|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
SWAP 1.8 na 2.0 z ECLIPSE |
Autor |
Wiadomość |
Jagos
Forumowicz

Auto: COLT C58A + 4G63T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Paź 2009 Posty: 52 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 24-10-2009, 11:31 SWAP 1.8 na 2.0 z ECLIPSE
|
|
|
Witam. Zebralem upragnione pieniazki. I grubo zastanawiam sie nad swapem do mojego C58A silnik z Eclipse 2.0 16V 150KM. To bedzie moj 3 Swap w zyciu. Jednak o Mitsubishi mam jeszcze mala wiedze. Mam kilka pytac. Chce przeszczepic to:
http://www.allegro.pl/ite...dohc_150km.html
1.Czy mocowania silnika pasuja w 1.8 i 2.0 ??
2.Czy skrzynie biegow pasuja z 1.8 do 2.0 ??
3.Jak jest ze sterownikiem-czy na kompie z 1.8 odpali czy musze kompa podpiac z 2.0 i czy podejda wtyczki.
4.Czy wtryskiwacze maja takie same czy najlepiej bylo by wziac z 2.0 ??
5.Pompa paliwa... ogarnie z 1.8 ??
Jesli o czyms zapomnialem-pominolem pisac Mam akurat wolny budrzet ,czas i garaz
A pochwale sie ze planuje zakup dyferencjału z Eclipse 4x4 i wpakowac do mojego Colta A w dalszej przyszłości zamontowac Turbo z ECLIPSE 2.0Turbo (214KM) Mysle ze taka moc mu wystarczy. JUz 214KM przy tej masie z napedem na 4 kola to fajnie bedzie jezdzilo :D |
_________________ 5 biegów, 4 cylindry, 3 diamenty, 2 litry, 1 turbo, 0 szans na przegranie
 |
|
|
|
 |
ketrab [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2009, 17:27
|
|
|
Mocowania pasują, tzw. plug&play, instalacja tak samo, na kompie z 1.8 odpali, ale może nie chodzić jak powinien, pompa paliwa powinna wydolić, wtryski nie mam pojęcia,bo kiedyś sam szukałem jaka jest wydajność w 1.6, 1.8 i 2.0 i niestety nie znalazłem, skrzynia powinna pasować, taki swap to częsty temat, jest kilku ludzi co mają takiego swapa, na pewno na tym forum jest ktoś kto ma takiego lancera, nie pamiętam teraz nazwy użytkownika ale jak mi się przypomni to napiszę, zajrzyj jeszcze na coltmanię jak coś i tam poszukaj:) a cena dość wysoka jak za sam silnik, tym bardziej ze ostatnio miałem ofertę kupna całego jeżdżącego eclipsa za około 3000zł na niemieckich numerach, ale mysle ze za 2500 byłby do oddania, albo i za mniej nawet, jak cos to moge zorientowac sie czy jeszcze jest:) |
|
|
|
 |
Jagos
Forumowicz

|
Wysłany: 25-10-2009, 10:05
|
|
|
ketrab, bede Ci bardzo wdzieczny za info o tym uzytkowniku. Massz racje koles za duzo chce za goly silnik z eclipsa z 92roku ;/ Poarguje sie z nim moze za ta cene wrzuci mi wtryskiwacze,skrzynie i kilka gratow. Ale i tak zszedl 1000pln... na poprzedniej aukcji za silnik chcial 2600tys ;/ za golasa
[ Dodano: 25-10-2009, 11:05 ]
ketrab, Wlasnie-zorientuj sie o tego Eclipsa.... moze bym go łyknoł |
_________________ 5 biegów, 4 cylindry, 3 diamenty, 2 litry, 1 turbo, 0 szans na przegranie
 |
|
|
|
 |
ketrab [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2009, 21:42
|
|
|
Użytkownik to: cy_cek
Jesli chodzi o eclipsa to jutro cos bede wiedzial, z tego co wiem to auto z 95 roku,cale jezdzace. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 25-10-2009, 22:24
|
|
|
Jagos napisał/a: | 1.Czy mocowania silnika pasuja w 1.8 i 2.0 ??
2.Czy skrzynie biegow pasuja z 1.8 do 2.0 ??
3.Jak jest ze sterownikiem-czy na kompie z 1.8 odpali czy musze kompa podpiac z 2.0 i czy podejda wtyczki.
4.Czy wtryskiwacze maja takie same czy najlepiej bylo by wziac z 2.0 ??
5.Pompa paliwa... ogarnie z 1.8 ??
|
1. tak,
2. tak wręcz musisz zostawić skrzynię od 1.8 - wybierak wewnątrz jest inny. Ale musisz przełożyć koło zamachowe z 1.8 do 2.0 - 2.0 z Eclipsa ma większe
3. odpali, lepiej podłączyć kompa od silnika - wtyczki pasują (poza 1 pinem - IPS, który przełożysz w wiązce z pin 6 na pin 14, jeżeli ECU i silnik jest 1991 i późniejszy), będziesz musiał przełożyć obudowy
4. inne wtryski
5. ogarnie
I niech nie przyjdzie Ci do głowy włożenie półosi z Eclipsa - prawie pasują, tzn. frezy są identyczne, wszystko zapniesz i zmontujesz, ale szybko się rozlecą przeguby wewnętrzne - są o ok. 14 mm dłuższe niż w C5 |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Jagos
Forumowicz

