Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8] montaż haka
Autor Wiadomość
noulpa 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-08-2013, 18:25   [1.8] montaż haka

Witam forumowiczów
pokusiłem się i sam założyłem hak do mojego ASX
ale jak na razie tylko części do skręcania ( belka , hak i gniazdo z kablami )i tu mam pytanie
do bardziej wtajemniczonych w konstrukcje samochodu mechaników : czy jest jakaś kostka w instalacji samochodu
do podłączenia wiązki z kablami od haka tak aby nie wpinać się osobno do każdego potrzebnego pinu tylko do jednej konkretnej kostki z 7 pinami?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 30-08-2013, 20:47   

Poszukaj kostki za tapicerką bagażnika nad lewym nadkolem, podobno jest w standardzie. Nie wiem czy przypadkiem nie jest potrzebne grzebanie w kompie auta. Zerknij do tematu o wolnej kostce w bagażniku w dziale Outlandera II.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 31-08-2013, 14:58   

noulpa, masz hak ori czy inny? Jak ori z wiązką to szukaj kostki do podpięcia. Jak inny - łatwiej wpiąć się pojedynczo w kable z tyłu.

felix_x 
Forumowicz

Auto: ASX Intense 1,6
Wysłany: 31-08-2013, 16:27   

są kostki do podłączenia modułu w bagażniku i komorze silnika jedna a do lampy podłącza się za pomocą przejściówek... przynajmniej ja tak miałem, wszystkie kable były w zestawie, żadnego cięcia kabli... wszystko na wtyki.

noulpa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-09-2013, 16:40   

hak razem z wiązką kabli i modułem kupiłem na Allegro z marną instrukcją , a dziś szukałem tej kostki z lewej strony w bagażniku i znalazłem tylko małą kosteczkę z dwoma kablami nie podpiętą do niczego i pojedynczy kabel na słupku obok oparcia tylnej kanapy i nic po za nimi wolnego nie było , może jutro poszukam z prawej strony bo doczytałem się że tam też jest jakaś kostka

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 02-09-2013, 17:06   

W outkach jest podobno nad prawym nadkolem - http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=82161

noulpa 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-09-2013, 16:26   

No więc kto szuka ten znajdzie :lol: - kostka do instalacji haka w ASX jest prawym tylnym słupku, obok mocowania pasa , a kostce wyprowadzenie kierunków , stop, pozycyjne, wsteczny i plus ale tyko po włączeniu zapłonu i jeszcze kilka innych kabli z tym , że nie wiem do czego , może do sterowania jakimiś urządzeniami w przyczepie podczas jazdy :idea: niestety nie znalazłem świateł przeciwmgielnych tylnych ale tym jednym kablem się wepnę w instalację.

Dziękuję wszystkim za pomoc i myślę , że temat jest zamknięty

thingrim2 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 2WD
Wysłany: 06-09-2013, 13:23   

Montowalem hak kilka tyg temu , tak jak mowisz jedna kostka jest po prawej stronie.
Po lewej wpinalem sie w kolejna kostke aby po wpieciu wtyku w gniazdo haka rozlaczylo swiatla przeciwmgielne.
Oraz z przodu kolo akumulatora zasilanie do ogyginalej kostki.
Wiazke mialem dedukowana Westfalia.

Majron 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD RED
Wysłany: 06-01-2015, 12:13   

Witam,
odgrzeje starego kotleta,
ja także przymierzam się do montażu haka najlepiej automat (ściągany)
Stąd mam prośbę do ich użytkowników, jak możecie to wstawcie zdjęcia swoich haków jak wygląda tył bez haka.

Zauważyłem ostatnio na znanym portalu aukcyjnym że używany fabryczny komplet można już kupić 1000zł, choć jest i za 400 ale bez kluczyka i tabliczki.
Co polecacie? czekam na opinie.

golden 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID LP Invite
Wysłany: 06-01-2015, 15:56   

Witam
Montowałem w swoim i w kilku inny ASX i sprawa wygląda następująco. Jeżeli kupisz automat westfalia to nic kompletnie nie widać po zdjęciu kuli haka, ponieważ kula jes mocowana pionowo i wszystko znajduje sie za zderzakiem, a w zderzaku nic się nie wycina. Jeśli kupisz Thule bądź coś innego to niestety jarzmo musi wystawać spod zderzaka bo w naszych miśkach mocowaniehaka poziomo tak wwygląda.

Majron 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD RED
Wysłany: 06-01-2015, 16:53   

THULE produkuje oryginalne do ASX, planuje zakupić taki :

http://allegro.pl/hak-hol...4951012002.html

tylko że nie posiada tabliczki znamionowej 9ale to nie problem, zawsze można przełożyć :) ) brakuje również klucza do kuli (myślę że można dorobić).

Co sądzicie o cenie?

jest też kompletny
http://allegro.pl/asx-hak...4879273081.html
no ale cena ponad 2 razy tyle

felix_x 
Forumowicz

Auto: ASX Intense 1,6
Wysłany: 06-01-2015, 18:37   

Mam w swoim zamontowany hak automatyczny Thule (dawniej Brink)
Taki jak TU
Jak jest zdemontowany to nic nie widać, no chyba że się położysz na ziemi to zaślepkę ujrzysz... :mrgreen:
Strona producenta - KLIK

dariopa 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 Blue Sky
Wysłany: 06-01-2015, 23:15   

Ja mam hak firmy AUTO-HAK z Słupska z wiązką 13 pin możesz dokupić wiązkę dedykowaną
do ASX-a jaką chcesz, pooglądaj Z43A lub Z43V ceny rozsądne mają.Pozdrawiam :supz:

mozzarella 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD Intense
Wysłany: 03-08-2016, 16:43   

Koledzy, czy by zamontować hak w ASX (np AUTO-HAK) trzeba odkręcać zderzak(plastiki)? Czy belka haka trafia w miejsce belki zderzaka czy też jest poprowadzona poniżej, niezależnie od niej?
Zaglądałem pod samochód i wygląda, że punkty mocowania są stosunkowo łatwo dostępne
a belka haka nie zastępuje belki zderzaka, ale wole się upewnić.
Dzięki

mirekg9 
Forumowicz

Auto: ASX 1,8 DID 150KM 2013r
Wysłany: 14-08-2016, 20:03   

mozzarella napisał/a:
Koledzy, czy by zamontować hak w ASX (np AUTO-HAK) trzeba odkręcać zderzak(plastiki)? Czy belka haka trafia w miejsce belki zderzaka czy też jest poprowadzona poniżej, niezależnie od niej?
Zaglądałem pod samochód i wygląda, że punkty mocowania są stosunkowo łatwo dostępne
a belka haka nie zastępuje belki zderzaka, ale wole się upewnić.
Dzięki

W zeszłym tygodniu montowałem tego typu hak do swojej Miśki (bo to ona :lol: ) Do montażu trzeba odkręcać i odpinać zderzak. Hak zastępuje miejsce belki. Mało tego, to musisz troszkę podciąć zderzak od spodu (zewnątrz jest to niewidoczne), więc na zdjętym będzie Ci wygodniej.
Mam fotki z montażu, więc jak chcesz to podaj mi swój e-mail i ci fotki prześlę.
Jeszcze mała uwaga. Ja zakładałem do swego wiązkę "pełną"13 PIN z dodatkowym "+". Wiązka do ASX musi byś obowiązkowo z modułem.
Ja czasami ciągam przyczepkę kempingową i niestety, ale po montażu nie miałem zasilania (po stacyjce) na lodówkę. Ten moduł jest przystosowany, gdy mamy dodatkowy aku w przyczepie. Jeśli go nie mamy, to trzeba trochę przerobić. Ponownie podjechałem tam gdzie montowano mi hak i trzeba inaczej podłączyć moduł oraz poprowadzić jeszcze jeden dodatkowy kabel "+" po stacyjce.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu