Monitor: panorama czy 4:3? |
Autor |
Wiadomość |
markus78 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 21:24 Monitor: panorama czy 4:3?
|
|
|
Koleżanki, koledzy!
Nadszedł czas kupna komputera stacjonarnego. O ile z konfiguracją nie miałem problemów, o tyle nie wiem jaki wybrać monitor. Na rynku pojawiło się mnóstwo monitorów panoramicznych (16:10) w naprawdę niskich cenach. Komputer będzie używany głównie do internetu i edycji tekstów, czasem trochę pogram. Filmy oglądam na TV + DVD. Jaki monitor wybrać? Skłaniam się ku panoramie, odnoszę wrażenie że to jest właśnie przyszłość jeśli chodzi o wyświetlanie obrazu. Martwią mnie trochę nietypowe rozdzielczości tychże monitorów (1440x900 przy 19"). Czy obraz nie będzie nienaturalny? Proszę o opinie. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-01-2008, 22:19
|
|
|
mam panorame 20 cali, ostatnio rodzice kupili 20 cali nie-panorame, moje spostrzezenia:
ogolnie nie-panorama wydaje się wieksza, oczywiscie ilosc pixeli jest porównywalna (lub jest na korzyść panoramy), jednak takie jest pierwsze wrażenie.
Osobiscie panoramy uzywa mi sie lepiej niz nie-panoramy, z tego względu, że długie linie tekstu lepiej się edytuje i czyta.
Filmy:
albo Ci sie rozciagnie na caly ekarn - wiec bedziesz miec obraz o proporcjach jak w kinie, albo zostana Ci czarne prostokaty po rogach - wtedy, na wysokość obraz jest minimalnie krótszy niż w przypadku nie-panoramy.
Internet:
przy monitorach wiekszych niz 19 cali, strony typu wp.onet czy interia i tak beda wyswietlane tylko na polowie ekranu, resszta to beda biale prostokaty wypelniajace reszte ekranu. Panorama ma tytaj ta przewage, ze strony typu interia.pl mozna uruchomic 2 naraz i rozmiescic obok siebie. w Nie-panoramach bedzie to trudniejsze - mamy mniejszy monitor na szerokosc
Dokumenty
W przypadku tekstow typu Word, jest dokladnie tak samo jak w przypadku www, mozna sobie uruchomic 2 "kartki z Worda" jednoczesniej. Jeszcze jedna zaleta to mozliwosc obrócenia monitora o 90 stopni i włączenia 1 kartki na pełny ekran, mamy wtedy kartke A4 w skali bliskiej 1:1 i całkiem fajną możliwość pisania - przy nie-panoramie efekt nie bedzie az tak dobry.
Panoramy tez sa chyba troche tańsze, tak przynajmniej bylo rok temu jak kupowalem monitor. |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 06-01-2008, 22:36
|
|
|
Panorama to tylko dla filmów. Jak chcesz pracować na kompie to liczy się rozdzielczość pionowa, która w panoramie wygląda dość cienko.
Niektóre monitory mają możliwość obrotu o 90stopni i pracy w tym trybie. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 06-01-2008, 22:39
|
|
|
jawlo napisał/a: | Panorama to tylko dla filmów. Jak chcesz pracować na kompie to liczy się rozdzielczość pionowa, |
możesz rozwinąć dlaczego rozdzielczość pionowa jest wazna przy pracy ? |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 06-01-2008, 23:07
|
|
|
Przy pracy wszystko zalezy od tego jaka to praca ...
rozdzielczosc pionowa istotna jest dla osob zajmujacych sie skladem tekstu - stad tez obracane monitory
graficy wola miec dwa ekrany lub wieksza rozdzielczosc pozioma - narzedzia nie zaslaniaja obszaru roboczego
programisci nigdy nie wiedza czego chca jedni wola miec w poziomie wiecej zeby im sie kod nie zawijal ... ja znow kupilem ekran proporcjonalny, jednak z duza rozdzielczoscia 1400x1050 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 06-01-2008, 23:11
|
|
|
arekp napisał/a: |
programisci nigdy nie wiedza czego chca jedni wola miec w poziomie wiecej zeby im sie kod nie zawijal ... ja znow kupilem ekran proporcjonalny, jednak z duza rozdzielczoscia 1400x1050 |
a w panoramie mialbys 1680x1050 |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 06-01-2008, 23:30
|
|
|
arekp napisał/a: | programisci nigdy nie wiedza czego chca jedni wola miec w poziomie wiecej zeby im sie kod nie zawijal ... ja znow kupilem ekran proporcjonalny, jednak z duza rozdzielczoscia 1400x1050 |
Programiści wiedzą czego chcą.. ale zwykle nie wiedzą czego chcą zwykli użytkownicy .
Nie ma to jak stare monitory CRT - rozdzielczość 2048-1536 ..oczywiści format 3:4. Zasadnicza wada to waga |
|
|
|
 |
Rados [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2008, 23:40
|
|
|
Ja tam panoramiczny to mam telewizor. Ale monitor do pracy (grafika reklamowa) to muszę mieć 4:3 i skalibrowany 1:1 w skali do rzeczywistej przy powiększeniu do 100% obszaru roboczego |
|
|
|
 |
mmaleks
Mitsumaniak
Auto: ECLIPSE 97 420A
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Gru 2006 Posty: 62 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 28-01-2008, 22:27
|
|
|
Witam
Czy mógłby mi ktoś pomóc w zakupie monitora 19", bo sam zabardzo sie na tym nie znam.
