|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Odkurzacz centralny ?? |
Autor |
Wiadomość |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-02-2011, 07:23 Odkurzacz centralny ??
|
|
|
Pytanie do posiadaczy i praktyków w użytkowaniu. Warto czy nie warto ??
Jestem obecnie na etapie stanu surowego i moi elektrycy namawiają mnie na założenie odkurzacza centralnego. Pytanie mam do użytkowników - jak taki system się sprawuje, warto założyć, jak z wygodą, jakością sprzątania, przewaga nad tradycyjnym odkurzaczem i minusy systemu, zabezpieczenia przed dziećmi i ewentualnym zatkaniem czy udrożnieniem zatkanego systemu itp., ukryte koszty użytkowania (prąd, filtry, dezynfekcja itp??), żywotność jednostki centralnej??
U mnie praktycznie byłyby 3-4 gniazda odkurzacza. Koszt wykonania ok. 300-400 zł za punkt. Najtańszy zestaw w miarę solidny to ok. 3 tyś. zł (Beam).
W sumie ok. 5 tyś. zł za odkurzacz jednak trochę mnie stopuje. Za to mam 3-4 odkurzacze dobrej klasy na jakieś 20 lat. |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 09-02-2011, 07:40
|
|
|
Dobry odkurzacz to kosztuje 300 zł
Wychodzę z założenia, że wszystkie te nowinki (rekuperator, panele solarne, odkurzacz centralny, super filtry odwróconej osmozy itd.) to ładnie wyglądają na folderach reklamowych a tak naprawdę ich przydatność i sens stosowania jest albo stosunek cena/sens jest bliski zeru.
Nie daj się omamić, że "nie potrafisz bez tego żyć" a za zaoszczędzone pieniądze... |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 09-02-2011, 08:01
|
|
|
gulgulq napisał/a: | Za to mam 3-4 odkurzacze dobrej klasy na jakieś 20 lat. | Albo 37 kiepskich odkurzaczy, które się psują co dwa lata. Do emerytury Ci starczy |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 09-02-2011, 08:05
|
|
|
gulgulq, Chcesz mieć wszystkie zalety odkurzacza centralnego?
Kup 10m giętki przewód Stawiasz odkurzacz na balkonie i masz:
- cały kurz na zewnątrz
- brak ruchu powietrza w okolicy jednostki głównej
- ciszę i spokój
- tylko lekka rurę w reku
Co Ci więcej potrzeba? |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 09-02-2011, 11:09
|
|
|
Taki odkurzacz centralny to fajna sprawa, tylko te gniazda połaczeniowe troche zaskakujące, gulgulq napisał/a: | Najtańszy zestaw w miarę solidny to ok. 3 tyś. zł (Beam). | Beam jest wyłacznym dystrybutorem, także wiesz
Czy ja bym montował, nie wiem, fajna sprawa jest to, że odkurzacz jest w piwnicy, a Ty sobie spokojnie odkurzasz dom sluchajac radia, jak dobrze sie orientuje, to gwarancja na taki odkurzacz jest coś koło 7 lat, zresztą polecam przeczytać "muratora" http://forum.muratordom.p...-po-raz-kolejny |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 10-02-2011, 07:49
|
|
|
murator jest ostro sponsorowany - nie wierzyłbym we wszystko bezkrytycznie... |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
|
Wysłany: 10-02-2011, 08:23
|
|
|
robertdg napisał/a: | Czy ja bym montował, nie wiem, fajna sprawa jest to, że odkurzacz jest w piwnicy, a Ty sobie spokojnie odkurzasz dom sluchajac radia, |
Sam dźwięk zasysanego powietrza też do cichych nie należy. Ja dla mnie bezsens za te pieniądze. I tak musisz rurę za sobą ciągać, więc co za różnica, czy na jej końcu jest odkurzacz, czy nie. Teraz jest ogromny wybór cichych i lekkich odkurzaczy za grosze.
