Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulec ręczny - regulacja
Autor Wiadomość
zaskar 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 Kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2012, 21:42   Hamulec ręczny - regulacja

Witam,
w jaki sposób można wyregulować tak aby ręczny zaczął łapać wcześniej? Regulacja odbywa się gdzieś na dźwigni hamulca czy bezpośrednio na zaciskach przy kole? W obecnej chwili jeżeli samochód stoi na pochyłej drodze hamulec ręczny zatrzymuje auto w maksymalnym wychyleniu dźwigni ręcznego (piąty czy szósty ząbek). Czy taka sytuacja jest też w waszych miśkach czy może muszę wyregulować ręczny u siebie w aucie?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-05-2012, 21:48   

Ręczny trzeba co jakiś czas regulować.
Prawidłowo to trzeba odkręcić tylne koła, wydłubać gumową zaślepkę z tarczobębna. Potem śrubokrętem rozkręcić tak regulator, żeby obcierało, trochę cofnąć i zrobić tak samo z drugą stroną.
Mniej prawidłowo to masz śrubkę pod dźwignią hamulca (z tego co pamiętam).

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 23-05-2012, 17:32   

Podkleję się pod temat
U mnie ręczny chwyta dobrze ALE piszczy przy wysiadaniu/wsiadaniu jak jest zaciągnięty.
Jakby mocowanie linek do bębna ?!
Gdzie smarować ? Co regulować ? bo wk$%@%$Q*a niesamowicie

p_k 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 CS_W 2003
Wysłany: 28-05-2012, 02:43   

Ja zawsze miałem zabawę z moim ręcznym. Hamulce rozebrane na części pierwsze przesmarowane i wyczyszczone. Luzuje tak żeby nie obcierało albo obcierało delikatnie to wtedy ręczny jedzie na 8 ząbków i nic nie łapie. Jak bardziej skręcę linkę regulatorem żeby ostrzej łapał to obciera cały czas i się grzeje. Już nie mam siły do tego ręcznego...

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 03-06-2012, 13:28   

U mnie ręczny działa OK.
Posmarowałem wszystkie gumy smarem w spray'u i jakby ten ręczny też przestał piszczeć.
Zobaczymy jak się zrobi cieplej

yorgiel 
Nowy Forumowicz

Auto: LANCER '07
Wysłany: 03-06-2012, 22:39   

krzychu napisał/a:
Ręczny trzeba co jakiś czas regulować.
Prawidłowo to trzeba odkręcić tylne koła, wydłubać gumową zaślepkę z tarczobębna. Potem śrubokrętem rozkręcić tak regulator, żeby obcierało, trochę cofnąć i zrobić tak samo z drugą stroną.
Mniej prawidłowo to masz śrubkę pod dźwignią hamulca (z tego co pamiętam).

Dokladnie jak przedmowca, najłatwiej odkrecic 2 śrubki krzyzakowe w podlokietniku.
zdejmujesz panel. Potem odciagasz gume przy dzwigni hamulca ręcznego pod nią jest nakretka na lince recznego i kluczem 10 podciagasz ręczny, śruba zabezpieczona jest blaszką przed samoistną regulacją, 15 minut i juz reczny lepiej łapie.
zrobilem to w ten week i na 100% działa,

vibrus86 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 04-04-2016, 13:39   

Witam
Podczepie się pod temat Lancer sportback
Właśnie tylko jak tam się dostać pod lokietnik ma ktoś jakieś zdjęcia bo mam obawy ze zaczepy mogą się włamać

Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 04-04-2016, 13:44   

vibrus86 napisał/a:
Podczepie się pod temat Lancer sportback

Ale to dział poprzedniej wersji, czyli CS :wink: .

vibrus86 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Kraj/Country: Germany
Wysłany: 04-04-2016, 14:34   

Gdzie mogę znaleźć jakiś schemat
Bo z tego co wiem to od 3 zabka powinno już łapać a tu do 5 jest luźno i linkę musze podkręcić od dołu patrzał to 2 linki wchodzą w ramę... i nie wiem jak się dobrać do podkręcania linki

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 04-04-2016, 20:22   

Kaktus82 
Nowy Forumowicz
świerzak

Auto: Grandis 2.0DiD
Wysłany: 07-07-2016, 20:51   

hej dziś składałem hamulce po mechaniku partaczu i pojawił się problem wszystko jest wg schematu ręczny na postoju ładnie chwyta ale podczas wolnej jazdy i zaciągnięcia na jednym kole pojawiają sie wibracje na szczekach jak by miały luz a i dodam ze w miejscu gdzie jest samoregulator jest tez sprzezyna ktora nachodzi na ząbki samoregulatora na schemacie tez tak jest czy tak powinno byc przerabiał juz ktos takie cos?Pozdrawiam

adiski 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport Edition
Wysłany: 11-07-2016, 15:35   

U mnie też jest problem z hamulcem ręcznym, w dodatku poważny.

