|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 14-05-2014, 13:30 |
[Cari 1.9TD] Prośba o ocene Carismy. |
Autor |
Wiadomość |
t.o
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W 2.5 V6 SE
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 109 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 26-12-2007, 16:56 [Cari 1.9TD] Prośba o ocene Carismy.
|
|
|
Forumowicze,
co sądzicie o tym egzemplarzu?
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4058978
I jak sprawuje sie ten silnik? Nie mialem z nim nigdy doczynienia. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 26-12-2007, 17:49
|
|
|
Za 18k pln?! Za 10 to chyba max : ). Ponadto wiecej wlozysz w naprawe... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 26-12-2007, 19:19
|
|
|
Odpusc sobie, naprawa bedzie cie kosztowala sporo i suma sumarum wyjdzie wiecej niz gdybys chcial kupic takie auto bezwypadkowe... ta wersja powinna miec inna kiere (bez drewna)
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-12-2007, 20:14
|
|
|
Kolego żeby takie autko zrobić porządnie musisz włożyc ok.3tyś(gołe drzwi,lampa,błotnik,malowanie i klepanie), niewiadomo czy zawiasy nie ucierpiały.+ 2 tyś koszty rejestracji z ubezpieczeniem.
Stan wnetrza raczej potwierdza ten przebieg.
Na gotowo z zarejestrowaniem, jeśli będziesz chciał go zrobić porządnie wyniesie cię 23-24tyś.No chyba że porwiesz się na ASO a wtedy to tylko Bóg jeden wie czy się wogóle wypłacisz za naprawę . .Stoi około 26tyś w Polsce.
Jeśli nieznasz "fachowców" którzy mogliby to autko ładnie naprawić i pomalować , to odpuść je sobie.Za młode autko żeby robił je Pan " Franek" zpod monopolowego. |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 26-12-2007, 20:23
|
|
|
Gdyby cena była niższa moze by się opłaciło bawić w naprawę. A w takiej sytuacji raczej odradzam. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
t.o
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W 2.5 V6 SE
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 109 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 26-12-2007, 21:06
|
|
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
A czy ten silnik DI-D to faktycznie ma 115KM? W którym roku on zaczął być montowany?
Bo spotykam sie też z 105KM w ogłoszeniach. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 26-12-2007, 21:36
|
|
|
t.o napisał/a: | Bo spotykam sie też z 105KM w ogłoszeniach |
102
t.o napisał/a: | A czy ten silnik DI-D to faktycznie ma 115KM? |
tak ma tyle
t.o napisał/a: | W którym roku on zaczął być montowany |
w 2001 bodajrze jesli mnie pamiec nie myli zaczeli wsadzac diesle DID (102 i 115KM)
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 26-12-2007, 21:37
|
|
|
t.o napisał/a: | Bo spotykam sie też z 105KM w ogłoszeniach. |
102 KM t.o napisał/a: | A czy ten silnik DI-D to faktycznie ma 115KM? W którym roku on zaczął być montowany? |
sa dwie wersje silnikowe DiD, jedna to 102 KM , druga to wlasnie 115, z turbina ze zmienna geometria lopatek .
silniki DiD weszly do aut z koncowki 2000 r ( auto modelowe 2001 - i vin'y tez juz mowia ze to 2001 ) |
|
|
|
 |
Kazuhiro [Usunięty]
|
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 15:21
|
|
|
Optycznie auto wygląda ładnie, trochę niepodobał mi się przedni zderzak(inny odcień), ale sprawdziłem jeszcze pare z tego roku i wszystkie miały trochę ciemniejszy odcień.
Cena w porządku, przebieg "teoretycznie" oryginał, szkoda że niema zdjęć komory silnika.
pzdr. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-01-2008, 15:40
|
|
|
no i to nie jest DiD tylko zwykly TD
i warto sprawdzic czy czasem samochod nie jest z 99 roku ,a modelowo jest to 2000 . poniewaz jak widac data 1 rejestracji to marzec 2000 ,to calkiem mozliwe, ze auto zostalo wyprodukowane w 99 r. |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 16:27
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | warto sprawdzic czy czasem samochod nie jest z 99 roku ,a modelowo jest to 2000 |
to prawda, w Niemczech(Holandii) data pierwszej rejestracji, postrzegana jest jako początek uzytkowania pojazdu, nie stosuje się w żadnych dokumęntach daty produkcji, niema jej w nowym i starym Brifie, dowodzie rejestracyjnym, ani w 2-letnim TUV, nawet w książce serwisowej nie ma informacji o dacie produkcji, znajdziemy tylko "ersten zulassung" czyli date pierwszej rejstracji.
