Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
czary mary z kompem
Autor Wiadomość
dryndek
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 15:18   czary mary z kompem

cześć przejdę od razu do rzeczy mam taki dość uciążliwy kłopot z moim kompem zaczęło się niedawno ni z tąd ni z owąd zaczął się wyłączać bez niebieskiego -ekranu błędu-tak po prostu ,potem znów się sam włącza a za chwilkę znów wyłącza i tak kilka razy -czasem chodzi godzinę albo dłużej by znów po jakimś czasie się wyłączyć-i tak w kólko już mnie to zaczęło wkur... bo nic nie mogłem zrobić na kompie a mam sporo roboty nawet przeinstalowałem windę,odłączałem dyski po kolei cd-romy i po jakimś czasie robiło się to samo,nawet wyjąłem baterię z płyty gł. na noc przedmuchałem zasilanie i zainstalowałem dzisiaj winde teraz jest oki ale niewiem na jak długo, dlatego pisze o moim problemie na forum może Ktoś z Was wie o co chodzi???? PLEASE.....

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2007, 15:24   

Najprawdopodobniej szwankuje Ci chlodzenie procesora. Sprawdz czy wentylator kreci sie z miare wlasciwa predkoscia - lub czy sie w ogole kreci.

Inne mozliwe przyczyny to uszkodzony (przegrzany) procesor, uszkodzone (przegrzane) pamieci. Nie bawiles sie w podkrecanie komputera?

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 15-11-2007, 16:09   

Może być jeszcze coś z płytą lub zasilaczem ;)
Ale rzeczywiście zacznij od sprawdzenia temperatur.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 17:06   

Dodam jeszcze od siebie:
1. Zaschnięta pasta chłodząca pod procesorem.
2. Padające kondensatory na płycie głównej.
W obu przypadkach objawy miałem identyczne jak u Ciebie.

dryndek
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 19:44   

on ma 2.5 roku,no dobrze to co mam zrobić?(oprócz kupna nowego? hehe)
wentylator kręci sie normalnie wymieniłem go niecały rok temu,niewiem czy dobrze myślę ale może nazbierało sie kurzu wewnątrz wentylatora zasilającego i on może powodować(kurz przewodzi) restarty,ale jak to sprawdzić wszystko??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 15-11-2007, 21:35   

tanie plyty glowne przy mocnych procach padaja nawet wczesniej
i markowym (gigabyte) tez sie padaczki kondensatorow po 2 latach zdarzaja
a zasilacz jakis porzadny, czy taki od taniej obudowy? (czyt. do 150 zl)

dryndek
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2007, 22:00   

zasilacz jest firmy FSP200-60ATV(PF) takie ma oznaczenie i jest orginalny z całym kompem go kupiłem ,komp jest firmy- ACER ASPIRE T120E czytałem w jakiejś gazetce,że robaki mogą się władować do BIOSU przy kompach typu AMD.? czy to prawda-niewiem.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 15-11-2007, 23:13   

ja obstawiam zasilacz - za ~80zł kupisz zasilacz ktory wytrzyma kolejne 2 lata (u mnie zasilacze za ~100 zł pracują bezawarjnie ponad 3 lata - a komputer chodzi 24h/dobe.)

a tak pozatym, to nie włanczaj komputera, bo możesz stracic dane a to by napewno nie było miłe. Najszybciej będzie kupic nowy zasilacz, jesli to nie pomoże, to wtedy bedzie mozna sprawdzic procesor/pamięć no i temperature. A nowy zasilacz i tak sie przyda i te 80 zł nie będą wyrzuconymi pieniędzmi :)

dryndek
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 07:44   

jeszce poczekam jakiś czas bo od wczoraj jak zrobiłem ten MYKtzn.od 14tej jeszcze się nie wyłączył do teraz(odpukać w niemalowane),a jak będę gdzieś w okolicach jakiegoś sklepu komput. to i tak kupie zasilacz napewno sie przyda.DZIĘKI za porady..... :wink:

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 16-11-2007, 11:37   

dryndek napisał/a:
jak będę gdzieś w okolicach jakiegoś sklepu komput. to i tak kupie zasilacz napewno sie przyda.

Zainwestuj od razu w jakis lepszy. Polecam tez 12cm wentylator w zasilaczu - a z czasem wymiane chlodzenia procesora na rowniez takie z 12 cm wiatrakiem. Komputer pracuje znaczaco ciszej.

dryndek
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 12:45   

oki tak zrobię,podzięki Wszystkim.pozdro....

Piencu
[Usunięty]

Wysłany: 16-11-2007, 19:53   

Zanim go kupisz... to zapytaj czy bedziesz mial go gdzie wlozyc ;)

Pojedz do nich z kompem i zapytaj czy do tego komputera taki jak sprzedaja bedzie pasowac...

Wszyscy co pisali pewnie radzili dobrze, tylko ja nie wiem jak wyglada Twoj zasilacz ;) kompy firmowe maja "czasami" troszke zmienione wielkosci lub ksztalt ;-) nie tylko zasilacza ale i zasilania na plytach. Ten kto mial doczynienia z firmowkami to wie o co chodzi ;-)

Diabel
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 15:42   

To was zaskocze :P karte graficzna sobie sprawdz :) i zainstaluj jakies nowe drivery .czasami grafika lubi rzucać niebieskim ekranikiem

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 22-11-2007, 23:01   

Diabel napisał/a:
To was zaskocze :P karte graficzna sobie sprawdz :) i zainstaluj jakies nowe drivery .czasami grafika lubi rzucać niebieskim ekranikiem

Ja się serwisem komputerów zajmuję kilkanaście latek, więc mnie chyba niczym nie zaskoczysz ;)
dryndek napisał/a:
ni z tąd ni z owąd zaczął się wyłączać bez niebieskiego -ekranu błędu-tak po prostu

;)

Diabel
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 17:41   

szczeslaw, chociaz probowalem zaskoczyc :P ja bym obstawial na karte mimo waszych odpowiedzi ,moim zdaniem drivery sie z czyms pogryzly i stad efekt blue.albo resetow albo czegos jeszcze :P

Tez sie tym zajmuje to wiem mimo ze ja mam troche mniejsze doswiadczenie ale pracuje w bardzo podobnym srodowisku :D

Odpowiedz do tematu