|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 05-04-2006, 15:34 |
Proste pytania |
Autor |
Wiadomość |
Bolek
moderator mitsumaniak Moderator, taki mały

Auto: s40 1999 1.6
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 09-03-2006, 20:17 Proste pytania
|
|
|
Szanowni Właściciele Coltów.
Piszę tu pierwszy raz wiec nie krzyczcie na mnie w odpowiedziach gdybym popełnił jakiś kardynalny błąd, wyjaśnijcie, postaram się byków nie sadzić. Mam z siostrą od 2 miesięcy colta z 93 roku, 1,6 a na dupce ma GLXi napisane. Mechanik powiedział to co z Ojcem już sami zauważyliśmy czyli że lekko był kiedyś puknięty i nie jest z nim źle. Pierwszy właściciel to jakaś kobitka po sześćdziesiątce oczywiście w Niemczech potem dwójka młodszych ludzi (czyli czy do kościoła jeździła nie wiem ale była wiekowa). Autko sprawuje się nieźle. dziś drugi raz spadła kierownica, czyli trzeba będzie pomyśleć o jakimś lepszym zabezpieczeniu mechanizmu kierownicy. Natomiast nie świecą lampki od grzania tylnej szyby i przednich przeciwmgielnych. Chciałbym to naprawić. Wiem że Wy tu piszecie takie fachowe notatki jak i co podkręcić żeby „i tu macie wiele trudnych wyrazów których nie rozumiem” ale może ktoś będzie miał akurat ochotę i kilka słów o tych lampkach walnie. Wiem, można powolutku i się da samemu ale jeżeli można posłuchać podszeptów Fachowców to czemu nie? Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem klawisza który aktywowałby jedno machnięcie wycieraczek przednich i tylnej ale to raczej nie jest chyba kłopot tylko trzeba powoli i właśnie z głową. Myślę też o dodatkowej podpinanej pod półkę bagażnikową lampce/neonie do bagażnika bo ta standardowa jakaś taka marnie świecąca (o podsufitowej nie wspomnę). Wiecie jak to jest gdy się ma autko i wszystko gra to człowiek chce a to spoiler na pół auta a to z kolei ładne pokrowce i tak się miota a kaskę trzeba ostrożnie i rozsądnie dzielić. Mam wiele pomysłów, mniej pieniędzy ale jeszcze myślę o porządnym klaksonie na dodatkowy klawisz. Ale takim o tonie ciężarówki. I tu kolejne pytanie, co i czy w ogóle mieści zaślepka między awaryjnymi a grzaniem dupkowej szyby oraz ta obok klawisza tylnej wycieraczki? U mnie oba ślepe ale zastanawia mnie co tam w innych modelach włożono.
To chyba tyle jak będę miał coś a wy nie zakrzyczycie mnie za pierwszy list to może jeszcze się odważę i napisze.
Za ewentualne odpowiedzi dziękuję a za ewentualne błędy przepraszam.
Z poważaniem
Bolek |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 980 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 09-03-2006, 20:22
|
|
|
Tutaj nikt nie krzyczy a spece od colta napewno pomoga. Kazdy pyta i zazwyczaj dostaje odpowiedz no chyba ze nikt nie wie. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2006, 21:31 Re: Proste pytania
|
|
|
Tu naprawdę nikt nie bije - wprost przeciwnie, tu wszyscy sie kochają
Bolek napisał/a: | Mam z siostrą od 2 miesięcy colta z 93 roku, 1,6 a na dupce ma GLXi napisane. | GLXi to oznaczenie wersji wyposażenia. GLXi to bodaj najbogatsza
Bolek napisał/a: | dziś drugi raz spadła kierownica, czyli trzeba będzie pomyśleć o jakimś lepszym zabezpieczeniu mechanizmu kierownicy. | Że jak? Kierownica spadła? Odkręciła się?? Bolek napisał/a: | Natomiast nie świecą lampki od grzania tylnej szyby i przednich przeciwmgielnych. | Na 99% przepaliły sie żarówki. Trzeba kupić żarówki o oznaczeniu R5 i po prostu wymienić. Nie jest to specjalnie skomplikowane. By wymienić żaróweczkę ogrzewania tylnej szyby, najłatwiej będzie otworzyć schowek i sięgnąć ręką pod klawisz włączania ogrzewania tylnej szyby (i) lusterek. Wyczuć oprawkę żarówki i wyciągnąć. Przewód zasilający jest dość długi i pewnei wystarczy na tyle, by zobaczyć przez schowek oprawkę żarówki. Następnie wyciągnąć żaróweczkę z oprawki (może mocno siedzieć) i zastąpić nową. Na sam koniec włożyć z powrotem oprawkę z nową zarówką na swoje miejsce.
Żarówki świateł przeciwmgielnych - chodzi o te w zegarach?
Bolek napisał/a: | Myślę też o dodatkowej podpinanej pod półkę bagażnikową lampce/neonie do bagażnika bo ta standardowa jakaś taka marnie świecąca (o podsufitowej nie wspomnę). | To akurat nie powinien być problem. Należałoby się zaopatrzyć w jakąś lampę czy neon i przeciągnąć przewody - choćby od lamki w bagażniku. Ze swojej strony proponowałbym jednak nie montować jej na półce, ewentualnie pokombinować z jakąś kostką. Zdarza sie przecież wyjmować półkę, prawda? Bolek napisał/a: | I tu kolejne pytanie, co i czy w ogóle mieści zaślepka między awaryjnymi a grzaniem dupkowej szyby oraz ta obok klawisza tylnej wycieraczki? U mnie oba ślepe ale zastanawia mnie co tam w innych modelach włożono. | U mnie też nie ma nic w tych miejscach i jeszcze nie spotkałem sie z Coltem, w którym by tam cokolwiek było. |
|
|
|
 |
Bolek