Cena do 800zł. Monitor ma służyć głównie do nauki i czasami by można było na nim coś obejrzeć. Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie.
Prosiłbym o wskazanie konkretnych modeli. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 23-03-2008, 20:09
|
|
|
Czy mógłbym prosić o pomoc w wyborze konkretnego monitora? Ostatnio n
Interesuje mnie LCD 19-20", najlepiej panorama z możliwością obracania ekranu. Wykorzystywany będzie głownie do internetu, edycji dokumentów i oglądania filmów. Preferuję uznane marki, kusi mnie IIama. Cena w granicach 900 PLN. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2008, 12:44
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Preferuję uznane marki, kusi mnie IIama. Cena w granicach 900 PLN |
iiyama monitorki uznane markowo ale pierwsze lcd ktore wyprodukowali to czesto trafiały sie z badpixelem, całe szczęście że teraz iiyama podobnie jak lg daje gwarancje 30 dni od daty zakupu na pixele czy sub pixele czyli jeżeli cokolwiek biedzie nie tak to wymienią Ci monitorek na nowy, w iiyamie działa to chyba na zasadzie że wybrani partnerzy iiyamy (sprzedawcy) wymieniają monitory a inni nie musisz zwrócić na to uwage, w wypadku lg niesiesz monitor do ich punktu przyjęć i za jakiś czas odbierasz nowy, albo wysyłasz do lg.
ja sugerowałbym coś z LG (razem z philipsem własna fabryka matryc) ewentualnie tylko nie sugeruj sie tam kontrastem na poziomie 5000:1 bo to g.wno prawda (kontrast dynamiczny), najlepiej byłoby gdybyś mógł przejechać sie do jakiegoś sklepu dla idiotów i tam zobaczyć jak świecą monitorki, który Ci sie podoba itd. do 900 zł powinieneś kupić spokojnie jakąś dobrą 20"
aha przejrzyj jeszcze asusy tylko nie wiem czy dostaniesz coś z pivot'em(obracany ekran)
zapodaj jakie masz typy to sie coś wybierze |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 24-03-2008, 13:03
|
|
|
ja też sugeruję upatrzenie sobie 2 lub 3 modeli i pojechanie do jakiegoś sklepu gdzie je wszystkie oferują i podpięcie do tego samego kompa. Wtedy można ustawić każdy po swojemu i wybrać ten, który odpowiada pod względem obrazu (np wyswietlanie kolorow) bez wgłębiania się już w nazwę producenta.
Ja mam od około 2 lat (a może już i więcej 19" Iiyamy i jestem bardzo zadowolony. Kupiłem w takim sklepie gdzie oferują trochę taniej (w moim przypadku było to prawie 400 PLN) produkty które mają np jeden martwy piksel (mi to zupełnie nie przeszkadza) lub np. karton się uszkodził w czasie transportu i w zwykłym sklepie juz go nie sprzedadzą.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2008, 13:12
|
|
|
Moje typy to:
1. iiyama E2003
2. Samsung SM2032
3. Samsung 206BW
4. Samsung Sm2043
Oczywiście LG, Philips i Asus też jak najbardziej wchodzą w rachubę, ale niestety na modelach to już nie wyznaję się absolutnie. Jeśli chodzi o CRT, iiayma Philips i Samsung mają jak dla mnie dużo ładniejszy obraz niż LG (a sam posiadam właśnie LG), ale nei miałem jak do tej pory okazji porównywać LCD-ków, w dodatku panoramicznych.
Pivot raczej jednak nie wchodzi w grę ze względu na ceny - rozsądne 20" to wydatek zdecydowanie powyżej 1000 PLN, a jak dla mnie byłby to po prostu gadżet, którego bym prawie nie używał. Chciałbym mieć możliwość oglądania filmów z DVD. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2008, 20:49
|
|
|
206BW, z tego co zaproponowałeś mimo, że ma minimalne słabsze kąty niż sm2032 to dużo lepsza rozdzielczość natywna, i według mnie lepszy wygląd . tylko kup w sklepie gdzie możesz sprawdzić czy nie ma bad pixeli na starcie, najlepiej żeby poświecił z 30 minut to wtedy to co ma sie wypalić już powinno być widać, pozostałe 2 monitory odrzucam z góry ze względu na brak złącza DVI, nawet jeżeli teraz go nie masz w karcie graficznej, jest to przyszłość, a średnia życia monitora to ok 6 lat, więc skrzynki pod monitorem będą sie zmieniały a sam wyświetlacz nie... |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 24-03-2008, 21:15
|
|
|
A co z SM2043BW? Ten akurat posiada złącze DVI.
Oprócz tego znalazłem jeszcze coś ciekawego: LG 207WT-PF.
Interesujący też wydaje się być Philips 200WS8FB. |
|
|
|
 |
|