Jak dla mnie to bajer dla osób, które nie mają co z pieniędzmi zrobić. A robienie tego np. na kredyt to już idiotyzm. |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 10-02-2011, 10:02
|
|
|
hmm..poczytałem trochę na necie i ukierunkowuje się jednak na zrobienie
- instalacja wyniesie koło 1000 zł (3 punkty) na etapie budowy nie jest to jakaś straszna kwota a w razie czego już coś takiego będę miał (nie trzeb burzyć, kuć itp.)
- sam odkurzacz to do kupienia po prostu kiedyś jak będzie wolna kwota , zresztą ceny sprzętu idą w dół i za parę lat być może jeszcze spadną |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
futro68
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
|
Wysłany: 12-02-2011, 10:14
|
|
|
dokładnie tak samo myślę gulgulq, na tym etapie jak jesteś z budową warto poprowadzić wszelkie instalacje, których zrobienie po wykończeniu chałupy będzie po prostu "wykończające". Pomyśl też np. o rurach do solarów z kotłowni na poddasze (koniecznie z przewodem el. 2x0,75 do czujki temp. Nawet jak teraz nie podłączysz, nigdy nie wiadomo czy za kilka lat nie najdzie cię ochota, albo jeszcze lepsze dotacje wymyślą. Nie każdy majster pamięta o wyprowadzeniu wody na ogród. Warto też pomyśleć zawczasu o zbieraniu deszczówki na lato do podlewania ogrodu.
Ps. orurowanie do centralnego możesz zrobić samodzielnie - to się składa jak klocki tyle ze na klej . Rurki i wszelkie złączki znajdziesz w hurtowni instalacyjnej typu Bims, Tadmar czy jakaś podobna. Jak chcesz podeślę ci instrukcje projektowania i wykonania takiej instalacji. |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 12-02-2011, 11:45
|
|
|
w kotłowni będę miał 3 wyprowadzenia (osobno dla CO i CWU):
- pod piec gazowy
- pod piec węglowy
- pod kiedyś inne źródło zasilania
oczywiście na razie zostawię tylko króćce - przebicie się do góry nie ma problemu - nad kotłownią mam spiżarkę wiec wycinanie dziur nie będzie jakoś "burzliwe"
raczej nie myślę o solarach tylko o panelach foto-galwanicznych plus zbiornik plus grzałka - ale to jeszcze przyszłość
woda na ogród już uzgodniona, dodatkowo jeszcze dwa gniazdka zewnętrzne plus gniazdka na balkonach wyłączane od środka
woda deszczowa będzie zbierana do wspólnej studni zbiorczej a później do rowu melioracyjnego |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
futro68
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
|
Wysłany: 12-02-2011, 21:21
|
|
|
a jak na razie będzie ogrzewany dom? gazem czy węglem? jak piecem stałopalnym warto pomyśleć o solarach - spytaj marcino po pierwszym sezonie letnim bez palenia w kopciuchu:-)
gulgulq napisał/a: | raczej nie myślę o solarach tylko o panelach foto-galwanicznych plus zbiornik plus grzałka | z fotovoltaiką jest fajnie choć na razie nieco drogo no i wydajność niewielka. Na dzień dzisiejszy prosty zestaw da ci energii tyle co na oświetlenie ledami ogródka a i tak będzie kosztował ok 5-8 tys. Niestety wydajność z tych kolektorów jest niewielka (ok 100W z m2) i bez mocnej dotacji i preferencyjnego skupu "zielonej energii" przez ZE będzie ciężko się przebić. Jak myślisz o cwu z prądu lepiej pomyśleć o wiatraku ale to znowu jeszcze większa kasa. |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 13-02-2011, 09:26
|
|
|
w pierwszej kolejności będzie gaz - przewaga automatyki - mam sterownik, ustawiam i z głowy, a dom grzany nawet wtedy gdy mnie nie ma na miejscu
węglowy (węgiel, trociny, drzewo, zboże itp) to później i raczej tradycyjny - przyglądam się różnym piecom i ich konstrukcjom i zaczynam dumać nad zrobieniem sam swojego
plus kominek - raczej tradycyjny, bez płaszcza - głównie dla klimatu i ogrzania gdyby przypadkiem nie było prądu (jak w tamtym roku pod Krakowem nie było miesiąc )
fotogalwanika i solary - to pisałem że kiedyś, wiem że to na dzień dzisiejszy nowa technologia ale solary kiedyś też były mało wydajne i drogie, na razie śledzę co się dzieje w tej materii
za parę lat kto wie - może pojawi się coś innego
wiatrak również , ale o pionowej osi obrotu i być może też coś pokombinuje samemu
jednak całe sedno rozbija się o chore prawo w tym kraju - produkcja energii elektrycznej jest zmonopolizowana przez państwo i założenie wiatraka czy panela powoduje ze musisz uzyskaną energię sprzedać RE za parę groszy i ją odkupić za 10x większa kwotę - w Niemczech masz tak że licznik kręci ci sie w drugą stronę gdy produkcja energii jest większa niż pobór. U nas to nie do pomyślenia bo od razu wszyscy myślą - ktoś będzie kombinował więc na papierze od razu robi się z nas złodzeji.
