Olej rosliny (rzepakowy) w dieslu mitsu? |
Autor |
Wiadomość |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2006, 13:00 Olej rosliny (rzepakowy) w dieslu mitsu?
|
|
|
Ktos z was testowal ten rodzaj paliwa w dieslu mitsubishi (raczej renaulta)?
Na kilku forach wiele osob smialo pomyka na oleju z biedronki i sobie chwala, podobna zeby bylo cacy trzeba cos tam wytracic ale zawsze mozna zalac np 50/50 i wszystko powinno byc okej.
Ja osobiscie nie mam zamiaru lac oleju do swego tdi ale jestem ciekaw czy ktos sie "odwazyl". |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-04-2006, 13:31
|
|
|
ogladalem w programie motoryzacyjnym (Pasjonaci ZIętarskich) kolesia, ktory w transicie od 2 lat leje sam rzepakowy i nie ma problemow..
Sam jestem ciekaw czy to rzeczywiscie jezdzi, bo jesli tak to nic tylko przy tych wszystkich podwyzkach kupowac diesla i szalec na rzepaq
Pozdro |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2006, 13:36
|
|
|
jeździ. znajomy jeździ na roślinnym mercem 200 D, a inny w astrze 1,7 D (isuzu) leje 50/50 i żyje. tylko kopcą strasznie. |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2006, 13:43
|
|
|
Mój brat w Merc 190 jeździ na takim oleju tylko miesza go jeszcze z ON.
Kolega w transicie również tylko rano jak jest chłodno to są jakieś chwilowe problemy bo ten olej jest gęstrzy. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2006, 14:34
|
|
|
wlasnie na rzepakowym podobno mniej kopci tylko za autem czuc plackami (lepiej niz spalona ropa imho).
niektorzy skupuja przepalony olej z okolicznych barow i wychodzi im jeszcze taniej |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2006, 14:48
|
|
|
drout napisał/a: | Mój brat w Merc 190 jeździ na takim oleju tylko miesza go jeszcze z ON.
Kolega w transicie również tylko rano jak jest chłodno to są jakieś chwilowe problemy bo ten olej jest gęstrzy. |
Ale ten silnik to ze współczesnymi dizlami (dCi czy też DID) to ma chyba tylko z grubsza zasadę pracy wspólną...
Pzdrw.
R.B. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2006, 00:13
|
|
|
i taki o to sposobem mamy LPG do diesla |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2006, 10:15
|
|
|
Fido__ napisał/a: | http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3321631.html |
A mnie interesuje ostatni akapit tego artykułu...
"w przypadku wykrycia w baku oleju jadalnego kierowca dostaje mandat, a o sprawie zawiadamiany jest urząd skarbowy. A to dlatego, że na każdym litrze oleju jadalnego używanego jako paliwo budżet państwa traci ponad złotówkę akcyzy."
O ile wiem nie ma przepisów zabraniających jazdy na czym mi się podoba za wyjątkiem oleju opałowego... Jeżeli wleję do baku wodę i pojadę to też dostanę mandat?
Pzdrw.
R.B. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-05-2006, 10:30
|
|
|
Dostaniesz - jeśli nie zapłacisz od wody akcyzy. Rzepak w baku staje się paliwem a od paliw trzeba odprowadzić haracz - akcyzę. Tylko pewnie nigdzie nie ujęto w jakiej wysokości to ma być. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2006, 10:46
|
|
|
Włodzimierz Zientarski chodził po wszystkich możliwych urzędach, był też w Komendzie Głównej Policji i nigdzie nie straszono go żadnymi konsekwencjami w związku z wykryciem oleju rzepakowego z zbiorniku. Nie ma na to żadnych przepisów. Co innego olej opałowy. Tytułem podsumowania powiedział, że ta sytuacjia zapewne długo nie potrwa, bo już na pewno ktoś coś wymyśli, by w taki czy inny sposób uderzyć kierowców po kieszeni. Jak widać, nie mylił się... |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2006, 11:42
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Dostaniesz - jeśli nie zapłacisz od wody akcyzy. Rzepak w baku staje się paliwem a od paliw trzeba odprowadzić haracz - akcyzę. Tylko pewnie nigdzie nie ujęto w jakiej wysokości to ma być. |
Nie ma przepisów wykonawczych. Nie ma zakazu wlewania czegokolwiek do baku (poza kilkoma przypadkami, które ustawodawca był w stanie uwzględnić). Nie ma przepisu mówiącego jak odprowadzić akcyzę od wlania do baku owego czegoś itede. Nie można zostać ukaranym za brak przepisów lub ich sprzeczność.
Po prostu brnięcie w uliczkę coraz wyższego opodatkowania paliw spowoduje nieszczelności, których łatanie będzie absurdem.
Państwo w życiu i gospodarce (wg wzorców polskich i UE) jest też absurdem... Absurdalne jest dotaowanie rzepaku i grabienie na benzynie - bo efekt widzimy... Absurdalne jest kupowanie spokoju społecznego w ten sposób, upośledzając bardziej kreatywną część społeczeństwa. To nie jest już solidaryzm społeczny (jak w zamiarach) a skok na kasę...
I miejmy nadzieję, ze kiedyś to w końcu pie...olnie...
Pzdrw.
R.B.
[/b] |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
|
Wysłany: 05-05-2006, 14:47
|
|
|
Temacik mocno od dawna walkowany niestety ktos sie pochwalil mediom i jest boom. Jezdzi wszystko tylko trzeba to z glowa wykonac. Caly problem w podgrzaniu oleju poniewaz na nierozgrzanym bedzie za gesty i bedzie klopot z odpaleniem. Do silnikow CR nalezy stosowac preparat DFX. Normalnie diesle na posrednim wtrysku radza sobie bez tego. Cena sklepowa OR jest za wysoka ale jak ktos zrobi swoja tlocznie i najlepiej ma swoje pole z rzepakiem to mozejezdzic prawie za darmo |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
|
Wysłany: 05-05-2006, 21:43
|
|
|
Znajomy jeździł w corolli (ale starszej rocznikowo) na opale i innych tego typu rzeczach i nawet nie odczuwał różnicy.
Z tego co wiem to diesel był zaprojektowany na olej roślinny a dopiero późnij dostosowano go do ropy:) ale nie wiem jak to jest w rzeczywistości.
No i niestety nowe Common Rail i Nowe TDI w WV nie przyjmą tego rodzaju paliwo - to opinia użytkowników (nie moja - tylko tak słyszałem). Ale wiem że w USA już jeżdzą na przepalonym oleju z McDonalda (z frytek - po zastosowaniu odpowiednich filtrów).
Jednym słowem powodzenia w testach. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
|