Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
automat na śniegu
Autor Wiadomość
DominoS
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2006, 15:03   automat na śniegu

Pytałem w innym temacie ale zapytam tutaj.
Od niedawna jestem posiadaczem Cari z automatem. JEst to moje pierwsze autko z automatem i jak do tej pory jestem zadowolony - natomiast pojawił się jeden problem.
W weekend byłem na zajęciach i byłem zmuszony zaparkować na jedynym wolnym miejscu - na śniegu gdzie ktoś już wcześniej pięknie wyślizgał wjazd i dziury.
Jak chciałem wyjechać - to niestety bez pomocy drugiej osoby by się to pewnie nie udało.
W skrzyni manualnej zawsze mozna było jakos autko rozbujać i nigdy nie stanąłem w obliczu niemożności wyjechania ze śniegu - zawsze bezproblemowo. Natomiast teraz z automatem nie potrafiłem. Próbowałem wszelkich możliwości - przód tył spokojniutko, powoli, z przestawionym trybem pracy skrzyni, ze skręconymi kółkami, na maxa itp itd.
Jeśli macie jakiś sposób jak sobie radzić w takich przypadkach to prosze o info

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-03-2006, 16:10   

Generalnie jedna rada - porzadne opony zimowe (max 3 letnie) + ZAWSZE kola na wprost..... i delikatnie, a jak nie da rady, to obroty 1500 i krecic, az dotopi sie opona do czegos twardego.

Nie mialem jeszcze problemow automatem w zimie z wjechaniem/wyjechaniem z zasp...

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 09-03-2006, 16:14   

Jedna rada - nie bawic się w długotrwałe katowanie silnika jeżeli nie możesz wyjechać.
Szukanie pomocy jest tańsze niż naprawa skrzyni...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2006, 16:57   

Hubeeert napisał/a:
Jedna rada - nie bawic się w długotrwałe katowanie silnika jeżeli nie możesz wyjechać.
Szukanie pomocy jest tańsze niż naprawa skrzyni...

Podpowiem jeszcze jedną możliwość - łańcuchy. Ja tej zimy doszedłem już do zakładania w 2 minuty kompletu.
A ostatnio mi się zdarzyło zakładać pod domem, we Wrocławiu... (nawet z pomocą 2 sąsiadów i żony się nie dało ruszyć letkiego Clio, tak się wpoprzek lodowej koleiny ustawiło...)

Pzdrw.
R.B.

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 09-03-2006, 17:21   

gdziestam mowili o podlozeniu wycieraczek z auta pod kola.. sprawdzalem.. fajnie lataja jak je kolko przemieli :P

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 09-03-2006, 21:12   

NO no co za metody, łancuchy sa niezłe i epwnie automat bedzie na nich smigał...
ja rózniwż zakąłdałem łamcuchy na koła, o ile zakładanie zajmuje faktycznmie chwile to zdjęcie czasem 2 razy dłuzej trwa jka sie łańcych zaciśnie na kole, no chyba ze ja mam jakieś gównieane łańcuchy i sie zacinaja.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Robert Bryl
[Usunięty]

Wysłany: 09-03-2006, 21:21   

Marcino napisał/a:
ja rózniwż zakąłdałem łamcuchy na koła, o ile zakładanie zajmuje faktycznmie chwile to zdjęcie czasem 2 razy dłuzej trwa jka sie łańcych zaciśnie na kole, no chyba ze ja mam jakieś gównieane łańcuchy i sie zacinaja.

Pomyśleć jak się to robi, popatrzeć, zdjąć. 2 minuty. Łańcuchy Koenig T9 i Simaka Arctic.
A wcześniej dobrze założyc i nie zapomnieć napiąć po kilkudziesięciu metrach.
Gdy założyłem źle (na usprawiedliwienie, że 1 raz w kopnym sniegu...) to zdejmowałem (Simaka Arctic) 20 minut :-(

Pzdrw.