w każdym razie warto mieć po prostu jedno dodatkowe we/wy w instalacjach by później nie burzyć wszystkiego by dołożyć króćce, zawory kierunkowe, bezpieczeństwa itp... |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 13-02-2011, 11:12
|
|
|
gulgulq napisał/a: | by później nie burzyć wszystkiego |
ja wyszedłem z innego założenia - lepiej zbudować NORMALNY (czytaj bez tych wynalazków o których pisałem wcześniej, które największą korzyść przynoszą ich sprzedawcom a nie użytkownikom) dom tanio, wychować w nim dzieci a po 20 latach zbudować kolejny - być może wtedy te wynalazki będą tańsze, powszechne, albo wymyślą coś innego w to miejsce
wbrew pozorom budowa kolejnego wydaje mi się korzystniejsza niż remont obecnego |
|
|
|
 |
gulgulq

|
Wysłany: 13-02-2011, 15:10
|
|
|
jest sporo racji w tym co piszesz
ale też do końca nie wiadomo czy za 20 lat stać mnie będzie na budowę nowego domu
dlatego też staram się w miarę podchodzić normalnie do tych tematów:
instalacja elektryczna bez zbędnych cudów,
instalacja hydrauliczna oparta na gazie i węglu plus miejsce na ewentualna rozbudowę (może solary, może co innego) ,
instalacja alarmowa,
instalacja sieci domowej - mimo wszystko położyłem kable choć pomału wifi w całym domu to normalka ,
odkurzacz centralny to była nowość ok. 6-8 lat temu a po rozmowach ze znajomymi to jest dużo opinii na plus wiec też zrobię rurki a z zakupem się poczeka bo to wydatek niekoniecznie priorytetowy |
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
Wysłany: 28-10-2011, 14:47
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | że wszystkie te nowinki |
Krzyzak napisał/a: | odkurzacz centralny, |
to nie jest taka nowinka, nawet na polskim rynku
my właśnie jesteśmy na etapie kupna/urządzania szeregówki i zamierzamy zamontować odkurzacz centralny
gulgulq napisał/a: | hmm..poczytałem trochę na necie i ukierunkowuje się jednak na zrobienie
- instalacja wyniesie koło 1000 zł (3 punkty) na etapie budowy nie jest to jakaś straszna kwota a w razie czego już coś takiego będę miał (nie trzeb burzyć, kuć itp.) |
też wyszedłem z takiego założenia
gulgulq napisał/a: | - sam odkurzacz to do kupienia po prostu kiedyś jak będzie wolna kwota , zresztą ceny sprzętu idą w dół i za parę lat być może jeszcze spadną |
my odkurzacz zakupimy pewnie od razu, choć może i tak się zdarzyć, że poczekamy z tym, w zależności od funduszy
nie myśle, żeby ceny miały spaść wiele, bo już ceny nie są zaporowe jak 8 lat temu (w granicach 25 tyś za jednostkę)
Dla mnie to jest też mały gadżet, który podnosi wartość przy sprzedaży |
_________________ 02132/KMM
Obecnie w mojej stajence:
Infiniti Q50S Red Sport (09.2023 - ?)
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )
Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)
|
|
|
|
 |
|
|