Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] Jak korzystać z klimatyzacji?
Autor Wiadomość
Witek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-09-2008, 18:42   [MSS DID] Jak korzystać z klimatyzacji?

Mam kilka pytań odnośnie klimatyzacji gdyż wcześniej nie miałem auta z klimą.
- latem klima chodziła bez zarzutów a teraz nieco słabiej chłodzi, skoro nie będę korzystał z chłodzenia zimą to czy mogę zaczekać z wymianą płynów do wiosny (jak zwykle chodzi o kasę).
-facet w serwisie mitsubishi powiedział mi że muszę przez cały rok jeździć z włączoną klimatyzacją bo inaczej siądzie mi turbina (sprężarka), jak mam to rozumieć?
- wciskając przycisk z "płatkiem śniegu" czy mogę przekręcić pokrętło na czerwone pole?
Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony przez Witek 14-09-2008, 10:04, w całości zmieniany 1 raz  

mialczynski17
[Usunięty]

Wysłany: 13-09-2008, 19:22   

Wcale nie musisz jeździć cały czas z włączoną klimą, to raczej trochę głupie by było. Zimą klimę włącza się czasami żeby zdmuchnąć parę która osiada na szybę jak wsiadasz i jesteś gorący, np po grze w kosza, albo po wyjściu z sauny. Żadna "turbina" Ci nie siądzie jak zimą nie będziesz używał klimy, a latem znowu będziesz mógł delektować się chłodem w samochodzie. Nic się nie stanie jak nabijesz klimę po zimie.

Pozdro!

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 13-09-2008, 21:14   

Witek napisał/a:
Mam kilka pytań odnośnie klimatyzacji gdyż wcześniej nie miałem auta z klimą.
Wszystko o klimie masz tu:
http://www.alpo.ig.pl/klima.html
Renata
EA5W

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 14-09-2008, 13:40   

facet z serwisu widocznie chce na Tobie zarobić (albo nie wie co mówi) - głupotą jest właczać klime w zime... nie chcę wiedzieć jak będzie wyglądać Twoja sprężarka klimy po takim wlaczaniu i wylaczaniu :)

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-09-2008, 18:05   

xjacobs napisał/a:
głupotą jest właczać klime w zime...

odp:
mialczynski17 napisał/a:
Zimą klimę włącza się czasami żeby zdmuchnąć parę która osiada na szybę jak wsiadasz i jesteś gorący, np po grze w kosza, albo po wyjściu z sauny.

a nie masz domu? :P
Renata
EA5W

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 14-09-2008, 18:52   

xjacobs napisał/a:
facet z serwisu widocznie chce na Tobie zarobić (albo nie wie co mówi) - głupotą jest właczać klime w zime... nie chcę wiedzieć jak będzie wyglądać Twoja sprężarka klimy po takim wlaczaniu i wylaczaniu :)

Głupoty piszesz. Klimę zimą właśnie TRZEBA włączać przynajmniej na kilka minut raz-dwa razy w tygodniu po to by się sprężarka regularnie smarowała. Koleś z serwisu pewnie o tym powiedział ale on zapewne nadinterpretował jego wypowiedź że ma cały czas jeździć z klimą co zresztą i tak niczemu nie przeszkadza. Grunt by czynnik był w odpowiedniej ilości i z dodatkiem oleju oraz filtr przeciwpyłkowy wymieniany co roku a osuszacz co 100-150 tys.

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 14-09-2008, 18:59   

saphire napisał/a:
xjacobs napisał/a:

Głupoty piszesz. Klimę zimą właśnie TRZEBA włączać przynajmniej na kilka minut raz-dwa razy w tygodniu po to by się sprężarka regularnie smarowała. Koleś z serwisu pewnie o tym powiedział ale on zapewne nadinterpretował jego wypowiedź że ma cały czas jeździć z klimą co zresztą i tak niczemu nie przeszkadza. Grunt by czynnik był w odpowiedniej ilości i z dodatkiem oleju oraz filtr przeciwpyłkowy wymieniany co roku a osuszacz co 100-150 tys.
odniosłem się do jazdy [cały czas] na klimie, a nie do właczania jej 2 razy w tygodniu, bo to co piszesz saphire jest prawdą :) oczywiście zakładam, że samochód jeździ więcej niz raz, dwa w tygodniu :D

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-09-2008, 19:16   

xjacobs napisał/a:
odniosłem się do jazdy [cały czas] na klimie, a nie do właczania jej 2 razy w tygodniu,

Trzeba czytać wszystko :!: . Przecież wstawiłam linka na temat , a potem pisać . Witek nic nie wspominał ile razy w tyg. używa auta.
Renata
EA5W

Witek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
Wysłany: 14-09-2008, 19:41   

Auta używam codziennie, robię ok. 1000km miesięcznie. Facet z serwisu był zajęty i odpowiedział mi na odczepnego. A co z moim trzecim pytaniem bo wiem jak to jest w klimatroniku a nie wiem jak w klimie manualnej :?:

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-09-2008, 19:44   

Witek napisał/a:
wciskając przycisk z "płatkiem śniegu" czy mogę przekręcić pokrętło na czerwone pole?

Możesz :!: zasada działania climatronika i manuala jest taka sama. Resztę masz tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=4580
Renata
EA5W

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2008, 07:29   

saphire - masz rację

Witek - odpowiadając na pytania:
1. Jeżeli i tak będziesz to robił to po co czekać? Biorąc pod uwagę to że klimę będziesz musiał załączać przynajmniej raz na miesiąc, warto to zrobić już teraz.
2. Bzdura - patrz wypowiedź saphire
3. Możesz, ale po co..?? Przekręcając pokrętło na czerwone pole do auta wpada powietrze nagrzane od silnika i włączona klimatyzacja jest Ci wtedy zupełnie niepotrzebna.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 15-09-2008, 10:07   

Pytanie:
slo_mo napisał/a:
1. Jeżeli i tak będziesz to robił to po co czekać? Biorąc pod uwagę to że klimę będziesz musiał załączać przynajmniej raz na miesiąc, warto to zrobić już teraz.
Odpowiedź:
Witek napisał/a:
(jak zwykle chodzi o kasę).

slo_mo napisał/a:
3. Możesz, ale po co..?? Przekręcając pokrętło na czerwone pole do auta wpada powietrze nagrzane od silnika i włączona klimatyzacja jest Ci wtedy zupełnie niepotrzebna.
Klimatyzacja w połączeniu z ogrzewaniem służy do szybkiego pozbycia się wilgoci z powietrza, żeby szyby nie parowały.
Odpowiadając na pytanie Witek - możesz używać i ogrzewania i klimatyzacji jednocześnie :)

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2008, 12:21   

cns80 napisał/a:
Klimatyzacja w połączeniu z ogrzewaniem służy do szybkiego pozbycia się wilgoci z powietrza, żeby szyby nie parowały.

I proszę, dowiedziałem się czegoś nowego :wink:

Ja nigdy nie miałem żadnego problemu z parującymi szybami, więc nie było potrzeby używać klimatyzacji w połączeniu z nagrzewaniem :mrgreen:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 15-09-2008, 13:25   

Klima + ogrzewanie działa tak że osusza powietrze z zewnątrz po czym je ogrzewa i pompuje do kabiny więc w sezonie jesiennym gdy masa deszczu i wilgoci to jest jak znalazł :)

mialczynski17
[Usunięty]

Wysłany: 15-09-2008, 22:44   

czekoladka_1981 napisał/a:

a nie masz domu? :P

Mam, mam ale czasami trzeba stamtąd jakoś dojechać do domku :P

Odpowiedz do tematu