|
Wysłany: 09-03-2006, 22:28
|
|
|
Tak, z tą kierownicą to wysunął się ten element który pozwala mieszać kierownicą góra dół, nie jest to poroblem ale muszę to jakoś zabezpieczyć. CO do żarówki od szyby to chyba mam łępe po zbóju bo ledwie ją przepycham do miejsca żeby wymacaćten włącznik ale skoro tak najlepiej to spróbuję ponownie. CO do lampy w półce to po pierwsze myślełem o tym żeby ona była demontowalna a po drugie to powinna mieć właśnei szybozłaczke żeby z półką dałą sięwyjąć (tak MAsz racje, ale juztroszke o tym myślałem). Żarówki do przeciwmgielnych to już a nie wiem spojżę rano to bede wiedziałale na ewno na panelu informacyjnym nie pokazuje przednich przeciwmgieł a tylne owszem. Aha Ojciec pracuje w firmie gdzie produkują takie gazowe analizatory zę łądne złacze do tej lampki w półce nei będzie problemem zresztą o czym ja pisze teraz te rzeczy są pzrecież dostepne. Kończę szybko ale Dziękuję za te informacje zaraz sobie zmienieżarówkę od szyby tylnej.
Bolek |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2006, 22:50
|
|
|
Żarówkę klawisza ogrzewania możan zmienić też w inny sposób - demontując cały panel środkowy, ale roboty przy tym więcej, a i zesuć parę rtzeczy można.
A co się tyczy przeciwmgielnych - masz osobne klawisze włączania przednich i tylnej lampy przeciwmgielnej? Nie wydaje mi się, by było osobne podświetlenie na zegarach, ale mogę się mylić. U mnie wygląda to tak:
 |
|
|
|
 |
Bolek

|
Wysłany: 09-03-2006, 22:54
|
|
|
CHolera teraz to już sam nie wiem. MOze napisze czego jestem pewny. Są dwa klawisze od świateł to jets jasne. Jeden od zadu drugi od przodu. Taraz tak zdaje mi się że żaden z tych klawiszy nie jest podświetlony ale na pewno przy obu włączonych na desce świeci sie tylko jedna lampka i dotyczy ona dupki. Siostra poszła na zabawe wiec nie mam jak zajżeć ale jutro sieupewnie i będe mądrzejszy. |
_________________ Cytat z Akbi "Mi osobiście, na naszych wizytówkach brakuje nicku, myślę, że większość z nas dopisuje na niej słowa typu "Zapraszam Bolek""
 |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 5702 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
|
Wysłany: 09-03-2006, 23:20
|
|
|
Ja mam takiego Colta jak Twoj.
1. przyciski od przeciwmgielnych/halogenow sa rzeczywiscie dwa i w kazdym jest zaroweczka, ktora mozna wymienic - robilem to w zeszlym roku, wymiana jest banalna, jutro moge zapodac instrukcje, bo dzisiaj juz mi sie nie chce biec do samochodu i patrzec co i jak (a nie pamietam, juz jak to tam jest poinstalowane).
2. srodkowy panel - powinny swiecic sie lampki od podgrzeweania tylnej szyby i awaryjne a takze popielniczka. tutaj sprawa jest troche bardziej skomplikowana - oprocz kilku srubek, trzeba odpiac "drut" od regulacji nawiewu, zeby caly panel mozna bylo wyciagnac. najelpiej wspomniany drut odpiac/wyczepic w okolicach pedalu gazu - jest najwygodniej.
3. pomysl z zamontowaniem dodatkowego wlacznika do wycieraczek z "machnieciem na raz" jest fajny - jak go zrealizujesz to czekam na instrukcje.
4. jakby co to o ile bede mogl sluze pomoca.
pozdrawiam |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24334 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-03-2006, 10:09
|
|
|
Sruba napisał/a: | 3. pomysl z zamontowaniem dodatkowego wlacznika do wycieraczek z "machnieciem na raz" jest fajny - jak go zrealizujesz to czekam na instrukcje. |
I mi też tego brakuje w Galancie - tak samo się zastanawiam nad takim monostabilnym pstryczkiem - jak coś wykoncypujecie, to chętnie u siebie też zrobię. |
|
|
|
 |
Bolek

