Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Witajcie Mitumaniaki! Pierwsze pytania no i z
Autor Wiadomość
Rafal_Katowice 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI, DYNAMICS,'00
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 28-08-2007, 22:13   [Cari 1.8 GDI] Witajcie Mitumaniaki! Pierwsze pytania no i z

Witajcie wszyscy miłośnicy Mitsubishi!
Ogłaszam wszem i wobec, że Rafał kupił swoje pierwsze auto i wybrał Carisme 1.8 GDI DYNAMICS z 2000r :biggrin:

Auto zostało przywiezione z Niemiec przez dobrego znajomego (od nieznajomego bym sie bał kupować, bo to moje pierwsze auto, a nikt w rodzinie sie nie zna na samochodach). Auto było początkowo przeznaczone dla jego żony, więc dodatkowo mam nadzieję, że złomu by jej nie kupował.
Auto ma 101 kkm przebiegu. Przy 86kkm miało robiony rozrząd (Niemiec jeździł do ASO i zachował wszystkie faktury). Mechanik obejrzał rozrząd i rzeczywiście wygląda na wymieniony.
Co tam jeszcze w niej wymieniali to nie wiem, bo po niemiecku nie rozumiem i nie wiem co jest na fakturze. Klocki hamulcowe są OK.

Ja na razie wymieniłem:
- filtr powietrza
- olej
- Cari miała zimowe opony, więc kupiłem jej opony Fulda Carat Progresso 195/60/R15

Właśnie wróciłem z urlopu znad morza ok. 1300km i w trasie spaliła 6.9 litra z włączoną klimatyzacją i prędkościami ok. 130-140 na autostradach i 110-120 w terenie niezabudowanym (pr. średnia wg komputera wyniosła 71km/h).

Czy oprócz Michuczaka (jego post znalazłem w wyszukiwarce) ktoś z Was ma wersje DYNAMICS?
Na pierwszy rzut oka różni się spojlerem z przodu i z tyłu, a w środku "aluminiowymi" wstawkami (a może inne wersje też takie wstawki miały?). Jest automatyczna klimatyzacja i pełna elektryka.
(Do moderatora: jeżeli uważasz, że powinienem pisać w poście Michuczaka, to proszę o przeniesienie.)

Jak na razie zauważyłem kilka rzeczy:
    1. Po otworzeniu drzwi kierowcy lub pasażera nie świeciła się lampa w podsufitce, ale za to poprawnie piszczało kiedy otworzyłem drzwi przy załączonych światłach. Bezpiecznik był OK. Po jakimś czasie zauwazyłem tez, że Cari sama się zamyka po ok. 30 sekundach (po prostu nie wiedziała, że otworzyłem drzwi). Sprawdziłem więc czujniki zamknięcia/otwarcia drzwi. Otwarłem je i wyczyściłem, bo były zaśniedziałe. Teraz wszystko gra, a ja mam za sobą pierwszą samodzielną naprawę :wink:

2. Gdy nikt nie jedzie z tyłu, słychac piski. Poczytałem na forum, że to mogą być zawiasy oparć tylnej kanapy. Psiknąłem WD40 na zawiasy i zamek i piszczenie zmniejszyło się. Musze psiknąć jeszcze raz.

3. Czasem nie wskakuje mi wsteczny. Na forum przeczytałem o tulejkach lub dokręceniu jakiejś nakrętki. Posty dotyczyły Cari 1.6 lub DiD 1.9. Czy w 1.8 GDI jest taka sama przyczyna? No i czy mam sie tym już teraz zająć? Na razie zdarza się to może co drugi raz i wsteczny zwykle wchodzi po drugiej próbie, więc nie jest to duży problem.

4. Lusterka elektryczne ruszają się tylko w jedną stronę w poziomie i jedną w pionie. W drugą stronę musze pomagać im palcem. Skoro silniczki działają, to chyba wystarczy tylko nasmarować jakieś przekładnie?

5. Wszyscy piszą o czyszczeniu przepustnicy. Obroty mi nie falują a spalanie jest chyba w normie. Czekać aż coś się zacznie dziać czy wyczyścić ją dla świętego spokoju?

6. Jaki rozmiar głośników był stosowany standardowo w drzwiach w Cari po liftingu? Poprzedni właściciel wymontował głośniki i zostało w drzwiach coś takiego:

czy to wygląda na fabryczne? Do tego co jest, zmieści się głośnik 165mm.

To by było na razie na tyle. Pozdrawiam wszystkich jeszcze raz.

- Lataj nisko i powoli! - jak mówiła babcia do wnuczka pilota.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 29-08-2007, 10:45   

Bardzo fajny wóz tylko jakieś aluski by się przydały do kompletu:P W drzwiach Cari po lifcie ma miejsce własnie na głośnik 16,5mm.Z tą przepustnicą to można wyczyścić bo niewiadomo ile tego syfu tam tak naprawde jest.Chociaż podczes głównego przeglądu powinna być ona czyszczona.Odkręć sobie wszytsko żebyś mógł zobaczyć i sam ocenisz czy trzeba czyścić czy nie. Co do tych tulejek to w tej skrzyni ich nie ma.Jest tu jakieś inne rowziązanie ale za to bardziej kosztowne,może sama wymiana oleju by pomogła.

deadly
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2007, 10:45   

ad3 niestety nie ma tulejek w GDI a biegi to linka a nie wodziki.
ad5 czyścic nic ci nie zaszkodzi i nic nie poprawi, ja obroty ci nie falują.
pozdro

