|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Automatyczna skrzynia biegów - akumulatory ciśnien |
Autor |
Wiadomość |
Sabol
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-10-2010, 23:55 [3.2 DID] Automatyczna skrzynia biegów - akumulatory ciśnien
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie i od razu przechodzę do sedna, otóż mam taki dość dziwny objaw w Pajero 3,2 DID, że gdy sobie postoi weekend, albo dłużej ( generalnie im dłużej tym gorzej ) , to po zapaleniu silnika brak jakiegokolwiek biegu, dosłownie zero i to w trybie tiptronica ( zmiana ręczna), jak i automatu. Wyczaiłem, że muszę Miśkowi wtedy dać troszkę czasu, a ten czas zależy właśnie od tego ile stał bez ruchu; gdy odpalam po nocy wystarczy minutka, góra dwie, ale kiedyś stał dwa tygodnie i dosłownie 20 minut potrzebował na ruszenie z miejsca, dodam tylko, że olej był zmieniany ( co prawda przez poprzedniego właściciela, ale ten zarzekał się, że nalał oryginału zakupionego w ASO ). Podjechał kolega, wpiął się , zero błędów, więc podejrzewamy, że to owe akumulatory ciśnienia coś się kićkają, albo jeden z nich ( nie wiem dokładnie ile ich jest w Pajero), ma ktoś może schematy do tej skrzyni ????? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 31-10-2010, 00:00
|
|
|
Jakie akumulatory ciśnienia?
Z przodu skrzyni jest czujnik sprawdź go. A jeśli nie on to zapchane są elektrozawory skrzyni, czasem pomaga wymiana oleju lub przepłukanie skrzyni. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 31-10-2010, 09:38
|
|
|
W Pajero masz akumulator ciśnienia (metalowa gruszka z lewej strony podszybia), ale jego działanie dotyczy hamulców, a nie skrzyni. |
|
 |
10wojtek10
Forumowicz
Auto: Lanc/Colt/Pajero
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2009 Posty: 69 Skąd: katowice
|
Wysłany: 02-11-2010, 18:08
|
|
|
Sabol napisał/a: | dodam tylko, że olej był zmieniany |
... to wcale nie świadczy, że w tej chwili masz go w skrzyni. Sprawdź poziom oleju w skrzyni A/T. Objaw może świadczyć, że go tam nie ma... |
_________________ Lancer 1.6 SB
Colt RalliArt 3D
Pajero Pinin |
|
|
|
 |
Sabol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-11-2010, 00:26
|
|
|
witam, dzięki za podpowiedzi, muszę chyba i to pomimo zapewnień poprzedniego właściciela , zmienić olej w skrzyni oraz o ile występuje takowy to i filtr, zobaczymy co się będzie działo, ale swoją drogą zastanawia mnie ten czas postoju, ze ma wpływ na to , czy bieg jest po minucie, czy też po 15, jeżeli stoi tydzień, na ten przykład. A co do samych akumulatorów ciśnienia, oglądałem skrzynię automatyczną z Mercedesa i tam są takie właśnie akumulatory, które podtrzymują niejako ciśnienie w układzie, tak przynajmniej tłumaczył mi gość z serwisu tej marki, więc się zasugerowałem, ze i tutaj coś takiego występuje; ale powiedz mi Zbyszku, co to jest za czujnik, za co odpowiada, może zacznę od najtańszych rzeczy, zanim rozbebeszę pół auta |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 04-11-2010, 16:40
|
|
|
Sabol napisał/a: | co to jest za czujnik, za co odpowiada, może zacznę od najtańszych rzeczy, zanim rozbebeszę pół auta |
Wymień olej i przepłucz skrzynię. Byłem wczoraj u Zbyszka i zrobiłem, to co zresztą radził. Olej miałem wymieniany przed 15 tys km , jak zastrzegał poprzedni właściel co zresztą było potwierdzone wpisem w książce przeglądów w ASO Mitshubishi. Najpierw okazało się że skrzynia jest zalana " do pełna" ( spuściliśmy 3 l oleju aby uzyskać max stan , zwróciło moją uwagę że skrzynia się poci) a następnie po wczorajszym przyjeżdzie, stwierdziliśmy że stan spuszczonego oleju nie bardzo wskazuje na przebieg 15 tyś.( brązowy ze szlamem) Po wymianie i płukaniu skrzynia chodzi ciszej , biegi przełaczane niezauważalnie ( chyba że na obrotomierzu) . Do tej pory czuć było nieznaczne szarpnięcia przy przełacznaniu w czasie jazdy i na postoju PRND. ( przebieg rzeczywisty 95tyś km)
Tak więc zasada przy kupnie używanego samochodu - wymieniać, a na pewno sprawdzać,
wszystkie płyny eksploatacyjne. !!!! W moim przypadku poprzedni właściciel mógł być nieświadomy stanu oleju z skrzyni. A w ASO najprawdopodobniej spuścili ze skrzyni ( z 5-6 litrów) i dolali 9 litrów do pełna. Albo wcale nie spuszczali tylko dolali licząc że właściciel i tak się nie połapie a olej się "odświeży".
