|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dlaczego nie OIII |
Autor |
Wiadomość |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 17-02-2014, 07:43 Dlaczego nie OIII
|
|
|
Wczoraj obejrzałem coś ciekawego na TVN Turbo, w sumie się również pod tym podpiszę chyba mamy przyczynę spadku sprzedaży OIII (pomijając wygląd). No i coś na temat ASO i tego w co wszyscy wierzą GWARANCJA tak słowo klucz, moja teoria sie sprawdza "nie po to kupuję nowe auto aby stać w ASO" !
http://tvnplayer.pl/progr...9E08,16321.html |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 17-02-2014, 08:24
|
|
|
No ale co chciałeś powiedzieć? Bo nie rozumiem co chciałeś przekazać?
To, że nowa auta są zrobione, żeby się psuły po gwarancji? Myślę, że z japońcami jest ciut lepiej niż z Niemcami (znaczy zepsują się to 50 tys później). Zresztą to dotyczy każdego samochodu. A ten pomysł ze wspomaganiem wraz z kolumną to kiepski przykład. Po prostu wspomaganie elektryczne zazwyczaj jest zintegrowane z kolumną. Po prostu to integralna część. To nie po to, żeby zmuszać do wymiany całości tylko tak jest prościej i taniej, pewnie też lżej na masie. Co prawda wspomagania na listwie (trochę mniej tłumiące to co się dzieję z układem - czyli lepsze) są po prostu droższe, bardziej komplikowane, większe. A hydrauliczne czy hydrauliczne z napędem elektrycznym zostały zabite przez ekologów. Myślę, że znajomość tematu przez tych panów jest mocno pobieżna, a w takim opiniotwórczym programie powinni się bardziej wykazać. Tak samo rzucenie tekstem "Mazda tak robi" to już powinien się tym ktoś zainteresować z koncernu Mazdy.
Czy może to, że odcinek jest stary i Mitsubishi zauważyło problem bo obecna cena 2,2 DID MT Instyle Navi kosztuje 141 tys, oczywiście z rocznika 2013 (rabat 5000zł), ale to nadal bardzo daleko do 180 tys podanych w odcinku (potem jeszcze Prokop mówi o 190 tys zł to w końcu ile?).... Ktoś pytał o negocjację pewnie można jeszcze urwać.
Czy może to, że Maznas (tak?) nie potrafił dobrze zapoznać się z zasadą działania napędu w OIII?
To, że OII z TDI było najtańszą ciekawą ofertą to było fajnie, ale widać było sporo narzekań. Teraz sporo rzeczy poszło w górę użytkownicy na razie narzekają na za słaby silnik benzynowy połączony z bezstopniową skrzynią... Na OII jakoś było sporo więcej narzekań jak nie na klimę to na za miękki tylny zawias, wyciszenia itd...
Nie rozumiem też dlaczego nie dadzą do oferty silnika 1,8 DID MIVEC z ASX-a? Wygląda mi to na takie sztuczne pozycjonowanie modelu (mniejsze, auto mniejszy silnik itd). Ale na pewno dołożenie akcyzą zważywszy na pojemność nie pomaga w sukcesie sprzedażowym.
[ Dodano: 17-02-2014, 09:09 ]
borsak1 napisał/a: | tego w co wszyscy wierzą GWARANCJA tak słowo klucz, moja teoria sie sprawdza "nie po to kupuję nowe auto aby stać w ASO" !
|
A możesz tak jaśniej? Znaczy:
- OIII jakoś się wyjątkowo psuje?
- Naprawy gwarancyjne w ASO Mitsubishi jakoś wyjątkowo długo trwają?
- A co do wiary znaczy "GWARANCJA" w Mitsubishi jest jakoś wyjątkowo ograniczona? |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 17-02-2014, 09:18
|
|
|
i ponownie obrońca OIII jeżdżący .... Lancerem. Kiedy dotrze, że kilka czy kilkanaście kzł nie odgrywa decydującej roli przy zakupie samochodu pow. 100kzł? Przy szukaniu nabywcy Outka - Superb był najdroższą z rozpatrywanych na końcu alternatyw.
Na hamulce jeszcze zaczną narzekać jak zaczną się zacinać po kilkudziesięciu kkm i cudowne ASO zacznie je psuć jeszcze bardziej zalewając miedzią zamiast czyszczenia.
