Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Drukarka
Autor Wiadomość
atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2009, 15:51   Drukarka

Witam,
poszukuje jakiejs w miare dobrej drukarki atramentowej dzieki ktorej wydrukuje sobie ladne zdjecie w formacie max A4. Drukarka ma byc "drukarka" a nie urządzeniem wielofunkcyjnym itd. najlepiej zeby miala w miare tanie tusze - tanie znaczy sie do 50zl.
Cena drukarki na razie nie gra roli.
Dzieki za sugestie
Pozdrawiam

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 25-03-2009, 19:15   

Ja proponuje Canon'a
http://www.allegro.pl/ite...p4600_cano.html
Mam IP3000 od 3 lat, nie mam problemów z tuszami, ma duplex i świetnie drukuju :)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 25-03-2009, 19:33   

Miałem w pracy coś napisać, brakło czasu.....nie moja działka. Ale przy mnie siedzi CANON.....i jak bym mógł, to w KOSMOS!!!
Obok HP.....no to jest dopiero tragedia, a na zapleczu Lex, stary leciwy, wysłużony i po "lifcie" chodzi po cołym magazynie, tusz tani i nie marudzi, że nie pasuje....SZUKAJ, LeXmarka, tak sobie, w/g doświadczeń wypaliłem.
http://www.mmdzieciom.pl/

rvlauren 
Mitsumaniak
LEMUR

Auto: GRANDIS 2.0 DiD 2006
Wysłany: 25-03-2009, 19:51   

Też mam lexa i już będzie z 3 rok i żadnego problemu jaka miałem Canonki to padały głowice a miałem 4 rożne od najniższego do najwyzszego modelu z prawie 7 stów i dupa kupiłem wreszcie lexa i zapomniałem o wymianach drukarek bo tu nic się nie psuje wymieniam tusze (cartridge) albo dolewam sobie i jedzie teraz są już takie wymyślne te drukarki że dynia pęka ale myślę że co nie kupisz aby miało 6 kolorów i tusz razem z głowicą będzie ok bo zawsze jak ci wysiądzie dysza to sobie dokupisz następny cartridge i jedziesz dalej tanim kosztem :lol:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-03-2009, 19:55   

A ja mam odmienne zdanie.

Mam Lexmarka Z55 kiedyś wysoki model z jakimiś pigmentami i tuszami z 2 rodzajami dysz. TRAGEDIA tusze drogie, zatykają się nie polecam.

Mam w pracy jakiegoś LaserJet-a combo HP-ka ile on już papieru przejechał ile już tonerów było wymienianych, z jakiś tonerów nieoryginalnych się sypało cały uwalony jest ale co dziala.... Kiedyś były takie popularne modele atramentowe combo (tak 4-5 lat wstecz) z takimi DUŻYMI tuszami te dopiero to były nie do :axe: a widziałem 3 takie sztuki. Dziewczyna kupiła jakiegoś combo z HP-ka tylko zwróć uwagę na wielkość tuszów koniecznie te 20ml i żadnych problemów.

Ja polecam ogólnie HP sprzęt duże tego mają do wyboru i np. można potem od nich dokupić print server do sieci itd....

Jak bym wybierał w ciemno (bo się to dość często zmienia) pamiętaj tusze 20ml musi mieć do tego model z jakiejś wyższej serii i musi być fajny.

A z poważnych rzeczy to jest Biznes InkJet chyba tak to było podobno model nie to zajechania, jakość na bardzo wysokim poziomie.

Krzychu

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 25-03-2009, 21:55   

Obecnie najtańsze tusze to chyba Epson ; )- osobiście mam kombajn od paru lat nie mogę narzekać.

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

docencik87 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2009, 22:22   

rvlauren napisał/a:
Canonki to padały głowice

Tu racja, jeśli nie używa się często drukarki to padają. Moja ma ciągle głowicę od nowości...i drukuje nadal. Ale co 3 dnie drukuje po 30 stron.

rvlauren napisał/a:
nie psuje wymieniam tusze (cartridge) albo dolewam sobie

Tutaj przewaga zintegrowanych głowić. Wymieniasz razem z tuszem, ale są trochę droższe.
Do mojego Canona tusz 20ml kosztuje 7zł. Głowica 200

Juiceman napisał/a:
Obecnie najtańsze tusze to chyba Epson

Popieram!! Do tego dorzucę jeszcze BROTHER'a Tusze tanie a także koszt zakupu drukarki nie jest wygórowany.

krzychu napisał/a:
LaserJet-a

Lasery do zdjęć raczej się nie nadają...do druku biurowego jak najbardziej!!
.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-03-2009, 09:01   

ja tylko powiem, mialem kiedys atrament canona - ale byl drogi w obsludze
potem mialem laser panasonic - najbardziej de best drukarka, jaka mialem
teraz kupilem hp atrament i masakra - 2x w serwisie i ciagle ten sam problem - otwarta pokrywa (mimo, ze jest zamknieta oraz ze po tych 2 naprawach dostalem nowa drukarke a nie naprawiana...)