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 09-03-2006, 21:28   

Ja w lancerze mam tą skrzynię prostą - PRND32L są w jedym rzędzie co bardzo ułatwia wyjechanie z takich wgłębień - szybko zmieniam z D na R i tak rozbujany samochód bez problemu wyjeżdzał - nigdy się nie zakopałem - chociaż nieraz wpadłem przodem w zaspę.

Gorzej jak tto skrzynia łamana - tak mam w "6" - i pierwsza zaspa z dołkami i nie dało się rozbujać samochodu - potrzebna była pomoc osób postronnych :) Niestety nie dało się tak szybko zmieniać z R na D przez to złamanie skrzyni :(

A macie coś takiego w automacie że jak gaz do deski (albo troche mniej) wciśniecie na śniegu to przez chwile wchodzi na obroty a potem zmienia biegi coraz wyżej ale już bez wchodzenia na obroty??tak jakby nie chciał wpaść w poślizg - tyle że ja nie mam żadnego takiego systemu w samochodzie - może każdy automat tak ma??

Czas może na Space Stara dla żony?

young 
moderator mitsumaniak
jaki tu spokój...

Auto: ISF
Wysłany: 10-03-2006, 09:58   

DominoS, masz na skrzyni przycisk "Hold" i jak dołączysz do tego jeszcze dobre zimowe opony, to zapomnisz o problemach ze ślizganiem :D

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2006, 10:19   

DominoS, uchylasz boczną szybkę w drzwiach, wrzucasz wsteczny, kładziesz gaśnicę na pedale gazu,
wysiadasz z auta i siadasz na masce zwiększając w ten sposób siłę nacisku na napędzane koła, gdy już poczujesz, że wyjeżdza to wślizgujesz się przez uchylone okienko do środka ... i już

w merolach jest łatwiej bo można się znaczka przytrzymać ale w przypadku carismy lusterka ułatwiają wniknięcie do wozu, bo można się butem zaprzeć

aha bo bym zapomniał, sposób jest w 100% skuteczny ale lepiej go przećwiczyć może gdzieś na pasie startowym albo najlepiej tankując maksymalnie 0,5 litra benzyny, wiesz jakbyś się o wycieraczki zahaczył albo co bardziej prawdopodobne w Twoim przypadku ... zaklinował w otworze okiennym :lol:

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 10-03-2006, 11:03   

cichy do gasnicy sznurek, i do reki go gdyby spadl jednoczesnie zluzuje pedal gazu-zabezpieczenie jak w skuterach wodnych, a automat bez gazu az tak szybko nie jedzie zeby nie zdazyl sie pozbierac i go dogonic :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2006, 11:06   

noo, a w razie gdyby jednak za szybko jechał i mu odjechał, to prznajmniej mu gaśnica na sznurku zostanie ... jak znalazł do nowego autka :lol:

no a gdyby odnalazł kiedyś stare autko to je szybko rozpozna po pustym miejscu bez gaśnicy :lol:

DominoS
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2006, 12:26   

:)
ok - to Tom - przećwiczymy najpierw na cari younga bo to bardziej doświadczone autko :) a jak juz wszystko ładnie wyjdzie to moze i ja spróbuję
Jest jeszcze inna opcja którą praktykowałem kiedyś ale z maluchem :)
jak nawet nie mogłem go rozbujać - taka była wysoka góra śniegu że nie dało wyjechać - to włączyłem wsteczny - wyszedłem - drzwi otwartei kółka się powolutku kręciły - to wziąłem malucha na ramię (oparłem o barki w otwartych drzwiach i lekko uniosłem - wyjechał :)
tylko Cari chyba moze być deczko ciężkawsza :)

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2006, 12:32   

no tak czułem DominoS, że Ty potrafisz autko pod pache wziąć

DominoS
[Usunięty]

Wysłany: 10-03-2006, 13:02   

nie pod pachę tylko na ramię :) pod pachę to mogę z Cari spróbować :) łatwiej się łapie :P

Odpowiedz do tematu