|
Wysłany: 10-03-2006, 18:04
|
|
|
jeszcze mam takie pytanie, bo o tych wszystkich kablach ciagle myślę, przydałaby mi się jakaś ksiażka do colta. Skoro Hary Potter po polsku był na pół roku przed premierą to ksiażka do colta być musi i tyle. Czy ktośz Was ma moze taką rzecz w komputerze lub mozę pomóc w inny sposób?
Bolek |
_________________ Cytat z Akbi "Mi osobiście, na naszych wizytówkach brakuje nicku, myślę, że większość z nas dopisuje na niej słowa typu "Zapraszam Bolek""
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 10-03-2006, 18:24
|
|
|
Bolek napisał/a: | Skoro Hary Potter po polsku był na pół roku przed premierą to ksiażka do colta być musi i tyle |
nie ma chyba, do żadnego mitsubishi, w obcych językach jest, ale ja nie mam do CA0 |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 10-03-2006, 20:51
|
|
|
Jest u Wichury1 na serwerze - po angielsku. Jeśli nie znajdziesz - mogę skopiować płytkę i przesłać pocztą. Ale to dopiero w przyszłym tygodniu. Właśnei wyjeżdżam. |
|
|
|
 |
Bolek

|
Wysłany: 11-03-2006, 22:13
|
|
|
TO jeszcze takie pytanie odnośnie tych przepalonych lampek, klawisz od grzania szyby ma otworek przez który będize świaciła zarówka jak mneimam, natomiast klawisze od światełpzreciwmgielnych nie mają, dlatego nie jestem pewien co i kiedy bedzie świeciło, czy po przyciśnieciu informując że jest ON czy po zapaleniu pozycyjnych pokazując gdzie jest klawisz? Aha Czytałem, w jednym z poprzednich listów że chyba nie mam na panelu kontrolki od przednich przeciwmgielnych?
Nie umiem sie dostać na razie dostać do klawisza od szyby mimo rad Kolegi, jak tam wsadzam łąpe to ledwo siegam, czy jak mam w graści wtyczketo tylko pociągnąć czy szukać palcmi jakić zaczepów?
Bolek |
 |
|
|
|
 |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 1239 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 11-03-2006, 22:33
|
|
|
tylnie przeciw mgielne jest sygnalizowane na zegarach fabrycznie jak juz zauwazyles, niestety przeciw mgielne przednie nie maja zadnej kontrolki zapalenia ich, byl juz gdzies ten temat na forum i nikt nie ma takiej sygnalizacji |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
Bolek

|
Wysłany: 11-03-2006, 22:35
|
|
|
No dobra to jak stukniesz w klawisz przednich mgieł to co siezmienia?
Wiesz moze w takim razie wiesz gdzie w Łodzi szukać elementów do Colta?
Bolek |
 |
|
|
|
 |
raddex
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Sie 2005 Posty: 1239 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 11-03-2006, 22:39
|
|
|
no wlasnie sek w tym ze nic. Juz pare osob chcialo sobie dorobic kontrolke, bo w sumie czasem mozna zapomniec ze ma sie je zapalone, prawdopodobnie w nastepnym modelu takowa byla CJO (ale nie jestem pewien)
W Łodzi nie wiem ale www.mitsuczesci.pl i na Allegro dostaniesz duzo uzywanych czesci. |
_________________ Mitsubishi Lancer GT 2,4 MIVEC - 2016 US ver.
Mitsubishi Galant Kombi 2,0 elegance - 2001r. - LPG - sprzedany
Mitsubishi Lancer Kombi 1,6 16V 113KM, 1997r. - sprzedany 05.07.2010
 |
|
|
|
 |
|
|