Wyciszenie Outlandera |
Autor |
Wiadomość |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 07-12-2010, 19:01 Wyciszenie Outlandera
|
|
|
Polecam wszystkim ktorych drażni brzęczenie, rezonans i ogolnie słabe wyciszenie kabiny w Outlanderze. Dzisiaj zrobiłem przednie, tylne drzwi, słupki i cały bagażnik wraz ze ściankami bocznymi. Efekt jest świetny. Nie szumi juz tak we wnętrzu, dźwięk z głośników jest jakby czystszy i bardziej przestrzenny, a drzwi zamykaja się teraz jak w szafie pancernej bez jakiegoś zbednego brzęęęęęękk Za komplet mat wygłuszających, około 4m2 dałem w przeliczeniu jakieś 450zł. Zostało mi nawet kilka arkuszy. Nie kupowalem tych najdroższych Dynamata, tylko konkurencji o niemal identycznych właściwościach, ale 2 razy tańsze. Robiłem wszystko sam i trzeba było rozebrac części wygłuszane do gołych blach, ale niemal wszędzie sa zatrzaski więc trudne to nie jest. Maty przycina się do kształtu blachy, zrywa część zabezpieczającą i przykleja dociskając rolką do tapet. Polecam bo efekt jest naprawdę zauważalny. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 149 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 07-12-2010, 19:15 Re: Wyciszenie Outlandera
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Polecam wszystkim ktorych drażni brzęczenie, rezonans i ogolnie słabe wyciszenie kabiny w Outlanderze. Dzisiaj zrobiłem przednie, tylne drzwi, słupki i cały bagażnik wraz ze ściankami bocznymi. Efekt jest świetny. Nie szumi juz tak we wnętrzu, dźwięk z głośników jest jakby czystszy i bardziej przestrzenny, a drzwi zamykaja się teraz jak w szafie pancernej bez jakiegoś zbednego brzęęęęęękk Za komplet mat wygłuszających, około 4m2 dałem w przeliczeniu jakieś 450zł. Zostało mi nawet kilka arkuszy. Nie kupowalem tych najdroższych Dynamata, tylko konkurencji o niemal identycznych właściwościach, ale 2 razy tańsze. Robiłem wszystko sam i trzeba było rozebrac części wygłuszane do gołych blach, ale niemal wszędzie sa zatrzaski więc trudne to nie jest. Maty przycina się do kształtu blachy, zrywa część zabezpieczającą i przykleja dociskając rolką do tapet. Polecam bo efekt jest naprawdę zauważalny. |
to jakich mat użyłeś i ile czasu Ci to zajęło
pozdrawiam,
Mariusz |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 07-12-2010, 19:19
|
|
|
zawziąłeś się na swojego Outka chcesz koniecznie zrobić z niego prawie Q5 czy co |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.2
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 149 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 07-12-2010, 20:33 Re: Wyciszenie Outlandera
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | ........ Dzisiaj zrobiłem przednie, tylne drzwi, słupki i cały bagażnik wraz ze ściankami bocznymi. ....około 4m2 ...... |
kleiłeś maty tylko do blach czy do plastików też (chodzi mi o drzwi) |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 07-12-2010, 21:17
|
|
|
rezon napisał/a: | zawziąłeś się na swojego Outka chcesz koniecznie zrobić z niego prawie Q5 czy co | 'Jakosciowo i akustycznie to on Q5 do piet nie dorasta. Chcialem tylko zmniejszyc ta niebotyczna przepasc akustyczna jaka dzieli te 2 auta. Dodatkowo wyeliminowalem wszelkie brzeczenia i trzaski z bagaznika i drzwi.
