Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
"Myszkowanie auta"
Autor Wiadomość
WSEA 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2015, 19:05   "Myszkowanie auta"

Mam nowego (od tygodnia) Outlander'a 2.0 z oponami 215/70 R16. Auto lekko "myszkuje'' na autostradzie przy 150km/h. Czy jest to normalne zachowanie? Serwis zaleca wymianę felg i opon na 18".
Czy bardzo się pogorszy komfort jazdy na naszych miejskich nierównych drogach?
Z góry dziękuję za pomoc.

DATSUN 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0
Wysłany: 13-04-2015, 19:12   

Przy 150 nie próbowałem, ale w granicach 130 na 16" felgach prześmigałem całą zimę i nie miałem powodów do narzekania. Czasem przy powiewach bocznych trochę Outka znosi to tu to tam, ale co oznacza "myszkowanie"?
Prawdą jest, że po przełożeniu na 18" o wiele bardziej klei sie do drogi i trochę bardziej wyczuwalne sa nierówności, ale w granicach przyzwoitości. Polecam osobiście 18".

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 13-04-2015, 21:31   

Od nowości mam 18 i myszkowania nie zauważyłem

Jaad 
Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 13-04-2015, 22:29   

Komfort będzie gorszy na nierównościach bezwzględnie.

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 13-04-2015, 22:51   

Matko ludzie nie piszcie mi o "pogorszeniu komfortu" na oponie 225/55 r 18 bo to kompletna bzdura. 25 000 km na tej feldze i o tym aucie mogę powiedzieć wszystko ale nie to, że komfort jest słaby ze względu na felgi. Bzdura TOTALNA i nikt mi nie powie, że jest inaczej.

Jaad 
Forumowicz

Wysłany: 13-04-2015, 23:01   

Ja Ci powiem, że jest inaczej i że komfort NA NIERÓWNOŚCIACH jest gorszy. Żadne to dla kierowcy arkana wiedzieć, że im większa średnica felgi i bardziej niskoprofilowa opona, to tym mniejszy jest komfort.

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 13-04-2015, 23:23   

Mam pod domem ulice w stanie gorszym niż pole zasiane ziemniakami i chcąc nie chcąc jeżdzę nią codziennie ale jeszcze nigdy do głowy mi nie przyszło , ze komfort jest kiepski przez felgi R18...
Wcześniej miałem Alfę 159 i tam były felgi R17 i faktycznie komfort był marny zwłaszcza przy zapakowanym aucie ale nigdy w Outlanderze

Jaad 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2015, 07:56   

Po raz trzeci piszę -- komfort jest MNIEJSZY/GORSZY, co nie znaczy, że nie ma jakiegoś tam komfortu w Outlanderze na 18-stkach. Po prostu jest on zauważalnie mniejszy na nierównościach, niż na 16-tkach -- i tak będzie w każdym samochodzie, bez względu na markę. To fizyka, nie opinia.

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2015, 08:04   

Oczywiste , ze lepiej sie będzie jeździło na balonie wbitym na 16 calową felgę ale powtarzam, ze komfort na feldze 18' jest tak dobry , ze nawet nie ma co wspominać o różnicach miedzy tymi felgami bo ta jest praktycznie żadna :P

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 14-04-2015, 08:16   

A to "myszkowanie" nie było przypadkiem spowodowane bocznym wiatrem? Ostatnio bardzo wieje a ten samochód jest wrażliwy na wiatr.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 14-04-2015, 08:30   

Outek na 18" ma wyraźnie gorszy komfort niż na 16" a różnica między nimi jest wyraźnie odczuwalna. Oczywiście 16" bardziej kładzie się na zakrętach, bardziej buja na wietrze itp. Ale też ma mniejsze opory i mniej pali na 16".
Grimm napisał/a:
komfort na feldze 18' jest tak dobry , ze nawet nie ma co wspominać
mam odmienne zdanie na temat komfortu Outka. Jest dobry, ale wiele samochodów ma lepszy.
Jaad napisał/a:
Po prostu jest on zauważalnie mniejszy na nierównościach, niż na 16-tkach
bo jest - tak jak piszesz to po prostu fizyka ;)
WSEA napisał/a:
Auto lekko "myszkuje'' na autostradzie przy 150km/h
nie wiem jak III przy takich prędkościach, bo miałem okazję tylko z mniejszymi jeździć, ale moja II miała identycznie. Bardzo wyraźna tendencja do myszkowania na drodze - przy większych prędkościach wystarczyły albo minimalne koleiny albo boczny wiatr. Oczywiście bez problemu do opanowania, ale nie można było trzymać kierownicy jednym palcem. Outek to też jedyny samochód, jakim jeździłem do tej pory czyli przez ok. 1,5Mkm, w którym trzeba było mocno trzymać kierownicę bo potrafił też ją wyrywać z rąk (polecam dynamiczne ruszenie ze skrętem w prawo na śliskiej jezdni). Zestrojenie zawiasu to niezbyt mocna strona Outka. Btw podobnie zresztą jak hamulce, ale to już inny wątek. Oczywiście ma wiele zalet - funkcjonalność, itp...

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2015, 09:19   

rezon napisał/a:
Outek na 18" ma wyraźnie gorszy komfort niż na 16" a różnica między nimi jest wyraźnie odczuwalna

Jeżdżę 2 rok na felgach 18' w Outlanderze III a przez ok miesiąc na felgach 16' "wyraźnie gorszego komfortu" absolutnie nie zauważyłem wręcz przeciwnie , różnica jest znikoma oczywiście oprócz tej wizualnej

rezon napisał/a:
mam odmienne zdanie na temat komfortu Outka. Jest dobry, ale wiele samochodów ma lepszy.

Kiedyś już napisałem , że czytając opinie ludzi którzy NIGDY NAWET NIE SIEDZIELI W OUTLANDERZE III powodują u mnie mdłości. Jasne jak słońce jest , że Outek nigdy nie będzie Cayennem Turbo S ani nawet Tuaregiem ani nawet żadnym Jeepem ale niech ktoś z WAS specjalistów od Outlandera III spróbuję kupić któryś z powyższych aut za 120 K w full opcji w automacie i 5 - letnią gwarancją producenta....
Uważam, że za te pieniądze na europejskim rynku nie kupi się lepszego auta w tych wymiarach...

Wracając do tematu to faktycznie zgadzam się co do bocznego wiatru, parę razy zdziwiło mnie zachowanie auta przy silniejszym podmuchu...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-04-2015, 09:23   

Grimm napisał/a:
ani nawet żadnym Jeepem

Eeeee, że Jeep lepszy? Hmmm polecam: :arrow: Filmik o Jeepie

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2015, 09:26   

krzychu napisał/a:
Grimm napisał/a:
ani nawet żadnym Jeepem

Eeeee, że Jeep lepszy? Hmmm polecam: :arrow: Filmik o Jeepie

Wniosek jest jeden "pokaż mi auto a znajdę na nie paragraf" :biggrin:

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 14-04-2015, 10:25   

Grimm napisał/a:
czytając opinie ludzi którzy NIGDY NAWET NIE SIEDZIELI W OUTLANDERZE III powodują u mnie mdłości.
skad wiesz, że nigdy nie siedzieli w Outlanderze III. Nie tylko siedzieli, ale nawet jeździli - i jakoś nie powalił mnie na kolana różnicą komfortu między nim a Outkiem II. Nie jeździłem nim tak jak pisałem z prędkością 150, ale wielkich różnic przy nieco mniejszych nie widziałem. Słabe wyciszenie, słabe hamulce, wrażliwość na boczny wiatr - to wspólne cechy II i III. Chociaż w III było ciszej (inny silnik), to jednak szum powietrza i kół był podobny.
Grimm napisał/a:
e niech ktoś z WAS specjalistów od Outlandera III spróbuję kupić któryś z powyższych aut za 120 K w full opcji w automacie i 5 - letnią gwarancją producenta....
BTW Superba kupiłem za podobną cenę i ma większe wymiary ;) . Przecież nie o wymiary chodzi w wątku tylko o myszkowanie, a Outek takie tendencje ma przy większych prędkościach w przeciwieństwie np. do Tiguana, który bardzo ładnie się prowadzi.

Odpowiedz do tematu