|
Wysłany: 25-10-2009, 23:15
|
|
|
NO i o takie konkrety mi chodzi Dzis gadalem z innym gosciem... za kompletny silinik chce 2100zl. Ciut za duzo... Jesli ketrab, zalatwi tego eclipsa to wole dolozyc i kopsnac na podworko i reszte na czesci sprzedam...
[ Dodano: 25-10-2009, 23:23 ]
Powiem tak. Chce zrobic Colta 2.0 4x4 turbo i mam nadzieje ze do wakacji go poskladam Juz przy 136koniach i napedem an przednia os colt szaleje, ale przy 4x4 i 214koniach ... :D
Mam pytanie... czasem zamula mi sie autko(mam takie wrazenie) na starcie na 1 biegu i na 2 jak by slabo sie wkrecal ;/ dzis sie scigalem ze 130konna Octawia-objechalem kolesia naturalnie ale mialem wrazenie ze slabo sie wkreca. Albo juz sie przyzwyczailem do tej mocy
[ Dodano: 25-10-2009, 23:53 ]
a co sadzicie o tym ??:
http://www.allegro.pl/ite...nik_210_km.html
210KM tyle by mi starczylo, ale cena bez osprzetu 3,5tys chyba żartuje ;/;/ a gdzie do tego komputer, ciekawe czy z turbo czy bez... bo jak sprzedaje golasa to na ryj upadl wtryski,kolektor, turbo,komputer.... |
 |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 26-10-2009, 09:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dyzio007 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2009, 08:54
|
|
|
jesli chcesz robic 4x4 turbo to ja bym odrazu szukał takiego calego eclipsa zeby uniknac kompletowani po jednej rzeczy bo koszty tej operacji beda bardzo wysokie majac cala bude mozesz wykorzystac (przespawac) fabryczne mocowania tylniego zawieszenia wału i wszystkiego co potrzeba po za tym przekladac silnik n/a kiedy w planach jest turbo mija sie z celem bo bedziesz musial zmieniac wtryski tłoki korby kupowac iswinie i placic za dobre strojenie przerabiac dolot i wydech kupujac odrazu aecli z turbo masz to wszystko gotowe |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-10-2009, 09:46
|
|
|
Jagos do SWAPa na 4x4 w Colcie będziesz potrzebował zmienić tył/podłogę - najlepszym wyjściem byłoby znaleźć Colta/Lancera AWD bo inaczej to rzeźba w kupie.
Przy okazji - nie uzywamy wulgaryzmów na TYM Forum. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Jagos
Forumowicz

|
Wysłany: 26-10-2009, 12:19
|
|
|
Hubeeert, wlasnie... kurcze jakis czas temu byl na allegro colt 4x4 1.8GTTI ale blacha tragiczna-na swap idealny a k0les chcial 1200zl za niego. Do wymiany tylko turbina bo puszczala. Zaluje jak nie wiem co ze go nie wziolem ;/;/ Jeszcze sie porozgladam za coltem w takim zestawieniu... bynajmniej na pewno nad 4x4 co nabede pierwsze to wstawie albo silnik albo dyfer. A co sadzicie o tym silniku z linku ?? |
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-10-2009, 16:22
|
|
|
Jagos napisał/a: | colt 4x4 1.8GTTI ale blacha tragiczna-na swap idealny |
Nie było takiego. NIGDY.
Jedyny COLT z turbo występował z silnikiem 1.6 w USA jako FWD Mirage Turbo/Dodge Colt GT i Plymouth Colt Turbo oraz w Japonii jako FWD i AWD pod nazwą Mirage CYBORG |
Just think...
. |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 26-10-2009, 20:15
|
|
|
Panowie jak jezdzi taki colt z tym silniiem z Eclipsa (150KM) nie za ciezki silnik do colta???
Domyslam sie ze na prostej to przyspiesza rewelacyjnie ale jak sie tym po zakretach smiga???? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
|
Wysłany: 26-10-2009, 20:21
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Panowie jak jezdzi taki colt z tym silniiem z Eclipsa (150KM) nie za ciezki silnik do colta???
Domyslam sie ze na prostej to przyspiesza rewelacyjnie ale jak sie tym po zakretach smiga???? |
Jeździć nie jeździłem, ale macałem takiego niedawno. Tomasz82 posiada, całkiem zacna maszyna. Jego pytaj. |
_________________ Tamagocchi ("Bordello Edition" - Bartek) i EA3,5W, EA2W, B12
Były: EA2W, CP9A-4G63t i E57A-4D68t
"All is hardcore when made with love" |
|
|
|
 |
dyzio007 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2009, 00:24
|
|
|
lancer daje rade |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 27-10-2009, 07:18
|
|
|
Silnik Eclipsa waży dokładnie tyle samo co 1.8 z GTi i może 5 kg więcej niż 1.6 gti (ma wyższy blok o 7 mm) - reszta osprzętu jest identyczna lub prawie identyczna......
A żadne przednionapędowe auto nie skręca - z tym trzeba żyć..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
ketrab [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2009, 18:37
|
|
|
To mam dobra wiadomosc, eclipse jeszcze jest, postaram sie zrobic zdjecia jak naj
szybciej, jak tylko bede mial taka mozliwosc, elcipse z 95 roku, klimatyzacja,elektryka,podobno wszystko sprawne:) |
|
|
|
 |
|
|