[ Dodano: 07-12-2010, 21:25 ]
Mariusz4 napisał/a: | to jakich mat użyłeś i ile czasu Ci to zajęło |
Mariusz4 napisał/a: | kleiłeś maty tylko do blach czy do plastików też (chodzi mi o drzwi) | W sklepie w ktorym to kupilem maja teraz obnizke swiateczna i 40 arkuszy, czyli prawie 4m2 kupilem za 979SEK czyli niecale 400zl. Starczylo na drzwi przod i tyl, slupki, bagaznik i tylne nadkola. Nawet kilka mi zostalo. To tez jankeska firma i ma dobre recenzje w Skandynawii:
http://blekingebilradio.s...category_id=225
Maty kleilem bezposrednio do blach a dodatkowo w drzwiach na plastiki od wewnetrznej strony dokleilem troche grubsze z pianka waflowana. Ori nakleili jakis badziewny filc ktory nic nie daje:
Wszystkie maty sa podklejone, wiec wystarczy tylko je dociac i zerwac folie ochronna. Uprzednio należy jednak obowiazkowo powierzchnię odtłuścić np benzyną ekstrakcyjną, bo inaczej maty nie bedą trzymac na 100%. Zamawia sie przez Internet, placi karta i przysylaja DHL-em pod drzwi. |
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 08-12-2010, 09:15
|
|
|
mitsu00, Chętnie poszedłbym w Twoje ślady. Pomysł z powleczonymi klejem matami jest znacznie ciekawszy niż Dynamaty, które trzeba podgrzewać suszarką, nawet jeśli nie jest to tak samo skuteczne rozwiązanie. mitsu00 napisał/a: | Jakosciowo i akustycznie to on Q5 do piet nie dorasta. Chcialem tylko zmniejszyc ta niebotyczna przepasc akustyczna jaka dzieli te 2 auta. | A to ładny cytat dla fanów Outka naśmiewających się z wieśwagenów A ty masz przecież supercichy 2.2 - oczywiście supercichy tylko w porównaniu do czołgowozu. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-12-2010, 10:51
|
|
|
rezon napisał/a: | mitsu00, Chętnie poszedłbym w Twoje ślady. Pomysł z powleczonymi klejem matami jest znacznie ciekawszy niż Dynamaty, które trzeba podgrzewać suszarką, nawet jeśli nie jest to tak samo skuteczne rozwiązanie. |
Najnowsze Dynamaty Extreme juz nie trzeba niczym podgrzewać tylko ladnie docisnąć rolką do tapet, dokladnie jak SilkCoat, ktore sam zaaplikowałem. Identyczne rozwiązanie, tylko tańsze o połowę. W przypadku Dynamat płacisz za logo, identycznie jak za klocki hamulcowe z logo Mitsubishi Skoro SilCoat zebral podobne recenzje co do skuteczności, nie widziałem powodu eby przeplacać..... |
Dominik |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-12-2010, 13:28
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | nie widziałem powodu eby przeplacać.....
_________________ |
a jaki byl powod by w ogole to robic? przeciez bryczka pojdzie do zyda?
Chyba ze robisz komus dobrze... |
dab
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-12-2010, 13:31
|
|
|
dab napisał/a: | a jaki byl powod by w ogole to robic? przeciez bryczka pojdzie do zyda?