Lancera kupiłem pół roku temu, kombi 2.0 Sport z końca 2006 roku.
Po miesiącu jazdy zauważyłem, że stojąc np: na skrzyżowaniu które jest delikatnie pod górę lub z górki samochód w ogóle nie stacza się po puszczeniu hamulca. Tak jakby stał na zaciągniętym hamulcu. Dodam tylko, że hamulec ręczny używałem może z 5 razy. Żadne pseudorajdowe szarpanie hamulcem, samochód pod domem stoi zawsze na biegu.
Jeżdżę naprzemiennie kilkoma samochodami dlatego miałem porównanie, że inne samochody na delikatnych wzniesieniach cofają się same a Lancer stał w miejscu.

Lancera oddałem do serwisu. W serwisie powiedzieli, że hamulec przeczyścili, wyregulowali i wszystko powinno działać. Działało, ale tylko na parkingu.
Wystarczyło, delikatnie ruszyć, przy prędkości 5km/h zaciągnąć hamulec i już nie odbijał.
Okładziny tarły po tarczach mimo zwolnienia hamulca. :(

Na drugi dzień serwis miał poprawić to co wyregulowali wcześniej - po "poprawce" znowu to samo ! :roll:

Trzecie podejście do hamulca w serwisie, samochód stał u nich 5 dni. W końcu udało się, zrobili tak, że hamulec działa i nic nie obciera. Lancer zacząć toczyć się na wzniesieniach tak jak inne samochody.

i dochodzimy do sytuacji ze wczoraj. Włączałem się do ruchu z drogi podporządkowanej. Ruszam, rozpędziłem się może do 30km/h i nagle pojawia się mocne bicie na tylnym lewym kole. Dźwięk wyraźnie sugeruje, że coś ociera o felgę/nadkole/elementy zawieszenia.
Pierwsza myśl, pewnie wbity śrubokręt bądź gwóźdź w koło. Odgłos taki jakby wsadzić śrubokręt w koło roweru.
Zatrzymałem się, sprawdzam, zaglądam. Schyliłem się pod samochód - nic nie widać !
Opony całe, zawieszenie całe. Zjechałem z pobocza na parking i łapie hamulec ręczny - lewarek poszedł pionowo do góry - aha, czyli coś z hamulcem ręcznym :evil:

Wróciłem powoli do domu, podczas jazdy hamulce ciągle z tyłu obcierają, na tyle mocno, że nie da się jechać.

Co robić ? Czy ktoś się spotkał z takimi problemami ? Na jutro jestem umówiony w serwisie. Ciekawe co mi powiedzą, albo jaką historię będą próbowali przeforsować.
Wątpię aby pękła linka hamulcowa, hamulec był nieruszany ! A całe "tłuczenie" nastąpiło samoistnie podczas powolnej jazdy.

[ Dodano: 15-07-2016, 15:58 ]
Odebrałem dzisiaj Lancera z serwisu, co się okazało ?

Podczas jazdy rozkręciły się samoregulator

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 15-07-2016, 16:28   

Aby ręczny długo i bezproblemowo służył należy go używać, najlepiej parę razy w tygodniu 8) .

Kaktus82 
Nowy Forumowicz
świerzak

Auto: Grandis 2.0DiD
Wysłany: 19-07-2016, 23:03   

A powiedzcie mi co może być przyczyna dzwonienia bebna ze tak nazwe wszystko jest skrecone ale gdy jadę po dziurach dzwoni w kole jak sie kopnie w koło na postoju dzwonienie tez występuje i po zaciagnieciu hamulca też tak jak by gdzies był luz ,moga np słabo sprezynki szczeki trzymac ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-07-2016, 07:09   

Pewnie to zacisk dzwoni, bo przy prawidłowo zmontowanym hamulcu postojowym, taka sytuacja
Kaktus82 napisał/a:
jak sie kopnie w koło na postoju dzwonienie tez występuje i po zaciagnieciu hamulca też tak jak by gdzies był luz
nie może wystąpić - warto sie upewnić co do montazu spręzyn w tarczobebnie, ale trzeba tez zweryfikowac zacisk z prowadnicami oraz poprawnoscia montazu klocków hamulcowych
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu