Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ile kosztuje wymiana rozrządu?
Autor Wiadomość
mariuszekpp
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2006, 17:07   Ile kosztuje wymiana rozrządu?

Witam! Mam zamiar za kilka dni kupic Colta 1,3 12V z 96 roku. Właściciel uprzedził mnie o konieczności wymiany rozrządu za kilka tysięcy kilometrów. Mam pytanie jaki jest to koszt? Ile kosztuje wymiana a ile kosztuje rozrząd? Proszę o podanie linków gdzie mogę znaleźć rozrządy i o jak najszybszą odpowiedz. Z góry dzieki i Pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2006, 17:15   

Części od Marka Malika (nr tel. znajdziesz na forum), to koszt ok. 100-150 zł (pasek + napinacz bardzo dobrej jakości). Do tego - jeśli się zdecydujesz, to pompa wody ok. 150 zł, uszczelniacze ok. 50 zł (nie oryginały, ale przyzwoite), inne paski ok. 40 zł.
Wymiana - tu jest prosta, ale wołać można różnie - Tomek Michalak (tel. też znajdziesz na forum), nie powinien za to wziąć więcej jak 100 zł (mieszka 70 km od W-wy).
Wersja minumum to właśnie pasek + napinacz, ale pompę wody bym dla świętego spokoju wymienił - wtedy to wersja minimum plus. Jeśli widać wycieki z uszczelniaczy wału lub wałka, to też trzeba je zmienić - to wersja medium. Pasek alternatora i wspomagania tylko, jeśli są zużyte - wersja max.

mariuszekpp
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2006, 18:20   

ThX jak tylko kupie będę dzwonił... A na co trzeba zwrócić uwagę przy kupnie Colta w szczególności?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 25-07-2006, 19:16   

Na to samo co przy kupnie każdego samochodu - proponuję poczytać ten temat i inne podobne. Parę razy już pisaliśmy co i jak.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

mariuszekpp
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2006, 19:58   

A takie pytanie jeszcze :) Czy Colt jest awaryjnym autem? Szukałem sporo w internecie na ten temat ale w sumie mało jest. Które ma miejsce w rankignu auto przeprowadzanym przez Dekrę? Z aut 10 letnich oczywiście :) . Jak narazie bardzo mi pomogliście i za to Wam dziękuję. Mam nadzieję że zakupię swojego wymarzonego MiTsU. I wstąpie do tej rodziny :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 25-07-2006, 20:03   

Colt nie jest awaryjnym samochodem - prawidłowo serwisowany na porządnych częsciach jest w stanie przejechac kilkaset tysięcy kilometrów. O typowych usterkach poczytasz na forum. Nie ma takiego z którym nie jesteśmy w stanie sobie poradzić/pomóc Ci.

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 25-07-2006, 20:09   

O ile pamiętam, to był na 5 miejscu. Ale o ile też pamiętam, to wcześniej były takie kwiatki jak Toyota Starlet, która nie ma żadnego wyposażenia, więc tam nie ma co się psuć. Do tego silniki tych aut były słabe, więc przez niewysilenie też ciężko było je zepsuć. Ew. były tam auta sporo droższe, także Colt wypadał w tym rankingu całkiem nieźle.

Ale pamiętaj o jednym - te raporty mówią o autach serwisowanych, a takich w PL jest niewiele. I do tego serwisowanych w porządnych, autoryzowanych warsztatach.
Możesz kupić zabitą Toyotę Starlet, która była na 1 miejscu raportu i możesz kupić Chryslera w świetnym stanie, a który w tym raporcie był na końcu. Wszystko zależy od pojedynczego egzemplarza a nie od raportów.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2006, 20:37   

Orientacyjne ceny u Marka (w zeszłym tygodniu płaciłem za m.in. te elementy, więc informacje w miarę aktualne).
Pasek rozrządu Mitsuboshi: 50-60PLN
Napinacz GMB: 40-50
Uszczelniacz wałka rozrządu NOK (pudełko Corteco): ok. 15 PLN / oryginał ok. 50 PLN
Uszczelniacz wału (pudełko Corteco): ok. 15 PLN / oryginał ok. 50 PLN
Pompa wody: ok. 100 PLN
Krzyzak napisał/a:
Wymiana - tu jest prosta, ale wołać można różnie - Tomek Michalak (tel. też znajdziesz na forum), nie powinien za to wziąć więcej jak 100 zł (mieszka 70 km od W-wy).
Na to bym akurat nie liczył. Dwa lata temu za taką robotę skasował 160 PLN, co i tak jest dobrą ceną - szczególnie zważywszy na kompetencję i doświadczenie p. Tomka. W tej chwili zrobienie rozrządu w warsztacie w Wawie to koszt 300-400 PLN.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 25-07-2006, 20:42   

OK - myślałem, że będzie mniej, bo jakiś czas temu, kolega za 4G15, gdzie też jest tylko napinacz i pasek zapłacił u niego 50 zł. Dlatego dałem na wyrost: "góra 100". Ale ogólnie byłem blisko cen.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2006, 20:55   

Krzyzak napisał/a:
OK - myślałem, że będzie mniej, bo jakiś czas temu, kolega za 4G15, gdzie też jest tylko napinacz i pasek zapłacił u niego 50 zł. Dlatego dałem na wyrost: "góra 100". Ale ogólnie byłem blisko cen.
Myślę, że zależy to od konkretnego przypadku. W "jajku" 4G13 na ten przykład jest naprawdę ciasno w okolicach rozrządu (ale na szczęście nie aż tak jak w Galancie 4G63 :mrgreen: ). Tak czy inaczej nawet jeśli ta usługa miałąby kosztować 200 PLN, to warto - w końcu T. Michalak to Fachowiec.

lukamar
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2006, 17:35   

Gdańsk, sprawdzony i solidny mechanik (osobiście kilka wizyt, znajomi kilkadziesiąt - nigdy żadnych uwag) - 120 pln

pyzula
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2006, 14:52   

Mi dziś mechanik zakomunikował że wymiana rozrządu to około 700 złotych no i się przeraziłam! Czy to normalna cena?

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2006, 15:00   

ja w swoim Colcie z takim silnikiem jak Twoj rok '94 zaplacilem za czesci 150zl (rolka, napinacz, pasek)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 07-08-2006, 16:19   

pyzula napisał/a:
Mi dziś mechanik zakomunikował że wymiana rozrządu to około 700 złotych no i się przeraziłam! Czy to normalna cena?

Zwiewaj od niego. Części (jak powyżej) ok. 100-150 zł, wymiana - no myślę, że góra drugie tyle. Chyba, że jeszcze pompę wody (ok. 150 zł) będziesz wymieniać. Ale to wciąż nie jest 700 zł.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 07-08-2006, 17:28   

pyzula napisał/a:

z ciekawości zadzwoń do serwisu moto-champ w Bydgoszczu!

MOTO-CHAMP
85-315 Bydgoszcz
ul. ks. J. Schulza 1a
Telefon salon: (052) 340-69-50, 0500147613 Fax: (052) 340-69-50
Telefon serwis: (052) 379-39-39, 0510190967
e-mail: mitsubishi.motochamp@boxpl.com

Odpowiedz do tematu