Chyba ze robisz komus dobrze... |
Postanowilem jednak zostawić Francuza kobicie. Poza tym lubie grzebać przy autkach, a Outlandera stosunkowo latwo sie rozbiera i sklada A że dodatkowo nastała błoga cisza, ucieszyło mnie tym bardziej |
Dominik |
|
|
|
 |
MadMax.PL
Nowy Forumowicz
Auto: 2010 2.0 DID 6 MT Intense+
|
Wysłany: 08-12-2010, 17:07
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Maty kleilem bezposrednio do blach a dodatkowo w drzwiach na plastiki od wewnetrznej strony dokleilem troche grubsze z pianka waflowana. Ori nakleili jakis badziewny filc ktory nic nie daje:
Wszystkie maty sa podklejone, wiec wystarczy tylko je dociac i zerwac folie ochronna. Uprzednio należy jednak obowiazkowo powierzchnię odtłuścić np benzyną ekstrakcyjną, bo inaczej maty nie bedą trzymac na 100%. Zamawia sie przez Internet, placi karta i przysylaja DHL-em pod drzwi. |
Mitsu powiedz ile szt. tego http://blekingebilradio.s...category_id=225
potrzebowałeś i ewentualnie czy jest potrzeba jakiejś korekty ilościowej w obu przypadkach |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-12-2010, 17:36
|
|
|
Ja kupilem opakowanie 40szt arkuszy 37x26cm za niecałe 400zł w przeliczeniu. Paczka wazyła prawie 10kg. Ja byłem bardzo dokładny i wystarczyło mi na wszystkie drzwi, słupki środkowe, cały bagaznik (podłoga i ścianki boczne), tylne nadkola i podłoga pod 2-gim rzedem siedzeń.. Zostalo mi jeszcze kilka arkuszy. Jeśli bedziesz mniej dokładny to starczy tego pewnie na całe auto. Dodatkowo dokupiłem maty z pianki waflowanej na wewnetrzna część plastikowego obicia drzwi. Efekt jest naprawdę zauważalny, tylko trzeba rozebrac auto do golej blachy co jest trochę czasochłonne.
Poniżej prezentacja izolacji tejfirmy z faktami, naprawdę polecam:
http://blekingebilradio.s...resentation.pdf |
Dominik |
|
|
|
 |
Gunner
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2007 Posty: 315 Skąd: 3city
|
Wysłany: 10-12-2010, 02:44
|
|
|
http://www.audiosklep.pl/...jace-c-127.html
Na upartego w Polsce tez mozna kupic dobre maty w podobnej cenie. |
_________________ TURBOKLEKOT 173BHP 350NM -1640KG
MAZDA MX-5 1.8NBFL GT 220 KM /240NM-1100KG 15L na bucie i 6 sec
黒トカゲ Bez dachu nad glowa
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-12-2010, 12:06
|
|
|
Gunner napisał/a: | http://www.audiosklep.pl/maty-wytlumiajace-c-127.html
Na upartego w Polsce tez mozna kupic dobre maty w podobnej cenie. |
Napewno da się też i w Polsce kupić, niemniej jednak nie w tym sklepie do którego link podałeś: Za niecałe 450zł razem z przesyką dostałem 42 arkusze. |
Dominik |
|
|
|
 |
Gunner
Mitsumaniak

Auto: Outlander II DID173 BHP URSUS
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2007 Posty: 315 Skąd: 3city
|
Wysłany: 10-12-2010, 14:24
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Napewno da się też i w Polsce kupić, niemniej jednak nie w tym sklepie do którego link podałeś: Za niecałe 450zł razem z przesyką dostałem 42 arkusze |
Mi link otwiera sklep audio ,gdzie maja "jakis tam" wybór.Jedne tansze drugie drozsze.Ale istota jest ze nie trzeba tak daleko szukac .Tez bede niebawem kupowal maty ale do innego autka i duzo mniej niz Ty . |
_________________ TURBOKLEKOT 173BHP 350NM -1640KG
MAZDA MX-5 1.8NBFL GT 220 KM /240NM-1100KG 15L na bucie i 6 sec
黒トカゲ Bez dachu nad glowa
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-12-2010, 20:39
|
|
|
Do wszystkich którym brzęczy i trzeszczy z okolic drzwi, słupków czy innych miejsc. W trakcie wygłuszania odkryłem ze źródłem wszelkich brzęczących dzwięków i rezonansu na 90% są wsuwane zatrzaski, które we wsuwkach nie dociskają na 100% i pobrzękują. Ja wszystkie wsuwki pod zatrzaski podkleiłem kawalkiem maty bitumicznej, tak aby nie było żadnego luzu między zatrzaskiem a plastikiem. Działa rewelacyjnie |
Dominik |
|
|
|
 |
|