Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:14
[Carisma 1.6]Czy jest zauważalna różnica mocy z 16V i bez?
Autor Wiadomość
Paul119 
Forumowicz
Paul119

Auto: VW Golf 4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-11-2011, 23:11   [Carisma 1.6]Czy jest zauważalna różnica mocy z 16V i bez?

Mam pytanie odnośnie Mitsubishi Carisma z silnikiem 1.6, a więc czy jest jakaś zauważalna różnica między 1.6 100KM, a 1.6 16V 103KM jeżeli chodzi o moc? Bo na tej stronce znalazłem różne wersje silnikowe:
tutaj

i nie wiem, czy to aby poprawne wersje są wrzucone. Mam opcje zamiany golfa 4 na ten oto samochód, tylko że ten kto chce się zamienić, ma się jeszcze dowiedzieć, jaką wersję silnikową ma jego ojca autko. Na razie się dowiedział, że silnik jest 16V, ale nie wie, ile ma KM wpisane w dowód. Może wy mi pomożecie i podacie jakieś wiarygodne źródło dotyczące wersji silnikowych. Samochód jest z '96. Mam zamiar założyć później do niego LPG sekwencję, tylko nie wiem, czy 90 konna wersja będzie odpowiednia, bo nie chce żeby auto było mułem na drodze, jak to jest w mojego taty asteroidzie (opel astra 1.6i 8V b+g 75KM).

rademenez 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 (90KM) GLX + LPG
Wysłany: 08-11-2011, 23:29   Re: [Carisma 1.6]Czy jest zauważalna różnica mocy z 16V i be

Paul119 napisał/a:
Mam pytanie odnośnie Mitsubishi Carisma z silnikiem 1.6, a więc czy jest jakaś zauważalna różnica między 1.6 100KM, a 1.6 16V 103KM jeżeli chodzi o moc? Bo na tej stronce znalazłem różne wersje silnikowe:
tutaj

i nie wiem, czy to aby poprawne wersje są wrzucone. Mam opcje zamiany golfa 4 na ten oto samochód, tylko że ten kto chce się zamienić, ma się jeszcze dowiedzieć, jaką wersję silnikową ma jego ojca autko. Na razie się dowiedział, że silnik jest 16V, ale nie wie, ile ma KM wpisane w dowód. Może wy mi pomożecie i podacie jakieś wiarygodne źródło dotyczące wersji silnikowych. Samochód jest z '96. Mam zamiar założyć później do niego LPG sekwencję, tylko nie wiem, czy 90 konna wersja będzie odpowiednia, bo nie chce żeby auto było mułem na drodze, jak to jest w mojego taty asteroidzie (opel astra 1.6i 8V b+g 75KM).

Śmiem twierdzić, że Cari z 96 roku, to ma albo 90KM(66kW) albo 99KM(73KW) czy jakoś tak. Wiec motor 103 KM to w Cari poliftowej o pojemności 1.6 a więc produkowanej od końca roku 1999. A co do gazu, to sam mam Cari z 96 roku z LPG i nie narzekam na moc, utraty jakoś zauważalnej nie ma (nie mniej jednak (90 kucy przy masie Carismy to nie jest jakieś szaleństwo). Ale teraz walczę z jakimś problem z elektryke bo niestety autkiem szarpie czasem. Pzdr

02357/KMM

tomicarisma 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Wysłany: 09-11-2011, 00:54   

W carismach wersji I ('95-'99) silniki 1.6 mają albo 90KM(66kW) albo 99KM(73KW). W nowszym typie cari ma 105 koni bodajże - ale silnik jest ten sam - po prostu oprogramowanie w komputerze w aucie jest inne - ma przydzieloną inną dawkę paliwa i zakres mocy. Dlatego ta różnica.

Obecnie używam Cari 1,6 16V - 90KM z LPG sekwencją i nie narzekam. Mam też 1,8 Cari z gazem i różnica jest szczególnie w początkowej fazie jazdy - przy ruszaniu. Jednak 1.6 66kW posiada wystarczalną moc do normalnej jazdy i przy wyprzedzaniu.

Paul119 
Forumowicz
Paul119

Wysłany: 09-11-2011, 01:03   

Jeżeli jest różnica tylko w oprogramowaniu, to pewnie jest możliwa jego zmiana w późniejszym czasie, jeżeli będzie mi brakować mocy, albo w grę wchodzi opcja swapu. Poczekam tydzień, tak jak się z nim umawiałem, żeby obejrzeć Cari. Na jakie elementy powinienem zwrócić szczególną uwagę przy kupnie oprócz wodzików od zmiany biegów?

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 09-11-2011, 09:07   

czy szyby oryginalne czyli z jednakowymi numerami:)
a na poważnie jak chcesz zakładać gaz i zbiornik w kole to sprawdź sobie szczelność tego miejsca czyli jedź z włascicielem na myjnie i umyj mu porządnie auto pod ciśnieniem szczególnie strefe bagażnika i lamp u mnie był przeciek na śrubie mocującej zderzak piękna korozja.
po przekręceniu kluczyka poczekaj aż zgaszą Ci się wszystkie lampki jeżeli jakaś zostanie oprócz oleju i i akumulatora to coś jest grzebane.
po odpaleniu zobacz czy obroty nie falują
na myjni lej wodę w plastiki na progach drzwi zdażyło sie że ktos nieznacznie przekleił w dół te plastiki i zasłaniały rdzę w rezultacie można było wypaść z auta przez podłogę:)
wodziki to nie duży wydatek ok 120 zł wieć tak żle nie będzie moim zdaniem.
Zostaw jeszcze auto na 5 minut i zobacz jak się wszystko zagrzeje czy olej nie cieknie itp
sprawdź wszystko łącznie ze spryskiwaczami:)
no i jak masz możliwosć to stacja diagnostyczna oczywiście.
ogólnie na swoim przykładzie to nie wiem czego szukać bo nic poważniejszego się nie znalazło od zakupu do czego sam bym się nie przyczynił
pozdrawiam:)
1. Tikacz 4 incydenty BYŁ
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
nowe kapcie:)
205/45/17"
Żadnej gleby :finga:

tomicarisma 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Wysłany: 10-11-2011, 10:14   