atsar 
Mitsumaniak
młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
Wysłany: 26-03-2009, 09:59   

dobra :D powiem tak, w pracy to ja mam LaserJet'y i nic tylko polecić ale do druku dokumentów, natomiast zapytam się, może ktoś z Was drukował zdjęcia w formacie A4 i mniejsze? Drukarka ma być prezentem dla mojej kobietki :P i tak jak pisałem, atrament, żadne kombajny itd. Kiedyś miałem epsonka stylus jakiś tam i naprawdę drukował fotki wyśmienicie, jednak szukam porad co do teraźniejszych modeli. Drukarka będzie eksploatowana dość intensywnie więc nie boję się o zaschnięte tusze itd. :twisted:
A tym czasem dzięki za dotychczasowe wypowiedzi :D

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 26-03-2009, 10:34   

Może trzeba trochę uściślić do jakich potrzeb będziesz (będzie twoja luba ) stosowała drukarkę, bo jak na razie to nie widzę tu konsekwencji.
Trzeba sobie powiedzieć że jeżeli chce robić zdjęcia/ rzadko o dobrej jakości to się raczej nie opłaca (papier błyszczący HP, 50 arkuszy A4 / 280g = 130zł) a jakości nie jest powalająca z żadnej przytoczonej drukarki, wynika to z wielkości kropli lepiej robić to w fotolabie.
Można robić na satynie za 40zł, 250 szt. ale to już inna jakość :cry:

Jeżeli ma to być drukarka to może coś takiego: Canon Pixma MP630, 1-pikolitrowe krople i drukując z rozdzielczością do 9600x2400dpi , jakość jest ok. Z opinii znajomych na ori tuszach trzeba robić druk co 2-3 miesiące aby głowice nie stanęły więc raczej rzadko.

Swego czasy pracowałem na wielu drukarkach mających drukować dobrą grafikę, zrobiłem wiele testów ale były to drukarki wysokobudżetowe, z tańszych miło wspominam Epsona 4800 i wyżej ale to też inna kasa.

docencik87 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 10:50   

Student,
atsar napisał/a:
poszukuje jakiejs w miare dobrej drukarki atramentowej dzieki ktorej wydrukuje sobie ladne zdjecie w formacie max A4.

Jeżeli będzie często używana to polecam Canona. Na oryginalnych tuszach wychodzą piękne zdjęcia :) . Z lenistwa nikt w fotolabie nie wywoła mi 2-3 zdjęć, więc robię sobie na moim Canonku.

Student napisał/a:
Canon Pixma MP630,

atsar napisał/a:
Drukarka ma byc "drukarka" a nie urządzeniem wielofunkcyjnym

I zawsze jeszcze można spojrzeć na testy :)

http://www.chip.pl/rankin...-atramentowe-a4
.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 11:09   

Docencik Ja czytałem wcześniejsze posty ale sama dyskusja inaczej się rozwinęła, ponadto zaproponowany model nie jest drogi a bardzo funkcjonalny o bardzo dobrych parametrach, można kupić wcześniejsze modele z tej serii za 300zł ale muszą mieć jeden podstawowy warunek (podaną wielkość kropli) 1 - pikolitrowena np. Canon Ip3600 , zresztą podany w teście.
Reszta to naprawdę drobne szczegóły np. FIRMA.
Dla mnie w grę wchodzi tylko Epson i Canon, reszta z tyłu.

docencik87 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 20:13   

Student napisał/a:
Dla mnie w grę wchodzi tylko Epson i Canon, reszta z tyłu.

Ja dorzucę jeszcze Brothera ;) . A tak to w pełni się z Tobą zgadzam :)
.

SZYNA 
Mitsumaniak
a nawet dwóch

Auto: Galant 2.0 (SS 1.6 - tatowy)
Wysłany: 26-03-2009, 20:57   

Wiem, że nie chciałeś wielofunkcyjnego ale wg mnie powinieneś zainteresować się tym urządzeniem HP F735

http://www.komputronik.pl...pelny,id,66087/

Drukuje dobrze i przede wszystkim bardzo ekonomicznie, wystarczy popatrzeć na ceny akcesoriów. Jak dla mnie HP to chyba najlepsze urządzenia. Z epsonem miałem przykre doświadczenia ale to było dawno, nie wiem jak dzisiejsze urządzenia tej marki. Jeśli chodzi o Lexmarka i Brothera to porażka, szczególnie jeśli chodzi o lasery, padają na potęgę.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-03-2009, 23:10   

Oj Szyna z Lexmarkiem nie jest tak źle, co do przytoczonych laserów to mamy wstawione ok. 3tyś. drukarek w różnych lokalizacjach i naprawdę są to dobre drukarki i nie drogie , modelu nie podaję bo nie mogę.
Swego czasy dla całej polski drukowane były świadectwa szkolne i też było to na Lexmarku, te drukarki nie stygły 24/24 w ciągu tygodnia zrobiły wszystko, co prawda nie był to model za 300zł, ale jednak, zresztą dalej te drukarki są eksploatowane a to już chyba 4-5 lat idzie. Sam mam w biurze jedną z nich.

Wydaje Mi się że to jest jak z samochodami, jak się trafi ferelny to psy wieszać.

Co do Brodera to 2 lata temu odrzuciłem tą drukarkę w testach ale nie ze względu na jakość druku bo ta była ok. tylko na serwis, 3 tyg. i nic nawet się nie odezwali a kontrakt był o wartości małej firmy.

Odpowiedz do tematu