Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CB4 1.6] łącznik drążka stabilizatora
Autor Wiadomość
helmucik 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Wagon 1998 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-01-2009, 14:46   [CB4 1.6] łącznik drążka stabilizatora

Szanowni Koledzy

Mam taką kwestię. Kupiłem łęczniki drążka stabilizatora (do Lancera CB4) Yamato. Wszystkie podkłądki w tym zestawie są płaskie, tymczasem w samochodzie te skrajne są w kształcie miseczek, co wydaje się zrozumiałe – lepiej trzymają gumy. Czy zatem dopuszcza się zastosowanie starych podkładek?
I drugie pytanie: czy dokręcanie nakrętki ma określony moment czy można do końca ("z czuciem"), czy też "na chama"? To pytanie może jest naiwne, ale np. Mazda podaje przedział, w jakim powinna się zmieścić długość wystającego gwintu po dokręceniu.

pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 01-01-2009, 15:43   

helmucik napisał/a:
czy dokręcanie nakrętki ma określony moment czy można do końca ("z czuciem"), czy też "na chama"? To pytanie może jest naiwne, ale np. Mazda podaje przedział, w jakim powinna się zmieścić długość wystającego gwintu po dokręceniu.
Mitsubishi też podaje taką wartość i są to 22 mm gwintu wystającego ponad nakrętkę.

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 02-01-2009, 16:31   

Ad 1: miałem taką rozterkę jak Ty, i w końcu wziąłem podkładki 'miseczki' ze starego łącznika, były prościutkie
Ad 2: jak pisze Hugo, 22mm

helmucik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-01-2009, 19:18   

Dzięki Panowie za cenne podpowiedzi.
Doszła też sprawa grubości śruby łącznika. W zestawie są węższe, na 13, oryginalne zaś na 14. Sprzedawca powiedział, że nie szkodzi, wytrzymałość jest właściwa i śmiało wkręcać.
I jeszcze jedna rzecz, której na stacji diagnostycznej pracownik nie wychwycił (powiedział, że jedynie te łączniki) – lewa końcówka drążka kierowniczego; w ręku czuć lekki luz, więc na pewno do wymiany. Chcę jednak uniknąć ustawiania zbieżności i myślę, że precyzyjnie policzę ilość obrotów przy wykręcaniu, by nakręcić tyle samo – jeśli nawet będzie jakaś (tak sobie myślę) niewielka różnica, to przecież norma powinna dopuszczać jakieś 2 mm. Co sądzicie o tym, a może są lepsz, chałupnicze metody?
pozdrawiam
Artur

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 03-01-2009, 00:27   

helmucik napisał/a:
W zestawie są węższe, na 13, oryginalne zaś na 14
Napewno piszesz o średnicy śruby czy o kluczu, który pasuje na nakrętkę :wink:
helmucik napisał/a:
lewa końcówka drążka kierowniczego; w ręku czuć lekki luz, więc na pewno do wymiany. Chcę jednak uniknąć ustawiania zbieżności i myślę, że precyzyjnie policzę ilość obrotów przy wykręcaniu, by nakręcić tyle samo
Dobrze kombinujesz.

helmucik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2009, 00:57   

Hugo: chodzi o nakrętki (w Yamato 13, w oryginale 14), ale i śruba w oryginale grubsza – to mnie zdziwiło, ale sprzedawcy zapewniali, że wytrzymałość wystarczająca i tak ma być.

Co się tyczy końcówki drążka, to zamierzam zrobić to tak (by zachować maksymalną precyzję w warunkach domowych): nakrętkę kontrującą, którą trzeba poluzować, oraz drążek wpierw oznaczę kreską (białym szkolnym korektorem); w ten sposób będę miał znacznik, by już po nakręceniu nowej końcówki (tyle samo obrotów – bo je też dokładnie policzę) tę nakrętką dokręcić: kreski muszą się ze sobą zgadzać (tak jak w rozrządzie :wink: ). W konsekwencji musi być tak, jak było przed, a więc włąściwa zbieżność (2 lata mam samochód, przejechałem prawie 80 tys. km, 2 komplety opon – żadne nie podcięte, nie ściąga). Jeśli czegoś nie uwzględniłem, to proszę Kolegów o korekcję :?: :biggrin:

pozdrawiam
Artur

Xiff 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 1995 Kombi
Wysłany: 03-01-2009, 18:59   

niby tak... ale ja tez liczylem, tesciu liczyl wyszlo nam tyle samo... niby wszystko cacy, a potem wywalilem opone, bo za pozno sie zorientowalem ze ja bierze z boku...... drugi raz nie zaryzykuje... sprawdzenie zbieznosci kosztuje 30zl...

K. P.

helmucik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-01-2009, 19:09   

No i założyłem końcówkę drążka kierowniczego. Zanim odkręciłem starą, zaznaczyłem korektorem pasek przebiegający przez 3 elementy: końcówkę drążka, nakrętkę i sam drążek. Po tym poluzowałem (pół obrotu) nakrętkę kontrującą. Przy wykręcaniu końcówki naliczyłem obrotów prawie 24. Następnie na nowej końcówce zaznaczyłem w tym samym miejscu taki sam pasek – w ten sposób, mając identyczną część zamienną, po wkręceniu tyleż samo obrotów (oczywiście główka końcówki ustawiona w tym samym końcowym położeniu), po dociśnięciu nakrętki paski musiały (!) się ustawić w jednej linii. Jakie było moje zdziwienie, gdy ustawić się nie chciały; nakrętka dociskała w innym miejscu. :shock: Jedynie pasek na gwincie drążka pozostał na swoim miejscu :? . Za nic nie chciały się ustawić w linii. Już sama końcówka wkręcana prawie 24 obroty nie ustawiała się w pionie – by ustawić w pionie, musiałem kawałek obrotu dodać; no i konsekwentnie nakrętka dociskając miała pasek w innym miejsc niż drążek i końcówka.
I oto jest pytanie do znawców tematu: gdzie uciekł kawałek obrotu?
Nie dawało mi to spokoju, bo tu nie ma żadnej magii: praw fizyki pan nie zmienisz... W końcu wpadłem na pomysł, że przyczyną tego stanu rzeczy może być początek gwintu na nowej końcówce – musiał on być w innym miejscu niż początek na starym elemencie; wtedy bowiem pokonując identyczną ilość obrotów nie ustawi się główka w tej samej pozycji, co pierwsza. I zguba się znalazła :idea: . A może jest inna przyczyna? Będę niezmiernie wdzięczny za sugestie z Waszej strony.
Pytanie jest jeszcze jedno do fachowców, bardzo ważne: jak się przekłada długość posuwu na gwincie na stopnie zbieżności/rozbieżności kół. W stopniach jest przecież jakiś margines tolerancji, a więc jakiś margines tolerancji powinien być też na obrocie (pewnie jakaś część obrotu na gwincie)
Myślę, że wielu użytkownikom przydał by się dobry patent na unikanie zdzierców na stacjach diagnostycznych :evil:

W praktyce: samochód nie ściąga, a czy nie tnie opon, to się okaże, będę oczywiście to obserwował

[ Dodano: 03-01-2009, 19:27 ]
Xiff napisał/a:
niby tak... ale ja tez liczylem, tesciu liczyl wyszlo nam tyle samo... niby wszystko cacy, a potem wywalilem opone, bo za pozno sie zorientowalem ze ja bierze z boku...... drugi raz nie zaryzykuje... sprawdzenie zbieznosci kosztuje 30zl...

Zdaje się, że oni chcą 60 złotówek za założenie na koła drutów z punktowym światełkiem i pokręcenie drążkami.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 04-01-2009, 00:17   

helmucik napisał/a:
gdzie uciekł kawałek obrotu?
Albo tam gdzie sam wydedukowałeś, albo w momencie odkręcenia starej końcówki uciekł Ci ten kawałek obrotu.

Xiff 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2009, 14:43   

no mi sie udalo zaplacic 30 zeta....
a co do gwintu, to tez bym obstawial ze zaczyna sie w innym miejscu... tyle ze skoro miales poczatek gwintu w innym miejscu, to jest pytanie czy napewno te dwie sztuki byly identyczne.. moze lepiej sprawdzic..

K. P.

helmucik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-01-2009, 19:09   

Xiff napisał/a:

a co do gwintu, to tez bym obstawial ze zaczyna sie w innym miejscu... tyle ze skoro miales poczatek gwintu w innym miejscu, to jest pytanie czy napewno te dwie sztuki byly identyczne.. moze lepiej sprawdzic..

W ścisłym znaczeniu słowa "identyczny", rzeczywiście nie różniły by się niczym. Jestem spokojny, to na pewno zamiennik, choć pewnie takich drobiazgów, jak początek gwintu to pewnie nikt nie uwzględnia

Xiff 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2009, 20:25   

tym bardziej skoro to zamiennik a nie orginal sprawdzilbym.. ale rob jak chcesz.

K. P.

helmucik 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-01-2009, 20:30   

Wszystko ok; wczoraj przecież zakładałem, miałem w ręku oba, na pewno właściwy; samochód jeździ elegancko, nie ściąga. Co do cięcia opon, to się okaże

[ Dodano: 05-01-2009, 23:44 ]
Hugo,

Hugo, napisałeś kiedyś coś takiego:

"Co do gum stabilizatora to również żaden problem. Wszedłem pod auto i od razu wiedziałem, które śruby odkręcić (2 szt. nad półosiami, 2 szt. trzymające belkę pod silnikiem pod ścianą grodziową oraz 4 szt. mocujące jednocześnie tylną gumę wahacza). W moim 14 letnim aucie wystarczyło tylko poluzować śrubę a dalej szło kręcić palcami bez żadnego wysiłku . Co tu dużo mówić: japońska precyzja. Po ich odkręceniu chwytasz za np. tarczę hamulcową i możesz przesuwać wózek przód-tył. Wtedy ukażą Ci się miejsca mocowania gumek jak i same gumki. "

Inni jednak piszą, że z tym straszny problem.
Mnie czeka ta wymiana, bo ponad 270 tys. km na szafie (nie licząc cofniętych przez poprzednika) i lat prawie 11 musiało te gumy zdegradować. Będę Ci wdzięczny za podpowiedź, bo chcę to zrobić sam

komuso 
Nowy Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI
Wysłany: 12-01-2009, 20:00   

następym razem jak będziesz musiał wymienić końcówkę pewniejszym sposobem od liczenia obrotów jest pomiar suwmiarką od środka sworznia w końcówce do początku drążka środkowego... tak najdokładniej w domowych warunkach ustawisz końcówkę...

lightning
[Usunięty]

Wysłany: 12-01-2009, 22:00   

Hugo, Pawela:
Skąd znacie te wartości? czy posiadacie może jakąś instrukcję serwisową? Jeżeli tak to czy moglibyście się nią podzielić?

Odpowiedz do tematu