Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozmowy o Windows Vista
Autor Wiadomość
slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2007, 08:19   

Są już dostępne pierwsze testy nowej Visty i jak każda Winda cierpi na choroby wieku dziecięcego - dziękuję, ja na razie poczekam.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-01-2007, 08:23   

slo_mo napisał/a:
Są już dostępne pierwsze testy nowej Visty i jak każda Winda cierpi na choroby wieku dziecięcego - dziękuję, ja na razie poczekam.

Ja też. Szkoda że już się nie da wrócić do 3.11 :wink:

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 31-01-2007, 10:14   

slo_mo napisał/a:

Rzecz w tym, ze tu dostajesz licencje za 'grosze' - o ile lapiesz sie do programu - a pozniej bedziesz musial kupic ja sobie za pelna kwote.

Nikt nie kaze jej od razu instalowac, wazne ze jest licencja :-) Robta co chceta, ja przetarlem droge do uzyskania upgrade, teraz czekam na kuriera.

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 31-01-2007, 11:24   

slo_mo napisał/a:

To nie Vista cierpi na choroby wieku dziecięcego. To producenci soft nie przygotowali na czas wersji pracujących pod tym systemem. I to jest główna bolączka. Oczywiście w samej Viście też się pewnie coś znajdzie, ale narazie nic nie zauważyłem.
Od piątku używam Visty Home Premium i narazie jestem zadowolony.
Jedyna rzecz która mi się nie podoba jak narazie, to konieczność używania sterowników podpisanych cyfrowo w Viście 64bit (taką posiadam). Powoduje to, że mam np. problem z programem SpeedFan.
Ale poza tym działa dość szybko (przy odpowiedniej ilości RAMu ;) ), jak narazie stabilnie, ma całkiem sporo małych, ale użytecznych poprawek i dodatków (np. mikser pozwalający regulować głośność dla każdego programu z osobna, czy wbudowany tester pamięci z poziomu "dos", narzędzia diagnostyczne (to akurat ułatwi mi pracę :mrgreen: ) i sporo innych).
Interface Aero o dziwo działa dość szybko - przy moim sprzęcie (niezbyt wydajnym - płyta Asusa na GeForce 6150, A64 Venice 3200+, 1GB ram) nie widzę wielkiej różnicy w prędkości działania systemu z i bez Aero.
I co najważniejsze - Microsoft chyba po raz pierwszy stanął na wysokości zadania i przygotował wcześniej dużo dokumentów technicznych, które są bardzo pomocne przy przesiadce z XP. Poza tym już wczoraj pojawiła się poprawka, pozwalająca instalować sporo softu, którego producenci nie zdążyli przygotować wersji pod Vistę.
Potestuję jeszcze trochę, ale jak narazie zapowiada się bardzo dobry system operacyjny (jak na rodzinę Windows ;) ).

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 31-01-2007, 15:36   

Ale placic 750-800 zl za viste w tym najlepszym wydaniu dziekuje nie. Wole nadal dzialac na moim XP. Conajwyzej nowe ie sobie sciagne ;p

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 31-01-2007, 16:00   

w sumie ja tez na Viste nie przejde - jak zainstalowalem XP, to pierwsze co poszlo, to interface do zmiany - na ten z 2000, jak najmniej bajerow graficznych i jak najmniejsze obciazenie systemu, jak najmniej uruchomionych serwisow
a po to, zeby miec kolorowsza grafike i na starcie 500 MB RAMu wciagnietego, to raczej nie warto; do tego zaslyszane proby z kombinowaniem z DRM - bardzo bym sie wkurzyl, gdybym nagle nie mogl swoich mp3-jek sluchac tylko dlatego, ze sam je przygotowalem z oryginalnych plyt; no i Vista nie pozwala mi pogrzebac w bebechach systemu - jedyny powod dla ktorego byc moze zainstaluje na osobnej maszynie, to testy akceptacyjne oprogramowania - dobry soft powinien dzialac na wiekszosci SO w danej rodzinie

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 02-02-2007, 14:38   

Jak informuje BBC, wykryto bardzo ciekawą odmianę „dziury” – głosową. Żeby było ciekawiej, jest ona dostępna w najnowszym systemie Microsoftu.

Vista została wyposażona w funkcje obsługi poleceń głosowych. Może być to wykorzystane do przeprowadzenia ataku na komputer. Osoba atakująca, może do systemu wysłać komendy w postaci plików MP3, które po „odczytaniu na głos” przez komputer mogą wykonywać określone zadania np. kasowanie plików czy wykonywanie innych zadań.

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 02-02-2007, 17:03   

Ostro. Ja w czsie wkacji moze kupie laptopa to moze w usa odrazu vista bedzie jakas;p A jak nie to XP;] Zostanie

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2007, 12:52   

A wczoraj w TVN pokazywali ukrytą kamerę na Stadionie X Lecia w Warszawie - Vista chodzi po 80zł na DVD (rosyjsko-rumuński sprzedawca zapewniał że ma wszystko, kod aktywacyjny działa i łatki ściąga :mrgreen: ).
Coś czuję, że zacznie się znowu wielkie trzepańsko na bazarze Europa :twisted:

A oto cytat większości ludzi którzy oglądali Vistę na kompie w jednym ze sklepów - "...jak on pięknie wygląda.." 8)

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2007, 13:26   

W Polsce dostaniesz wszystko - kwestia ceny .
Sprawilbym sobie Viste ale niestety komputer chyba tego by nie uciagnal , wiec narazie musze zadowalac sie XP :wink:

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 08-02-2007, 16:38   

Ja chyba wiem jaki system wybiorę Mój wybór to ;)

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 08-02-2007, 20:34   

o i tyle ten system powinien kosztowac :D
bill i tak jest juz obrzydliwie bogaty :lol:

Cezar 
Mitsumaniak
Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Wysłany: 08-02-2007, 20:46   

Jak bede mial okazje to nawet 2 Visty kupie :mrgreen:
Daewoo Matiz '00 22.07.2013 - 11.11.2016
Ford Focus '99 13.10.2015 - 05.06.2019
Ford Mondeo Panther Black Titanium X 17.05.2019 - ...
Polski Fiat 125p '80 1.5 12.1980 - ...

______________EA5A & EA2A

Derpin
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 01:19   

hmm słyszałem od klientów ze Vista jak na razie nie radzi sobie najlepiej z urządzeniami na usb, chodzi o to ze chce sterowniki do dysku twardego podpinanego na usb, ale ich nie przyjmie bo nie mają certyfikatu ;/

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 03-03-2007, 12:16   

Derpin napisał/a:
chce sterowniki do dysku twardego podpinanego na usb

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Podpinałem kilka różnych kieszeni na USB (2.5", 3.5", PATA, SATA, różni producenci - sam posiadam kieszonki 2.5" PATA Wellanda i 3.5" SATA no name), peny oraz czytnik kart. Z żadnym z tych urządzeń nie miałem najmniejszego problemu - windows nigdy nie zapytał o sterownik.
Derpin napisał/a:
nie przyjmie bo nie mają certyfikatu

Tylko Vista 64 bit WYMAGA podpisanych sterowników - taką właśnie posiadam i powtarzam: zero problemów z urządzeniami na USB (brakowało jedynie sterowników do drukarki Samsung ML-1510, ale sprae załatwił instalowany "ręcznie" sterownik dla XP 64 bit).

Odpowiedz do tematu