[MSS DID] Jak korzystać z klimatyzacji? |
Autor |
Wiadomość |
Witek
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-09-2008, 18:42 [MSS DID] Jak korzystać z klimatyzacji?
|
|
|
Mam kilka pytań odnośnie klimatyzacji gdyż wcześniej nie miałem auta z klimą.
- latem klima chodziła bez zarzutów a teraz nieco słabiej chłodzi, skoro nie będę korzystał z chłodzenia zimą to czy mogę zaczekać z wymianą płynów do wiosny (jak zwykle chodzi o kasę).
-facet w serwisie mitsubishi powiedział mi że muszę przez cały rok jeździć z włączoną klimatyzacją bo inaczej siądzie mi turbina (sprężarka), jak mam to rozumieć?
- wciskając przycisk z "płatkiem śniegu" czy mogę przekręcić pokrętło na czerwone pole?
Z góry dziękuje. |
_________________ 102KM MSS 2003r. 135tys.km. |
Ostatnio zmieniony przez Witek 14-09-2008, 10:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mialczynski17 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2008, 19:22
|
|
|
Wcale nie musisz jeździć cały czas z włączoną klimą, to raczej trochę głupie by było. Zimą klimę włącza się czasami żeby zdmuchnąć parę która osiada na szybę jak wsiadasz i jesteś gorący, np po grze w kosza, albo po wyjściu z sauny. Żadna "turbina" Ci nie siądzie jak zimą nie będziesz używał klimy, a latem znowu będziesz mógł delektować się chłodem w samochodzie. Nic się nie stanie jak nabijesz klimę po zimie.
Pozdro! |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 14-09-2008, 13:40
|
|
|
facet z serwisu widocznie chce na Tobie zarobić (albo nie wie co mówi) - głupotą jest właczać klime w zime... nie chcę wiedzieć jak będzie wyglądać Twoja sprężarka klimy po takim wlaczaniu i wylaczaniu |
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-09-2008, 18:05
|
|
|
xjacobs napisał/a: | głupotą jest właczać klime w zime... |
odp:
mialczynski17 napisał/a: | Zimą klimę włącza się czasami żeby zdmuchnąć parę która osiada na szybę jak wsiadasz i jesteś gorący, np po grze w kosza, albo po wyjściu z sauny. |
a nie masz domu? |
EA5W

|
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 14-09-2008, 18:52
|
|
|
xjacobs napisał/a: | facet z serwisu widocznie chce na Tobie zarobić (albo nie wie co mówi) - głupotą jest właczać klime w zime... nie chcę wiedzieć jak będzie wyglądać Twoja sprężarka klimy po takim wlaczaniu i wylaczaniu |
Głupoty piszesz. Klimę zimą właśnie TRZEBA włączać przynajmniej na kilka minut raz-dwa razy w tygodniu po to by się sprężarka regularnie smarowała. Koleś z serwisu pewnie o tym powiedział ale on zapewne nadinterpretował jego wypowiedź że ma cały czas jeździć z klimą co zresztą i tak niczemu nie przeszkadza. Grunt by czynnik był w odpowiedniej ilości i z dodatkiem oleju oraz filtr przeciwpyłkowy wymieniany co roku a osuszacz co 100-150 tys. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 14-09-2008, 18:59
|
|
|
saphire napisał/a: | xjacobs napisał/a: | facet z serwisu widocznie chce na Tobie zarobić (albo nie wie co mówi) - głupotą jest właczać klime w zime... nie chcę wiedzieć jak będzie wyglądać Twoja sprężarka klimy po takim wlaczaniu i wylaczaniu |
Głupoty piszesz. Klimę zimą właśnie TRZEBA włączać przynajmniej na kilka minut raz-dwa razy w tygodniu po to by się sprężarka regularnie smarowała. Koleś z serwisu pewnie o tym powiedział ale on zapewne nadinterpretował jego wypowiedź że ma cały czas jeździć z klimą co zresztą i tak niczemu nie przeszkadza. Grunt by czynnik był w odpowiedniej ilości i z dodatkiem oleju oraz filtr przeciwpyłkowy wymieniany co roku a osuszacz co 100-150 tys. | odniosłem się do jazdy [cały czas] na klimie, a nie do właczania jej 2 razy w tygodniu, bo to co piszesz saphire jest prawdą oczywiście zakładam, że samochód jeździ więcej niz raz, dwa w tygodniu |
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-09-2008, 19:16
|
|
|
xjacobs napisał/a: | odniosłem się do jazdy [cały czas] na klimie, a nie do właczania jej 2 razy w tygodniu, |
Trzeba czytać wszystko . Przecież wstawiłam linka na temat , a potem pisać . Witek nic nie wspominał ile razy w tyg. używa auta. |
EA5W

|
|
|
|
 |
Witek
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.9DID
|
Wysłany: 14-09-2008, 19:41
|
|
|
Auta używam codziennie, robię ok. 1000km miesięcznie. Facet z serwisu był zajęty i odpowiedział mi na odczepnego. A co z moim trzecim pytaniem bo wiem jak to jest w klimatroniku a nie wiem jak w klimie manualnej |
_________________ 102KM MSS 2003r. 135tys.km. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2008, 07:29
|
|
|
saphire - masz rację
Witek - odpowiadając na pytania:
1. Jeżeli i tak będziesz to robił to po co czekać? Biorąc pod uwagę to że klimę będziesz musiał załączać przynajmniej raz na miesiąc, warto to zrobić już teraz.
2. Bzdura - patrz wypowiedź saphire
3. Możesz, ale po co..?? Przekręcając pokrętło na czerwone pole do auta wpada powietrze nagrzane od silnika i włączona klimatyzacja jest Ci wtedy zupełnie niepotrzebna. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 15-09-2008, 10:07
|
|
|
Pytanie:
slo_mo napisał/a: | 1. Jeżeli i tak będziesz to robił to po co czekać? Biorąc pod uwagę to że klimę będziesz musiał załączać przynajmniej raz na miesiąc, warto to zrobić już teraz. | Odpowiedź:
Witek napisał/a: | (jak zwykle chodzi o kasę). |
slo_mo napisał/a: | 3. Możesz, ale po co..?? Przekręcając pokrętło na czerwone pole do auta wpada powietrze nagrzane od silnika i włączona klimatyzacja jest Ci wtedy zupełnie niepotrzebna. | Klimatyzacja w połączeniu z ogrzewaniem służy do szybkiego pozbycia się wilgoci z powietrza, żeby szyby nie parowały.
Odpowiadając na pytanie Witek - możesz używać i ogrzewania i klimatyzacji jednocześnie |
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2008, 12:21
|
|
|
cns80 napisał/a: | Klimatyzacja w połączeniu z ogrzewaniem służy do szybkiego pozbycia się wilgoci z powietrza, żeby szyby nie parowały. |
I proszę, dowiedziałem się czegoś nowego
Ja nigdy nie miałem żadnego problemu z parującymi szybami, więc nie było potrzeby używać klimatyzacji w połączeniu z nagrzewaniem |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-09-2008, 13:25
|
|
|
Klima + ogrzewanie działa tak że osusza powietrze z zewnątrz po czym je ogrzewa i pompuje do kabiny więc w sezonie jesiennym gdy masa deszczu i wilgoci to jest jak znalazł |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mialczynski17 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-09-2008, 22:44
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: |