Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
24-10-2007, 15:40
drążki i końcówki drążków ?
Autor Wiadomość
lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-10-2007, 10:03   drążki i końcówki drążków ?

Witam,
Byłem na przeglądzie zawieszenia i okazało się że mam wywalone drążki z dwóch stron i jedną końcówkę drążka. Mechanik wyszacował taką naprawę na koszt 290 pln
zakres (regeneracja drążków, wymiana 1 końcówki, zbieżność, robocizna).
- czy warto bawić się w regenerowanie drążków ( zaklad niby zajmuje sie takimi rzeczami ) ?
- jesli chodzi o zamienniki to mniemam ze lepiej dopplacic do lepszych czyli np. 555 ? różnica w cenie 555- 100% ceny a zamiennik koreancki 50% ceny 555 ?
- czy moze sie wyrobic drążek a koncowka nie ?? Czy lepiej jeszcze tą diagnozę gdzieś sprawdzic. ?

pozdrawiam
Lukasz921

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-10-2007, 11:00   

lukasz921 napisał/a:
- czy warto bawić się w regenerowanie drążków ( zaklad niby zajmuje sie takimi rzeczami ) ?
Zdecydowanie nie.
lukasz921 napisał/a:
jesli chodzi o zamienniki to mniemam ze lepiej dopplacic do lepszych czyli np. 555 ?
Dokładnie 555 i spokój.
lukasz921 napisał/a:
- czy moze sie wyrobic drążek a koncowka nie ??
Może jak najbardziej.

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-10-2007, 11:19   

Witam jeszcze pytanko mial ktos stycznosc z zamiennikami Yamato ? Podobno sa dosc dobre a tansze o polowe ? Ale pewnie znajac zycie nie ma co oszczedzac.

Pozdrawiam
Lukasz921

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2007, 12:07   

555 to naprawdę dobra firma - sprawdziłem już na sobie..........znaczy autku :wink:

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 15-10-2007, 12:11   

Sam sobie odpowiedziałeś że nie ma co oszczędzać , przecież to dla Twojego bezpieczeństwa.
Renata
EA5W

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 15-10-2007, 13:16   

lukasz921, daj spokój nie kupujesz części za kilkaset pln, więc kupuj sprawdzone i zdecydowanie sugeruj się ceną (drożej=przeważnie lepiej).

mrogal
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2007, 21:42   Re: drążki i końcówki drążków ?

lukasz921 napisał/a:
Witam,
Byłem na przeglądzie zawieszenia i okazało się że mam wywalone drążki z dwóch stron i jedną końcówkę drążka. Mechanik wyszacował taką naprawę na koszt 290 pln
zakres (regeneracja drążków, wymiana 1 końcówki, zbieżność, robocizna).
- jesli chodzi o zamienniki to mniemam ze lepiej dopplacic do lepszych czyli np. 555 ? różnica w cenie 555- 100% ceny a zamiennik koreancki 50% ceny 555 ?
- czy moze sie wyrobic drążek a koncowka nie ?? Czy lepiej jeszcze tą diagnozę gdzieś sprawdzic. ?

pozdrawiam
Lukasz921

a u czy objawialo sie to u Ciebie takim popukiwaniem? ja mam u siebie 14" alu na 175/ 65 i slysze pukanie na najdrobniejszych nierownoscach nawet grudach ziemi wprasowanych w asfalt przez ciezarowki. cos ppopukuje puk puk puk z tylu i jakby z przodu plus chyba do tego wyja lozyska z tylu.

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2007, 06:22   

witam,
Popukiwanie,stukanie moze nawet i takie "brzdęknięcie" - nie wiem jak to opisac. Z przodu najbardziej odczuwalne przy jezdzie np po duzych kamieniach, nierownych plytach. na kierownicy rownież troszkę czuć drgania.

