Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
22-06-2009, 09:43
[3.2 DID] Problem z klimą
Autor Wiadomość
wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 30-05-2008, 13:16   [3.2 DID] Problem z klimą

witajcie ,mam problem z klimatyzacją w pojarce -na wolnych obrotach nie działa wcale powietrze wylatuje takie jak na zewnątrz ,w czasie jazdy troche lepiej ale minimalnie podjechałem do warsztatu mechanik nabił klime czynnikiem na fuul i dalej nic ,mechanik mówi że agregat się załacza ale coś chyba z nim jest nie tak ,poniewaz nie schładza powietrza.czynnik chłodzący wypuścił i kazał szukac fachowca od klimy sugerując że nawalił agregat.podobno w mikołowie jest taki fachowiec.czekam z niecierpliwością na opinie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Gene 22-06-2009, 09:43, w całości zmieniany 1 raz  

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-05-2008, 23:09   

Witaj. Ja mam podobną sytuację,tyle że klimę robiłem w koncesjonowanym warsztacie. Diagnoza=>> uszkodzona chłodnica klimy 1) gaz chłodzący ucieka 2) klima działa-nie działa tak jak powinna 3) szukam chłodnicy->zamiennika bo oryginał....oj droga ci ona :( około 1000zł Pozdrówka :)

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2008, 12:03   re

witam ,po wizycie w warsztacie diagnoza uszkodzona spręzarka klimatyzacji , która na dodatek zanieczysciła całą instalację klimy + do wymiany chłodnica klimy ogólny objaw powiedział mechanik( Śmierć Klimy) po wymianie tych 2 elementów czyszczenie całej instalacji (pokazał mi na wlocie do chłodnicy zabrudzenia z aluminium ,to wyciera sie spręzarka i zanieczyszcza układ) szukam używek w necie ,ale co bedzie jak kupię tez jakies bagno ? co radzicie ? czy można układ jakoś przeczyscić ,czy kupić tylko spręzarkę +nabic klimę i jezdzić (zanieczyszczony układ może ponownie uszkodzić spręzarkę ? ) cholera a tu ciepło .pozdrawiam
ps.po nabiciu klimy nic to nie dało.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 04-06-2008, 12:42   

Wildstar zagadaj ze ZbyszkiemM2. Moze on Ci jakos pomoze, doradzi i zaproponuje jakies rozwiazanie.

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 09:18   re

witam ,jeszcze raz wracam do problemu z klimatyzacją , czy ktoś słyszał jak można wyczyścić układ klimy z zanieczyszczeń kompresora który się chyba zatarł .pozdrawiam.szczególnie proszę o opinie zbyszka2m.narazie

gootek
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 11:28   

Wildstar,
a nie myślałeś po prostu aby oddać auto w ręce fachowców?
Ja tak robię. Zajmuję się moją robotą, a moimi autami zajmują się ludzie, którzy sie na nich znaja.
Ostatnio utwierdziłem się jeszcze raz, że dobrze robię, kiedy przeczytałem co spotkało forumowicza, który wymyślił, że sam sobie wymieni olej w automatycznej skrzyni biegów.
:wink:

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 18:56   re

witam ,masz rację fachowcy od klimy wiedzą co robia ,ja jedynie chciałem potwierdzic informacje.pozdrawiam

scood74
[Usunięty]

Wysłany: 11-06-2008, 19:26   

tak fahowcy w serwisie napewno to naprawia i przy okazji jak to maja w zwyczaju wymienia poł auta i to tak na wszelki wypadek a sprezarka w serwisie (sama sprezarka) bedzie kosztowac 4000-6000 zł chłodnica jakies 2000 i robocizna 1000-1500 zł a moze jeszcze beda wymieniac inne elementy ????
ja bym poszukal na necie urzywanych elementów od sprzedawcow którzy sa sprawdzenia i daja gwarancje rozruchowa i w kieszeni zostanie z 5000 albo wiecej zeby sobiew powetowac ewentualne ryzyko
chlopaki kombinujcie !!!!!
na angielskim ebay kupicie te czesci kilka razy taniej niz u nas
a dobrego fachowca od klimy to moge poradzic w slupsku
tak mi zrobil klime ze teraz mam kurna reumatyzm w kolanach :) :)
działa troche za dobrze albo jeszcze jest za zimno zeby ja wlanczac

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2008, 12:15   re

witam , spręzarke można kupic około 1000 zł + chłodnica klimy w której jest osuszacz ,który zebrał całe zanieczyszczenia tak więc chłodnica też do wymiany 300-400 zł + czyszczenie układu około 700 zł. w sumie daje to około 2000 zł to i tak niewiele w porównaniu z ASO. pozdrawiam .jak wymienię i naprawię to opiszę .

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 15-06-2008, 12:05   

scood74 napisał/a:
tak fahowcy w serwisie napewno to naprawia i przy okazji jak to maja w zwyczaju wymienia poł auta i to tak na wszelki wypadek a sprezarka w serwisie (sama sprezarka) bedzie kosztowac 4000-6000 zł chłodnica jakies 2000 i robocizna 1000-1500 zł a moze jeszcze beda wymieniac inne elementy ????
ja bym poszukal na necie urzywanych elementów od sprzedawcow którzy sa sprawdzenia i daja gwarancje rozruchowa i w kieszeni zostanie z 5000 albo wiecej zeby sobiew powetowac ewentualne ryzyko
chlopaki kombinujcie !!!!!
na angielskim ebay kupicie te czesci kilka razy taniej niz u nas
a dobrego fachowca od klimy to moge poradzic w slupsku
tak mi zrobil klime ze teraz mam kurna reumatyzm w kolanach :) :)
działa troche za dobrze albo jeszcze jest za zimno zeby ja wlanczac

Witam :) Też miałem problem z klimą.Padła chłodnica.W warsztacie zaproponowali nową chłodnicę za 1200zł + robocizna i zarzekał się że to tanio.Więc ja do fachmana bardzo poważnie mówię;wie Pan co ja kupię sobie klimatyzator domowy wraz z przetwornicą 12/220 i będzie mnie to kosztowało około 700zł a korzyść podwójna bo i w samochodzie i w domu można używać a że troszkę miejsca zajmie w samochodzie to nie kłopot :lol: :lol: Reakcja fachmana>>>> :biggrin: Znalazł chłodnicę za .......... 400zł Pozdrówka :)

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 19-06-2008, 13:07   

100 % do wymiany filr OSUSZACZ klimy ( nie przeciwpyłkowy). Jak jest zapchany to klima nie ma wydajności ponieważ gaz rozpręża się na przytkanym filtrze a nie na zaworze rozprężnym. Filtr ten znajduje się pomiędzy chłodnicą klimy, a wejściem rurki do kabiny. Ta rurka przy sprawnym filtrze powinna być zimna, jeżeli tak nie jest to masz rozwiązanie. Sprawdź zanim zaczniesz wymieniać kompresor itp.

powodzenia

[ Dodano: 19-06-2008, 13:12 ]
wygąda tak jak na załączonym linku

http://www.climateam.com....facturers_id=24

pozdrowiam

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2008, 13:53   re

witam uff ... kupiłem chłodnicę klimy(2004r) za 500 zet osuszacz jest tam zamontowany z boku ,roczniki 2000-2006 mają właśnie takie rozwiązanie i udało mi sie kupić spręzarkę (2006r) za 800 zet za tydzień jadę do mechanika wymieniać , ma on też wyczyscić układ klimatyzacji z zanieczyszczeń z spręzarki .pozdrówka
tompol34 te zdjęcie to do pajero rok 94-98 .nara

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 23-06-2008, 08:15   

cześć,

masz rację SORRY zdjęcie faktycznie do II, ale pamiętaj, że osuszacz ma specjalny higroskopijny wkład do pochłaniania wilgoci z układu i zanieczyszczeń ze sprężarki dlatego jest taki ważny. Jego żywotność to 2 lata. jeżeli układ jest otwarty to po kilku dniach jest do d..y. Dlatego zawsze po rozszczelnieniu układu wymienia się na nowy, ale niektórzy podobno potrafią go regenerować poprzez przedmuchiwanie azotem, co osusza zawilgocony wkład.

Pozdrawiam

wildstar
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2008, 20:36   ...

czesc ,uffffff nareszcie po naprawie klimy ,wymieniono kompresor + chłodnicę klimy + uzupełniono czynnik chłodzący a przy okazji wykryto ,że wentylator od klimy się spalił i powodował zwarcie wybijając bezp.25A. co przy dużych upałach i pracującej nonstop klimatyzacji bez wiatraka przy chlodnicy mogło być przyczyną awarii kompresora a ten zanieczyscił układ klimy syfem z alu. jutro jak będzie ciepło proba wiatraka .na trasie klima ok aż mróz leci z niej.pozdrówka

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 25-07-2008, 08:10   

ciesze sie, ze udalo sie dojsc do ladu z instalacja klimatyzacyjna :wink: powodzenia

Odpowiedz do tematu