|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
PSA Peugeot Citroën i MMC podpisują umowę |
Autor |
Wiadomość |
igi
Mitsumaniak
Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-01-2007, 12:55 PSA Peugeot Citroën i MMC podpisują umowę
|
|
|
Firmy Mitsubishi Motors Corporation i PSA Peugeot Citroen poinformowały dziś o podpisaniu umowy o współpracy, w myśl której PSA Peugeot Citroen będzie dostarczać silniki diesla dla Mitsubishi Motors.
W ramach umowy PSA Peugeot Citroen rozpocznie dostawy opracowanego przez tę firmę, najnowocześniejszego silnika diesla common rail z bezpośrednim wtryskiem o pojemności 2.2 litra od połowy 2007 roku. Ten silnik będzie także wyposażony w opatentowany przez PSA Peugeot Citroën filtr cząstek stałych, co zapewni najwyższą dbałość o ochronę środowiska.
W tym miesiącu Mitsubishi Motors wprowadzi na europejskie rynki nowy model SUV o nazwie Outlander a do końca 2007 roku w ofercie pojawi się wersja auta z nowym silnikiem diesla o pojemności 2.2 litra firmy PSA Peugeot Citroën.
Peugeot 4007 i Citroën C-Crosser będą oferowane z tym silnikiem 2.2l od momentu ich premiery rynkowej w połowie 2007 roku.
W lipcu 2005 obydwie firmy zdecydowały o współpracy nad nowym modelem typu SUV z napędem na 4 koła dla PSA Peugeot Citroën, który bazuje na nowej płycie podłogowej, opracowywanej MMC. Nowa umowa, która nie była przewidziana w pierwotnym scenariuszu współpracy, oznacza rozszerzenie jej zakresu o dostawy komponentów. Podkreśla to dobre relacje pomiędzy obydwoma firmami.
Mitsubishi Motors i PSA Peugeot Citroen będą nadal realizować strategię współpracy, przynoszącej korzyści obydwu korporacjom. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 12:59
|
|
|
mam sie cieszyc? czy plakac? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 17-01-2007, 13:07
|
|
|
To ja juz nie rozumiem
Najpierw slyszymy, ze diesel bedzie z VW
Potem ze z PSA
Potem z VW
Potem, ze Mitsu samo opracowuje diesla
A teraz, ze najpierw bedzie z VW, potem z PSA a ten z MMC?
Poza tym o ile mnie pamiec nie myli na wspolpracy z europejskimi firmami Mitsu juz sie pare razy poslizgnelo jak na gownie. Mysle o przede wszystkim Daimlerze...
Pozyjemy zobaczymy jak mawiali starozytni Amerykanie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-01-2007, 14:32
|
|
|
czyli robia interesy z najbardziej awaryjna i bylejaka europejska marka...
artur - raczej plakac...
strach bedzie wsiasc do takiego auta - czy sie przypadkiem nie zapali |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
|
Wysłany: 17-01-2007, 14:50
|
|
|
jesli to jest ten sam silnik 2.2 który ma u siebie także Renault to ja już pogrążam się w smutku. Silnik ten dostał miano najbardziej awaryjnego silnika w ostatniej gamie silników Renault. Sam także doświadczyłem jego awaryjności...
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 14:59
|
|
|
stanik napisał/a: | jesli to jest ten sam silnik 2.2 który ma u siebie także Renault to ja już pogrążam się w smutku. Silnik ten dostał miano najbardziej awaryjnego silnika w ostatniej gamie silników Renault. Sam także doświadczyłem jego awaryjności...
Pozdrawiam |
Nie. PSA to Peugeot i Citroen. Nie Renault. Od dawna mają 2.2 HDI. Kłopotliwy był FAP starej generacji (i kosztowny w obsłudze - dolewanie płynu) i pierwsze wypuski elektroniki do tego silnika. Prawedopodobnie będzie to kolejna modyfikacja tej jednostki.
Pzdrw. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 15:05
|
|
|
A ja jestem pełen optymizmu, może nasi japońscy bracia w końcu pobiorą lekcję i nauczą się konstruować dobre silniki diesla.
Zresztą zobaczcie na jakiej płycie podłogowej jest nowe EVO IX
Z globalizacją już się nie wygra... |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
|
Wysłany: 17-01-2007, 15:30
|
|
|
1. Będzie silnik VW
2. Będzie TEŻ silnik PSA
3. W 2008 Mitsu ma zacząć produkcję własnego małego diesela
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 19:27
|
|
|
Co jak co ale Citroen ma bardzo dobre diesle ( uwazam ze jedne z najlepszych ) wiec jesli maja je brac od nich to jestem pelen optymizmu |
|
|
|
 |
Piospi
Mitsumaniak

Auto: Galant Avance 03' 2.5 V6
|
Wysłany: 17-01-2007, 19:41
|
|
|
boże francuzczyzna w Mitsubishi, coraz gorzej się dzieje w tej motoryzacji |
_________________ 三菱自動車工業株式会社 |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 19:45
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | To ja juz nie rozumiem
Najpierw slyszymy, ze diesel bedzie z VW
Potem ze z PSA
Potem z VW
Potem, ze Mitsu samo opracowuje diesla
A teraz, ze najpierw bedzie z VW, potem z PSA a ten z MMC?
: |
Sądzę, że VAG i HDi sobie nie wadzą. Może kupili od PSA 2.2 biturbo? (170 KM/4000 obr i 370 Nm/1500 obr) Pewnie też chodzi o obniżenie kosztów (te same silniki w tej samej fabryce wkładane to bardzo podobnych nadwozi w autach PSA i Mitsu)? W sumie idiotyzmem byłoby wozić silniki od VAGa, gdy niegorsze (IMO lepsze) są na miejscu...
A w rychłe opracowanie nieokrętowego przyzwoitego dizla i wdrożenie go na dużą skalę to ja w wypadku Misiumisiu średnio wierzę...
Pzdrw. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-01-2007, 19:53
|
|
|
Meteo napisał/a: | Co jak co ale Citroen ma bardzo dobre diesle ( uwazam ze jedne z najlepszych ) |
szkoda tylko, ze co 60 tkm trzeba wymieniac rozpadajace sie kolo pasowe walu korbowego...
jechales kiedys citroenem? ja jechalem c5, xara i kilkoma starszymi - jak dla mnie tragedia, szczegolnie xara - male pedaly blisko siebie (jednoczesnie ze sprzeglem naciskalem sobie hamulec, po pewnym dostosowaniu sie deptalem sobie po butach), hamulec dziala binarnie (albo nie hamujesz, albo blokujesz kola), brak przyspieszenia - to dotyczy silnikow 1.4 i 1.6, skrzynka dziala dziwnie - nie tak miekko jak w Mitsu tylko jakby metal tarl o metal, niewygodne fotele... dlugo by wymieniac
a jak robili test c5 w jakiejs gazecie, to po wpadnieciu do rowu kurtyny otworzyly sie po drugiej stronie niz trzeba
pugi sa znane z awaryjnosci - szczegolnie problemy z elektryka |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 20:16
|
|
|
Ojciec mial kiedys AX w dieslu , zrobil nim ok 60tkm i zadnych problemow z nim nigdy nie bylo , znajomy tez mial AX w dieslu i podobnie , jezdzilem dostawczym C15 ( jako pasazer pare razy ) ale z opini o nim slyszalem same pozytywy , jezdzilem ZX , CX i Xara i zero problemow , wiec nie wiem dlaczego tak narzekasz na te auta.
I jesli chodzi o diesle to maja je na pewno lepsze niz Mitsu , o spalaniu nie wspomne |
|
|
|
 |
Robert Bryl [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 20:18
|
|
|
Piospi napisał/a: | boże francuzczyzna w Mitsubishi, coraz gorzej się dzieje w tej motoryzacji |
Phi, francuszczyzna w Misiu to juz od całkiem dawna...
Ale albo masz swojego dizla (a Misiu nie ma nic rozsądnego) albo kupujesz...
Meteo napisał/a: | Ojciec mial kiedys AX w dieslu , zrobil nim ok 60tkm i zadnych problemow z nim nigdy nie bylo , znajomy tez mial AX w dieslu i podobnie , jezdzilem dostawczym C15 ( jako pasazer pare razy ) ale z opini o nim slyszalem same pozytywy , jezdzilem ZX , CX i Xara i zero problemow , wiec nie wiem dlaczego tak narzekasz na te auta.
I jesli chodzi o diesle to maja je na pewno lepsze niz Mitsu , o spalaniu nie wspomne |
Bo on ma wrodzona awersję do Francji.
Ale fakt, pierwsze HDi miały sporo kłopotów. Tyle, ze od dobrych 4 lat to juz jest przeszłość.... I z kołem psowym (w 2.0 HDI wyłącznie) i z elektroniką...
A Mitsubishi życzyłbym tylko dojścia w budowie dizli do poziomu PSA.
Pzdrw. |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 22:49
|
|
|
Cytat: | A Mitsubishi życzyłbym tylko dojścia w budowie dizli do poziomu PSA. |