Klocki hamulcowe |
Autor |
Wiadomość |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 11-08-2005, 08:10 Klocki hamulcowe
|
|
|
Myśle, że przyda się taki temat.
Mój MSS jeździ nadal na tarczach oryginalnych ale klocki były już wymieniane dwa razy. Pokusiłem się o LUCASy. Za pierwszym razem na samym początku grzały się tarcze i hamulec stawał się miękki. Przy drugiej wymianie również założyłem LUCASy ale pochodzące z ASO. Hamują b.dobrze ale ostra jazda (np. 8km pośpiechu do pracy) i dochodzi do przegrzania i utraty hamowania Wychodzi na to, że LUCASy grzeją się, a to raczej nie jest dobre. Oryginalne klocki w miśku zdaje się, że też są LUCASy tyle, że z wytłoczką MITSUBISHI, a na oryginalnych takich chocków klocków nie miałem! |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-08-2005, 13:03
|
|
|
Para klocki / tarcze powinny byc dobrane pod warunki eksploatacji. Każdy rodzaj klocka jest przeznaczony pod inne temperatury. Błędem popełnianym najczęściej jest niebranie tego pod uwagę nie tylko przez kupujacego ale również o zgrozo przez sprzedawcę.
Z ciekawostek - moje tarcze zostały wymienione po raz pierwszy przy okazji ciągnącego się remontu przy przebiegu 312000km. Nie wiem czy przed zakupem samochodu przez mojego Ojca ['] tarcze były zmienione ale przez ponad 200000km jego eksploatacji tarcz nie ruszano a ja zmieniłem je dlatego że zgodnie z instrukcja nadszedł dokładnie ich czas. Klocki jakie zakładał to przezwaznie był Lucas. Udało mi się raz jeszcze przed wymianą (hamulce) przegrzać ale po wymianie jeździłem parę razy noca po Warszawie - z prędkościami duzo wyższymi niż dopuszczalne na autostradzie i nie było problemu. Cały komplet to LUCAS. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-08-2005, 14:28
|
|
|
W MSS na zaciskach widnieje napis LUCAS, podejrzewam, że tarcze też tej firmy, klocki też ale tylko na oryginałkach się nie grzał.
Generalnie to powinno się dobierać pary tarcza/klocek wg ich twardości. Twarde klocki zjadą miękkie tarcze, itd. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-08-2005, 08:01
|
|
|
Ja też się zastanawiam nad zmianę - tarcze też mam jeszcze od czasu jak kupiłem auto, więc na 99% mają więcej niż 8 lat i więcej niż 120 tkm przebiegu. Myślę, że tarcze są jeszcze oryginalne (15 lat a przebieg pewnie kręcony więc nie wiem).
I zestawienie jakie typuję to tarcze ATE, kocki Lucas (ew. Textar). |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2005, 17:01
|
|
|
No ja o wymianie klockow tez pomyslec musze. Przejechalem na nich niecale 10 tysiecy, ale jak ostatnio sciagalismy, to juz byly takie troche... niezbyt grube.
Lucas powiadacie? |
|
|
|
 |
TNT
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 980 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 12-08-2005, 17:04
|
|
|
Powiem szczeze klocki jakie zalozyl mi serwis u nas sa bajera nie wiem jakie trzeba by Wojtka zapytac a zywotnoscia przebijaja montowane fabrycznie. Zapytam jakie?Dla mnie rewelacja. |
_________________ Zmieniają się auta ale klub zostanie zawsze ten sam - MITSUMANIAKI.Carisma-TNT
Eclipse-TNT
Hania-TNT
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2005, 18:15
|
|
|
Zapytaj, zapytaj |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-08-2005, 19:43
|
|
|
Ja klocki mam jakieś z JC (ale japońskie) - nawet nie znam firmy. Narazie wytrzymały prawie 80 tkm i jeszcze kawałek ich zostało. Ale to kwestia techniki jazdy. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 14-08-2005, 20:07
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Ja klocki mam jakieś z JC (ale japońskie) - nawet nie znam firmy. Narazie wytrzymały prawie 80 tkm i jeszcze kawałek ich zostało. Ale to kwestia techniki jazdy. |
nie hamowac ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 14-08-2005, 21:21
|
|
|
Matejko napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | Ja klocki mam jakieś z JC (ale japońskie) - nawet nie znam firmy. Narazie wytrzymały prawie 80 tkm i jeszcze kawałek ich zostało. Ale to kwestia techniki jazdy. |
nie hamowac ?? |
No niekoniecznie, ja na przegladzie 45 kkm uslyszalem ze klockow jest jeszcze polowa. Moze to nie znaczy, ze dociagne do 90-tki ale 60-70 mysle ze spoko. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 14-08-2005, 21:58
|
|
|
Ja mam u siebie niezmiennie od ok. 30 kkm komplet Brembo i klocki Ferodo (Premier czy jakoś tak) jeszcze dużo ich zostało fakt, że trochę pylą się na felgi ale hamowanie jest OK .
Śmigam AT i dość często używam hebli , nie specjalnie odczuwam , żeby się specjalnie grzały czy coś w tym stylu. Parę razy sprawdzałem fele i jest dobrze. Wczesniej były fabryczne ale te są dla mnie lepsze . Natomiast tył to BOSCH fabrycznie . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 15-08-2005, 01:45
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Ja klocki mam jakieś z JC (ale japońskie) - nawet nie znam firmy. Narazie wytrzymały prawie 80 tkm i jeszcze kawałek ich zostało. Ale to kwestia techniki jazdy. |
Też mam jakieś klocki z JC i też japońskie i nie narzekam... Nie piszczą nie grzeja się i hamują nienajgorzej. Niestety też nie mam pojęcia jaka to firma |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-08-2005, 09:51
|
|
|
josie napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | Ja klocki mam jakieś z JC (ale japońskie) - nawet nie znam firmy. Narazie wytrzymały prawie 80 tkm i jeszcze kawałek ich zostało. Ale to kwestia techniki jazdy. |
Też mam jakieś klocki z JC i też japońskie i nie narzekam... Nie piszczą nie grzeja się i hamują nienajgorzej. Niestety też nie mam pojęcia jaka to firma |
Kashiyama... Jeśli to te to ostrożnie Japońskie mają inną specyfikację niż europejskie, a mianowicie są dużo twardsze, przez co szybciej zużywają sie tarcze... |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2005, 14:42
|
|
|
luk_szc napisał/a: | Ja mam u siebie niezmiennie od ok. 30 kkm komplet Brembo i klocki Ferodo (Premier czy jakoś tak) |
Dokładnie Premium się nazywają.
BAAARDZO popieram ten zestaw - lepszego w Carismie nie miałem. I wcale nie kosztuje tak dużo jak można by się spodziewać. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-08-2005, 16:24
|