czary mary z kompem |
Autor |
Wiadomość |
dryndek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 15:18 czary mary z kompem
|
|
|
cześć przejdę od razu do rzeczy mam taki dość uciążliwy kłopot z moim kompem zaczęło się niedawno ni z tąd ni z owąd zaczął się wyłączać bez niebieskiego -ekranu błędu-tak po prostu ,potem znów się sam włącza a za chwilkę znów wyłącza i tak kilka razy -czasem chodzi godzinę albo dłużej by znów po jakimś czasie się wyłączyć-i tak w kólko już mnie to zaczęło wkur... bo nic nie mogłem zrobić na kompie a mam sporo roboty nawet przeinstalowałem windę,odłączałem dyski po kolei cd-romy i po jakimś czasie robiło się to samo,nawet wyjąłem baterię z płyty gł. na noc przedmuchałem zasilanie i zainstalowałem dzisiaj winde teraz jest oki ale niewiem na jak długo, dlatego pisze o moim problemie na forum może Ktoś z Was wie o co chodzi???? PLEASE..... |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 15-11-2007, 15:24
|
|
|
Najprawdopodobniej szwankuje Ci chlodzenie procesora. Sprawdz czy wentylator kreci sie z miare wlasciwa predkoscia - lub czy sie w ogole kreci.
Inne mozliwe przyczyny to uszkodzony (przegrzany) procesor, uszkodzone (przegrzane) pamieci. Nie bawiles sie w podkrecanie komputera? |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-11-2007, 16:09
|
|
|
Może być jeszcze coś z płytą lub zasilaczem
Ale rzeczywiście zacznij od sprawdzenia temperatur. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 17:06
|
|
|
Dodam jeszcze od siebie:
1. Zaschnięta pasta chłodząca pod procesorem.
2. Padające kondensatory na płycie głównej.
W obu przypadkach objawy miałem identyczne jak u Ciebie. |
|
|
|
 |
dryndek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 19:44
|
|
|
on ma 2.5 roku,no dobrze to co mam zrobić?(oprócz kupna nowego? hehe)
wentylator kręci sie normalnie wymieniłem go niecały rok temu,niewiem czy dobrze myślę ale może nazbierało sie kurzu wewnątrz wentylatora zasilającego i on może powodować(kurz przewodzi) restarty,ale jak to sprawdzić wszystko?? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24334 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-11-2007, 21:35
|
|
|
tanie plyty glowne przy mocnych procach padaja nawet wczesniej
i markowym (gigabyte) tez sie padaczki kondensatorow po 2 latach zdarzaja
a zasilacz jakis porzadny, czy taki od taniej obudowy? (czyt. do 150 zl) |
|
|
|
 |
dryndek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2007, 22:00
|
|
|
zasilacz jest firmy FSP200-60ATV(PF) takie ma oznaczenie i jest orginalny z całym kompem go kupiłem ,komp jest firmy- ACER ASPIRE T120E czytałem w jakiejś gazetce,że robaki mogą się władować do BIOSU przy kompach typu AMD.? czy to prawda-niewiem. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-11-2007, 23:13
|
|
|
ja obstawiam zasilacz - za ~80zł kupisz zasilacz ktory wytrzyma kolejne 2 lata (u mnie zasilacze za ~100 zł pracują bezawarjnie ponad 3 lata - a komputer chodzi 24h/dobe.)
a tak pozatym, to nie włanczaj komputera, bo możesz stracic dane a to by napewno nie było miłe. Najszybciej będzie kupic nowy zasilacz, jesli to nie pomoże, to wtedy bedzie mozna sprawdzic procesor/pamięć no i temperature. A nowy zasilacz i tak sie przyda i te 80 zł nie będą wyrzuconymi pieniędzmi |
|
|
|
 |
dryndek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2007, 07:44
|
|
|
jeszce poczekam jakiś czas bo od wczoraj jak zrobiłem ten MYKtzn.od 14tej jeszcze się nie wyłączył do teraz(odpukać w niemalowane),a jak będę gdzieś w okolicach jakiegoś sklepu komput. to i tak kupie zasilacz napewno sie przyda.DZIĘKI za porady..... |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 16-11-2007, 11:37
|
|
|
dryndek napisał/a: | jak będę gdzieś w okolicach jakiegoś sklepu komput. to i tak kupie zasilacz napewno sie przyda. |
Zainwestuj od razu w jakis lepszy. Polecam tez 12cm wentylator w zasilaczu - a z czasem wymiane chlodzenia procesora na rowniez takie z 12 cm wiatrakiem. Komputer pracuje znaczaco ciszej. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
dryndek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2007, 12:45
|
|
|
oki tak zrobię,podzięki Wszystkim.pozdro.... |
|
|
|
 |
Piencu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-11-2007, 19:53
|
|
|
Zanim go kupisz... to zapytaj czy bedziesz mial go gdzie wlozyc
Pojedz do nich z kompem i zapytaj czy do tego komputera taki jak sprzedaja bedzie pasowac...
Wszyscy co pisali pewnie radzili dobrze, tylko ja nie wiem jak wyglada Twoj zasilacz kompy firmowe maja "czasami" troszke zmienione wielkosci lub ksztalt nie tylko zasilacza ale i zasilania na plytach. Ten kto mial doczynienia z firmowkami to wie o co chodzi |
|
|
|
 |
Diabel [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 15:42
|
|
|
To was zaskocze karte graficzna sobie sprawdz i zainstaluj jakies nowe drivery .czasami grafika lubi rzucać niebieskim ekranikiem |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-11-2007, 23:01
|
|
|
Diabel napisał/a: | To was zaskocze karte graficzna sobie sprawdz i zainstaluj jakies nowe drivery .czasami grafika lubi rzucać niebieskim ekranikiem |
Ja się serwisem komputerów zajmuję kilkanaście latek, więc mnie chyba niczym nie zaskoczysz
dryndek napisał/a: | ni z tąd ni z owąd zaczął się wyłączać bez niebieskiego -ekranu błędu-tak po prostu |
|
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Diabel [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 17:41
|
|
|
szczeslaw, chociaz probowalem zaskoczyc ja bym obstawial na karte mimo waszych odpowiedzi ,moim zdaniem drivery sie z czyms pogryzly i stad efekt blue.albo resetow albo czegos jeszcze
Tez sie tym zajmuje to wiem mimo ze ja mam troche mniejsze doswiadczenie ale pracuje w bardzo podobnym srodowisku |
|
|
|
 |
|