tylko ubezpieczasz w PZU
Nie żebym się czepiał ale chyba brak interpunkcji dlatego się pytam |
Ubezpieczyłbym w PZU. Najpewniejsza wypłata w przypadku zdarzenia z AC. OC kupujesz dla wszystkich innych.
roch_27 napisał/a: | Od ponad 6 lat mam pakiet w (AC+OC+NNW+Assistance+Ubezpieczenie mieszkania+NNW w życiu prywatnym+ coś tam jeszcze ) - najogólniej mówiąc pakiet H7 w STU Ergo Hestia i jestem zadowolony. |
A miałeś już kiedyś szkode. I jak z wypłacalnością. Ja likwidowałem szkody np. w Warcie, sprawa skończyła się w sądzie, oczywiście z moją wygraną, tyle że po 7 miesiącach. W PZU likwidowałem szkode dwa razy i bez większych problemów. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 28-06-2007, 16:54
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | roch_27 napisał/a:
Od ponad 6 lat mam pakiet w (AC+OC+NNW+Assistance+Ubezpieczenie mieszkania+NNW w życiu prywatnym+ coś tam jeszcze ) - najogólniej mówiąc pakiet H7 w STU Ergo Hestia i jestem zadowolony.
A miałeś już kiedyś szkode. I jak z wypłacalnością. | tak likwidowałem już nie raz (3-4) dokładnie nie pamiętam i było bez problemów.
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
|