Pozdrawiam
Lukasz921

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 16-10-2007, 08:30   

lukasz921 napisał/a:
Popukiwanie,stukanie moze nawet i takie "brzdęknięcie"
Mam dokładnie to samo.
lukasz921 napisał/a:
Z przodu najbardziej odczuwalne przy jezdzie np po duzych kamieniach, nierownych plytach.
Właśnie wtedy puka. U mnie podejrzenie padło również na końcówkę drążka lub sam drążek.

mrogal
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2007, 18:12   

Hugo napisał/a:
lukasz921 napisał/a:
Popukiwanie,stukanie moze nawet i takie "brzdęknięcie"
Mam dokładnie to samo.
lukasz921 napisał/a:
Z przodu najbardziej odczuwalne przy jezdzie np po duzych kamieniach, nierownych plytach.
Właśnie wtedy puka. U mnie podejrzenie padło również na końcówkę drążka lub sam drążek.

brzdekniecie dokladnie mniej wiecej ;) skad? bo na kierownicy tez troche u mnie czuc ile taka impreza $$$ tak zeby to zrobic na zicher??

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 16-10-2007, 18:25   

jeżeli to same końcówki drążka to jedna kosztuje ok 50zł sam drążek ok 70zł wiec jak dwie strony to 2x50+2x70+ robocizna......................

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 16-10-2007, 18:36   

mrogal napisał/a:
brzdekniecie dokladnie mniej wiecej skad?
Pod nogami. Mniej więcej :wink: .
mrogal napisał/a:
ile taka impreza $$$ tak zeby to zrobic na zicher??
Dzisiaj odebrałem końcówkę drążka (miała być z JC na próbę a przywieźli 555) cena 29 zł (ale to cena dla mnie jako stałego klienta). Pierwszy raz mnie tak zaskoczyli :) Normalnie kosztuje ona ok. 45 zł. Drążek dobrej jakości (czyli firmy 555) kosztuje prawie 100 zł x 2
Wymieniając oba drążki i obie końcówki + robocizna + obowiązkowe ustawienie zbieżności to masz min. 400 zł. Koszt niemały.

lukasz921 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-10-2007, 22:05   

hehe Hugo:) pisales wczesniej ze nie kupuje części za kilkaset złotych :) ale to tak żartobliwie nawiązując do Twojej wypowiedzi. Ja zamówiłem już końcówki 555 i drążki 555 - cena odpowiednio za sztukę 36 pln i 70 pln. W grę wchodziły również yamato na komplecie o 100pln taniej ale jakoś się nie zdecydowałem. Gdyby nie trzeba było robić zbieżności to może bym zaryzykował a tak wyłoże te okolo 300 pln i mam nadzieję że będę miał z tym spokój. A tak swoją drogą to jakoś mam dziwną równowagę w przyrodzie tzn. zarobiłem ostatnio dodatkowo własnie jakieś 300 pln i po jakimś czasie wydatek wlasnie na te drążki :) Równowaga musi być . Czy to ja tak tylko mam ? Pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 16-10-2007, 23:44   

lukasz921 napisał/a:
hehe Hugo:) pisales wczesniej ze nie kupuje części za kilkaset złotych
Myślałem o jednej stronie (1 końcówka i 1 drążek) :)
lukasz921 napisał/a:
Ja zamówiłem już końcówki 555 i drążki 555 - cena odpowiednio za sztukę 36 pln i 70 pln
Bardzo dobre ceny.
lukasz921 napisał/a:
W grę wchodziły również yamato na komplecie o 100pln taniej ale jakoś się nie zdecydowałem
I prawidłowo.
lukasz921 napisał/a:
A tak swoją drogą to jakoś mam dziwną równowagę w przyrodzie tzn. zarobiłem ostatnio dodatkowo własnie jakieś 300 pln i po jakimś czasie wydatek wlasnie na te drążki Równowaga musi być . Czy to ja tak tylko mam ?
Też tak często mam :D .

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 17-10-2007, 07:37   

lukasz921 napisał/a:
A tak swoją drogą to jakoś mam dziwną równowagę w przyrodzie tzn. zarobiłem ostatnio dodatkowo własnie jakieś 300 pln i po jakimś czasie wydatek wlasnie na te drążki :) Równowaga musi być . Czy to ja tak tylko mam ? Pozdrawiam

No u mnie jakoś inaczj jest. Im wiecej zarabiam tym wiecej wydaje na niewiadomo co, i zawsze mi brakuje ;) :).

kupujepolskieprodukty.pl

Odpowiedz do tematu