czy padła skrzynia |
Autor |
Wiadomość |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2006, 08:13 czy padła skrzynia
|
|
|
Skrzynia jak się nagrzeje nie załącza biegów jak zimna jakoś działa ale słabiutko później nagle "trace" biegi i wrzuca tak jakby luz...o co chodzi olej jest.... |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sie 2006 Posty: 132 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 02-11-2006, 14:33 Czy padła skrzynia
|
|
|
Z tego co opisałeś wygląda , żepadła pompa oleju w skrzyni. Trzeba by było zmierzyć ciśnienie jakie podaje,a potem można dalej się zastanawiaci nad tematem. |
|
|
|
 |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2006, 15:34
|
|
|
czyli źle:( |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 02-11-2006, 15:50
|
|
|
A kiedy wymieniałeś olej i filtr w tym automacie? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2006, 17:50
|
|
|
saphire, ja nie wymieniałem sądze że ze 3 lata temu było to robione a co zmiana oleju i filtra pomoże??
Olej miał być zmieniony w wakacje ale różne problemy na to nie pozwoliły Jest szansa to uruchomić??
jak wróciłem z pracy na zimnym silniku pierwsze kilka minutek 2-3 działała jakby nigdy nic...ale chwilę potem kaput i to co wcześniej... |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-11-2006, 19:28 czy padła skrzynia
|
|
|
Możesz sprubować wymienić filtr oleju ,nie zaszkodzi i sprawdzić jak się zachowa.Jeżeli był zapchany to miał zamały przeplyw i skrzynia będzie miała takie obiawy,ieąeli nie pomoże to trzeba sprawdzić cisnienie pompy. |
|
|
|
 |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2006, 20:14
|
|
|
kurde narazie szukam u niemców 2 sigmusi jedna będzie na części a drugą będę śmigał także jakby ktoś coś miał na oku lub widział u niemców please dać znać |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 02-11-2006, 20:25
|
|
|
przyczlapus napisał/a: | saphire, ja nie wymieniałem sądze że ze 3 lata temu było to robione a co zmiana oleju i filtra pomoże??
Olej miał być zmieniony w wakacje ale różne problemy na to nie pozwoliły Jest szansa to uruchomić??
jak wróciłem z pracy na zimnym silniku pierwsze kilka minutek 2-3 działała jakby nigdy nic...ale chwilę potem kaput i to co wcześniej... |
No a ja sądzę, że skoro nie masz pojęcia czy był kiedykolwiek wymieniany to o ile już ci całkiem szlak nie trafił skrzyni to od wymiany filtra i oleju w skrzyni bym zaczął - najłatwiej i najtaniej do zrobienia a może pomoże. Z tym że wymiana nie poprzez spuszczenie i uzupełnienie ale naprawdę porządne przepompowanie skrzyni nowym olejem w dobrym i sprawdzonym warsztacie od automatów gdzie się na tym znają. Bo takie normalne wymiany to można samemu zrobić tak jak to kiedyś Bartek opisywał jeśli chodzi o automata F4A42 (patrz na opis tego w Warsztat -> FAQ & HowTo) |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 06-11-2006, 14:22
|
|
|
saphire, nie będe się bawił w wymiany oleju i filtra bo znowu kasa pójdzie... szukam 2 sigmy i zobaczy czy trafie w lepszym stanie jak nie to z 2 zmontuje 1 pożądną i innego wyjścia chwilowo nie widzę... |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-11-2006, 17:28 czy padła skrzynia
|
|
|
Witam . Wymiana filtra bez wymiany oleju mniej kosztuje niż druga sigma , a może się poprawi. |
|
|
|
 |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 09:32
|
|
|
stani78, zaryzykuję i zmienię filterek...jak pomoże super jak nie tylko pytanie gdzie w Szczecinie tanio wymienić ten filtr...
[ Dodano: 07-11-2006, 09:59 ]
tak sobie teraz myślę że zapchany filtr to chyba by wcześniej dawał jakieś znaki złej pracy a nie tak nagle i brutalnie. Z minuty naminute chyba się nie zapchał...kurde tyle zagadek naraz
[ Dodano: 07-11-2006, 10:06 ]
i jeszcze pytanko czy skrzynia do 12 zaworowej sigmy różni się od tej do 24 zaworowej????? |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 13:32
|
|
|
Skrzynie padają na kilka sposobów
czasami są oznaki typu szarpania przy zmianie biegów, silnik wchodzi na obroty a samochód powoli przyspiesza, lub całkowita kaplica, że skrzynia nie ciągnie.
Zależnie co padło moga być objawy ostrzegawcze lub może skrzynia odmówić współpracy z dnia na dzień !
Najczęstrze problemy to:
-spalenie ATF, wtedy nalezy wymienić przepracowany olej
-zużyte tarcze cierne, które nie "ciągną", moga sie przypalać też z powodu przepracowanego oleju
-pęknięte wałki
wymiana oleju, oczyszczenie syfu i pozbycie się metalowych opiłków z magnesów na dnie miski (nie wiem jak w sigmie ale też powinny być magnesy)
cieżko diagnozowac na odległość, moze to pomóc na tydzień a potem jeżeli ponownie będa problemy juz tylko konkretny remont skrzyni lub polowanie na nową ... |
|
|
|
 |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 13:43
|
|
|
leser, no i kurde tu jest problem wydać 300 pln na tydzień ??
i podstawowe pytanie czy skrzynie w 12 i 24 zaworowych sigmach różnią się od siebie?? bo znalazłem od 12 zaworowej 2 skrzynie i jeden mówi że nie pasuje a drugi że na 100% pasuje.... |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 13:57
|
|
|
Niestety nie wiem czy pasuje od 12V
co do wymiany oleju to zrób to samemu bo warsztacie na prawdę dużo zapłacisz,
odkręć miskę olejową spuść wszystko, wyczyść michę, poczekaj aż reszta spłynie
dokręć michę tylko oprócz uszczelki warto dołożyć sylikon, zalej nowym ATF np Mobil
olej kosztuje 70zł za 4 L + ewentualnie uszczelka + robota samemu
wtedy się warto zastanowic nad tym rozwiązaniem, bo jak masz płacić 300
to już lepiej poszukać nowej skrzyni i miec pewnosć |
|
|
|
 |
przyczlapus [Usunięty]
|
Wysłany: 07-11-2006, 14:00
|
|