|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kto już walczył z ZDM w Poznaniu ? |
Autor |
Wiadomość |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 31-03-2011, 21:54 Kto już walczył z ZDM w Poznaniu ?
|
|
|
Wczoraj zrobiłem swapa kół i już teraz mam problem. W sumie nie tylko z kołami.
Na Chartowie wjechałem dziś w dziurę. Na tyle wielką, że jest uszkodzona felga i opona - tyle z widocznych. Z niewidocznych - czytaj mechanicznych - bije, stuka, w zależności od humoru ściąga w prawo albo i nie, jeździ gorzej niż źle.
Stwierdziłem, że nie odpuszczę. Na niebieskich czekałem dobre 1,5h jak nie więcej. Spisali notatkę. Powiedzieli mi, że teraz mam iść do ZDMu na Wilczak. No ok. To się jutro tam wybieram. Niech mi ktoś teraz powie jak to dalej wygląda ? Jak się nie dać wyrolować im ? Zawiecha ostro dostała i koszta będą na pewno wielkie. Nie chcę, żeby zaniżali w jakieś dziwne sposoby koszta, albo wymyślali na zasadzie "to na pewno już tak było", a przynajmniej chcę wiedzieć jak się z tego wybronić :/... |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
|
Wysłany: 01-04-2011, 09:40
|
|
|
Sprawdź, czy nie było znaku o ubytkach w nawierzchni albo podobnego. Jeśli był to raczej nic nie zdziałasz. |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
|
Wysłany: 01-04-2011, 09:48
|
|
|
Z tej INFORMACJI wynika, że szkodę będzie wyceniał ubezpieczyciel - InterRisk. Więc będzie podobnie jak przy normalnej szkodzie komunikacyjnej. |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 01-04-2011, 10:03
|
|
|
A więc tak:
Piszesz pismo do zarządcy drogi.
Mają na odpowiedź 30 dni i odpowiedzą abyś sie zgłosił do ubezpieczyciela drogi - powinni go wskazać..
Przyjedzie palant i wiceni ci szkodę zaniżając średnio 50%.
Musisz czekać na oficjalną wycenę szkody i dopiero wtedy piszesz odwołanie,
Możesz uszkodzenia robnić bezgotówkowo nawet w serwisie , wtedy oni ganiają za kasą.
Samochód masz wyłączony z eksploatacji ok. 1.5 miesiąca .
Powodzenia. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 01-04-2011, 12:45
|
|
|
Seichan napisał/a: | Samochód masz wyłączony z eksploatacji ok. 1.5 miesiąca . |
Bosko. To mnie najbardziej martwi bo będę potrzebował go od 20.04 do 5.05 ;/ |
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
Seichan

|
Wysłany: 01-04-2011, 12:53
|
|
|
Kaucz napisał/a: | Seichan napisał/a: | Samochód masz wyłączony z eksploatacji ok. 1.5 miesiąca . |
Bosko. To mnie najbardziej martwi bo będę potrzebował go od 20.04 do 5.05 ;/ |
To nie ja napisałam, tylko Student
Nie załamuj się póki co, może uda się w miarę szybko załatwić sprawę. Zgłoś to jak najszybciej, poinformuj o tym, że samochód jest Ci niezbędny w tym okresie i do tego czasu musi on zostać naprawiony. Jeśli do tego czasu nie będziesz mógł naprawić samochodu z uwagi na brak działań zarządcy drogi, pociągniesz ich do odpowiedzialności odszkodowawczej
Spróbuj najpierw po dobroci, czasem udaje się sprawę załatwić szybko
W linku, który wrzuciłam w moim poprzednim poście, masz wszystkie niezbędne dane, co do działań w tym urzędzie
[ Dodano: 01-04-2011, 12:57 ]
A i jeszcze jedno. Nie musisz czekać z naprawą samochodu na zakończenie przepychanek o wysokość odszkodowania.
Zgłaszasz szkodę na formularzu (wzór w linku, który podałam). Najlepiej zanieś osobiście, to się od razu zorientujesz, ile to może potrwać. Może być tak, że zgłaszają to ubezpieczycielowi następnego dnia.
Jak tylko sprawa trafi do ubezpieczyciela, skontaktuje się z Tobą rzeczoznawca. Po jego oględzinach możesz naprawiać samochód.
A kwestia odszkodowania, to już inna bajka. Ale tym się zajmiemy, jak będzie w tym zakresie decyzja |
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 01-04-2011, 19:48
|
|
|
Papiery do ZDM zgłoszone. W poniedziałek mam jechać do InterRisk i tam dalej będą działać.
Poczytałem wiele tematów z innych for jakie znalazłem w necie. Zbyt budujące to nie jest. Zwykle tłumaczą, że owszem, za oponę i felgę oddadzą, ale tylko za jedną, mimo iż jest obowiązek posiadania na jednej osi takich samych.
Jeśli o zawias chodzi to podobno szanse na to są praktycznie zerowe. Tłumaczenie zwykle jest takie: to normalne, że się zużywa i pewno było już wcześniej uszkodzone. Jedyna szansa jest wtedy, gdy z jednej strony będzie wyraźnie bardziej zużyte...
Seichan napisał/a: | A i jeszcze jedno. Nie musisz czekać z naprawą samochodu na zakończenie przepychanek o wysokość odszkodowania. |
Wątpię, abym obecnie miał na to kasę, żeby się w to bawić zanim dostanę odpowiednie odszkodowanie :/. Jestem na bezrobociu i jedynym moim dochodem jest moja renta + to co biorę za wynajem pokoi w mieszkaniu ;/...
Do poniedziałku zapewne będę chodził wyjątkowo zestresowany ;/.
[ Dodano: 04-04-2011, 13:32 ]
Na razie wszystko spokojnie przebiega. Obejrzał wszystko co było widać, opony obie z przodu ponad 5mm bieżnika jeszcze, wpisane. Teraz mam czekać na telefon z terminem kiedy mam przyjechać na oględziny w warunkach warsztatowych.
[ Dodano: 05-04-2011, 12:13 ]
Zadzwonili i moim zdaniem od tego momentu zaczynają się jaja. Zostałem skierowany do SKP należącej do PZMotu - czyli ludzie ratujcie. O PZMotach w każdym województwie mam jak najbardziej negatywną opinię ;/... Nigdy jeszcze nie byłem zadowolony z ich jakichkolwiek usług i za każdym razem sposób w jaki byłem traktowany pozostawiał wiele do życzenia. Tak i jest jak na razie w tym przypadku... Facet przez telefon na mnie się wydziera, że ON NIE WIE o co chodzi i W OGÓLE NIE ROZUMIE dlaczego to on ma do mnie dzwonić. Dwa napisali mu, że do sprawdzenia jest felga ( czy jest jajo czy nie bo gołym okiem nie widać ) i zawieszenie pojazdu. Co gość na to ? Oni nie mają tu wyważarki, żeby to sprawdzić... z wielką łaską wpisał mnie jutro na 12.
To co ja mam teraz zrobić ? We własnym zakresie szukać wulkanizatora, któremu będę musiał zabulić za to, żeby stwierdził, że felga jest jajem, a nie kołem ? |
|
|
|
 |
Seichan

|
Wysłany: 05-04-2011, 12:20
|
|
|
Kaucz napisał/a: | Obejrzał wszystko co było widać |
Kto? Człowiek z InterRisk?
Kaucz napisał/a: | Dwa napisali mu, że do sprawdzenia jest felga ( czy jest jajo czy nie bo gołym okiem nie widać ) i zawieszenie pojazdu. Co gość na to ? Oni nie mają tu wyważarki, żeby to sprawdzić |
Dzwoń do ubezpieczyciela i poinformuj ich o tym Powiedz, że zakład, który został wskazany, nie spełnia warunków niezbędnych do ustalenia uszkodzeń oraz określenia ich rozmiaru i stopnia.
Jeśli masz już likwidatora z InterRisk (spróbuj się dowiedzieć, kto prowadzi Twoją sprawę), dzwoń od niego bezposrednio. Napisz też maila, żeby był w razie czegoś. |
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 05-04-2011, 12:30
|
|
|
Seichan napisał/a: | Kto? Człowiek z InterRisk? |
Tak człowiek z InterRisk.
Seichan napisał/a: | Dzwoń do ubezpieczyciela i poinformuj ich o tym |
Żeby to było takie proste Od pół godziny słucham jak mi w słuchawce nawija IVONA, które numerki mam wybierac, a potem i tak się okazuje, że wszystkie linie zajęte. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 05-04-2011, 13:19
|
|
|
Jak nie poczekasz z naprawą i sam zrobisz w zakładzie to podczas procedury odwoławczej nie będziesz mógł zrobić ponownej eksopertyzy i Cię umoczą.
Dla tego się czeka. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Seichan

|
Wysłany: 05-04-2011, 13:29
|
|
|
Kaucz, niestety kontakt z ubezpieczycielem to porażka... Musisz próbować. Z mailem się udało?
Student napisał/a: | Jak nie poczekasz z naprawą i sam zrobisz w zakładzie to podczas procedury odwoławczej nie będziesz mógł zrobić ponownej eksopertyzy i Cię umoczą. |
To jak jest szkoda z tytułu wypadku komunikacyjnego, to też się czeka z naprawą samochodu?
Jeśli jest porobiona dokumentacja fotograficzna, obrazująca uszkodzenia, to jaki jest sens czekać na postępowanie odwoławcze, które może się ciągnąć i 2 lata, jeśli sprawa trafi do sądu?
Zdjęcia + opis uszkodzeń stanowią dla biegłego sądowego podstawę do wydania opinii. Nie musi sam oglądać samochodu.
I w postępowaniu sądowym można posługiwać się również własną dokumentacją fotograficzną.
Rzeczoznawca będzie uczestniczył w oględzinach samochodu ponownie, wyłącznie wtedy, jeśli podczas naprawy i zdjęciu elementów okaże się, że są dodatkowe uszkodzenia, które nie były znane i widoczne w chwili pierwszych oględzin.
Więc powtórzę pytanie, bo ja nie widzę sensu - po co czekać na zakończenie procedury odwoławczej
[ Dodano: 05-04-2011, 13:36 ]
Kaucz napisał/a: | Dwa napisali mu, że do sprawdzenia jest felga ( czy jest jajo czy nie bo gołym okiem nie widać ) i zawieszenie pojazdu. Co gość na to ? Oni nie mają tu wyważarki, żeby to sprawdzić... z wielką łaską wpisał mnie jutro na 12. |
Jeśli nie uda Ci się skontaktować z ubezpieczycielem do czasu sprawdzenia stanu felgi i zawieszenia, zażądaj wpisania w opisie z przebiegu badania (czy jak się to nazywa), że ten "zakład nie dysponuje wyważarką, w związku z czym nie było możliwe sprawdzenie samochodu z zakresie określonym w pkt 2 zlecenia".
Jak się będzie coś burzył, to mu powiedz, że brak takiej adnotacji będzie stanowił poświadczenie nieprawdy (zwłaszcza, jeśli napisze, że wszystko jest z felgą i zawieszeniem w porządku) i jeśli sprawa trafi do sądu, to może być za to pociągnięty do odpowiedzialności karnej.
Zażądaj zrobienia dla siebie kserokopii, z pieczątką zakładu na Twojej kopii.
Dopilnuj tego, tak czy siak, bo będzie to podstawa - i mocny punkt zaczepienia - do ewentualnego odwołania. |
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 05-04-2011, 13:42
|
|
|
Seichan napisał/a: | Kaucz, niestety kontakt z ubezpieczycielem to porażka... Musisz próbować. Z mailem się udało? |
Wysłałem mail'a, ale też udałem się do nich osobiście bo w sumie daleko nie mam. Mam nadal jechać do PZMotu. Koło mam sprawdzić we własnym zakresie, a potem tylko dołączyć rachunek za usługę do dokumentacji. Dostałem bezpośredni numer na biurko osoby zajmującej się sprawą tak żebym nie musiał słuchać szczekaczki w słuchawce.
Przy okazji już się umówiłem z warsztatem gdzie będę robił auto. Jak tylko skończę w PZMocie to do nich podjeżdżam i już z nimi plan napraw będę ustalał.
[ Dodano: 05-04-2011, 13:43 ]
Seichan napisał/a: |
Jeśli nie uda Ci się skontaktować z ubezpieczycielem do czasu sprawdzenia stanu felgi i zawieszenia, zażądaj wpisania w opisie z przebiegu badania (czy jak się to nazywa), że ten "zakład nie dysponuje wyważarką, w związku z czym nie było możliwe sprawdzenie samochodu z zakresie określonym w pkt 2 zlecenia".
Jak się będzie coś burzył, to mu powiedz, że brak takiej adnotacji będzie stanowił poświadczenie nieprawdy (zwłaszcza, jeśli napisze, że wszystko jest z felgą i zawieszeniem w porządku) i jeśli sprawa trafi do sądu, to może być za to pociągnięty do odpowiedzialności karnej.
Zażądaj zrobienia dla siebie kserokopii, z pieczątką zakładu na Twojej kopii.
Dopilnuj tego, tak czy siak, bo będzie to podstawa - i mocny punkt zaczepienia - do ewentualnego odwołania. |
Ok, będę pamiętał mimo tego co napisałem wyżej. |
|
|
|
 |
Seichan

|
Wysłany: 05-04-2011, 13:46
|
|
|
No i super
Podtrzymuję twierdzenia co do konieczności wpisania adnotacji w zakresie braku wyważarki w zakładzie.
Fakturę za koło weź koniecznie, imienną na Ciebie, żeby nikt nagle nie powziął wątpliwości czy to za to czy może coś innego robiłeś... Są i takie przypadki.
Zawsze możesz też poprosić zakład, w którym będziesz robił miśka, o określenie w formie pisemnej ceny za wykonane prace Ale to na przyszłość.
Tak w ogóle wybrałeś formę rozliczenia gotówkową czy bezgotówkową? |
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
Kaucz

|
Wysłany: 05-04-2011, 13:53
|
|
|
Cytat: | Tak w ogóle wybrałeś formę rozliczenia gotówkową czy bezgotówkową? |
Na papierze, który dawałem do ZDMu widziałem tylko pole do podania numeru konta, gdzie mają zostać przelane pieniądze. Co za tym idzie jest tylko opcja gotówkowa, którą i tak zapewne bym wybrał. |
|
|
|
 |
Seichan

|
Wysłany: 05-04-2011, 13:56
|
|
|
I prawidłowo
[ Dodano: 06-04-2011, 21:10 ]
Kaucz napisał/a: | z wielką łaską wpisał mnie jutro na 12. |
I Co się dziś dowiedziałeś? |
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
|
|