opony na Polskę |
Autor |
Wiadomość |
maniekv6
Forumowicz
Auto: mitsubishi pajero sport
Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 36 Skąd: Kostrzyn,Paczkowo,Reykjavik
|
Wysłany: 12-05-2010, 16:27 opony na Polskę
|
|
|
Witam szanowne grono miłośników miśków . Mam pytanie dotyczące rozmiaru opon, które są dopuszczone do ruchu po polskich drogach , przy moim miśku mam obecnie 35" i jeżdżę nim po Islandii gdzie ten rozmiar kół nie robi żadnego wrażenia ,ale mam zaplanowany powrót do Polski w tym roku i mam pewne obawy co do uzyskania pierwszego przeglądu na tych kołach.Oczywiście oponki są ok. i co do ich stanu nikt nie mógł by się doczepić .Samochodzik również w świetnym stanie i co do jego stanu technicznego również niema się czego czepić.Jeśli ktoś ma jakieś info na temat czy będe mógł dalej na nich śmigać ,lub ktoś na takich jeżdzi ,proszę piszcie.
Pozdrawiam. |
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2010, 16:36
|
|
|
wystają poza nadkola? |
|
|
|
 |
maniekv6
Forumowicz
|
Wysłany: 12-05-2010, 17:06
|
|
|
Witam oponki nie wystają bo mam większe i szersze nadkola. |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 12-05-2010, 18:40
|
|
|
w niemczech,czy austrii pewnie byś miał problem, ale w polsce myślę, że żaden...tym bardziej jak nie wystają za obrys pojazdu... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2010, 18:58
|
|
|
gołąb napisał/a: | tym bardziej jak nie wystają za obrys pojazdu... |
też tak sądzę. Jeśli są odpowiednie nadkola tak, że opony nie wystają poza obrys to problemu być nie powinno. przynajmniej w teorii... |
|
|
|
 |
maniekv6
Forumowicz
|
Wysłany: 12-05-2010, 19:51
|
|
|
Dzięki panowie za pozytywną energię ,za kilka miesięcy dowiem się osobiście co w trawie piszczy i dam znać jak to wszystko wygląda .
Pozdrawiam. |
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-05-2010, 07:59
|
|
|
Mam znajomego na stacji diagnostycznej, jak będę przejeżdżał i mi się przypomni, to spróbuję zaczerpnąć odpowiedzi, albo w sumie na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej. |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
Auto: *
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Maj 2009 Posty: 2452 Skąd: ....
|
Wysłany: 13-05-2010, 08:31
|
|
|
ja robiłem przegląd w marcu. Moje opony wystają po około 30mm i nikt nie robił problemu, natomiast kłopot był z brakiem numerów na ramie
Ale też gdzieś mi sie obiło, że nie powinny wystawać i to chyba jedyny warunek oprócz oczywiście homologacji, głębokości bieżnika no i parowania na osiach. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 13-05-2010, 10:47
|
|
|
polaff napisał/a: | Moje opony wystają po około 30mm i nikt nie robił problemu | niby nie zauważalna różnica która może stać się kłopotliwa jak jakiś kamyk niewielki i nie koniecznie zielony wybije szybę jadącemu z tyłu i dopatrzy się właśnie tych 30mm->> detal, szczegół, drobnostka->>> może być kosztowna ->> ale musiał byś mieć cholernego pecha i oko snajpera |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-05-2010, 10:51
|
|
|
jawaldek napisał/a: | polaff napisał/a: | Moje opony wystają po około 30mm i nikt nie robił problemu | niby nie zauważalna różnica która może stać się kłopotliwa jak jakiś kamyk niewielki i nie koniecznie zielony wybije szybę jadącemu z tyłu i dopatrzy się właśnie tych 30mm->> detal, szczegół, drobnostka->>> może być kosztowna ->> ale musiał byś mieć cholernego pecha i oko snajpera |
poszerzenia z pasów będą i podcięcie budy też się szykuję tylko.... czasu brak |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-05-2010, 19:15
|
|
|
Nie chcę Cię martwić bo nie wiem czy trafiłem na takich służbistów, czy faktycznie takie przepisy, ale na dwóch stacjach powiedziano mi, że opony muszą być takie jak zaleca producent do danego auta...bo jak są za duże, to przekłamanie licznika itd. bla bla bla...A jak coś,to pożycz opony na moment przeglądu i tyle, myślę że znajdzie się jakiś życzliwy mitsumaniak co Ci na tą chwilę udostępni... |
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-05-2010, 23:15
|
|
|
gołąb napisał/a: | Nie chcę Cię martwić bo nie wiem czy trafiłem na takich służbistów, czy faktycznie takie przepisy, ale na dwóch stacjach powiedziano mi, że opony muszą być takie jak zaleca producent do danego auta...bo jak są za duże, to przekłamanie licznika itd. bla bla bla...A jak coś,to pożycz opony na moment przeglądu i tyle, myślę że znajdzie się jakiś życzliwy mitsumaniak co Ci na tą chwilę udostępni... |
mam oryginalne opony i felgi w garażu, tylko chwilowo je pożyczyłem kumplowi;)
więc wrazie czego to nie problem bynajmniej ne taki jak brak numerów na ramie |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-05-2010, 08:16
|
|
|
polaff napisał/a: | bynajmniej ne taki jak brak numerów na ramie | a co wyżarło Ci VIN? |
 |
|
|
|
 |
polaff
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-05-2010, 18:35
|
|
|
gołąb napisał/a: | polaff napisał/a: | bynajmniej ne taki jak brak numerów na ramie | a co wyżarło Ci VIN? |
rude myszy razem z fragmentem ramy |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-05-2010, 20:33
|
|
|
polaff napisał/a: | rude myszy razem z fragmentem ramy | to chyba też nie jest aż taki duży problem, ale rzeczoznawca napewno musi to obejżeć... |
 |
|
|
|
 |
|