A program jak program..... Wielkość sprzedaży Outka sama mówi o jego wartości. Ani to sport, ani comfort, a i utility gorsze niż w OII. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-02-2014, 09:22
|
|
|
rezon - wybacz. Jakby napisał nie kupię OIII bo jest za drogi to ok, nie podoba mi się - ok. Ale oglądnąłem cały program i naprawdę nie wiem o co mu chodzi. Nie żebym bronił OIII ale po prostu zdziwiło mnie to. Do tego tekst o obrońcy OIII traktuję jako zaczepkę personalną. Może przejdź do faktów (o OIII) i merytorycznej dyskusji?
A o wadach OII przeszczepionych do OIII proszę nie mów/pisz do czasu jak sam lub ktoś innych ich nie potwierdzi w OIII. Możemy się tak umówić? Ponieważ nie tylko mnie to przeszkadza, ale także innym moderatorom, innym użytkownikom forum, właścicielom i może przyszłym właścicielom OIII. Zgłaszają takie uwagi do administratorów forum. Na chwilę obecną jest problem z osobą która mogła by moderować to podforum, ale kolejne takie wpisy w dziale OIII będą prawdopodobnie usuwane jako offtopic. Masz coś do powiedzenia o OII to pisz w dziale OII.
Do tego odnośnie jakości usług ASO, w programie na ten temat nic nie było, a od zgłaszania uwag na ASO mamy osobny dział. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-02-2014, 10:02
|
|
|
krzychu napisał/a: | Ponieważ nie tylko mnie to przeszkadza, ale także innym moderatorom, innym użytkownikom forum, właścicielom i może przyszłym właścicielom OIII. Zgłaszają takie uwagi do administratorów forum. Na chwilę obecną jest problem z osobą która mogła by moderować to podforum, ale kolejne takie wpisy w dziale OIII będą prawdopodobnie usuwane jako offtopic. Masz coś do powiedzenia o OII to pisz w dziale OII. | Jesteś modem? Jeśli tak, to masz w regulaminie co Ci wolno. Nie? to bardzo proszę nie pisz co mam, a czego nie mam robić. Mnie również denerwuje twoja obrona Mitsubishi przy niemal każdym podważeniu boskości marki, ale nie piszę, abyś wypowiadał się wyłącznie na temat Lancera, którym jeździsz
A przyszłym właścicielom - może warto aby wiedzieli co ich może czekać. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-02-2014, 10:13
|
|
|
rezon napisał/a: | Mnie również denerwuje twoja obrona Mitsubishi przy niemal każdym podważeniu boskości marki, ale nie piszę, abyś wypowiadał się wyłącznie na temat Lancera, którym jeździsz |
To zgłaszaj. A ja jak widzisz nie wypowiadam się o wadach Lancera w działach OII, czy OIII, nie robię tego nawet w dziale nowego Lancera... Rozumiesz różnicę, czy to za trudne?
A co mi wolno? Znaczy co usuwać? Tutaj nie ma prawa takich fizycznie.
rezon napisał/a: | A przyszłym właścicielom - może warto aby wiedzieli co ich może czekać. |
Uwierz mi i innym, że Ci przyszli właściciele już z 20 razy przeczytali co Twoim zdaniem może ich spotkać. Jest to po prostu męczące w koło to samo na każdym kroku i do tego nie na temat bo słowo klucz "może". A Tobie "może" w skodzie może obrobi się zębatka na kole zamachowym bo w Favoritkach się tak działo Zwróć na to uwagę! |
Ostatnio zmieniony przez krzychu 17-02-2014, 10:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-02-2014, 10:16
|
|
|
krzychu napisał/a: | A Tobie "może" w skodzie może obrobi się zębatka na kole zamachowym bo w Favoritkach się tak działo Zwróć na to uwagę! | zawyżasz poziom dyskusji krzychu napisał/a: | Rozumiesz różnicę, czy to za trudne? |
|
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 17-02-2014, 11:44
|
|
|
Panowie,
Wrzućcie proszę na luz. Program jest NIEAKTUALNY. Ceny Outlandera zostały zmienione w drastyczny sposób a program powstawał w momencie wprowadzenia OIII na rynek (gdzie cena faktycznie była wzięta z czapki). Na dzień dzisiejszy Outek z manualem w pełnej wersji diesel kosztuje 146 200 zł czyli cena sugerowana przez sprzedawców innych marek (bądź nawet lekko poniżej). Jarek, dobrze opisał własności auta i zgadzam się, że zawieszenie to klasa sama dla siebie. Co do napędów popełnił jeden błąd: napęd jest rozłączany tylko w pozycji ECO, bo w pozycji AUTO masz rozkład inicjatywny 90% przód i 10 % tył.
rezon napisał/a: | Mnie również denerwuje twoja obrona Mitsubishi przy niemal każdym podważeniu boskości marki |
Rzeczy oczywistych się nie broni a każdy kto twierdzi inaczej będzie się smażył w piekle
No i o tak o!
Pazdrawliajem |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-02-2014, 11:53
|
|
|
Jackie napisał/a: | bo w pozycji AUTO masz rozkład inicjatywny 90% przód i 10 % tył. |
inicjatywny? Znaczy się biorąc pod uwagę szereg czynników (wciśniecie pedału gazu, kąt skrętu kierownicą, prędkość) oraz różnicę obrotową między przednią o tylną osią dobiera odpowiednią wartość dołączania napędu na tyle przez sprzęgło elektromagnetyczne?
Dobry jest też tekst "zapamiętuje po wyciągnięciu kluczyka". A tam czasem nie ma pokrętła? Znaczy co miało by się samo przestawić? |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Auto: Outlander II
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 17-02-2014, 13:44
|
|
|
Krzysiu debata z Tobą jest jak ze ścianą, niedawno nawet na TYM forum było zestawienie sumy części zamiennych i jakoś wspaniały lancer tłukł wszystkich na łeb ! A jak chcesz to palnij sobie nawet i z osiem ostrzeżeń założę nowe konto albo przestanę tu zaglądać. Bo o ile pamiętam, gdy nie byłeś modem nie było tutaj takiego burdelu !!! Nawet rezon był spokojniejszy. Napij się Żywca na uspokojenie.
rezon napisał/a: | i ponownie obrońca OIII jeżdżący .... Lancerem | i tu choć żadko zgodzę sie z rezonem. Co Ty wiesz o outlanderze ? Ile nim przejechałeś 1000 km w jakich warunkach, naprawiałeś coś, zablokowało Ci hamulce z tyłu przy 60 ? albo cokolwiek innego z jego dolegliwości. Rozumy wszystkie pozjadał, jako mod przeczytaj listę swoich obowiązków i zacznij tu sprzątać a nie wypowaidać się na temat tematu o jakim nie masz pojęcia. |
_________________ szerokości wszystkim i sobie |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-02-2014, 13:48
|
|
|
borsak1 napisał/a: | tu choć żadko zgodzę sie z rezonem. | bo istotą dyskusji jest szanowanie poglądów innych, nawet wtedy jak się z nimi nie zgadzamy. Tylko różnica zdań posuwa świat do przodu.
Jackie napisał/a: | Rzeczy oczywistych się nie broni a każdy kto twierdzi inaczej będzie się smażył w piekle | dobrze, że masz jeszcze inne marki |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 17-02-2014, 13:59
|
|
|
krzychu napisał/a: | inicjatywny? Znaczy się biorąc pod uwagę szereg czynników (wciśniecie pedału gazu, kąt skrętu kierownicą, prędkość) oraz różnicę obrotową między przednią o tylną osią dobiera odpowiednią wartość dołączania napędu na tyle przez sprzęgło elektromagnetyczne?
|
Prawie Resztę spina na zasadzie różnicy momentów obrotowych (do 60 na 40 max) między osiami ale Twój opis jest bardziej marketingowy - laik nie ma pojęcia o czym mówisz
borsak1 napisał/a: | Nawet rezon był spokojniejszy. |
Taa, jasne. rezon to znany hulaka i awanturnik, w którego istocie leży rozbudzanie konfliktów
rezon napisał/a: | dobrze, że masz jeszcze inne marki |
No ale już nie takie dobre (chociaż SsangYong jest moim wielkim pozytywnym zaskoczeniem)
borsak1 napisał/a: | Napij się Żywca na uspokojenie. |
Czego nam wszystkim z całego serca życzę
Zdravim! |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-02-2014, 14:14
|
|
|
borsak1 - Nie rozumiem. Jaka debata. Nie jestem duchem świętym, żeby po Twoim niejasnym tekście i oglądnięciu odcinku zorientować się, że chodzi o cenę części w ASO Po prostu zapytałem.
[ Dodano: 17-02-2014, 14:24 ]
Jackie napisał/a: |
Prawie Resztę spina na zasadzie różnicy momentów obrotowych (do 60 na 40 max) między osiami ale Twój opis jest bardziej marketingowy - laik nie ma pojęcia o czym mówisz
|
Ale pisząc tak jak Ty (mocno upraszczając) powstają Urban Legend szczególnie, że raczej powinieneś wiedzieć co piszesz....
A mówiąc tak jak Maznas to już wprowadzanie w błąd...
[ Dodano: 17-02-2014, 14:27 ]
borsak1 napisał/a: | Ile nim przejechałeś 1000 km w jakich warunkach, naprawiałeś coś, zablokowało Ci hamulce z tyłu przy 60 ? albo cokolwiek innego z jego dolegliwości. Rozumy wszystkie pozjadał |
Znaczy to wszystko Ci się stało w OIII? |
|
|
|
 |
Old JDM
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 1.8 TD GLS
|
Wysłany: 17-02-2014, 15:32
|
|
|
Malo tutaj z reguly pisze, wiecej czytam. Dlaczego ? Ano dlatego ze bardzo duzo tutaj dyskusji o niczym, o tzw "wydaje mi sie", coraz wiecej Trollingu a mniej merytoryki. Niestety przegladajac dzial Outlandera, po raz kolejny trafiam na jakies dziwaczne wynaturzenia Kolegi od Skody. Odniose sie pokrotce - bo zaczyna mnie to coraz mocniej irytowac.
Rezon,
1. Rozumiem, ze miales przygody z Outlanderem II. Trafiles na szrotowy model, szrotowa obsluge ASO - albo cos innego, ciezko stwierdzic. Mitsubishi Motor Company tez mialo przygody - tyle ze z fabryka montujaca Outlandery II w Holandii. Ale z tego co mi wiadomo - wlasnie z powodu probemow z jakoscia zostala ona zamknieta a produkcja przeniesiona z powrotem do Japonii.
2. Outlander III to nie to samo co Outlader II. Rozni sie wieloma rzeczami, od miejsca produkcji poczawszy, na technologii skonczywszy.
3. Straszysz jakimis zapowiedziami ewentualnych awarii....bazujac na Outlanderze II. Juz wspomnialem - to calkowicie INNE samochody. Wrozysz z fusow, przewidujesz ? Na tej samej podstawie - musialbym stwierdzic ze ci sie SuperB sypnie, bo silniki TSI (podobnie jak FSI) to awaryjne konstrukcje. Niezaleznie od mocy, ale z reguly im wyzsza moc - tym bardziej awaryjne. To opinia dwoch zaprzyjaznionych serwisow BOSCH SERVICE, ktore maja spora nieprzyjemnosc w serwisowaniu w/w silnikow. W calym VAG jest identycznie - usterek nie sposob opisac, bo to litania rzeczy do wymienienia. Czy dobrze zrobiles - wybierajac SuperB ? Zalezy w jakiej cenie. Jesli powyzej 100k - to wg mojej opinii NIE. Zwroc uwage jak sie SKODA przyklada do serwisu. Mam tutaj realny przyklad samochodu Octavia (2 letni) zakupiony z fabryczna instalacja LPG. Po wstepym przegladzie - samochod pojechal sobie do Chorwacji. Po powrocie i raptem 4500km przbiegu - zezarl caly olej. ASO Krakow - nie mialo pojecia - JAK sie to moglo stac, DLACZEGO tak sie stalo, CO sie stalo. Zalecili....OBSERWACJE. Wiec jak zapewne wiesz ASO - ASO nie rowne.
4. Outlander III jest zbyt krotko na rynku - by moc robic testy dlugodystansowe. Na chwile obecna - nigdzie nie ma informacji o niepokojacych usterkach zglaszanych przez uzytkownikow.
5. Co do argumentu odnosnie wielkosci sprzedazy OUtlanderow - to wiekszej glupoty nie slyszalem. Sugerujesz, ze wielkosc sprzedazy wskazuje ze jest to kiepski samochod ? To co musialoby powiedziec Porsche (ktore sprzedaje niektorych modeli kilkanascie), co musialoby powiedziec Apple, skoro Samsung sprzedaje wiecej Smartfonow ? Oczywiscie to inne segmenty rynku i inny wymiar sprzedazy. Dla twojej informacji. Outlander III zostal przeszacowany odnosnie ceny w MMC. Popelnili kilka bledow w strategii (wejscie nowego modelu z nowa stylistyka). Cena sie nie przyjela (nie ma dziwne skoro wypozycjonowali samochod w sektorze Pajero). Ceny obnizyli. Obecnie z tego co wiem - wiekszosc Outlanderow sprzedawana jest z tzw strata netto finansowa. Po to aby - wprowadzic model na rynek i go zadomowic. (pamietaj, ze mowimy o nowym modelu). MMC ponosi koszty importu, cla, VAT, transportu. Firmy typu Toyota nie. Fabryki maja zlokalizowane rowniez w EU. (okreslone modele). Mitsubishi nie. Plus dla kupujacych - moga kupic samochod, ktorego wartoc netto tak naprawde jest znacznie wyzsza niz obecnie oferowana. Podejrzewam ze ceny pojda w gore, moze za rok, moze za dwa. Ale to ze pojda - jest pewne. Wynik ekonomiczny.
Na obecne obnizki zlozylo sie wiele elementow - zbyt wysoka cena, zbyt niska sprzedaz, awangardowa stylistyka, okres przejsciowy i brak homologacji w Polsce, jak i wiele innych.
6. Obrazanie innych uzytkownikow w stylu - Obronca Outlandera jezdzacy Lancerem - jest wiejskie i powinno trafic na Wiocha.pl. Tak samo Panie kolego - jestes atakujacym Outlandera III - jezdzacym Skoda SuperB. A jaka jest twoja wiedza na temat tego modelu ? Bo chyba nie ta co wyniesiona z Outlandera II ? Troche to zakrawa na kpine, poniewaz wypowiadasz sie na temat awaryjnosci samochodu japonskiego, jezdzac jednoczesnie samochodem z koncernu - o ktorego obecnej awaryjnosci - kraza wrecz legendy. Praktycznie niezaleznie od wersji silnikowej.
Reasumujac.
1. Tez kiedys trafilem trafilem na szrota Forda Mondeo III. Zepsulo sie wszystko co moglo, co nie znaczy - ze kazdy inny Ford jest szrotem. Niemniej zniechecony Forda juz nigdy nie kupie.
2. Tez kiedys odebralem - nowke nierdzewke Fabie z Salonu Skody - w momencie wejscia na rynek (2001) - w ktorej zepsulo sie wszystko co moglo, a nawet to co w teorii nie mialo prawa - rowniez sie zepsulo. Rowniez Skody nigdy nie kupie - chociaz w pozniejszym okresie - czesc jej modeli byla udana. Obecnie obserwuje bacznie 3 moich znajomych posiadajacych Octavie. O jednym z nich - napisalem powyzej (problemy z pozeraniem oleju). I mowie o samochodach nowych.
Rezon, jesli nie posiadasz merytorycznych informacji nt okreslonych usterek to przestan uprawiac to swoje mambo-jumbo, bo zaczyna to byc meczace. Dla twojej informacji nie bronie Krzycha - baaa, sam sie z nim nieraz spieralem (vide technika jazdy na drodze). Co nie zmienia faktu, ze w tym temacie - on stara sie trzymac merytoryki. |
_________________ 02832/KMM
 |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 17-02-2014, 16:34
|
|
|
Old JDM napisał/a: | Ceny obnizyli. Obecnie z tego co wiem - wiekszosc Outlanderow sprzedawana jest z tzw strata netto finansowa. Po to aby - wprowadzic model na rynek i go zadomowic. |
Eeee...nie.
Outlander jest samochodem, na którym zarabiamy (choć nie za dużo, to prawda). Obniżka ceny wynika z długotrwałego, niskiego kursu Jena oraz spadających kosztów produkcji (na początku z przyczyn oczywistych są większe). Zadomowienie Outka w naszych realiach już nastąpiło choćby przez ofertę dedykowaną dla obecnych Outkowców (swoją drogą sporo ludzi z tego skorzystało).
Co do pozostałej wypowiedzi: rozumiem rozdrażnienie ale krzychu, to twardy zawodnik i pewnie poradzi sobie sam ;P a co do rezona to jego utyskiwania oczywiście są upierdliwe ale też potrafię je zrozumieć - ma chłop pecha jak stąd do Zimbabwe więc to, że chce się wygadać jest naturalne
Pozdrawiam
(aha, co do Porsche - mam uzasadnione obiekcje do relacji między jakością a ceną, podobnie z resztą mam z Apple ) |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
|
|