Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
05-04-2006, 15:29
Spalanie Colta
Autor Wiadomość
Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2005, 14:49   Spalanie Colta

Od niedawna posiadam M. Colt 1.3 rocznik 92. Czy to możliwe że samochód ten może spalać do 9 litrów w mieście na 100 km. Wcześniej miałam M. Carisma 1.6 która w mieście spalała do 7 l a w trasie do 5l. Mniejszy samochód z mniejszym silnikiem oznaczał dla mnie ekonomiczne użytkowanie
Nietypowym dla mnie zjawiskiej jest to, iż kreska paliwa schodzi w zawrotnym tempie, obecnie testuję spalanie, jest już poniżej czerwonej linii a rezerwa jeszcze się nie pali. Nie znam się na tym zupełnie dlatego pytam specjalisty - jeszcze jedno - wszystkie filtry, płyny łącznie z paskiem rozrządu zostały wymienione na nowe a spalanie ciągle to samo.
Co jeszcze można zrobić aby wyregulować to spalanie.

Czekam na opinię i pozdrawiam
Baśka

majki
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2005, 15:07   

No moj colt, takze 1.3, chociaz troche nowszy, pali spokojnie 9l przy mojej jezdzie po miescie ;)
Ale przy mojej jezdzie, a ja raczej nie jezdze spokojnie ;/

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2005, 15:30   

faktycznie zalezy jak jezdzisz ale 9 w miescie to mysle ze przy tym silniku to powinien byc max
to jest nowa czy jeszcze stara buda?

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 19-08-2005, 16:53   

Pali tyle dlatego, że trudno się powstrzymać i jeździć powoli max do 3000 obrotów. Mam to samo :mrgreen: Natomiast na trasie ostatnio mi spalił 4.6l/100km, bo jechałem 80/100km/h bez zbędnych hamowań i przyspieszeń :D

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2005, 17:01   

Wszystko zależy od techniki jazdy. Przy mojej "normalnej" jeździe mój Colt 1,3 spala mi ok. 9 l/100 w mieście. Kiedy zacząłem jeździć znacznie spokojniej (przede wszystkim spokojniejsze przyspieszanie - delikatne operowanie gazem, nieprzekracanie 35oo rpm spalenia spadlo mi do 7,3 l/100 km w mieście.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 19-08-2005, 20:30   Re: Spalanie Colta

Firebee napisał/a:
Nietypowym dla mnie zjawiskiej jest to, iż kreska paliwa schodzi w zawrotnym tempie, obecnie testuję spalanie, jest już poniżej czerwonej linii a rezerwa jeszcze się nie pali. Nie znam się na tym zupełnie dlatego pytam specjalisty - jeszcze jedno - wszystkie filtry, płyny łącznie z paskiem rozrządu zostały wymienione na nowe a spalanie ciągle to samo.
Co jeszcze można zrobić aby wyregulować to spalanie.

Na poczatek to zacznij od zmierzenia faktycznego zuzucia paliwa czyli od zatankowania pod korek do zatankowania pod korek. Najlepiej na tej samej stacji, na tym samym dystrybutorze i bez dolewek lub z dolewkami - wazne aby bylo tak samo. A potem jak uznasz ze pali zbyt duzo, zacznij wykluczac pewne rzeczy.
Jazda po miescie nie jest zbyt miarodajna. Kazdy z nas inaczej przyspiesza. Miasto miastu nie rowne. Sprawdz w trasie.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

rafi
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2005, 22:32   

Jeśli chodzi o Miśki to zgadzam się z kolegą "wichura1" . Książka serwisowa przewiduje spalanie średnie rzędu 5.1l przy prędkościach 80-90km/h a przy prędkościach 100-120km/h zużycie wzrasta do 7.2l dla colta 1.5 4G15 rocznik 87. A co do kontrolki zapala się bardzo pużno i jest to nieraz uciążliwe , konieczne jest śledzenie przebytych kilometrów po zatankowaniu.