W starych Brifach na 4 stronie, wpisywane był daty, które niektórzy "spece z Polski" traktowali jako date produkcji, a były to daty dopuszczenia i homologacji konkretnego modelu samochodu do uzytku na terenie Europy, oraz data z pieczątką producenta, którą własnie niektórzy traktowali jako datę produkcji.
Podobno oznacza ona dokładnie datę trafienia samochodu do dilera, sam widziałem auta wyprodukowane w 98 a stempel i data były np;czerwiec 99.
Z jednej strony miało to swoje plusy .
Tak czy siak Vin prawdę ci powie, jeśli nie on to pasy są wyrocznią, szyby także.Chyba że auto po ostyrm dzwonie i ktoś pasy powymieniał, choć watpie żeby robił to np: z pasami z tyłu.
W żadnym dokumencie Niemieckim nie znajdzie się jednoznacznie powiedziane jaka jest data produkcji konkretnego samochodu.
Ps:szacuje się że około 10-20% samochodów z importu jest tak odmłodzone |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-01-2008, 16:38
|
|
|
piter23 napisał/a: | Tak czy siak Vin prawdę ci powie, |
i tak i nie .
zalezy czym sprawdzamy .
taka sama sprawa jest z moja carisma, jest to model 2001, data 1 rejestracji to 2001 ,natomiast data produkcji to listopad 2000 .w niemczech w papierach ( w briefie ) byla jako 2001 i taka tez na poczatku zakupywalem.
sprawdzajac vin z kartki wyszlo ze to 2001 ,mam 1 ( czyli rocznikowo 2001 , jak sie potem okazalo to jest modelowka 2001 ) natomiast sprawdzajac programem,oraz na przegladzie , wyszlo ze jest to 2000 r .
w polskim dowodzie jako rok produkcji mam 2000 , natomiast pirewsza rejestracja 2001 .
nie wiem czy skladniowo napisalem i czy idzie to zrozumiec,ale ja rozumiem hehe
no i byl dylemat, bo auto niby wszystko ok,ale mial byc 2001, a sie okazuje, ze to jednak 2000, troche namyslu , i poszlo, ze jednak skoro auto uzytkowane w 2001 to niech juz bedzie .
natomiast ja sprzedajac samochod bede go sprzedawal jako 2001 , poniewaz od tego roku byl uzywany |
|
|
|
 |
piter23 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 17:26
|
|
|
Kolego wszystko jasne, ale jak w dowodzie rejestracyjnym masz rok produkcji 2000, to już 2000 mu zosatnie, niestety.
Rafal_Szczecin napisał/a: | natomiast ja sprzedajac samochod bede go sprzedawal jako 2001 , poniewaz od tego roku byl uzywany |
w Niemczech nie byłoby sprawy, u nas jest rok produkcji i tego się nieprzeskoczy .
Wiem że Vin to żadna wyrocznia tym bardziej że MMC podaje rok modelu, a nie rok produkcji.Moim osobistym zdaniem wyrocznią są pasy i szyby , jesli tu daty się zgadzają to i rok produkcji bedzie ten sam.
Znam gościa którego BMW e36 postarzało się o 3 lata, i takie przypadki się zdarzaja, i co dziwne często jest to własnie ten model BMW.Miał pierwszą rejstrację 1995 a produkcja była 1992.Był w ciężkim szoku. |
|
|
|
 |
Kazuhiro [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 18:40
|
|
|
Rafał, rzeczywiście jest taka spora różnica między DID a zwykły TD (?) że lepiej poszukać DIDa ?
Póki co nie dotarłem do informacji technicznych jak to wygląda. |
|
|
|
 |
|
|