Przesunięty przez: Matejko 10-04-2006, 12:57 |
Roznice pomiedzy Carisma model 95, a po liftingu model 99. |
Autor |
Wiadomość |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2005, 11:37 Roznice pomiedzy Carisma model 95, a po liftingu model 99.
|
|
|
Wiem ze kilka osob ten temat moze zainteresowac bo w sumie auta identyczne choc maja kilka subtelnych roznic, pozwolicie ze wymienie kilka, a jesli cos pomine to prosze dopisywac.
Bede pisal to, w formie czego nie ma Carisma przed liftingiem:
- mocy 100KM (przed 90KM)
- ruchomych zaglowkow
- elektronicznego licznika przebiegu
- bocznych listew (choc byly wersje ze je mialy, takie cieniutkie)
- wygluszenia klapy bagaznika
- inny kolor deski rozdzielczej i tlo zegarka
jesli cos sobie przypomne to oczywiscie dopisze |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-06-2005, 12:36
|
|
|
99 to chodzi o twoj model?? bo zmiany, ktore wypisales byly juz wczesniej
tlo zegarka sie zmienilo w '96 od roku modelowego '97, zmienili wtedy tez grubosc klamek zewnetrznych, czarne deski szly rownolegle z szarymi od poczatku, zmieniono uchwyty wewnatrz(te przy dachu) ze stalych na odchylane, w licznikach elektr. sa kontrolki przednich przeciwmgielnych
co mi sie wiecej przypomni to dopisze |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2005, 18:30
|
|
|
Arturro, trochę pomieszałeś. Cytuję swoje wypociny z forum MKP ( 90, a 100 KM w Carismie).
"Pod koniec 97 roku pojawił się "model 98", który nawet w najtańszej wersji miał boczne listwy, gięte lusterka boczne, cztery poduszki, wskaźnk temperatury, regulowane w poziomie zagłówki i silnik 100 (dokładnie) KM. Ale na rynek polski trafiły wtedy wersje odchudzone, czyli ze starszą wersją silnika (90 KM), bez termometru i zagłówków. A 4 PP były bardzo krótko, a potem w najtańszych wersjach dawali zawsze 2.
Tak więc 100 KM może mieć samochód z 97 roku, który był kupiony poza Polską. Ale teraz przyszło mi do głowy, że może "pomieszana" wersja, czyli model 98 z silnikiem 90 KM był sprzedawany w Polsce bardzo krótko (2-3 miesiące), a np. w grudniu można już było trafić 100 KM. Ja kupowałem w październiku i mam 90 KM. "
I jeszcze link z obrazkiem:
http://www.mitsubishiklub...1220&PN=2&TPN=3 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2005, 19:43
|
|
|
nie bardzo rozumiem z czym namieszalem, z rokiem?.
chodzilo mi o to ze jesli postawimy carisme z 95r i obok z 99r to z zewnatrz nie zauwazymy roznicy, dopiero po dokladnym przyjzeniu sie odnajdziemy p i e r d u l k i o ktorych tu mowa.
nie wnikam w ktorym roku wszedl silnik 100KM czy tez regulowane zaglowki, chodzi o fakty . |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-06-2005, 19:52
|
|
|
Alek twoje informacje tez nie do konca...
bo w tych z '99 wystepowala jedna poduszka,
ciekawe czy ktos rozkmini w koncu od czego zalezalo to ze malowali ramki wokol szyb na czarno lub w kolor nadwozia |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2005, 20:02
|
|
|
Racja, podobnie jak Matejko zacząłem za bardzo wchodzić w szczegóły, ale ponieważ napisałeś "..czego nie ma Carisma przed liftingiem..", więc zrozumiałem żę chodzi o lifting na model 99. A Tobie chodziło o "sumę liftingów" w okresie 95-99.
Jedyny problem w tym że rok modelowy i wersja wyposażeniowa wcale jeszcze nie określają zawartości wyposażenia. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2005, 20:08
|
|
|
Matejko napisał/a: | Alek twoje informacje tez nie do konca...
bo w tych z '99 wystepowala jedna poduszka |
No to chyba jedynym sposobem na znalezienie PEWNYCH (100-procentowych) różnic pomiędzy modelami 99 i 95, będzie porównanie najbardziej wypasionego 95 z najuboższym 99. Z tym że co znaczy "najbogatszy": z ksenonami i 4 poduszkami, czy z 6 poduszkami i bez ksenonów?
Ale marudzę! |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-06-2005, 21:50
|
|
|
mozna jeszcze dopowiedziec ze kazda carisma 95-96 miala elektryke lusterek i uchwyt na napoje i przykrywke na schowek miedzy fotelami, ale za to nie miala przycisku zamykajacego wszystkie drzwi miedzy fotelami |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2005, 22:28
|
|
|
Co zostało dokładnie odwrócone w moim egzemplarzu GL model 98: zero elektryki, brak uchwytu i pokrywki, za to przycisk CZ był. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-07-2005, 00:08
|
|
|
Ja ja dodam ze wersja 95 ma inne napinacze pasow niz wersja 98 co nie oznacza ze nie mozna zamontowac ich zamiennie. Jest to mozliwe. Napinacz wersji 95 jest wiekszy z dluzsza lufa na naboj. W wersji 98 zmienili to na nieco mniejszy uklad z krótka lufą a aby to zamontowac w starym slupku dorobili blaszana przejsciowke. Po usunieciu przejsciowki w wersji 98 mozna zamontowac napinacz 95. Wtyczki sa takie same
Powiedzcie mi dlaczego niektore carismy maja antene w slupku inne w tylnym blotniku? Czy dlatego ze za doplata jak ktos kupowal antene automatyczna to wlasnie wedrowala ona na blotnik? |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 01-07-2005, 00:58
|
|
|
Kofi napisał/a: |
Powiedzcie mi dlaczego niektore carismy maja antene w slupku inne w tylnym blotniku? Czy dlatego ze za doplata jak ktos kupowal antene automatyczna to wlasnie wedrowala ona na blotnik? |
tak motorantenne bylo montowane w blotnik |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Efa!
Mitsumaniak queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Maj 2005 Posty: 3528 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 01-07-2005, 07:07
|
|
|
Czytam i zastanawiam się o czym wy piszecie, nie jestem znawcą ale: mam:
elektroniczny wskaźnik kilometrów
łamane lusterka
przycisk w kanale do drzwi
czarne wnętrze
listwy boczne i nie cienkie i nie szerokiwe
poduchę
a nie mam:
uchwytu na napoje
i paru pierdół |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-07-2005, 10:09
|
|
|
uchwyt na napoje byl za dopłatą pewnie tak samo jak te inne pierdołki.
Wszystkie inne znaki wskazują na model >98
Uchwyt na napoje to chyba u nas z 200zl kosztowal?
Ja go mam i zadko uzywam bo przestalem odwiedzac mcdonalda |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
|