Baśka
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2005, 15:39   

borecki napisał/a:
faktycznie zalezy jak jezdzisz ale 9 w miescie to mysle ze przy tym silniku to powinien byc max
to jest nowa czy jeszcze stara buda?

Mój Colt jest w nowej budzie.

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2005, 11:06   

heh, no to ja tez bede mial okazje sprawdzic spalanie:) sprezentowano mi na jakiś czas colta 91 1.3 z pełnym bakiem, więc zobaczymy ile przejade km na jedynm baku... Jazda tylko po mieście... Poza miasto mam punjero i gaz;P

Pozdro
Firek

seba
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2005, 13:48   

wichura1 napisał/a:
Pali tyle dlatego, że trudno się powstrzymać i jeździć powoli max do 3000 obrotów. Mam to samo :mrgreen: Natomiast na trasie ostatnio mi spalił 4.6l/100km, bo jechałem 80/100km/h bez zbędnych hamowań i przyspieszeń :D

potewierdzam, da sie to zrobić, jak sie naprawde powoli jeździ to mało pali, ostatnio w jeździe mieszanej tak miasto/trasa 50%/50% colcik mi pali ok 6,5litra, po mieście gdzieś koło 9-7l a na trasie 7-4,5l na100km poza ty mam szerokie i ciężkie alumy + niesprawny silniczek krokowy ale nie wiem czy ma to coś wspólnego ze spalaniem, przydały by sie też regulacje

Firebee 
admin mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2005, 17:42   

a wlasnie ile mozecie przejechac do np pierwszego zapalenia sie kontrolki paliwa? narazie mam przejechane 150km i daleko mi jeszcze do polowy baku..
Pozdro
Firek

seba
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2005, 00:17   

ja to robie tak:

zaświeca sie nawet gdy w baku jest dobrze ponad 10 litrów paliwa ale zaraz gaśnie, co do tego ile przejade: jakieś 400-500km

jak przy mocnym hamowaniu kontrolka paliwa nie zgaśnie to mam jakieś 2,5 litra paliwa a jak przygasa na dynamicznym łuku w lewo to mam max 5 km do stacji:D:D:D

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 22-08-2005, 09:55   

Pamietajcie o jednym - jak bedziecie jexdzic na oparach (2,5 - 5 litrów) w trybie pilnym trafii wam pompe paliwa -

- pompa paliwa chłodzona jest paliwem
- mało paliwa słabe chłodzenie
- mało paliwa wzmożona praca pompy ponieważ bardzo często na zakrętach łapie powietrze i tylko jęczy...

A jeszcze jedno co do rezerwy - teoretycznie znaczy sie ksiażkowo z pełnym obciazeniem w jeździe mieszanej paliwa powinno starczyć (od ciągłego świecenia kontrolki na postoju) na jakieś 75km...

Pozdrawiam

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

Baśka
[Usunięty]

Wysłany: 22-08-2005, 09:59   

seba,

Ja mam alu 195, słyszałam że spalania może wzrosnąć ok 5 %. Ta kontrolka to też dziwna sprawa dla mine. Raz gaśnie raz się zapala. Teraz będę testować aż do zatrzymania.

[ Dodano: 22-08-2005, 10:01 ]
ROMEL,

To mam tankować jak będzie się ciągle palić ( normalna sprawa w Carizmie ), czy jak raz się zapala raz gaśnie bo już nie wiem.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-08-2005, 10:34   

Sprawa prosta - im mniej paliwa tym lampa świeci się częściej i dłużej (zależy też od prędkości z jaką się jedzie). Jak się zapali na stałe to znaczy, że paliwa jest naprawdę mało. A na dnie baku zazwyczaj jest nagromadzony syf - jak go pompa zaciągnie to filtr paliwa mamy do wymiany. Oczywiście pompa jest droższa i dostęp do niej ciężki - po co w ogóle dopuszczać do rezerwy? Mamy pełno stacji benzynowych - także tankowanie nie jest problemem - jak się obawiamy o jakość, to można np. 5 litrów wziąć - żeby dojechać do porządnej stacji.

Odpowiedz do tematu