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 29-08-2007, 10:47   

az sie prosi o alufelgi,
wersja dynamics to tylko wersja nadwoziowa powstala bodajze na wersji elegance troche zmieszanej z avance
ad 5 jak masz wszystko ok to nie czysc na sile :)
ad 4 jezeli w te strone, w ktora pchasz je palcem, ida bardzo lekko, bez praktycznie zadnego oporu, to masz wylamana taka zebatke jedna w silniczku i tu raczej tylko wymiana silniczka, a jesli w kazda strone ruszaja sie z takim samym oporem(ruszajac dlonia) to albo jakis kabelek sie gdzies zsunal albo cos w regulatorze nie styka, najlepiej bys musial znalezc kogos i podmienic na chwile
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 29-08-2007, 10:48   

Rafal_Katowice napisał/a:
Czy w 1.8 GDI jest taka sama przyczyna?

nie :!: Wyrabiajace sie tulejki dotycza tylko wesji silnikochych 1,6 ; 1,8 (nie GDI) i 1,9td=>tam sa francuskie skrzynie biegow. Werja GDI ma japonska skrzynie biegow :)
Rafal_Katowice napisał/a:
Wszyscy piszą o czyszczeniu przepustnicy. Obroty mi nie falują a spalanie jest chyba w normie. Czekać aż coś się zacznie dziać czy wyczyścić ją dla świętego spokoju?

raz na np. 30 000KM 3eba ja wyczyscic. Jesli nic takiego nie zauwazasz mysle ze nie warto...chociaz jesli tylko chcesz to w niczym nie przeszkadza :D nawet lepiej :P
Pozdroo

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2007, 09:53   

Co do tego wstecznego mam ten sam problem i juz sie do niego przyzwyczaiłem :lol:

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 30-08-2007, 10:04   

Gratulacje :!: Świetnie wygląda Twoja Cari i mało pali :shock: Moja ma śr. spalanie 8,9.

Rafal_Katowice 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-08-2007, 10:28   

Też byłem mile zaskoczony spalaniem. Ale znajomy, od którego go kupowałem mówił, że ma dosyć ciężką nogę i w mieście komputer pokazywał 8 litrów. Sprawdziłem wskazania komputera z rzeczywistym spalaniem, bo tankowałem do pełna dwa razy i zgadza sie +- 0,1l. Na początku drogi znad morza, po zatankowaniu i wyzerowaniu komputera, na autostradzie z Gdyni do Gdańska przy predkości ok. 130km/h było nawet 6,5. Potem wzrosło.
Może to przez mój styl jazdy wyniesiony z Peugeota 307 1.4 od moich rodziców? ;-) ale to chyba nie to, bo już coraz rzadziej zapominam, ze teraz mam 125KM do dyspozycji...

Alufelgi by sie przydały ale wszystko po kolei. Na razie planuje zrobić głośniki i chyba wymienie radio, bo to nie odtwarza mp3 :-)

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 30-08-2007, 10:40   

Piekna Carisma :) No i witamy w klubie :)

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 30-08-2007, 12:23   

Oj naprawdę ładna i w jedynym słusznym kolorze :mrgreen:
Jak nie jest to tajemnica to ile kosztowała?
Ja się przymierzam do zamiany na coś nowszego i sam nie wiem co wezmę, chciał bym Cari ale zobaczymy.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 30-08-2007, 12:27   

prezentuje się zacnie, jeszcze jakieś felgi i będzie bajka :)
Przyjemnej i bezawaryjnej eksploatacji życzę.

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Rafal_Katowice 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-08-2007, 12:58   

Kosztowała 21700. Znajomy powiedział, ze wie ile jest warta i że taniej jej nie puści, a ja sie juz zakochałem na amen:-) A Wy jak sądzicie, dałem za dużo, za mało? Z tego co oglądałem, to na allegro chyba da sie taniej kupić. Ale w jakim stanie sa te samochody to nie mam pojęcia.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2007, 23:01   

moge byc szczery? ok :)
imo cari z tymi dokladkami wyglada tragicznie, nie wiem co moze byc w tym fajnego :?

Michuczaka
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 00:37   

Heja maniaki dawno nie wchodziłem na tą stronke ale jakoś tak trafiło, że jak już wlazłem to ujżałem bliżniaczy model mojej bryki. Autko jest naprawde cool. Apropo tych felg o których tu wszyscy wspominają to gostek od którego kupiłeś tą cari okradł cie bo ogrinalne (takie przynajmniej ja mam) to 17" z oponkami 215/40 wtedy autko zachowuje się jak przyklejone do drogi. Ale u mnie też nie jest tak różowo jestem w trakcie poszukiwania halogenów do swojej bo też powinny być ale najwidoczniej coś było grzebane przy zderzaku. Jeśli chodzi o przpustnice to nic jesczcze nie robiłem a silniczek mam po chip tunningu z filterkiem stożkowym dało to w sumie 130 KM, najwięcej adrenaliny daje jednak wydech. Też sie pochwale zdjęciem.
Ostatnio zmieniony przez 31-08-2007, 07:28, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal_Katowice 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-08-2007, 08:09   

W takim razie Niemiec sobie zatrzymał felgi (głośniki przy okazji też). Auto przyjechało do polski juz tylko z zimowymi oponami i na stalowych felgach.
Widziałem na naklejce rozmiary alufelg 17" 215/40 ale dopiero teraz je widze założone. Super wyglądaja!

Odpowiedz do tematu