Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Zbiór dziwnych zachowań mojego auta.
Autor Wiadomość
Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-06-2010, 14:41   [EA5A/W 2.5] Zbiór dziwnych zachowań mojego auta.

1. Wczoraj jak ruszałem ze świateł z lewej strony auta usłyszałem potężne wycie. Od wczoraj nie powtórzyło się to ani razu...
2. Z prawej osi co jakiś czas w trakcie jazdy słyszę takie jakby popiskiwanie... czasem przypomina to dźwięk przyłożonego czegoś do kręcącej się gumy
3. Cały czas w czasie jazdy, szczególnie jak jadę szybciej - w granicach 110 - 120 czuję delikatne bicie na kierownicy, a spod osi słyszę wyraźne dudnienie które nasila się wraz z prędkością ( bicie pozostaje bez zmian )
4. To samo dudnienie występuje przy hamowaniu powiedzmy z 90 do 0. Nie ma wtedy bicia na kierownicy...
5. To mnie najbardziej dziś przeraziło. Zawsze jak hamowałem wystarczyło lekko musnąć pedał, żeby nastąpiła jakaś reakcja. Dziś tak się jednak nie stało. Musiałem wcisnąć pedał do mniej więcej 1/4 żeby delikatnie zaczął zwalniać i do połowy, żeby już normalnie do 0 wyhamował. Co się mogło stać ?

Wszystko dotyczy oczywiście osi przedniej :| .
Jesteście w stanie jakoś mi pomóc z diagnozą takich zachowań ? Zaobserwowałem to dopiero teraz, gdyż dawno nie robiłem większych tras, a w mieście tego nie czuję ani trochę.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-06-2010, 17:46   

Kaucz napisał/a:
1. Wczoraj jak ruszałem ze świateł z lewej strony auta usłyszałem potężne wycie. Od wczoraj nie powtórzyło się to ani razu...
dźwięk mógł pochodzić od sprzęgła, w przypadku skrzyni manualnej
Kaucz napisał/a:
2. Z prawej osi co jakiś czas w trakcie jazdy słyszę takie jakby popiskiwanie... czasem przypomina to dźwięk przyłożonego czegoś do kręcącej się gumy
Sprawdź tulejki drążka stabilizacyjnego, ewentualnie wymień, jak to nie było robione, koszt ori w serwisie ~65-70zł/kopmplet
Kaucz napisał/a:
3. Cały czas w czasie jazdy, szczególnie jak jadę szybciej - w granicach 110 - 120 czuję delikatne bicie na kierownicy, a spod osi słyszę wyraźne dudnienie które nasila się wraz z prędkością ( bicie pozostaje bez zmian )
wyważenie kół sprawdź i ciśnienie w oponach
Kaucz napisał/a:
4. To samo dudnienie występuje przy hamowaniu powiedzmy z 90 do 0. Nie ma wtedy bicia na kierownicy...
sprawdź ciśnienie w oponach, jeżeli dudnienie odczywalne jest na podłodze, może być niskie ciśnienie w kołach
Kaucz napisał/a:
5. To mnie najbardziej dziś przeraziło. Zawsze jak hamowałem wystarczyło lekko musnąć pedał, żeby nastąpiła jakaś reakcja. Dziś tak się jednak nie stało. Musiałem wcisnąć pedał do mniej więcej 1/4 żeby delikatnie zaczął zwalniać i do połowy, żeby już normalnie do 0 wyhamował. Co się mogło stać ?
Jeżeli nie byl wymieniany płyn hamulcowy, a nie wiesz czy to było robione, pasowałoby go wymienić, on do pewnego czasu i momentu zachowuje swoje właściwości, przy zagrzanych hamulcach jego właściwości moga maleć. Tak samo pedał hamulca może się zachować, przy bardzo rozgrzanych hamulcach.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 26-06-2010, 22:16   

Kaucz napisał/a:
Cały czas w czasie jazdy, szczególnie jak jadę szybciej - w granicach 110 - 120 czuję delikatne bicie na kierownicy, a spod osi słyszę wyraźne dudnienie które nasila się wraz z prędkością ( bicie pozostaje bez zmian )
Wymiana łożysk kół pomoże.

[ Dodano: 26-06-2010, 22:17 ]
Kaucz napisał/a:
I pewnie lewego.

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 26-06-2010, 22:37   

Hugo napisał/a:
I pewnie lewego.

Lewe było w lutym robione i nie wierzę, że już by się posypało ;/
robertdg napisał/a:
wyważenie kół sprawdź i ciśnienie w oponach

akurat najmniej prawdopodobne wg mnie bo mam bzika na tym punkcie ;/. ciśnienie przed każdą trasą dłuższą sprawdzam...
robertdg napisał/a:
Jeżeli nie był wymieniany płyn hamulcowy, a nie wiesz czy to było robione, pasowałoby go wymienić, on do pewnego czasu i momentu zachowuje swoje właściwości, przy zagrzanych hamulcach jego właściwości mogą maleć. Tak samo pedał hamulca może się zachować, przy bardzo rozgrzanych hamulcach.
chyba, że już na naszych drogach się powyginały...
W takim razie od tego zaczniemy i oby to tylko to było

aczkolwiek mam bardzo złe przeczucia...
...gdyż:

wróciłem 15min temu z pracy. Poszedłem wyciągnąć z auta parę gratów, które przywiozłem. Zamykam drzwi. Trzaśnięcie bo ręce zajęte więc kolanem je popchnąłem ( wiem nieładnie, ale nvmnd - dość luźno do tego podchodzę ). Z kół usłyszałem takie delikatne dzwonienie. Odłożyłem wszystko, trzasłem jeszcze kilka razy. Za każdym razem coś dzwoniło. Uderzyłem ręką w oponę kilka razy - to samo i wyraźnie słychać to od koła. Nie zdejmowałem bo jak zdejmę to i tak sam nic nie zobaczę. Co obstawiacie ? Mi na pierwszą myśl przychodzą te małe blaszki co są w zaciskach, ale mogę się mylić, ze akurat one by tak dzwoniły. Ale jak nie one to co ?

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 26-06-2010, 22:50   

Blaszki pod klockami, albo prowadnice (brak lub wyzarta gumka na gornej prowadnicy)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-06-2010, 22:54   

Kaucz napisał/a:
Mi na pierwszą myśl przychodzą te małe blaszki co są w zaciskach

wczoraj właśnie jedną taką wymieniałem, bo pękła (z tyłu), ale żadnego dzwonienia nie było...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 27-06-2010, 11:41   

Kaucz napisał/a:
usłyszałem takie delikatne dzwonienie
Dokładniej. Takie typowo "blaszane" czy bardziej stukot?

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 27-06-2010, 12:01   

Typowo blaszane. Tak jakbyś uderzał o siebie dwie małe miedziane blaszki.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 27-06-2010, 14:50   

No to
robertdg napisał/a:
Blaszki pod klockami

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 27-06-2010, 19:41   

Koszt takiej blaszki :P ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 27-06-2010, 19:54   

97 - 00 http://sklep.intercars.co...nki=&lang_id=PL
00 --> http://sklep.intercars.co...nki=&lang_id=PL

Są jeszcze zestawy marki QB tańsze, cena nie przekracza 35zł, 4 - blaszki/sprezyny klocka, to komplet na jedną oś, ale ja bym wpierw sprawdził, zanim wymienił :-)

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 03-07-2010, 19:02   

Z jednej strony faktycznie poszła blaszka :roll: ...
Płyn hamulcowy zmieniony...
Dopompowałem kółka, zniknęło bicie i dudnienie :D .

ale...

Przy hamowaniu szura, trze, chrobocze prawy przód. Zastanawia mnie co tam się dzieje. Mechanicy, którzy wymieniali mi płyn nie dopatrzyli się tam niczego niepokojącego. A jednak... Co ciekawe hamulce zatrzymują mnie tak jak powinny :roll: Sprawdzałem z różnych prędkości ( 30, 60, 90 ) na pustym parkingu.

Dźwięk jest bardzo nieprzyjemny i nasila się szczególnie w momencie gdy chcę wyhamowywać do 0. Jak ruszam też przez chwile jest tarcie, ale po chwili zanika. Nie występuje to jednak za każdym razem. Po ruszeniu na zimnym potrafi być spokój, potem szura przy hamowaniu i znów spokój.

