Wrażenia po odwiedzeniu kilku salonów. |
Autor |
Wiadomość |
androzek
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 126 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 11-03-2013, 19:00 Wrażenia po odwiedzeniu kilku salonów.
|
|
|
Byłem i jeździłem - mazda cx-5 benzyna,Subaru VX diesel,Ford Kuga diesel 163 KM,Toyota Rav 4 ( nowa) diesel.Wszystka aby poszukać następcę Outka. I co...i na razie zostaję przy Outku.
Na pewno inne silniki z większą kulturą pracy,działająca klima,wyciszenie ale....
Mój Ursus najpiękniejszy. Kuga,VX,Rav 4 jakieś udziwnione,kanciaste,nieproporcjonalne.Może Mazda jest zgrabna ale w środku ten ekran na konsoli jakby wsadzić telewizor kineskopowy Szafir .
Mój Ursus najpojemniejszy - VX bagażnik na damską torebkę,inne niby większe ale...podłoga prawie do linii okien
Inne chwalą się ilością schowków - Ursusowi mogą naskoczyć,wiadomo gdzie...
Długość siedziska przednich foteli największa w Ursusie.Z tyłu wszędzie mniej miejsca.
Konsole dziwaczne,kosmiczne,niepraktyczne.Prostota wnętrza Ursusa - surowe piękno.
Ochłonąłem... i pewnie będę szukać dalej.Najlepsza cena Kugi z prawie maksem wyposażenia,dieslem 163 KM,webasto,keefree itd po zniżkach ok.118.000,reszta powyżej 130.000.Niemnej jeszcze przynajmniej rok jeżdżę Mitsu... |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 11-03-2013, 19:36
|
|
|
Subaru XV to segment ASX'a, Kaszkaja, itd., więc nie porównuj tych aut pod względem wielkości do Outlandera. |
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 11-03-2013, 19:39
|
|
|
KowaliK napisał/a: | Subaru XV to segment ASX'a, Kaszkaja, itd., więc nie porównuj tych aut pod względem wielkości do Outlandera. | No właśnie
Forestera nowego zobacz |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 11-03-2013, 19:44
|
|
|
Muszę powiedzieć, że po oględzinach nowej Hondy CR-V miałem podobne odczucia. Siedzenie kierowcy (ci do dużo jeżdzą wiedzą że to najważniejsza część samochodu) bardzo krótkie, siedzi się jak na stołku. Ilość miejsca w środku, schowki, wielkość bagażnika - nie umywa się do Outka (jednak jakość plastików była na pierwszy rzut oka lepsza). Na koniec sprzedawca z widoczną dumą zaprezentował absolutną nowość - tylne siedzenia składane po wciśnięciu przycisku w bagażniku!
bonito |
|
|
|
 |
androzek
Forumowicz
|
Wysłany: 11-03-2013, 20:43
|
|
|
Nowy Forester to wnętrze VX,zmieniony dziób i nowe ceny.Wersja exclusive to 138.000 zł a oczko wyżej Platinum - ta by mnie rajcowała ok.157.000.Wiem że to Subaru ale trochę przesada w porównaniu do poprzednich cen.
A propos Hondy - nawet nie miałem zamiaru się przejechać.Pokraczność... |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 11-03-2013, 21:18
|
|
|
Ale nowy Forester ma być w gabarytach OIII. Do tego boxer z CVT. Może być ciekawie. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
androzek
Forumowicz
|
Wysłany: 12-03-2013, 13:26
|
|
|
Forester z benzyną 2.0 turbo na pewno zapewni przyjemność z jazdy natomiast kwestia ceny i spalania to druga sprawa.Ja gustuję w dislach bo do pracy mam 63 km w jedną stronę i robię 30000 km rocznie.Dzieci już duże to i bagażnik a'la Outek mi nie potrzebny - dlatego sprawdzałem VX.Gdybym miał tyle kasy to prawdopodobnie wygrałby Forester ale póki co Kuga w tej kwestii kładzie innych na łopatki. |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
Auto: outlander 2.2 156ps
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 353 Skąd: oleśnica
|
Wysłany: 05-07-2013, 09:00
|
|
|
witam -Panowie - nie zakładam nowego tematu , bo wydaje mi się, że ten będzie właściwy - a więc powoli przymierzam się do zmiany auta - chce zachować dotychczasową przestrzeń, wyposażenie , ale kilka parametrów chcę "podnieść" , czyli skrzynia automat, mega wyciszenie, moc powyżej 200kucy.
Obecnie mam upatrzone takie auta:
Mazda cx9 od 2013r.
infiniti fx (po 2010r.
Nissan Murano - silnik benzynowy po 2012r.
jeep grand cherokee po 2012r z silnikiem 3.0 D
może ktoś z forumowiczów ma takowy model i może coś napisać , szczególnie o wadach, usterkach itd.
Powyższe auta nie są idealne, bo mazda to tylko v6 benzyna, infiniti ma mały bagażnik i ze względu na finanse wchodzi w grę 2-3 latek, Murano ma małe problemy z automatem , a jeep - niestety jest dopiero od kilku lat na rynku (mam na myśli modernizacje przez fiata) i narazie ma dobre opinie , ale czas resztę zweryfikuje.
Niestety mimo mojego sentymentu i przekonania do mitsu , to ten koncern nie jest w stanie mi zaoferować pojazdu który spełni moje oczekiwania . Nowy outek jest kaszaną, pajero sport - głośny , słabo się prowadzi , i słaby silnik, a pajero jest drogą terenówką - tego nie chcę...
proszę e o sugestie. |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 05-07-2013, 15:28
|
|
|
To kup Outka po lifcie z 2011r. tylko silnik inny weź sobie. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
|
Wysłany: 05-07-2013, 15:40
|
|
|
outek po lifcie jest "okaleczony" z urody - poza tym pozostaje nadal bez automatu i jest głośny -silników brak... |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
regon
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
|
Wysłany: 05-07-2013, 15:42
|
|
|
masz jeszcze VW Touareg, Toyota Highlander. |
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 05-07-2013, 15:44
|
|
|
Nowy Forester? Turbo-benzyna, 240 koni, bezstopniowy automat. W środku jest bardzo cicho, powiedziałbym nawet, że za cicho jak dla mnie. Biorąc pod uwagę moc samochodu. |
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
|
Wysłany: 05-07-2013, 19:01
|
|
|
koncern VW mógłby dla mnie nie istnieć - toyoty nie uwzględniałem - zaraz zobaczę...
subaru oglądałem - super auto , super silnik/napęd ale... fantastik-plastik
mierze trochę w polkę premium.. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 05-07-2013, 19:20
|
|
|
IMHO tylko dwa pierwsze są sensowne przy takich oczekiwaniach. Znajomy - fan Jeepa - jeździł poprzednim GrandJerokee bodajże V8, po zakupie Compassa dla żony stwierdził, ze to był duży błąd, bo za często serwis musi odwiedzać. Wyciszenie FX jest bardzo dobre. BTW TOuareg ma bardzo dużo wspólnego z Cayenne |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
|
Wysłany: 05-07-2013, 20:09
|
|
|
nowy cherroke to ponoć zupełne odcięcie od poprzednika - jeździłem na jazdach testowych rocznikiem 2012 - mega,mega wypas...
wracając do VW touarega - jakie silniki można kupować??? generalnie teraz VW ma duże problemy z usterkami jednostek napędowych... |
|
|
|
 |
|