Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grandis relingi dachowe i mocowanie bagażnika
Autor Wiadomość
terenowiec 
Nowy Forumowicz

Auto: Previa, Land Cruiser, Chrysler
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-03-2016, 22:59   Grandis relingi dachowe i mocowanie bagażnika

Większość sprzedawanych Grandisów jest bez typowych dla wielu aut relingów dachowych, do których można przymocować poprzeczne bagażniki. Czy do każdego Grandisa, nawet tego, który nie ma relingów, można zamontować jakieś bagażniki dachowe?
Potrzebuję na dachu auta zamontować bagażnik mojej własnej konstrukcji, do którego przykręcony jest duży box, bagażnik na rowery i metalowa tuba, w której wożę długie elementy namiotu karawaningowego. Pokażę jak to wygląda, jeżeli uda mi się wkleić zdjęcie: Nie udało się, więc wklejam link, na którym, na stronie trzeciej, w poście nr 38, pokazane jest, jak bagażnik ten wygląda: http://forum.karawaning.p...e-3#entry466493

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 28-03-2016, 05:07   

Kiedyś widziałem grandisa z relingami ale rzeczywiście jest to unikat. Osobiście mam belki dedykowane do grandisa o takie belki dachowe

terenowiec 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-03-2016, 08:36   

Wygląda to licho, ale jeżeli trzymałoby mocno, to byłoby do przyjęcia. Do takich belek, wzdłuż dachu, puściłbym rurki (które robiłyby za typowe relingi), a następnie do tych rurek przymocował mój bagażnik. Byłaby to taka kratownica, bo poprzecznie szłyby Twoje oryginalne poprzeczki i wyżej nad nimi te związane z moim bagażnikiem.
Ciekawe, co to są te czarne plastikowe czy gumowe taśmy widoczne w dachu idące wzdłuż niego, widoczne na Twoim zdjęciu. Czy to nie są jakieś zamaskowane rynienki, do których można byłoby się wpiąć jakimiś relingami (oryginalnymi lub zrobionymi)?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 28-03-2016, 09:06   

terenowiec, ale po co?

kcn, pokazał Ci bagażnik jak sie domyślam Thule.
Belki poprzeczne mają nośność do 100kg (nie chcę zmyślać ale chyba po 25kg na "stopkę").
Do tych belek dokupujesz to co Cie interesuje - może być trumna, może być uchwyt na deskę, narty, rower - zerknij na ich stronę.
Z prędkościami autostradowymi z kompletem nart można jechać - nie zwiewa :wink:

To co Ty kombinujesz (czyli bagażnik na bagażnik) jest wg. mnie słabym pomysłem.
Sposób montażu jest "zaciskowy" na gumowej podkładce - taką konstrukcję będziesz musiał mocno skręcić, a to może sie skończyć zagięciem rantu :wink:
Ten bagażnik lubi trzymanie się instrukcji i nie dopuszcza działań na własną rękę :wink:

PS. Jak chcesz go używać na innym aucie to dokupujesz tylko gumy - które są profilowane pod dany model i markę :wink:

terenowiec 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-03-2016, 12:18   

Mam nietypowe rzeczy do przymocowania (w tym sensie, że są to trzy elementy, każdy z innym rozstawem śrub mocujących). Na dwóch poprzeczkach Thule tego nie da się przymocować, nawet, gdyby kosztowały 2000 zł. Zerknij na podlinkowane zdjęcia z moim bagażnikiem, tam jest pokazane, ze to skomplikowany twór. Owszem pewnie by się dało to zmienić, gdybym kupił nowy box i nowy bagażnik na rower, również Thule, ale przy tej wielkości kufra za te dwa elementy zapłaciłbym pewnie coś koło 2000 zł. A i tak nie miał bym gdzie przymocować rury. Dlatego pytałem o te rowki na górze dachu przykryte czarną taśmą. Czy tam nie można byłoby wstawić jakiegoś relingu, nawet w ostateczności z innego auta. Widziałem Grandisy z relingami, może właśnie w te rowki są mocowane relingi?

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 28-03-2016, 20:19   

Cześć Andrzej :mrgreen: Ja też mam belki, podobne co zapodał Kcn . Pakuję na nie trzy rowery, jest ok. Jednak Pamiętam, że ty wozisz chyba Canoe. Generalnie uważam, że takie belki nie są tak stabilne jak belki na reling, zawsze jak go już zamontuje, to z dwa razy po jakimś czasie dokręcam. Po za tym rozstaw belek względem siebie jest dość mały, więc przy długich przedmiotach jest słabo. Szczerze, to wolał bym poszukać Grandisa z relingami. Nie wiem ile chcesz przeznaczyć na auto, ale po lifcie czasami miały relingi.
Ps. jutro zadzwonię

terenowiec 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 28-03-2016, 22:30   

Mogę dać 25 - 30 tys, byle był dobry. Niemniej relingi to dla mnie kluczowa sprawa. Zbyt dużo i zbyt często wożę tam różnych rzeczy, by zapinać takie uniwersalne bagażniki pod drzwi i dociągać je śrubami. Jak patrzę na zademonstrowane zdjęcie, to wydają mi się one bardzo delikatne i słabo trzymające. A do czego w dachu Grandisa jest ten rowek zatkany czarną płaską taśmą?
Tu jest chyba przykład oryginalnych relingów: http://allegro.pl/mitsubi...8.html#imglayer
Ale przyznam szczerze, że kiepsko widzę, bo do takich relingów przymocować duży bok i jeszcze bagażnik z rowerem. Chyba że się mylę i jakoś to jest możliwe...

tombo0022 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 PHEV
Wysłany: 29-05-2017, 11:13   

Witam
Poszukuję bagażnika (belek), lub samych mocowań do Grandisa z relingami.
Może ktoś z forumowiczów ma do sprzedania lub pożyczenia w terminie od 8-25 czerwca?

piotreklbn 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 13-06-2017, 18:07   

na ruskim forum znalazłem fotkę grandisa bez relingów z przymocowanym bagażnikiem dachowym ale bez tych łap co zapierają się o słupek, jak to jest zamocowane ? po lifcie były jakieś specjalne miejsca w dachu na bagażnik ? dość fajnie to wygląda bo bagażnik dość nisko osadzony FOTO

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Wysłany: 13-06-2017, 19:42   

każdy grandek w dachu ma specjalne mocowania do dedykowanych relingów. Koszt takich 4łap to ok 1tys zł plus te poprzeczki.

piotreklbn 
Forumowicz

Wysłany: 13-06-2017, 20:00   

o to fajnie, to te mocowania są pod tymi listwami (uszczelkami) na dachu, jakoś się je odciąga ? może ktoś podrzucić jak te łapy bagażnika wyglądają?

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Wysłany: 13-06-2017, 20:55   

THULE – 141333 – Zestaw dopasowujący bagażnika dachowego
THULE – THULE 754 – Podstawa bagażnika dachowego
Do tego jeszcze belki bagażnika jakie sobie wybierzesz bo są różne.

[ Dodano: 13-06-2017, 21:02 ]
http://www.motoautko.pl/p...4-Kit-1333.html
Tutaj masz cały zestaw.

Ursusiak 
Forumowicz

Wysłany: 04-07-2017, 16:09   

Witam

Zastanawiam się czy będzie pasował do Grandka bagażnik od Outlandera, np taki jak na tej aukcji.

http://allegro.pl/mitsubi...5782590737.html

.... sprawdziłem nie mam na Grandku żadnych zaczepów na dachu nie licząc lekko nagiętych blaszek, które nie wiem jakby mogły służyć do zamontowania bagażnika ... zostaje tylko taki pomiędzy dach a drzwi

piotreklbn 
Forumowicz

Wysłany: 05-07-2017, 17:28   

z tego co napisał kolega jogi to właśnie za te "blaszki" zaczepiasz

Ursusiak 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2017, 14:48   

Ale wszystkie te bagażniki są na śruby wkręcane w dach a tam jest tylko ta blaszka - zatem tylko oryginalny bagażnik z ASO

... kupiłem w końcu taki zakładany pomiędzy dach a drzwi ...

http://allegro.pl/bagazni...6745226934.html

Odpowiedz do tematu