Żeby nie było, że pytam, a wcześniej nie szukałem. Na forach dotyczących innych aut znalazłem następujące powody takiego stanu rzeczy:
- krzywa tarcza - co jest ciekawe gdyż te zmieniałem w maju :roll:
- kończące się klocki - też wymieniane ostatnio chociaż kto wie co z nimi się teraz dzieje...
- nieodbijający zacisk

Przy zdjęciu koła nie byłem w stanie pokręcić półosią w żadną stronę, gdzie mi się wydaje, że nie powinno być takiego oporu, więc osobiście obstawiałbym na tą ostatnią opcję. Szperając w internecie znalazłem coś takiego:

Cytat:
ale tak seryjnie nie odbija ci zacisk prawdo podobnie masz uszkodzoną osłonę
Tłoczka od hamulca jest Zima drogi sypane są Piaskiem i nie ma zdziwka że i tam piach się dostał pomoże WD-40 w tej sprawie

http://www.motonews.pl/fo...26715&c=45&f=20

Wydaje mi się to skrajnie abstrakcyjnie, ale biorąc pod uwagę ile tam pyłu z klocków było może faktycznie to jest problem :roll:

Co jesteście mi w stanie poradzić ? :roll:

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 03-07-2010, 19:12   

Kaucz, podstawowa rzecz pomijana przez mechaników przy wymianie klocków/tarcz, wykonywania przeglądów, etc., to nie stosowanie specjalnego smaru wysokotemperaturowego, którym zabezpiecza się jarzmo w miejscu osadzenia klocka, przed zapiekaniem klocka, oraz przy kazdym demontażu prowadnicy trzeba ją delikatnie podsmarować, proponuje sprawdzić jak pracuje cylinder/tlok zacisku hamulcowego, prowadnice przesmarować, osadzenia klocków na jarzmie wyczyścic i posmarować, lacznie z blaszkami.

Sprawdź jeszcze osłone tarczy, czy gdzies się nie podgieła, oraz napisz jakiej marki klocki założyłeś.

P.S. cytat z motonews to kpina, jezeli osłona przeciwpyłowa jest uszkodzona, to się ja wymienia, nie stosuje sie zadnego WD40, bo jest to chwilowe rozwiazanie, tłoczek jezeli jest skorodowany i posiada wżery nalezy wymienić.

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Wysłany: 03-07-2010, 19:15   

Cytat:
Kaucz, podstawowa rzecz pomijana przez mechaników przy wymianie klocków/tarcz, wykonywania przeglądów, etc., to nie stosowanie specjalnego smaru wysokotemperaturowego, którym zabezpiecza się jarzmo w miejscu osadzenia klocka, przed zapiekaniem klocka, oraz przy kazdym demontażu prowadnicy trzeba ją delikatnie podsmarować,

Hm, sobie teraz nie przypomnę ale zdaje mi się, że osoba, która wymieniała te tarcze i klocki jakiś środek na nich stosowała :roll:
robertdg napisał/a:
Sprawdź jeszcze osłone tarczy, czy gdzies się nie podgieła,

No też starałem się zwrócić uwagę, ale nic nie widzę takiego :/.
robertdg napisał/a:
oraz napisz jakiej marki klocki założyłeś.

Akebono.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 04-07-2010, 12:09   

Kaucz napisał/a:
Przy hamowaniu szura, trze, chrobocze prawy przód. Zastanawia mnie co tam się dzieje. Mechanicy, którzy wymieniali mi płyn nie dopatrzyli się tam niczego niepokojącego. A jednak... Co ciekawe hamulce zatrzymują mnie tak jak powinny Sprawdzałem z różnych prędkości ( 30, 60, 90 ) na pustym parkingu.

Dźwięk jest bardzo nieprzyjemny i nasila się szczególnie w momencie gdy chcę wyhamowywać do 0. Jak ruszam też przez chwile jest tarcie, ale po chwili zanika. Nie występuje to jednak za każdym razem. Po ruszeniu na zimnym potrafi być spokój, potem szura przy hamowaniu i znów spokój.
Łożysko koła powiedziało pa pa.

Odpowiedz do tematu