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
Sabol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2010, 21:59
|
|
|
właśnie, właśnie, po zakupie i tak wszystko trzeba zrobić, nawet jeżeli sprzedający przysięga na życie teściowej, już miałem kilka razy nauczkę, ze nawet książka serwisowa o niczym nie świadczy, swoją drogą to przekichana sprawa nadająca się na osobny temat i nie wiem, czy dotyczy tylko naszego kochanego kraju i przedsiębiorczości rodaków, czy cały świat wypisuje książki przeglądów na kolanie. Zaraz po niedzieli znajomy mechanik ma dać mi znać kiedy mam podjechać, niestety do Zbyszka Wyroczni Pajero mam za daleko, chyba że wyśle autko DHLem , a tak na marginesie olej kupowałeś w serwisie , czy w sklepie, bo nie do końca wiem, jakie to są koszta ( wymiana oleju w skrzyni + filtr i uszczelka o ile takowe występują) Pozdrawiam |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2010, 07:05
|
|
|
Olej kupowałem u Zbyszka razem z usługą wymiany . ceny samego oleju i filtra na stronie e-pajero lub na allegro.( chyba były zestawy )
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
RafalB
Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID long
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2010 Posty: 34 Skąd: Limanowa
|
Wysłany: 05-11-2010, 07:38
|
|
|
Ja też olej + filtr kupowałem u zbyszekm poza tym dostałem też wskazówki jak samodzielnie wymienić dynamicznie. Weź pod uwagę że w ASO olej napewno będzie dużo droższy niż u Zbyszka. |
|
|
|
 |
Sabol
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-11-2010, 23:44
|
|
|
zbyszekm2, Witam guru tego forum , powiedz mi bardzo proszę co to za czujnik i jakie parametry ma mieć olej do skrzyni biegów oraz ile go nabyć, zakładając coś w rodzaju płukania skrzyni??? |
|
|
|
 |
labramsek
Nowy Forumowicz
Auto: montero 3,5 v6 long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 20 Skąd: pułtusk
|
Wysłany: 10-12-2010, 19:57
|
|
|
Ja niedawno zmieniałem olej w SAMCO w wa-wie.Koszt 400zł.Mysle że cena w miare. |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 10-12-2010, 20:36
|
|
|
labramsek napisał/a: | Mysle że cena w miare. |
Hm... w miarę czego?
Do skrzyni wchodzi 9,5 litra , wymiana dynamiczna z przepłukaniem i pełnym usunięciem starego oleju wymaga ok 11 litrów nowego. Cena brutto za litr w detalu Castrol Transmax E o specyfikacji Dia Queen to ok 42-49 zł , w ASO Mitsu " oryginalny"ok 50-55zł.
To w SAMCO ślizgają się po granicy bankructwa . A i wyglada że dokładają do interesu. Może jakaś akcja charytatywna?
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 10-12-2010, 20:46
|
|
|
PiotrKw napisał/a: | Castrol Transmax E o specyfikacji Dia Queen to ok 42-49 zł , w ASO Mitsu " oryginalny"ok 50-55zł.
To w SAMCO ślizgają się po granicy bankructwa . A i wyglada że dokładają do interesu. Może jakaś akcja charytatywna?
Pozdrawiam Piotr |
Oni maja cenę jak podajesz, jednak wymieniają tylko tyle ile uda się wylać z miski olejowej skrzyni, czyli 4-5 l, a wić spoko zarabiaj na tym. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 10-12-2010, 20:55
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | jednak wymieniają tylko tyle ile uda się wylać z miski olejowej skrzyni, czyli 4-5 l |
I później próbują nalać do pełna Bo coś mała ta skrzynia
W instrukcji pisze 9,5 litra , a tu nie chce się zmieścić
Ważne ze klient na rachunku dostaje, że zalano 10 litrowych butelek.
Ćwiczyliśmy to niedawno.
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
keraj998
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID Long 2005
|
Wysłany: 11-12-2010, 11:32
|
|
|
dokonałem zakupu zestawu filtrów w sklepie e-pajero oraz dokupiłem olej do skrzyni Motul multi ATF, na wiosnę zabieram się do roboty, tylko jak dokonuje się wymiany dynamicznej tego oleju w skrzyni do Bytowa za daleko a ASO Parexbud w Lublinie to ... |
_________________ "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący" |
|
|
|
 |
|
|