Mitsubishi Lancer 1.8 2008r. /82tys. km/ |
Autor |
Wiadomość |
wiktor3
Nowy Forumowicz
Auto: Cordoba 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-03-2012, 15:23 Mitsubishi Lancer 1.8 2008r. /82tys. km/
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie!
Chciałbym prosić o opinie nt. auta które jest wystawione na sprzedaż do oglądnięcia w poniższym linku (przebieg 82 tys. km; cena 38tys. zł, 1.8 INVITE):
MITSUBISHI LANCER 1.8 143 KM 2008r.
Co o tym sądzicie - jak ma się ono cenowo do danego modelu? Jaki ewentualny koszy przeglądu bo chyba nie był wykonany z uwagi na chęć sprzedaży oraz co należałoby w nim wymienić po ewentualnym zakupie i jakie pociągnie to za sobą koszty...
Z góry dziękuję za informacje i sugestie
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-03-2012, 15:42
|
|
|
Nie ma czujnika deszczu W Invite 2008 nie było, halogeny sa dokładane. Nie napisali o zestawie bluetooth, a powinien mieć (pewnie ma). Widzę jeszcze czujniki cofania.
Podobnie został wyceniony przez ubezpieczyciela mój (Sportback 2008), tylko że ja mam 50000 przebiegu. Czyli cena chyba OK.
Co do przeglądu, to trzeba by się wczytać w książkę, co zostało zrobione na poprzednim, np. czy został i kiedy wymieniony płyn hamulcowy (co 3 lata) oraz płyn chłodniczy (po 60000 powinien być wymieniony chyba). Podobnie filtr powietrza, po 60000. Ściągnij sobie listę czynności serwisowych: http://mitcar.pl/lista_przegladow
Filtry są tanie (pod warunkiem kupowania w sklepie a nie ASO), podobnie klocki. Oleju wchodzi 4,2 l. |
|
|
|
 |
wiktor3
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2012, 16:28
|
|
|
Dzięki za odpowiedź no tak przebieg prawie 70% większy więc cena też powinna być odpowiednio mniejsza. A co z rozrządem? Czy wskazana byłaby wymiana łańcucha/napinaczy? Wiem, że teoretycznie ma działać bardzo długo ale dochodzi kwestia użytkowania przez poprzedniego właściciela.
Jak wygląda codzienne użytkowanie i awaryjność? |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 30-03-2012, 16:44
|
|
|
wiktor3 napisał/a: | przebieg prawie 70% większy więc cena też powinna być odpowiednio mniejsza |
Niekoniecznie, ubezpieczyciel przeważnie zaniża.
wiktor3 napisał/a: | A co z rozrządem? Czy wskazana byłaby wymiana łańcucha/napinaczy? |
Wydaje mi się praktycznie niemożliwe, żeby nie wytrzymał przynajmniej drugie tyle.
wiktor3 napisał/a: | Jak przedstawia się codzienne użytkowania i awaryjność? |
przez 3 lata: zapieczone tłoczki na jednym kole z tyłu - zrobione na gwarancji, stukająca szyba przednia boczna w trakcie otwierania i zamykania - na gwarancji, skrzypiące amortyzatory - olewka, skrzypiący zwijacz taśmy airbaga w kolumnie kierownicy - olewka, brzęczący głośnik z tyłu - olewka, może w lecie rozbiorę drzwi. To chyba tyle. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-03-2012, 17:26
|
|
|
Luk napisał/a: | Nie napisali o zestawie bluetooth, a powinien mieć (pewnie ma). |
Przyciski przy kierownicy sa, wiec raczej jest caly zestaw...
wiktor3 napisał/a: | Jaki ewentualny koszy przeglądu bo chyba nie był wykonany z uwagi na chęć sprzedaży |
Nie wiem czy zauwazyles ale to sprzedaje ASO RM Filipowicz w Krakowie sam (pewnie ktos zostawil auto serwisowane u nich w rozliczeniu i znajac ostatni trend to ktos kto sobie Kie Optime sprawil) , albo przynajmniej posredniczy...
Wiec mozna dokladnie dogadac kwestie przegladu przy zakupie...
Cena jak na uzywke oferowana przez ASO calkiem przyzwoita, az podejrzanie...
wiktor3 napisał/a: | A co z rozrządem? Czy wskazana byłaby wymiana łańcucha/napinaczy? |
Przejechac sie, posluchac... jak nic nie chrobocze to na zapas nie ma co wymieniac to nie pasek, nagle nie peknie...
wiktor3 napisał/a: | Jak wygląda codzienne użytkowanie i awaryjność? |
1,8 jest dosc paliwozerne... tzn. wymaga wzmozonej uwagi w tym zakresie... jak sie nauczysz jezdzic nim oszczednie to i nie przeraza jego spalanie...
co do awaryjnosci to wiele ludzi ma duzo drazniacych ich bardzo dorbnych usterek, jak te wymienione powyzej... tzn. a to cos skrzypi, brzeczy, a to lakier sie rysuje, a to plastiki...
Generalnie auto mechanicznie malo awaryjne, ale estetycznie na sluch czy wzrok czasem cos moze draznic...
U mnie w moim 1,5 przez 3 lata i 58tys km... to tylko wkurza slaby lakier... do tego mialem wymienione czujniki poduszki na akcji serwisowej (bo rdzewialy podobno uchwyty) Reszta igla... i w sumie na ten moment nie chcialbym go sprzedawac bo pewnie wiecej niz 35tys nie wezme, a auto nadal jezdzi jak nowe... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-03-2012, 10:01
|
|
|
mi właśnie przyszła propozycja AC wycena na 32.000, ale silnik 1,5 (za tyle to w życiu nie oddam) też rocznik 2008
z usterek miałem jeszcze felerny pas tylny (ktoś inny o tym pisał też). mi się zaciął (wymieniony), teraz się ciężko zwija, trochę jakby postrzępiony na brzegu (ale ćwiczony na foteliku dziecięcym, nie wiem czy nie od tego)
no i własnie po 100.000 feler na zaworach. za mały luz. ale ja mam lpg od dawna założony - aczkolwiek i gazownicy, i gośc który mi serwisuje samochody (nie ASiO) mówił, że to przy Pb tez by tak pewnie było, tylko ciut później)
oleju wchodzi 3,9-4,2, także ja na przeglądy przywożę swoje 4l., i jest ok |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
btomek
Mitsumaniak

Auto: MONTERO SPORT AWD 3.0V6 '03
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lut 2012 Posty: 53 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 02-04-2012, 14:34
|
|
|
Mnie troszkę zastanawiają upieprzone fotele, daje to do myślenia czy użytkownik dbał o auto tak jak o wygląd wizualny wnętrza. |
|
|
|
 |
roobku
Forumowicz inż.
Auto: Lancer 09' 1.8 Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 244 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-04-2012, 14:51
|
|
|
ta plama na siedzeniu to przypadkiem nie refleks od szyby ? |
|
|
|
 |
wiktor3
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-04-2012, 22:04
|
|
|
nie nie jest to refleks od szyby :/ auto w ciągłym użytkowaniu.
Trzeba będzie mu zafundować przegląd w ASO czy wszystko jest ok przed decyzją na tak lub nie.
Dzięki za uwagi i spostrzeżenia. |
|
|
|
 |
rsspeed
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite '08
|
Wysłany: 03-04-2012, 15:15
|
|
|
W tym roczniku były do wyboru chyba czujniki cofania + lampki przeciwmgielne , albo zestaw BT. U mnie są czujniki i zestaw. Chyba, że koleś wytargował i dostał coś ekstra przy kupnie. No i te fotele to trochę syfne, a w opisie jest, że super zadbany (no ale każdy może mieć inne pojęcie co znaczy zadbany) z drugiej strony auto to nie restauracja, a to pewnie jakieś plamy po napojach albo inne niespodzianki.... coś mu też brakuje zaślepek na felgach. |
_________________ rsspeed
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 03-04-2012, 15:38
|
|
|
rsspeed napisał/a: | W tym roczniku były do wyboru chyba czujniki cofania + lampki przeciwmgielne , albo zestaw BT |
W Invite nie było wyboru. Fabrycznie brak halogenów, ale za to BT.
Czujniki cofania to juz indywidualna sprawa ASO, można było wynegocjować dołożenie. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-04-2012, 15:38
|
|
|
rsspeed, w roczniku tym byl BT w standardzie i mozliwosc odplatnego dolozenia (lub wynegocjonowanego przy zakupie) reflektorkow czy/i czujnikow... co do tapicerki to sa dwa wyjscia: albo podjechal oblookac przed zakupem nowego auta i mu RM Filipowicz zaproponowal ze pomoze sprzedac poprzednie jesli nowe kupi u nich i od razu na miejscu pstrykali... albo jest to plama ktora ciezko usunac... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
|
Wysłany: 04-04-2012, 07:25
|
|
|
Zapewne teraz zostanę zlinczowany za to co napiszę, ale... Jeśli chcesz Lancera i szukasz 2008 to nie decyduj się na 2009-2012 Pierwsza partia Miśków była najlepsza... Później zobaczyli, że wyśmienicie schodzą i zaczęli oszczędzać, stosować tandetniejsze plastiki, "skóra" na kierownicy i skrzyni wcale skóry nie przypomina, a nawet w wersji instyle siedzenia skórą obszyli, ale tylko z przodu Tył fotela to już badziewna skaja No i prowadzi się to jak jakąś tandetną Kię Ceed albo Hyundai'a i30... jak takie plastikowe zabaweczki.
Wybaczcie mi szczerość xD |
_________________ Zwycięzca konkursu "Parkowanie L200 na kopertę" - VIII Zlot Mitsumaniaków - Wilkasy 2010. 24 sekundy
 |
|
|
|
 |
wiktor3
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-04-2012, 16:21
|
|
|
hmmm... dość ostra ocena:) ale późniejsze wersje mogły mieć poprawione ewentualne usterki w stosunku do pierwotnego modelu... nie wiem.
Jeszcze jedno pytanie bo wybieram się oglądnąć owe cacko: jaka powinna być grubość lakieru / jaką macie grubość lakieru na swoich autach? i czy są jakieś różnice na poszczególnych elementach (dach, drzwi, maska, itp.) bo Mitsubishi chyba jeśli chodzi o farbę to jest dość oszczędne? Będę wdzięczny za informację. |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
|
Wysłany: 04-04-2012, 20:11
|
|
|
Jeśli dobrze pamiętam to 80-150 mikronów czy czegoś tam. |
_________________ Zwycięzca konkursu "Parkowanie L200 na kopertę" - VIII Zlot Mitsumaniaków - Wilkasy 2010. 24 sekundy
 |
|
|
|
 |
|