Ode mnie jeszcze kilka uwag: sprawdź czy z przodu są lampy HELLA czy zamienniki, popatrz co się dzieje na nadkolach z tyłu, oczywiście wszystkie szyby czy ten sam rocznik, popatrz czy zderzak z przodu zgrywa się ładnie z błotnikami, no i ogólnie czy wszędzie szpary między elementami są równe, i to co się robi z większością aut: rozpędź się trochę - puść kierownicę i zahamuj - zobaczysz jak zbieżność, później stań - skręć na maksa kierownicą raz w jedną i raz w drugą i na skręconej zacznij ruszać - test dla przegubów. A reszta to wizualnie. Dasz radę. W razie wątpliwości wrzuć fotki to ktoś na forum Ci pomoże.

Paul119 
Forumowicz
Paul119

Wysłany: 10-11-2011, 23:09   

Umówiłem się na razie z gościem na sobotę za tydzień, bo w tą go nie będzie w domu. Dam znać jak poszło. On sobie ją ceni na 4000zł. Jak wam się wydaje, czy to odpowiednia cena dla tego autka? Czy nie za mała? Bo jeżeli jest zbyt mała, to pewnie coś będzie w nim nie halo. Dziękuję oczywiście za wszystkie rady na temat tego jak sprawdzać autko. Pewnie on też to wykorzysta przy sprawdzaniu mojego(bo przecież mamy dokonać zamiany z dopłatą z jego strony).

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-11-2011, 00:09   

na 96 to już cena normalna
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
205/45/17"

Paul119 
Forumowicz
Paul119

Wysłany: 14-11-2011, 13:25   

Gość się ze mną umówił na sobotę na zamianę, a jak dzisiaj dzwoniłem, to się dowiedziałem, że wystawił samochód na Allegro.pl i to za 3700zł, a jak ja dzwoniłem, to sobie ją cenił na 4000zł. Oto link do niej: tutaj
Co o niej myślicie? Gość powiedział mi, że w czwartek przyjeżdża do niego typek oglądać autko. Jak się sprzedaż nie uda, to do mnie zadzwoni i będziemy się ugadywać na zamianę.

A oto moje autko: tutaj

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-11-2011, 14:15   

szkoda że nie dał żadnego zdjęcia środka, ale po zewnątrz to widać że lakiernik miałby co robić. mogła by mieć klimę no ale cóż zalezy ile Ci dopłaca na moje oko niżej niż 5000 to nie daj się zrobić
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
205/45/17"

Paul119 
Forumowicz
Paul119

Wysłany: 14-11-2011, 14:42   

Ja mu powiedziałem, że bez żadnych targowań 8000zł, więc nie będę gołosłowny jak on. Czyli musiałby mi dopłacić 4300zł. A i jeszcze zobaczymy jak się zachowa. Chyba że jak sprzeda, to zaproponuję mu sprzedaż mojego autka, jak tak bardzo chciał kupić / zamienić.

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-11-2011, 14:47   

Przykro mi samemu ze to mówię ale ta cari w porównaniu z tym golfem to wygląda bynajmniej słabo ja byłbym za 4500 dopłaty bo lpg to 2000 do 2500
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
205/45/17"

Paul119 
Forumowicz
Paul119

Wysłany: 14-11-2011, 22:06   

No wolałbym autko w lepszym stanie, porównywalnym jak ten golf, ale niestety kaska by się przydała na studia, oraz jakieś tanie wozidło, dlatego rozważam każdą propozycję zamiany(oczywiście dla mnie silnik jest najważniejszą rzeczą, jaka musi być w tym przypadku sprawna). Chyba, że ktoś z forum by się zamienił, to jestem chętny na każde propozycje, ponieważ od dawna podoba mi się carisma. W ostateczności zgodziłbym się na zamianę bez jakichkolwiek dopłat, jeżeli autko było by już z zamontowanym LPG i wartało by je kupić, z powodu dobrego utrzymania przez poprzedniego właściciela, bo nie ukrywam, że nie planuję takiego autka prędko sprzedawać. Pragnąłbym żeby mi posłużyło do końca studiów. Wiadomo podstawowe koszty eksploatacyjne to norma(filtry, oleje itd. itp.).

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-11-2011, 11:22   

Ty Paul daj ogłoszenie na naszym forum o sprzedaży patrz zamianie golfa na Carismę może ktoś się skusi warto spróbować tylko musisz mieć chyba określoną liczbę postów więc jeszcze trochę tutaj popiszemy i będziesz mógł dawać ogłoszenie :badgrin:
2.Cari 1 incydent JEST
3. Gal 2.0 v6 PRZYBYŁ
205/45/17"

Paul119 
Forumowicz
Paul119

Wysłany: 15-11-2011, 15:47   

No faktycznie trzeba będzie sporo popisać bo aż 20 postów, ale jest do zrobienia, jak nie ma innej drogi. :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi