Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
od czego to?
Autor Wiadomość
zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-09-2007, 20:05   od czego to?

witam , od czego odpowiedzialna jest kontrolka z prawej strony obrotościomierza /pomarańczowa z ikonką olejarki na fali/ pytam bo zapaliła misię na 2 sekundy no może 3 i zgasła... :doubt: czy to coś poważnego ?

franz
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 22:57   

sprawdź poziom oleju w silniku

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 26-09-2007, 14:13   

witam,jest ok .znaczy się w połowie między min / max.może czujnik szwankuje co?

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 26-09-2007, 20:10   

Witam.Ta kontrolka wskazuje poziom oleju,jeżeli się zapala to znaczy ,że musisz dolać,czyli sprawdzić i uzupełnić olej.pozdrawiam.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 26-09-2007, 20:59   

witam slaw ,z tym olejem to coś nie tak stan jest ksiązkowy ... więc ?co uzupełnic na max?a może tak coś np.wspomaganie itp. chociaz wszędzie tez jest książkowo :( może czujnik sie jakoś wiesza...

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Wysłany: 26-09-2007, 21:36   

Jak co to dolej pod maxa.czujnik mam jak co,ale sprawdz i kostkę przy czujniku

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 10:31   

...coż ta kontrolka oznacza znacznie więcej, nie tylko niski poziom oleju w misce. Może oznaczać też iż:
- olej ma nie odpowiednią gestość (za rzadki), choć czasami zapala się też gdy ma za dużą leppkość... :?
- przytkany jest filtr lub zawór pompy olejowej
- pompa olejowa ma duże luzy względnie zbyt duży "prześwit" na "łopatkach"
- róznego rodzaju wycieki (raczej te większe).

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 27-09-2007, 10:57, w całości zmieniany 1 raz  

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Wysłany: 27-09-2007, 10:43   

Masz troszkę racji ale myślę,że szybciej zapaliłaby się kontrolka smarowania.Myślę,że jest gdzieś naruszony kabelek i może styka gdzieś do masy,dlatego się zaświeca.Pozdrawiam.

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 11:04   

Teoretycznie powinna...o ile jeszcze działa - ot taki żart :p

pozdro.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 27-09-2007, 14:24   

witajcie .więc tak co do odpowiedzi/za które wielkie dzięki/ olej 5w/40 shell/helix,przejechałem normalną jazdą na nim ok 7000. dalej co do pompy - cos szumi i ćwierka ale wydaje mi się że to łozysko rolki napinania spręzarki do klimatyzacji bo z tamtąd dobiega ów dzwięk.ale sprawdzę /mam też mały wyciek z ukł.kierowniczego /pompa wspomagania/ .więcej wycieków nie ma.teraz pytanko /laik jestem/ gdzie ten kabelek.jak go znajdę i pompa oleju bo być może że te szumy są od łożyska pompy olejowej jak napędzana jest - paskiem rozrządu?.....bo ogólnie to pompy siedzą wewnątrz silnika napędzane 'trybikami"...pozdrawiam

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 15:31   

Cóż choć to dobra oznaka, tak jak mówiłem Ci już telefonicznie za bardzo się martwisz. Przy przebieguu jaki ma Twoje auto (o ile jest oryginalny), szanse że to niedomaganie pompy wynoszą około 3%. Z tą kontrolką poziomu oleju zawsze w Sigmach były przeboje, wystarczyło założyć nieoryginalny filtr oleju i już po "przygazówce" zaczynała świrować. Poza tym moim prywatnym zdaniem to raczej kwestia oleju, 5W/40 jest bardzo rzadki co może zakłócać cyrkulację oleju w silniku. Pomijam już fakt, że akurat dziwnym trafem wszystkie silniki do których lałem shella, zaczynały brać olej. I chyba najmiej problemów było z półsyntetykiem 10W/40 tym w niebieskich karnistrach. Za jakieś 3.000 km i tak czeka Cię wymiana oleju. Minie jak z bicza strzelił, wtedy zalejesz go jakimś innym olejem, założysz jakiś dobry filtr i zobaczysz co się będzie działo...
Na razie pilnuj po prostu poziomu na bagnecie a skoncentruj się raczej na wyciekach z układu wspomagania...

pozdrawiam.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 27-09-2007, 16:44   

witaj pocieszycielu,mam nadzieję że tak właśnie będzie zaleję go innym olejkiem i..\ będzie dobrze\...martwie się o sigmusi serducho bo szkoda by tam cos się stało,bo autko jest w rewelacyjnym stanie //serducho wykręca cały prędkościomierz//no może parę drobiazgów jeszcze bym znalazł ale to kwestia dopieszczenia i nie wybaczył bym sobie by w takim momencie zapaliła się czerwona lampka oleju bo to był by zgon auta.sprawdzam oleje i płyny i czekam ...jeżdżę wolno no i pozdrawiam z góry dziękując za szybka odpowiedź
p.s może masz /ewentualnie tel.do kogos kto ma/na sprzedaż tuleje wachaczy przednich o których pisałem wczesniej bo z syskim nie mogę się .... złapać :rolleyes:

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Wysłany: 27-09-2007, 21:01   

Czujnik poziomu masz z boku miski od strony rozrządu i po kabelku jak po nitce do ... Ja osobiście używam mobila 5w-50 i jest cacy.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 28-09-2007, 16:54   

witaj slaw ,zaraz do tego zajrze i będe wiedział czy to to ... może wymienię też olej na "havoline" bo taki kiedyś ponoc był zalany albo jakiś castrol? tylko jakie parametry? 5w50 czy 5w 60 a może coś z 10w? co doradzisz by regulatorki przycichły /własciwie to jeden/jakiej firmy dac filtr oleju? i pytanie z innej beczki - potrzebuje na wczoraj tuleje wachaczy przednich może masz ? u mnie w sklepie są po 90zł. sztuka /potrzebuje taniej/...skoro jest możliwość takowego zakupu.pozdr :doubt:

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Wysłany: 28-09-2007, 19:04   

Witam.Tuleje mam ale te mniiejsze,duże kupowałem u Sebastjana.oliwka raczej nic nie da dla samoregulatorów.siadają powoli a gorszy olej niszczy silnik.Ja wolę mobila,jeśli chodzi o filtr to nie kupuj nigdy z filtronu bo to jest totalny badziew.

Odpowiedz do tematu