|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zakup Miśka Lancera 94 kombi |
Autor |
Wiadomość |
kryzys
Mitsumaniak

Auto: Galant EA 2000 Tiptronic
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Paź 2007 Posty: 57 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 24-10-2007, 23:24 Zakup Miśka Lancera 94 kombi
|
|
|
Witam. To mój pierwszy post na forum, i od razu pytanie (sic!)
Właśnie poszukuje sobie Lancera kombi i trafiłem na takie oto ogłoszenie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=256796654
Byłem, zobaczyłem i sam nie wiem
mam kilka wątpliwości i tu chciałbym zasięgnąć Waszej opinii jako bardziej doświadczonych kolegów
Mianowicie podczas oględzin zwróciłem uwagę:
- na wstępie: silnik nierówno chodził - po dociśnięciu gumowego złącza dolotu powietrza - objaw ustąpił.
- samochód ma założoną instalacje gazową BRC - co powiecie o ich instalacjach ( i w ogóle o gazowaniu owych silników )
- po odkręceniu korka wlewu oleju - przy pracującym silniku wychlapał kilka kropel na pokrywę zaworów (silnik nagrzany) - ma mnie to niepokoić? nie zwróciłem uwagi na poziom oleju - może jego nadmiar to powodować?
- podczas "przygazowywania" na jałowym zauważalne są minimalne ruchy silnika przód - tył - jakby bujał się na poduszkach - dopuszczalne czy niezbyt?
- korozji na podwoziu nie stwierdziłem - blachy wydają się w świetnym stanie.
- lekkie wgniecenie progu od strony kierowcy (bez ubytku lakieru)- wygląda to jakby ktoś najechał na coś wystającego (krawężnik itp)
- nie działa elektryka lusterek (aktualny właściciel ponoć był z tym u elektryka ale ten nic nie wydumał )
- mimo ze to model GLXi - nie ma ABS'u - dziwne toto - pełna elektryka i brak absu
Wdzięczny byłbym za wszelkie rady i opinie czy warto wydać na niego owe 6000 - liczę ze coś się uda utargować o ile się w ogóle zdecyduję.
Jeśli macie jakieś sugestie na co zwrócić uwagę podczas zakupu - zamieniam się w przysłowiowy słuch
Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelką pomoc
Kryzys |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 25-10-2007, 09:40
|
|
|
Co do kwestii mechaniczny, to myślę, że znacznie lepiej wypowiedzą się koledzy specjaliści.
Ja chciałem napisać tylko że:
kryzys napisał/a: | - mimo ze to model GLXi - nie ma ABS'u - dziwne toto - pełna elektryka i brak absu |
ABS miały montowane modele od roku 95, więc tutaj jest wszystko OK
Z fotek też wygląda pozytywnie ... z tego co piszesz to dobrze byłoby, jakby przyjrzał się tylko silnikowi jakiś dobry mechanik. Skontaktuj się może z Romel'em (kolega z forum), może podjedzie z Tobą. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
kryzys
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-10-2007, 10:40
|
|
|
Dzięki za odzew Do imć Romel'a napisałem "po prośbie" a co do ABSu to ciekawe - bo kumpel ma Lancera 93, kombi z ABSem więc jak tu zrozumieć logikę majstrów z Mitsubishi.. |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-10-2007, 16:53
|
|
|
akbi napisał/a: | kryzys napisał/a:
- mimo ze to model GLXi - nie ma ABS'u - dziwne toto - pełna elektryka i brak absu
ABS miały montowane modele od roku 95, więc tutaj jest wszystko OK |
akbi, mój z 1997 r. nie ma...
kryzys napisał/a: | a co do ABSu to ciekawe - bo kumpel ma Lancera 93, kombi z ABSem więc jak tu zrozumieć logikę majstrów z Mitsubishi.. |
tu nie ma logiki |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
Ostatnio zmieniony przez stary alfer 25-10-2007, 16:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ROMEL
Mitsumaniak wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Pomógł: 32 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 904 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 25-10-2007, 16:53
|
|
|
Akbi z tym 95` rokiem bym uważał - jeżdżę Jaro Lancerem i jest z 94` roku i mam ABS... wiec nie można uogólniać... i jak pisze kryzys w 93 również...
Ale to nie jest chyba problem w tym aucie, te generacje ABS-u bardziej przeszkadzają niż pomagają...
PZDR |
_________________ COLT 1,8 16V GTI 91` C58
COLT 1,6 16V GTIS 91` C53
COLT 1,3 12V 96` CJ0
CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ... |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 25-10-2007, 17:05
|
|
|
Cytat: | no tak ... nie pisałem, że był to standard
...chodziło mi o to, że w modelach do 94' włącznie, ABS w ogóle nie był montowany
|
No Widzę, że czuwasz
Ciężko się połapać z tymi miśkami.
kryzys napisał/a: | - podczas "przygazowywania" na jałowym zauważalne są minimalne ruchy silnika przód - tył - jakby bujał się na poduszkach - dopuszczalne czy niezbyt? |
U mnie tak się nie dzieje. Uważam, że tak być nie powinno.
Generalnie przy przebiegu 230k km, możesz, ale nie musisz mieć z nim trochę zachodu. Pytanie co tam było robione. Może dowiedz sie czegoś więcej, bo okaże się, że wyrzucisz 6 tys, a na dzień dobry wsadzisz ze 2 + opłaty za przerejestrowanie.
Generalnie strasznie ciężko ustrzelić ten samochód w super stanie, te, które widzisz na ulicach mają dłuuugą historię i nie zawsze chlubną
akbi nim jeździł, ja jeżdżę nadal, każdy z nas poleciłby ten model, ale pytanie czy ten egzemplarz...Na Twoim miejscu chyba jednak uzbierałbym parę złotych więcej i szukał dalej.
Ale może dlatego, że boję się kupować aut z zamontowanym gazem. |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2007, 21:03
|
|
|
Silnik nie powinien się bujać na boki, nie powinien chlapać olejem po zdjęciu korka, bynajmniej u mnie tak nie ma? Nie kupiłbym takiego miśka z gazem, te auta są ekonomiczne, także po co ci kłopoty...............Sprawdz stan zawieszenia itd |
|
|
|
 |
kryzys
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-10-2007, 19:17
|
|
|
Dzięki panowie za odzew.
stary alfer napisał/a: |
...
Generalnie przy przebiegu 230k km, możesz, ale nie musisz mieć z nim trochę zachodu. Pytanie co tam było robione. Może dowiedz sie czegoś więcej, bo okaże się, że wyrzucisz 6 tys, a na dzień dobry wsadzisz ze 2 + opłaty za przerejestrowanie.
Generalnie strasznie ciężko ustrzelić ten samochód w super stanie, te, które widzisz na ulicach mają dłuuugą historię i nie zawsze chlubną
|
Hmmm.. jasne że mozliwe ze to akurat taki przypadek, że po tysiącu kilometrów silnik mu wyskoczy przez bagażnik , ale chodzi o to aby kupić zwyczajnie auto w jak najlepszym możliwym stanie jak za tego rzędu pieniądze... gdyż jak wiadomo cena zakupu to tak naprawdę dopiero początek wydatków liczę że z 500zł zejdzie na podstawowe wymiany pasków olejów itp
Jak wstępnie ustaliliśmy Romel pofatyguje się ze mną na oględziny więc i tak wszystko mi na bieżąco wyjaśni, co jest zepsute
- właściciel nie wygląda na szalonego fana rajdów od świateł do świateł tym bardziej ze zagazował misia, choć niewykluczone że pozory mylą. Chodzą słuchy ze Japońskie silniki aż tak źle nie znoszą wysokich obrotów( silnikom pewnie nie - ale zawieszeniu, skrzyni, oponom itp - z pewnością!)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 31-10-2007, 12:53
|
|
|
Widze że akbi Ty masz takiego lancerka. Z Twoim zderzakiem mi sie lepiej podoba.
Ty masz jaka wersje? Czym ona sie różni od GLXi?
Co myslisz o Lancerach z powyższych linków? |
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 31-10-2007, 13:26
|
|
|
Artii napisał/a: | Widze że akbi Ty masz takiego lancerka. |
Miałem ...sprzedany w czerwcu. Teraz ujeżdżam rekinka
Artii napisał/a: | Z Twoim zderzakiem mi sie lepiej podoba.
Ty masz jaka wersje? Czym ona sie różni od GLXi? |
hehe ... chyba Cię nie zrozumiałem dobrze.
Mi chodziło o to, że modele GLXi w ogóle miały halogeny, a pozostałe nie miały.
Mój miał niżej montowane halogeny, bo to model sprzed liftingu - rocznik 94.
Ten z Twojego linku to rocznik 97 a w nich właśnie, halogeny montowane były już wyżej w zderzakach.
Artii napisał/a: | Co myslisz o Lancerach z powyższych linków? |
kombi - wygląda dobrze, szkoda, że nie ma ABSu i chyba cena troszkę za wysoka
sedan - hm ...coś mi nie pasuje, ale mogę się mylić, nie wiem czy nie powinna być inna kierownica jak na model z 1,6 silnikiem i GLX, szkoda też, że nie ma czołowej fotki z przodu
Trzeba by się przyglądnąć dokładnie ...co do sedana, to stoi on gdzieś w Zachodniopomorskim, więc może poproś Rafała_Szczecin o naoczną ocenę. |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
stary alfer

|
Wysłany: 31-10-2007, 13:59
|
|
|
akbi napisał/a: | kombi - wygląda dobrze, szkoda, że nie ma ABSu i chyba cena troszkę za wysoka |
Z ABS-em temat przerabialiśmy, pogmatwane to trochę
Co do ceny: Ja za swojego dałem 10,4k PLN z przebiegiem 167k km. To było w lipcu tego roku. Mam ślady korozji na progach, był uderzony w tył. Generalnie widziały gały co brały. Jeśli miałbym dołożyć tysiąc złoty i brać tego z ogłoszenia. Dodając do tego książkę serwisową, mniejszy przebieg i brak rdzy - BIORĘ bez zastanawiania!!!
Oczywiście po dokładnych oględzinach!!! Najważniejsze to obejrzeć mu dokładnie podwozie i nadkola, bo tam dzieją się różne dziwne rzeczy...
akbi napisał/a: | Trzeba by się przyglądnąć dokładnie ...co do sedana, to stoi on gdzieś w Zachodniopomorskim, więc może poproś Rafała_Szczecin o naoczną ocenę. |
Pyrzyce leżą 60 km od Szczecina, trzeba by mu dobrą flaszkę postawić |
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 31-10-2007, 23:54
|
|
|
akbi napisał/a: | nie wiem czy nie powinna być inna kierownica jak na model z 1,6 silnikiem i GLX, szkoda też, że nie ma czołowej fotki z przodu |
Co masz na myśli? W kombi 1,6 i w sedanie 1,6 sa inne kierownice?
Jwśli chodzi o abs to nie potrzebuje zreszta ponoć bardziej on przeszkadza w tych rocznikch.
Szczerze mowiac bardziej mi sie podoba ten sedan, choc kombi ma lepsze wyposarzenie no i bardziej praktyczniejszy.
A jak jest z gazem w tych silnikach?
Gdzie w kombi są montowane glośniki tylne, bo teraz w moim misiu mam 6x9'' i chcialbym je przelozyć.
Błędy w tych modelach sprawdza sie diodą tak jak w moim 4G15?
Czy są jakieś różnice w silnikach 1,6 pomiedzy sedanem a kombi bo znalazlem takieg http://moto.allegro.pl/it...n_1_6_16_v.html lancera i on ma silnik normalnie a ten zielony sedan ma odwrócony o 180st dlaczego? |
Ostatnio zmieniony przez Artii 01-11-2007, 11:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|