Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
17-08-2007, 10:22
Polerowana szyba świateł w E5
Autor Wiadomość
xpascal
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 17:09   Polerowana szyba świateł w E5

Mam krótkie pytanie: czy ktoś z Was polerował szybę świateł w celu dobrej krawędzi odcięcia snopa krótkich?
Przy okazji powiem - dzięki wyczynowi mojego kolegi mam już autopoziomowanie i niebawem założę spryskiwacze. Wiecie już co to znaczy ;) ...

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-01-2007, 17:30   

xeon :mrgreen:

xpascal
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 17:55   Zestaw

Bingo!
:)

Na razie drobny test z pierwszego podejścia jest tutaj: http://wycie.waw.pl/blog/e3e5.jpg

Po lewej E3 z philips vision plus (najmocniejsze homologowane), po prawej E5 z D2R z elektromagnetycznie sterowaną przysłoną długie/krótkie.
Krawędź odcięcia jest prawie dobra, światła ustawione na minus dwa na przyrządzie, mniej dają po oczach niż 80% halogenów. Sprawdzałem wielokrotnie włącznie z tym, że na parkingu postawiliśmy kilka samochodów (nowy Ford Focus, Opel Astra II, Laguna z ksenonem odbłyśnikowym, Mondeo z ksenonem projektorowym). Znaki drogowe oraz kamizelki "misiaków" świecą się tak samo jak od halogenów skody octavii jadącej z tyłu :)

To była sprawa "tylko" zastosowania dobrej przesłony do palnika D2R dostosowanego przez producenta do reflektorów odbłyśnikowych. Większość zestawów do ksenonów oferowanych na allegro nie posiada w ogóle przesłon i lampa świeci wszędzie - w tym także po oczach.
Zdziwiła mnie tak cholerna precyzja wymagana do ustawienia tychże blaszek. 0,2 mm przekładało się na 5 cm na ścianie. No i to, ze "łódka" ta musi być wyższa o 3 mm niż odpowiednik w żarówce H4. To naprawdę trzeba dopasować precyzyjnie, inaczej wali się po oczach ludzi z naprzeciwka. Nie świeci tak intensywnie jak projektor, ale i tak jest znacznie lepiej niż w najlepszych nawet halogenach. Niestety w E5 projektor się nie zmieści.
Teraz trzeba wypolerować te paski na kloszu, by jeszcze zmniejszyć jaskrawość, ale i tak jest lepiej niżbym założył przypadkowe halogeny H4 kupione w TESCO. Mówię poważnie - sprawdzałem, kupiłem za te kilka złotych kiedyś taką żarówkę (bottari czy coś takiego) i chciałem po założeniu od razu wywalić, ale zostawiłem do porównań.
Ostatnio zmieniony przez xpascal 05-05-2007, 15:37, w całości zmieniany 1 raz  

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 10-01-2007, 18:03   

no to chyba szykuje sie pierwszy E55 w PL z xeonami

xpascal
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2007, 20:43   

Czy E55 to nie wiem, ale E5 to na pewno nie - widziałem już na łódzkich blachach taki samochód. Specjalnie wyprzedziłem na katowickiej by zobaczyć w lusterku czy nie daje za bardzo po oczach - i było do przyjęcia. Czy miał gładkie szkła - trudno było zobaczyć podczas jazdy ;) .
Może ktoś ma namiary na godnego polecenia, dobrego polerownika?

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 00:13   

xpascal, a co myslisz o zalozeniu jednego z zestawow dostepnych chocby na allegro dedykowanego do np. H7 za ok. 700PLN w Galancie EA

xpascal
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 11:11   

Ja mam E55 więc szybki są "ryflowane". E5x ma H4 więc zestaw H4 hi/lo byłby odpowiedni. Ja mam zmodyfikowane palniki D2R z takiego zestawu, po dodaniu lepszych przysłon żeby nie dawało po oczach i dało się ustawić ogniskową dokładnie na H4. Przełączenie na długie jest elektromagnetyczne zaś cały kit ma znak E4 czy jakośtak. Kity z Allegro mają poważną wadę - wymagają poważnych modyfikacji osłon by palnik nie świecił po oczach - sprawdzone empirycznie przez mechanika na przyrządzie.
Niestety E5x nie miały gładkich reflektorów poza bodajże jednym wykonaniem na USA. Dopiero rekin miał gładkie reflektory. Ja mam E55 z ostatnich serii COMFORT (pierwsza rejestracja w 1997).

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 14:36   

Czyli w H7 tez trzebaby przerabiac te oslony? bo wydawalo mi sie, ze gniazdo palnika jest tak dobrane, zeby byla odpowiednia ogniskowa i przyslona?
Ile moze kosztowac takie sprawdzenie swiatel na odpowiednim przyrzadzie?

xpascal
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 15:52   

Mi też się wydawało że osłony są ok. Mechanik powiedział co innego po obejrzeniu na przyrządzie. Ponowna regulacja w autotw kosztowała 15 złotych i trwała 15 minut.
Nie orientuję się jak to jest z H7, bo nie mam takich świateł. Według mnie jeśli masz kasę to zakładaj projektory. Być może dobrze dobrany palnik D2R z ogniskową na H7 załatwiłby sprawę, ale projektory są po prostu lepsze.
Ty masz gładkie szyby, ja niestety nie.
Nadal szukam kogoś kto wypoleruje paski na reflektorze i zrobi to dobrze. Rzeźnikom dziękujemy.

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 17:58   

Hmm no zgadzam sie, projektory rzadza pod kazdym wzgledem, ale jak mam niby zalozyc do tych lamp soczewki?? Rozumiem, ze masz na mysli jakas bardzo kreta droge pod gorke w stylu rzezbionych mocowan, regulacji itd. bo tak to tylko wkladasz palnik podlaczasz przetwornice i koniec. Natomiast przerobki tych lamp na projektory sobie nie wyobrazam wogole, jak i jakie to mniej wiecej koszta?
O ktorych oslonach mowisz? Tych na palnikach, czy w kloszu?

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Wysłany: 11-01-2007, 18:16   

ja przerobiłem :)

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 11-01-2007, 18:35   

no wiem i jestem pelen podziwu... i zazdrosci :P ale ciekawi mnie JAK konkretnie. Jak umocowac te soczewki i wogole zrobic tak zeby mialo rece i nogi. A Kochajj jakbys chcial kiedys sprzedac te swoje lampki to daj znac dobrze? :mrgreen:

kochajj 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-01-2007, 19:10   

zrobione bardzo prosto... nie wymaga duzej rzezby... wysarczy odpowiednio podciać odbłyśnik i przykręcić do niego soczewke... wszystko ładnie zamaskować i gotowe :) ... nawet regolacja lamp bedzie dalej działać :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 11-01-2007, 21:25   

Ja próbowałem jedna ze swoich lap rozebrać zżeby wyczyścić w śrdoku ale nie jest to takie proste, metalowe zapinki schodzą łatwo, ale szkło jest mocno przyklejone do reflektora, udałoby sie chyba rozszczepić ale na gorąco, jak spróbowałem suszarka to ten klej robił sie miękki, ale i tak sie boje ruszać. Jak bym miał jedne pe.kniety lub na zapas to mogłbym kombinowac. Co do samych palników to pewnie jest to do zrobienia, ale dobrze jak ktoś to cghociaż widział i wie jak ustawić.
POzdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

kochajj 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-01-2007, 18:47   

trzeba to robić opalarką... rozgrzać bardzo mocno, ale ostroznie co by nie popalić... klosz sam wypadnie :)

Odpowiedz do tematu