Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
05-04-2006, 15:28
Spalanie w 4G13
Autor Wiadomość
gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2005, 21:56   Spalanie w 4G13

W dziale Carisma toczy się interesująca dyskusja nt. spalania i ekonomiki jazdy. Romel także poruszył ten wątek w dziale Colt, ale w odniesieniu do swojego autka. Nie chcąc mu zaśmiecać posta, postanowiłem założyć nowy :lol:
Chciałbym, by w tym miejscu wymieniały swe poglądy i doświadczenia osoby ujeżdżające 4G13 oraz mające doświadczenia z tymi silnikami. Na początek moje pytanie jest takie: ile palą Wam Wasze Miśki? Chodzi mi o realne spalanie, a nie wyliczenia typu "na 14 km spalił mi tyle a tyle".
Mój Miś pochłania następujące ilości paliwa:
Miasto: ok. 9 l/100 km
(Warszawa, dość lekka noga - do 4k rpm, czasem przeciągnięcie do 6k rpm, by Miś nie zapomniał, że potrafi ostro jeździć; 1 osoba na pokładzie)
Trasa: w granicach 6 l/100 km
(spokojna jazda z prędkością ok. 100 km/h, delikatne przyspieszanie, czasem przyduszenie do 140 km/h i 6k rpm przy wyprzedzaniu; 2 osoby na pokładzie)
Trasa: 7,9 l/100 km
(szybka jazda z prędkościami 140-170 km/h, dość ostre hamowania i przyspieszanie; 1 osoba na pokładzie)
Wszystkie pomiary prowadzone sumiennie na zasadzie "tankowanie pod korek (zawsze tak tankuję) - jazda - tankowanie pod korek". Mój Miś jeździ na dużych kółkach (195/15/50). Klimę mam niestety uszkodzoną, więc nie wpływa na spalanie.

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-07-2005, 07:14   

Colt 96` silniczek 1,3 oczywiście....autko które "serwisuje" i czasami jeżdże...

Właściciel Boguś - kupił to autko bo innego mu nie pozwoliłem............) najpierw nie był przekonany ale teraz chodzi zadowolony jak młody PINGWIN....

Autko jeżdżone najczęściej z jedną osobą - czyli kierowca...

- okres roku "chłodny" - około 7,5l na 100km
- okres roku "ciepły" - około 6,5l na 100km

Styl jazdy raczej spokojny, prędkości do 120km/h, bez ciągania na poszczególnych biegach - powyższe spalania nie mają nic do spalania w "trasie" to jest nie ustalone :)

Dodam tak na koniec że byłem bardzo miło zaskoczony jak pierwszy raz do niego wsiadłem i sie przejechałem - jak na taki silniczek pięknie chodzi i sie zbiera - a kręci sie wysoko :twisted: ...

Pozdro

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2005, 08:40   

ROMEL napisał/a:
jak na taki silniczek pięknie chodzi i sie zbiera - a kręci sie wysoko :twisted: ...

... a jak ładnie brzmi :D Kiedyś ostrzej przewiozłem koleżankę swoim, bo była spragniona przygód po codziennej jeździe Matizem. Powiedziała, że Miś PIĘKNIE mruczy, a powyżej 5k rpm mruczenie przeradza się w ryk, którego można się przestraszyć :twisted: . Od 6k rpm to już nie Miś, w każdym razie nie brunatny, ani nawet grizzli - to niedźwiedź polarny, najbezpieczniejszy z niedźwiedzi - poluje nawet na ludzi :wink: . Dodam, że dolot i wydech oryginalne, bez żadnych udziwnień.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 06-07-2005, 11:35   

Mój pali na trasie: 5,4l/100 km, w mieście: 7-8l/100 km. Jeżdżę ekonomicznie gdyż niestety nie posiadam rafinerii na własność :(

Tyle że to Lancer i ma maksymalny moment obrotowy przy 3000rpm nie wiem jak to z Coltem, ale wydaje mi się że Colt ma przy 4000rpm.

filip
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2005, 00:24   

Gregorbu spalanie mam takie same co Ty, ale w 4G92...jak na mój gust przy Twoim silniku powiniennes miec troszkę mniejsze spalanie

EDIT:
...chociaż nie doczytałem do konca - tam podajesz rozmiar kół - w takim razie chyba to norma :D sorki za zamieszanie.
Ostatnio zmieniony przez filip 13-07-2005, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2005, 10:27   

filip napisał/a:
Gregorbu spalanie mam takie same co Ty, ale w 4G92...jak na mój gust przy Twoim silniku powiniennes miec troszkę mniejsze spalanie

Też mi się tak wydaje, przynajmniej w mieście. Co ciekawe - na standardowych 13" spalanie jest takie samo. Z drugiej strony - w instrukcji obsługi jest wyraźnie napisane, że 4G13 pali 8,5 l w mieście. Biorąc pod uwagę wiek auta i warunki, w jakich się ono porusza, to należałoby uznać poziom spalania za akceptowalny.

majki
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2005, 12:00   

Colt 97 r. 1,3

Miasto (Wawa, ciezka noga, 98 Orlen) ok 9,5 l na 100
Miasto (Wawa, ciezka noga, wlaczona klima w 50% przypadkow, 98 Orlen) ok 10,5 na 100
Trasa (Wawa - Wroclaw, ciezka noga - 150-190km/h, 98 Orlen) ok 9l na 100
Trasa (Wawa - Wroclaw, ciezka noga + klima 150-190km/h, 98 Orlen) ok 9-9,5 na 100
Trasa (Wawa - Wroclaw, srednio ciezka noga - 120-150km/h, Powerracing Shell) ok 6-6,5 l na 100 (sic!)
Miasto (Kępno, normalna jazda, Orlen 98) ok 6,5-7 na 100 km

Wszystkie dane z ostatnich dwoch miesiecy, a wiec cieplo na dworze. Auto przed jazda ok 1-2 minut postoju z wlaczonym silnikiem dla rozgrzania.

Zastanawiam sie nad gazem, bo w ciagu miesiaca robie srednio 1700km.

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Wysłany: 08-07-2005, 07:53   

MAJKI - jak możesz to podaj może numer nadwozia - żebym przypadkiem nie kupił dla Mamy Twojego Colta :twisted: :twisted: :twisted:

No prawie jak kat-morderca - dwupołożeniowiec :lol: ( albo wolne obroty albo podłoga), powiem Ci że praaawie nielada wyczyn aby 1,3l przy dobrze ustawionym silniczku spalił w trasie 9l nawet przy ostrym bucie...
Nie zastanawiałeś sie nad zmianą auta na jakieś mocniejesze - może
wtedy nie bedziesz robił dziury w podłodze pod pedałem gazu...

Ufff 9l to mój pali jak mam na pokładzie z dwie osoby i gonie ponad 200km/h... dziwne...

Acha ja robie w granicach 2500km na miesiąc... a o gazie nawet nie myśle - zresztą prawie wszyscy na Forum wiedzą jakie mam podejście do gazu... :evil: ...za duzo widziałem i za dużo robiłem...

Dobrze radze - ciutke zdejmij noge z gazu - spalanie spadnie Ci na średnio 7l i nie będziesz narzekał - nie zakładaj smroda do auta - to jest profanacja marki Mitsubishi....

Pozdrawiam

majki
[Usunięty]

Wysłany: 08-07-2005, 08:01   

Ano dziwnie wychodzi spalanie, dziwnie... Moze to i glupio zabrzmi, ale popatrzcie na benzyne - zawsze tankowana byla na jednej stacji... a raz na shellu (mowa o trasie) - roznica ogromna. Teraz zmienie stacje i zobacze co z tego wyjdzie.
Idac dalej - za pierwszym razem na trasie spalanie mi wyszlo w granicach ok. 6litrow przy spokojnej jezdzie bez klimy - niestety okolo pisze, bo nie mialem bardzo wiarygodnych pomiarow (typu korek, trasa i korek).

pozdrawiam
M.

PS. A co z tym gazem? Slyszalem, ze colty sie wlasnei bardzo dobrze gazuje... O oszczednosciach nie musze mowic... ?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 08-07-2005, 08:22   

Jakość paliwa w Polsce to temat rzeka i był już poroszany wielokrotnie. Zastanawia mnie jednak inna rzecz: jak z 4G13 wycisnąłeś 190 km/h???!!!
Mój leci maks. 180 km/h i to już niektórych w szok wprowadza, bo większość Coltów osąga książkową prędkość maks. 170 km/h.

majki
[Usunięty]

Wysłany: 08-07-2005, 09:17   

Kurcze, juz na drugim forum mi nie wierzyli...
No normalnie, wrzucilem 5 bieg, nacisnalem pedal gazu a wczesniej wylaczylem klimatyzacje... (na klimie czuje, ze przy nizszych obrotach jest troszke slabszy - moze mam tylko takie wrazenie).

Podlaczylem sie na gierkowce pod jakies wolvo i tak jechalem za nim przez jakies pol godziny - predkosc od 170 do 190. Koles mial CB, a mi sie spieszylo... Kola mam 14'', jechalem sam, maly bagaz... auto ma przejechane 95K km. A czy to takie wazne, czy Misiek moze 170 czy 190 jechac? I tak normalnie raczej nie przekraczam 160.

Pozdrawiam,
M.

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Wysłany: 08-07-2005, 14:08   

Ja dodam co do tego gazu jeszcze jedno....
z racji tego że kiedyś gdzieś już obiecałem, że nie będę sie wypowiadał w szeroki sposób o gazie - piszę tu oczywiście o wypowiedziach czysto technicznych popartych faktami....
Do rzeczy i króciutko - PRZEKALKULUJ DOKŁADNIE Z RĘKĄ NA SERCU TĄ ŹLE POJĘTĄ W NIEKTÓRYCH PRZYPADKACH OSZCZEDNOŚĆ...!

Pozdro

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 08-07-2005, 21:10   

Mój Lancerek z tym silnikiem na polskiej benzynie jezdził do 170,gdy pojechałem do Francji i zatankowałem go w Niemczech i Francji to z pełnym obciążeniem[4 osoby + bagaż] potrafił dojść do 195 i miałem wrażenie,że to nie jest jeszcze wszystko na co go stać.

majki
[Usunięty]

Wysłany: 08-07-2005, 21:20   

No to moze to dlatego, ze tankuje 98.. nie wiem...

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2005, 11:42   

majki napisał/a:
No to moze to dlatego, ze tankuje 98.. nie wiem...

Być może tankujesz przede wszystkim nie chrzczone paliwo. Być może Twój Misiek jest "dłubnięty", a nawet o tym nie wiesz :lol: Tak czy inaczej pogratulować. Pytanie tylko, jak długo wytrzeyma przy takim deptaniu. Pewnie w jakijmś stopniu odbije się to na trwałości silnika.

Odpowiedz do tematu