Przesunięty przez: akbi 23-10-2009, 22:38 |
OC - jak korzystnie ubezpieczyć swój pierwszy samochód |
Autor |
Wiadomość |
adas007
Forumowicz

Auto: Colt CJ0, 1.3, 98 r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-09-2009, 18:36 OC - jak korzystnie ubezpieczyć swój pierwszy samochód
|
|
|
Witam, przymierzam się od jakiegoś czasu do kupna Colta. Czas też pomyśleć o ubezpieczeniu OC. Nie mam żadnych zniżek ( jedyny plus to,że mam ukończone 25 lat).
Ubezpieczenie Colta 1.3 98 r. na mnie wyniesie mnie nie mniej niż 1000 zł /rok. Szukam alternatyw. Pierwsza myśl to, żeby właścicielem pojazdu został mój ojciec i OC byłoby na niego. Tylko nie chciałbym jakby co żeby stracił zniżki... Czy jak ojciec ma ubezpieczony swój samochód w firmie X a mój samochód ubezpieczony będzie w firmie Y. To czy po stłuczce mojego samochodu ojciec straci zniżki tylko w fimie Y czy też w X ?
Mam jeszcze jeden pomysł... ubezpieczyć go na moją dziewczynę ona też nie ma zniżek i nie ma skończonych 25 lat, ale ma adres zameldowania w małym mieście i z tego co się wstępnie orientowałem z tego tytułu jest spora zniżka.
Co o tym myślicie jak najlepiej rozwiązać sprawę ubezpieczenia pierwszego samochodu? |
|
|
|
 |
atsar
Mitsumaniak młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
|
Wysłany: 15-09-2009, 19:32
|
|
|
Witam,
po pierwsze zapraszam do tego działu.
Najkorzystniejszym rozwiazaniem jest wziac kogos za wspolwlascicela ze znizkami. Czyli jak pisales w twoim przypadku ojca. Jesli chodzi o utrate znizek, to jest tak jesli ubezpieczone auto Twoj tata ma w firmie X, a razem z nim twoje ubezpieczysz w firmie Y, to teoretycznie ojciec nie musi sie przyznawac w swojej firmie X o tym ze wystapila szkoda w firmie Y. Nie jest to co prawda zgodne z prawem i nie polecam tego typu dzialan, aczkolwiek nie raz mozna to wlasnie w taki sposob przejsc, mozesz rowniez za dodatkowa oplata, 90pln w przypadku Hestii wykupic klauzule na wypadek utraty znizek, wystapi szkoda, nic nie tracicie. Wymogiem jest posiadanie min 15% znizek.
Jesli chodzi o twoja dziewczyne, to i racja, strefy regionalne maja inne stawki, lecz lepiej sprawdz dokladnie ile wyniesie skladka OC w jej regionie i jak wyniesie w Twoim. Bo moze sie okazac ze z racji tego ze nie ma ukonczonych 25 lat dostanie zwyzke na tyle wysoka ze lepiej bedzie jak wykupisz w swojej strefie regionalnej tylko na siebie.
W razie pytan mozesz smialo pytac na PW. W wolnej chwili podpowiem co i jak.
Pozdrawiam |
_________________ !!PeAcE!!! |
|
|
|
 |
adas007
Forumowicz

Auto: Colt CJ0, 1.3, 98 r
|
Wysłany: 15-09-2009, 20:31
|
|
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Chciałem się jeszcze zapytać jak wygląda sprawa z drugim użytkownikiem mojego pojazdu. Nie chodzi mi o współwłaściciela tylko o drugą osobę, która będzie jeźdzła moim samochodem a widzę, że to ma wpływ na cenę OC. Grozi mi coś jeśli nie przyznam się w trakcie podpisywania umowy, że moim samochodem będzie jeździła osoba poniżej 25 roku życia? |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 15-09-2009, 21:13
|
|
|
Raczej nie przecież w momencie wykupu OC nie musiałeś wiedzieć, że będzie jeździć druga osoba? Co do pytania odnośnie zniżek. Takie pytanie zadałem w AXA, w odpowiedzi słyszałem, że jeśli Twój ojciec nie będzie miał żadnej stłuczki to nic mu nie grozi.(ponieważ ubezpieczalnie nie sprawdzają tego). Natomiast gdy taka stłuczka będzie miała miejsce wtedy może być nie ciekawie. Co do tańszego OC, atsar już skierował Cie do odpowiedniego działu, tam powinieneś znaleźć post Akbi'ego odnośnie OC w link 4, jak przeczytasz ten temat to powinieneś mieć dodatkową alternatywę tańszego OC. |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
|
Wysłany: 16-09-2009, 11:20
|
|
|
adas007, 1000 zł to ja płacę za 2.0, nie mając ukończonych 25 lat oraz zaczynając bez zniżek. Sprawdź mBank (przez net) i Avivę (telefonicznie). |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 16-09-2009, 11:53
|
|
|
adas007 napisał/a: | Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Chciałem się jeszcze zapytać jak wygląda sprawa z drugim użytkownikiem mojego pojazdu. Nie chodzi mi o współwłaściciela tylko o drugą osobę, która będzie jeźdzła moim samochodem a widzę, że to ma wpływ na cenę OC. Grozi mi coś jeśli nie przyznam się w trakcie podpisywania umowy, że moim samochodem będzie jeździła osoba poniżej 25 roku życia? |
tu trzeba się dobrze zastanowić bo klazule o drugiej osobie jeżdzącej pojazdem pojawiły się nie dawno i znając życie jets to pewna forma zabezpieczenia się ubezpieczyciela od odpowiedzialnosci: np. jeśli pojazd jest ubezpieczony na Ciebie a będzie jeżdziła nim inna osoba to czasem w razie wystąpienia stłuczki moga szukac haczyka że wartosc ubezpieczenia była niedoszacowana i przez to odmawiać, lawirowac czy obniżać ubezpieczenie (tak samo jak np. z robią numery z oponami).
Najlepszym rozwiazaniem jest wzięcie ojca na głównego właściciela i kontynuować jego zniżki - w większości ubezpieczalni dziś przy pierwszej stłuczce z naszej winy nie traci się całości zniżek tylko 10%. Często też można trafić na promocje i dostać duże zniżki "na wejście". |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
|
Wysłany: 16-09-2009, 11:56
|
|
|
Właśnie przez te kruczki i sztuczki wolałem wziąć auto na siebie i zapracować na zniżki.
W niektórych TU podpisuje się oświadczenie o bezszkodowości, a w razie kolizji oni wyciągają prawdziwą historię i polisa nie ważna. |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
|
Wysłany: 16-09-2009, 15:37
|
|
|
Juiceman, może i nie musiałeś wiedzieć, ale jak się dowiedziałeś, to nie powinieneś udostępnić samochodu
Ja kupowałem w Link 4 i pytali właśnie czy będzie jeździła osoba poniżej 24 roku życia, bo wtedy wychodzi jakoś 15-20% drożej... |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
atsar
Mitsumaniak młody Roch :)

Auto: Explorer 4.6, Galant E32
|
Wysłany: 16-09-2009, 16:54
|
|
|
spown napisał/a: | Ja kupowałem w Link 4 i pytali właśnie czy będzie jeździła osoba poniżej 24 roku życia, bo wtedy wychodzi jakoś 15-20% drożej... |
no ale nie kazde towarzystwo ma takie kruczki, u mnie w firmie ze spokojem moze jechac osoba ktora ma 18lat i nic z tego tytulu nie grozi, a i skladka sie nie zmienia. |
_________________ !!PeAcE!!! |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
|
Wysłany: 16-09-2009, 18:01
|
|
|
atsar napisał/a: | spown napisał/a: | Ja kupowałem w Link 4 i pytali właśnie czy będzie jeździła osoba poniżej 24 roku życia, bo wtedy wychodzi jakoś 15-20% drożej... |
no ale nie kazde towarzystwo ma takie kruczki, u mnie w firmie ze spokojem moze jechac osoba ktora ma 18lat i nic z tego tytulu nie grozi, a i skladka sie nie zmienia. |
Dlatego zaznaczyłem, że warto zwrócić uwagę na takie szczegóły |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
|
Wysłany: 16-09-2009, 18:49
|
|
|
W wielu firmach trzeba napisac czy osoba poniżej 25 roku zycia bedzie prowadziła samochód. W razie kolizji przez tą osobe moga ci Nie wypłacic odszkodowania albo duzo zanizone. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
minotauro
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Evo
|
Wysłany: 17-09-2009, 15:48
|
|
|
Skoro firmy chcą wiedzieć czy osoba młoda będzie jeździła samochodem i dają za to zwyżki to ok, ale wtedy już chyba lepiej zrobić młodocianego współwłaścicielem i niech mu się nabijają zniżki chyba bardziej praktyczne rozwiązanie. Fakt faktem jak napisał spown w link4 zwyzka jest do 24roku życia. |
|
|
|
 |
kuken
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 GL '99
|
Wysłany: 17-09-2009, 20:50
|
|
|
Adas sprobuj zadzownic do Compensy. W maju ubezpieczalem tam Cari 1,6 bez żadnych zniżek. Zapłaciłem około 750 zł. Ponad 1000 zł za Colta 1,3 to jakiś kosmos. No tyle że to było w Tarnowie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 18-09-2009, 13:17
|
|
|
Po pierwsze jak ubezpieczymy na kogoś kto ma zniżkę (np. ja zarejestrowałem auto na tatę bo akurat była fajna promocja przeszła zniżka z OC na AC). I jak jest szkoda to przecież nie straci całej zniżki tylko 10% (dopiero przy drugiej chyba leci następne 20% a nie 10%).
Po drugie większość firm chyba się już wycofała ze zwyżek za wiek i tak samo za użytkowanie auta przez osobę poniżej 25 roku życia (tak jest chyba w PZU). Krok chyba słuszny bo ludzie i tak kombinowali i ubezpieczali na tatę, mamę, babcie itd.
Następna sprawa jak nie było zaznaczone że będzie ktoś jeździł poniżej 25 roku życia (ale to w AC chyba) to nie było tak że nie wypłacali tylko pomniejszali wypłatę chyba o 20-30%.... |
|
|
|
 |
kuken
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 GL '99
|
Wysłany: 22-09-2009, 07:12
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Po drugie większość firm chyba się już wycofała ze zwyżek za wiek i tak samo za użytkowanie auta przez osobę poniżej 25 roku życia (tak jest chyba w PZU).
|
Chyba mniejszość firm...Mi w Compensie nie policzyli tylko dlatego, że w momencie kiedy będzie się kończyć umowa OC będę już miał te 25 lat. Nie wiem czy PZU nie liczy zwyżki ale jak kalkulowałem sobie OC to wychodziło koło 1500 zł. Za 10 letnie auto... |
|
|
|
 |
|