|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA4A 1.6] różności w Colcie |
Autor |
Wiadomość |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:24 [CA4A 1.6] różności w Colcie
|
|
|
witam, mam colta 1,6 z grudnia '94, niestety tych symboli literkowych nie znam. Niedawno go nabyłem i mam kilka pytań.
po pierwsze temat który sie juz pojawiał ale jakoś odpowiedzi sie nie doczytałem. tzn chodzi mi o kontrolke przeciwmgielnych(mgłowych) przednich. tzn rozumiem ze jej nie ma, ale czy mozna jakis trick zrobic zeby widziec czy są właczone? bo ostatnio przejechałem z Wrocławia nad morze na właczonych nie wiedząc o tym Tzn moze można jakoś tak zrobić zeby po wciśnieciu sam przycisk sie świcił albo cośw tym stylu?
po drugie nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby..tzn słysze ze silniczek pracuje, płyn jest ale nic nie leci.
po trzecie przy wiekszych szybkościach..tak powiedzmy 120/140 w óre strasznie szumi przy drzwiach, pare razy sie zatrzymywałem bo myslałem ze otwarte są..mozna to jakos zrobic?
no i fotel kierowcy..jak podniose tą dzwignie zeby wpuścić kogoś do tyłu to tylko oparcie odskakuje ale sam fotel sie nie przesuwa(ale pasażera tak) czy to jakaś usterka czy fabrycznie tak?
poza tym to pytanie mam do osób z Wrocławia, czy jest u nas ktoś godny polecenia - mam na mysli oczywiście warsztat jakiś. bo planuje powymieniac paski, oleje, filtry.
i jeszcze jedna w miare bieżaca sprawa. otóz pare dni temu przy prawym przednim kole zacząłem słyszeć jakieś dziwne dźwięki przypominające startujący samolot (głośny szum) najbardziej go słychac przy wolnym toczeniu albo ruszaniu..później przestałem to słyszec tak wyraźnie ale przy każdym hamowaniu dla odmiany okrutnie coś, trze podejrzewam ze kocków nie ma a tarcza do śmieci, ale niepokoi mnie to, że nawet jak chamulca nie uzywam to przy wolnym toczeniu słychać rownomierne ocieranie..tak jak w rowerze przy scentrowanym kole..czy to wszystko moze wynikac z hamulców czy to coś poważniejszego?
oczywiscie jutro jade coś z tym zrobic dlatego tez chetnie poznam jakis adres godny polecenia.
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 15-10-2007, 02:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:38
|
|
|
Alexander napisał/a: | ale czy mozna jakis trick zrobic zeby widziec czy są właczone? |
Chyba tak. O ile sie nie myle nie ma oryginalnej diody ale można by cos takiego pewnie domontować
Alexander napisał/a: | po drugie nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby..tzn słysze ze silniczek pracuje, płyn jest ale nic nie leci. |
może po drodze gdzieś jest dziurawy przewód.
Alexander napisał/a: | po trzecie przy wiekszych szybkościach..tak powiedzmy 120/140 w óre strasznie szumi przy drzwiach |
Sprawdź czy uszczelki są ok. Dużo osób narzeka na to w coltach, ja u siebie czegos takiego nie zauważyłem
Alexander napisał/a: | no i fotel kierowcy..jak podniose tą dzwignie zeby wpuścić kogoś do tyłu to tylko oparcie odskakuje ale sam fotel sie nie przesuwa(ale pasażera tak) czy to jakaś usterka czy fabrycznie tak? |
fabrycznie:)
Alexander napisał/a: | przy każdym hamowaniu dla odmiany okrutnie coś, trze podejrzewam ze kocków nie ma a tarcza do śmieci |
Najlepiej odkręć koło i sprawdź może tak jak napisałeś czyli do wymiany..
Napisz coś więcej o colcie jaki silnik, kolor i wogóle witamy |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:41
|
|
|
Cytat: | jakoś tak zrobić zeby po wciśnieciu sam przycisk sie świcił albo cośw tym stylu? |
przycisk jest nie podswietlany
Alexander napisał/a: | po drugie nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby..tzn słysze ze silniczek pracuje, płyn jest ale nic nie leci. |
najprawdopodobniej zapchana dysza z tylu
Alexander napisał/a: | ak powiedzmy 120/140 w óre strasznie szumi przy drzwiach |
uszczelka do kitu, nalezaloby wymienic, albo ta przykleic na silikon jak nierowno siedzi
Alexander napisał/a: | no i fotel kierowcy..jak podniose tą dzwignie zeby wpuścić kogoś do tyłu to tylko oparcie odskakuje ale sam fotel sie nie przesuwa(ale pasażera tak) czy to jakaś usterka czy fabrycznie tak? |
fabrycznie tak jest
Alexander napisał/a: | i jeszcze jedna w miare bieżaca sprawa. otóz pare dni temu przy prawym przednim kole zacząłem słyszeć jakieś dziwne dźwięki przypominające startujący samolot (głośny szum) najbardziej go słychac przy wolnym toczeniu albo ruszaniu..później przestałem to słyszec tak wyraźnie ale przy każdym hamowaniu dla odmiany okrutnie coś, trze podejrzewam ze kocków nie ma a tarcza do śmieci, ale niepokoi mnie to, że nawet jak chamulca nie uzywam to przy wolnym toczeniu słychać rownomierne ocieranie..tak jak w rowerze przy scentrowanym kole..czy to wszystko moze wynikac z hamulców czy to coś poważniejszego?
oczywiscie jutro jade coś z tym zrobic dlatego tez chetnie poznam jakis adres godny polecenia. |
najprawdopodobniej klocki sie skonczyly i ocieraja o tarcze... mialem tak niedawno z tylu
[ Dodano: 04-10-2006, 20:43 ]
Ficu865 napisał/a: |
Napisz coś więcej o colcie jaki silnik, kolor i wogóle witamy |
napisal ze 1.6 czyli 4G92 rocznik 94 czyli model CA4A |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:44
|
|
|
deenbe napisał/a: | napisal ze 1.6 czyli 4G92 rocznik 94 czyli model CA4A |
Nie zauważyłem.. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:49 Re: różności w Colcie
|
|
|
Alexander napisał/a: | po pierwsze temat który sie juz pojawiał ale jakoś odpowiedzi sie nie doczytałem. tzn chodzi mi o kontrolke przeciwmgielnych(mgłowych) przednich. | Ależ kontrolka przeciwmgielnych jest! Na zegarach. Zapala się bodaj na pomarańczowo. Może masz zatem spaloną żarówkę?
Alexander napisał/a: | po drugie nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby..tzn słysze ze silniczek pracuje, płyn jest ale nic nie leci. | Proponuję sprawdzić na samym początku, czy po prostu nie jest zatkana dysza spryskiwacza. Mogła sie zabrudzić lub zakamienić. Tak, tak - zdarzają się ludzie, któzy zamiast płynu do spryskiwaczy leją wodę z Ludwikiem.
Alexander napisał/a: | po trzecie przy wiekszych szybkościach..tak powiedzmy 120/140 w óre strasznie szumi przy drzwiach, pare razy sie zatrzymywałem bo myslałem ze otwarte są..mozna to jakos zrobic? | Uszczelka nie przylega dostatecznie. Mogła sparcieć, rozedrzeć się lub nieco opuściły się drzwi na zawiasach i powstała za duża szczelina między drzwimi a otworem drzwiowym
Alexander napisał/a: | no i fotel kierowcy..jak podniose tą dzwignie zeby wpuścić kogoś do tyłu to tylko oparcie odskakuje ale sam fotel sie nie przesuwa(ale pasażera tak) czy to jakaś usterka czy fabrycznie tak? | Fabrycznie.
Alexander napisał/a: | i jeszcze jedna w miare bieżaca sprawa. otóz pare dni temu przy prawym przednim kole zacząłem słyszeć jakieś dziwne dźwięki przypominające startujący samolot (głośny szum) najbardziej go słychac przy wolnym toczeniu albo ruszaniu..później przestałem to słyszec tak wyraźnie ale przy każdym hamowaniu dla odmiany okrutnie coś, trze podejrzewam ze kocków nie ma a tarcza do śmieci, ale niepokoi mnie to, że nawet jak chamulca nie uzywam to przy wolnym toczeniu słychać rownomierne ocieranie..tak jak w rowerze przy scentrowanym kole..czy to wszystko moze wynikac z hamulców czy to coś poważniejszego? | Do sprawdzenia klocki, tarcze, blaszki trzymające klocke (jeśli są zbyt luźne luw w ogóle ich nie ma, klocki wpadają w wibracje i wydają różne dźwięki) oraz tłoczki (jeśli nie do końca odbijają, przy ruszaniu będzie słychać metaliczne tarcie). |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 20:53
|
|
|
Cytat: | Ależ kontrolka przeciwmgielnych jest! Zapala się bodaj na pomarańczowo. Może masz zatem spaloną żarówkę? |
kontrolka jest ale od tylnego .
 |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 21:28
|
|
|
deenbe napisał/a: | kontrolka jest ale od tylnego . | Eee tam, oszukujesz. Świeci Ci się ABS, a piszesz o przeciwmgielnych.
A na poważnie - zależy, czy przeciwmgielne przednei i tylnbe są włączane włącznikiem zintegrowanym (tak jak np. u mnie), czy dwoma osobnymi przyciskami. Jeśli przycisk jest jeden, kontrolka zapala się wraz z włączeniem przycisku. Przed chwilą sprawdziłem ścieżki - rzeczywiście jest oznaczona jako ścieżka tylnej lampy przciwmgielnej. U mnie wygląda to tak:
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-10-2006, 21:44
|
|
|
odnosnie tego ocierania w kole to mialem to samo, - podobno klocki ktore mialem byly "za twarde" wiec wymienilem na jakies o mniejszej twardosci,ogolnie teraz nic nie ociera,nie piszczy,ale kurde przy hamowaniu czasem cos "strzeli" nie wiem co,ale juz mnie to wkurza.
a co do bajerkow w Colcie to najmilej wspominam to jak po jakis 3-4 dniach przy pierwszym myciu odkrylem ze mam winde schowana:D (a juz myslalem ze bede musial kupowac ) |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 22:00
|
|
|
gregorbu napisał/a: | deenbe napisał/a: | kontrolka jest ale od tylnego . | Eee tam, oszukujesz. Świeci Ci się ABS, a piszesz o przeciwmgielnych.
A na poważnie - zależy, czy przeciwmgielne przednei i tylnbe są włączane włącznikiem zintegrowanym (tak jak np. u mnie), czy dwoma osobnymi przyciskami. Jeśli przycisk jest jeden, kontrolka zapala się wraz z włączeniem przycisku. Przed chwilą sprawdziłem ścieżki - rzeczywiście jest oznaczona jako ścieżka tylnej lampy przciwmgielnej. U mnie wygląda to tak:
Obrazek |
czyli jak wlaczasz przednie to wlacza ci sie tylne , jak wlaczasz tylne to wlacza ci sie przednie?
tylne nalezy wlaczyc jedynie gdy widocznosc jest ograniczona do 50m, przednie mozna nawet jak jest lekka mgielka |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 22:08
|
|
|
deenbe napisał/a: | czyli jak wlaczasz przednie to wlacza ci sie tylne , jak wlaczasz tylne to wlacza ci sie przednie? | Nie, włączają się przednie i tylne razem. Jeden przycisk uruchamia przód+tył równocześnie.
deenbe napisał/a: | tylne nalezy wlaczyc jedynie gdy widocznosc jest ograniczona do 50m, przednie mozna nawet jak jest lekka mgielka | Wiem, wiem. Podczas mojego niemal trzyletniego użytkowania Miśka tylko raz czy maks. 2 razy użyłem przeciwmgielnych. Co więcej - niezmiernie irytuje mnie, gdy inni kierowcy jeżdżą na przeciwmgielnych, gdy sytuacja tego nie wymaga. A już absolutnei dostaję białej gorączki, gdy takie ćwoki jeżdżą po mieście. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 22:21
|
|
|
gregorbu napisał/a: | Nie, włączają się przednie i tylne razem. Jeden przycisk uruchamia przód+tył równocześnie. |
o to mi chodzilo tylko zle to wyrazilem |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 23:02
|
|
|
no wiec skoro już ustalone jaki to model to nie bardzo wiem jake szczególy moge podac:) no na pewno jest ciemno-granatowy, jeżeli chodzi o rozpoznawalnośc to przedni zderzak mam na obu rogach przetarty do białego i póki co stalowe, pordzewaiłe, brzydkie felgi, które planuje oczywiście zmienić w krótkim czasie
karolgt napisał/a: | odnosnie tego ocierania w kole to mialem to samo, - podobno klocki ktore mialem byly "za twarde" wiec wymienilem na jakies o mniejszej twardosci | z tym że podejrzewam ze teraz to u mnie nie ma klocków wcale a na pewno tego jednego konkretnego
karolgt napisał/a: | co do bajerkow w Colcie to najmilej wspominam to jak po jakis 3-4 dniach przy pierwszym myciu odkrylem ze mam winde schowana:D |
a czym jest rzeczona winda bo jeszcze zielony jestem;) |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-10-2006, 23:04
|
|
|
a czym jest rzeczona winda bo jeszcze zielony jestem;)
podnosnikiem, jak sie gume zlapie to sie jej uzywa zeby samochod podniesc do gory, no napewno wiesz o co chodzi, moze ja uzylem nie-fachowego okreslenia. |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 23:07
|
|
|
tak zwany lewarek |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 23:08
|
|
|
aaa, no lewarek;) faktycznie dobrze zamaskowany jest
to od razu mi sie przypomniało bo w bagażniku gdzieś tak na wysokości kół są takie plastikowe ..nie wiem dokłądnie co..no wielkości powiedzmy sześcianu 4,5,6cm, u mnie ot jest otwarte i puste w środku.
[ Dodano: 04-10-2006, 23:15 ]
i jeszcze pytanie...czy to ze jeszcze np zrobie 50km przy tym bardzo niesympatycznym tarciu moze spowodowac jakies dalsze uszkodzenia? bo i tak jestem pogodzony z tym, że tarcze do wymiany razem z klockami będa |
|
|
|
 |
|
|