Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie laika - kontrolki tylnego napędu
Autor Wiadomość
zeeb 
Mitsumaniak
:)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-10-2012, 15:55   Pytanie laika - kontrolki tylnego napędu

Po pierwsze, witam Szanownych Forumowiczów :)

Przewertowałem forum, spisałem za i przeciw, policzyłem co mniej-więcej może mnie spotkać po kupnie i decyzja zapadła. Jestem tuż przed kupnem Pajero III.

Pojeździłem trochę moim wybrańcem i mam kilka pytań:

w lewym dolnym rogu pękła szyba - obecny właściciel nie eksploatuje miśka w terenie, jeździ nim jakieś 5 lat - to normalny objaw czy coś jest nie tak?

na dziurawej łące słychać taki głuchy delikatny stukot spod maski (nie ma tego stuku w jeździe po dziurawej drodze - tu pewnie nie da się tego zdiagnozować nie widząc auta

trzecia rzecz to nie działająca kontrolka lewego koła przy jeżdzie z napedem na tył, czasami podobno się zaświeca - i to mnie zastanawia, jest to jakiś zwykły brak styku w desce czy coś nie tak z napędem?

pajero z 2002 r 3.2DiD

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 22-10-2012, 16:05   

zeeb napisał/a:
trzecia rzecz to nie działająca kontrolka lewego koła przy jeżdzie z napedem na tył, czasami podobno się zaświeca - i to mnie zastanawia, jest to jakiś zwykły brak styku w desce czy coś nie tak z napędem?

Wygląda na coś z żarówką , zerwane włókno ???
zeeb napisał/a:
na dziurawej łące słychać taki głuchy delikatny stukot spod maski (nie ma tego stuku w jeździe po dziurawej drodze - tu pewnie nie da się tego zdiagnozować nie widząc auta

Hm.. trudno ocenić jednoznacznie , ale stawiałbym na obejmy gumowe drążka stabilizatora . Dźwięk taki trochę "głuchy". Wymiana i koszty małe . Albo łaczniki drążka , tu stuk byłby bardziej "metaliczny"

zeeb napisał/a:
w lewym dolnym rogu pękła szyba - obecny właściciel nie eksploatuje miśka w terenie, jeździ nim jakieś 5 lat - to normalny objaw czy coś jest nie tak?

Obejrzał bym dla pewności pod kątem napraw blacharsko -lakierniczych , z czujnikiem lakieru w ręce :wink:

siersciunio 
Forumowicz
BULL'O'MANIAK

Auto: PIII 2001 3,2 aut
Wysłany: 23-10-2012, 08:43   

[/quote]
Obejrzał bym dla pewności pod kątem napraw blacharsko -lakierniczych , z czujnikiem lakieru w ręce :wink: [/quote]

Czujnik koszt niewielki ,a sprawdzisz autko dokładnie element po elemencie jeśli coś było robione to urwiesz to co zapłaciłeś za czujnik bardzo szybko . Rozwieją też się twoje wątpliwości.

zeeb pokaż co kupujesz .

zeeb 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-10-2012, 09:48   

Podjadę na stację diagnostyczną posprawdzać co i jak (mają też porządny miernik lakieru - sprawdzałem tam swojego Santa Fe przed kupnem). Pokazać póki co nie bardzo mam jak bo auto kupuję od przyjaciela i nie jest wystawione w żadnym z serwisów ogłoszeniowych. Historię jego teraźniejszej eksploatacji znam, gorzej z wczesniejszą. Wiadomo że został sprowadzony, teoretycznie przebiegu ma 176000. Do wymiany będzie łożysko z przodu. Do tylnej klapy dobrała się ruda, zainteresowała się też prawym nadkolem od wewnątrz :(

Pokazać mogę natomiast swojego "hultaja" którego wystawiłem do sprzedaży. Ale tu raczej miłośnicy "miśków" bywają :)

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 23-10-2012, 14:48   

cześć, jeżeli chodzi o pękniętą szybę należy koniecznie!!! sprawdzić czy nie ma wspawanej lewej tzw. ćwiartki !!! ( obejrzyj zgrzewy w innym miśku jakiegoś forumowicza i porównaj ),
odnośnie lampki to pewnie nie łączy sama żarówka.

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 23-10-2012, 16:06   

zeeb napisał/a:
teoretycznie przebiegu ma 176000.

Hm.... :wink: był czas kiedy chodziłem trochę po autohandlach w poszukiwaniu pojazdu . Sprowadzane miały od 8 do 10 lat i przebiegi 140 do 180 tysięcy :wink: Nie więcej .
Szczególnie dziwię się takim przebiegom w Pojarkach -Wagon . Nie jest to przecież samochód trzeci w rodzinie , ani kupowany na dojazdy do sklepu czy pracy odległej o 10 km.
Ja jakoś nie mogę wykręcić takich przebiegów i pomimo posiadania jeszcze trzech pojazdów , Pojarka kręci po 40 tyś km rocznie .
Tak więc z tym przebiegiem to może być prawda , choć niekoniecznie .

zeeb 
Mitsumaniak

Wysłany: 23-10-2012, 20:06   

Liczę się z tym że zanim trafił do znajomego to mu licznik cofnięto. Mimo wszystko ludzie ciągle wierzą ze auta kupuje się po to żeby stały albo bardzo chcą w to wierzyć. Mój hultaj ma 219000 tyś i to chyba budzi przerażenie u tych którzy widzą 11 letnie auta z przebiegiem 130-140 tyś ;)
Pocieszyliście mnie że z kontrolkami to nie jest sprawa jakichś czujników przy skrzyni albo czegoś jeszcze gorszego. Na tomiast z tą ćwiartką to powinno się okazać na stacji diagnostycznej. swoją drogą to gdyby był sztukowany to chyba ścinałby opony, siadały napędy itd.

tompol34 
Forumowicz

Auto: pajero 3,2 automat long
Wysłany: 23-10-2012, 20:46   

Jeżeli robił kowal to będzie ciął opony, ale jeżeli ktoś się przyłożył to niekoniecznie. Jednak wymiana takiego elementu jak cała ćwiartka powoduje przenoszenie zbyt dużych obciążeń punktowych i zginanie nadwozia (prawie nikt nie wymienia elementów zgrzewając blachy jak podczas produkcji gdyż jest to zbyt drogie i skomplikowane co wymaga sprzętu, wiedzy i pieniędzy).
pozdrawiam

banderas40 
Mitsumaniak

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 24-10-2012, 13:49   

Z tymi przebiegami powiem tak, mój sport prawie 10 letni i mam 287 tysi przebiegu i to uważam ze przebieg mało jeżdżonego auta. Auto dużo jeździ to ma 80 tysi w rok nawet nabiegane. Pozdrawiam serdecznie.

zeeb 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-10-2012, 22:45   

To powiedzcie mi jeszcze proszę czy wszystkie egzemplarze z rocznika 2000-2003 dopada ruda w nadkolach i tylnej klapie?

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 25-10-2012, 07:59   

zeeb napisał/a:
To powiedzcie mi jeszcze proszę czy wszystkie egzemplarze z rocznika 2000-2003 dopada ruda w nadkolach i tylnej klapie?

Jest to bardzo prawdopodobne. Ja w swoim (2001) zeszłej zimy robiłem naprawę i konserwację- przerdzewiały praktycznie na wylot tylne nadkola.

TangoKK 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Wysłany: 25-10-2012, 15:35   

Szyszkowa napisał/a:
zeeb napisał/a:

Jest to bardzo prawdopodobne. Ja w swoim (2001) zeszłej zimy robiłem naprawę i konserwację- przerdzewiały praktycznie na wylot tylne nadkola.

Ja bym nie generalizował mój jest z 2001 roku i przebieg grubo ponad 200 tyś.
Po nurkowaniu w rzece został rozebrany dosłownie do gołych blach. Wszystko, cała tapicerka, wygłuszenie, drzwi podłoga i jestem mile zaskoczony. Blachy jakby dopiero z fabryki wyjechał. :D
Gorzej z silnikiem, ale to już nie jego wina :finga:

KrzysG 
Forumowicz

Auto: PajeroIII3.2D 3d man. lift
Wysłany: 11-03-2013, 18:38   

Czy ktos moze wymienial juz podswitlenie napedu, bo wlasnie przepalila mi sie zarowka od napedu lewego tylniego mostu? Jaka tam jest zarowka?

tomekhydra 
Forumowicz

Auto: PAJERO III 3,2 did long 2005
Wysłany: 11-03-2013, 23:03   

Ja wymienialem.Trzeba wyjąc zegary i wymienia się żaróweczkę ,,od tył" zegarów.Trzeba uważac żeby nie przechylać nieodpowiednio zegarów bo pospadają wskazówki (wtedy - nie mam pojęcia co wtedy :lol: ).Najlepiej się nie p....ć i wymienić żaróweczki na przeglądzie w porządnym warsztacie (np u zbyszka).
Samemu można czasami narobic tylko dodatkowych kosztów.pzdr tomek

zeeb 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2013, 23:08   

Wskazówki pospadają??? No bez przesady :) a swoją drogą ciekawe dlaczego nie działają te żaróweczki z lewego koła...

a tak przy okazji - sierściunio chciałeś żebym pochwalił się nowym nabytkiem, jakoś do tej pory nie było okazji pstryknięcia fotek :)

mam nadzieję że mnie nie zlinczujecie, że to nie tan dział na fotki ^^

Odpowiedz do tematu